Boleh Elak Sakit Dan Lecur Dengan Hanya Guna Tepung Gandum !? ~ #JMBELOG Boleh Elak Sakit Dan Lecur Dengan Hanya Guna Tepung Gandum !? - #JMBELOG

Boleh Elak Sakit Dan Lecur Dengan Hanya Guna Tepung Gandum !?


Boleh Elak Sakit Dan Lecur Dengan Hanya Guna Tepung Gandum !?

tepung gandum


Kemalangan di dapur adalah perkara biasa. Paling tidak, terkena minyak atau air panas mesti akan berlaku sekurang-kurangnya sekali ketika memasak. Sebelum lecur menjadi lebih teruk, ada satu 'penyelamat' yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan kesakitan jika terkena minyak atau air panas.


Gunakan tepung gandum jika anda terkena minyak atau air panas. Pastikan bahagian yang terkena itu dilumurkan dengan tepung gandum. Biarkan lebih kurang 10-15 minit. Cara ini dapat mengurangkan rasa sakit dan mengelakkan kulit daripada melecur.


Simpan stok tepung dalam peti ais untuk digunakan jika kecemasan begini. Tepung gandum yang sejuk lebih berkesan berbanding tepung yang diletakkan dalam suhu bilik. Jika lidah melecur, anda boleh gunakan kaedah yang sama.


Rupanya tepung gandum mempunyai daya serap haba dan kaya antioksidan. Sebab itulah ia membantu meredakan sakit dan mengelakkan kulit melecur jika terkena minyak atau air panas. Ingin diingatkan, buat kaedah ini sejurus kemalangan *sekurang-kurangnya dalam tempoh 15 minit untuk keberkesanan.

Kredit : Rasa

No comments:

Post a Comment

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

 
Back to top
Copyright © 2016 #JMBELOG - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia