Ini bukan post untuk kempen jangan ambil kereta baru. Kalau mahu ambil, ambillah, semua pilihan terletak di tangan anda. ~ #JMBELOG Ini bukan post untuk kempen jangan ambil kereta baru. Kalau mahu ambil, ambillah, semua pilihan terletak di tangan anda. - #JMBELOG

Reading List

Ini bukan post untuk kempen jangan ambil kereta baru. Kalau mahu ambil, ambillah, semua pilihan terletak di tangan anda.

Ini bukan post untuk kempen jangan ambil kereta baru. Kalau mahu ambil, ambillah, semua pilihan terletak di tangan anda.
Ini untuk mereka yang pakai kereta second hand yang masih good condition tetapi sudah settle bayar.
Jangan tukar kereta baru. Tambah tak mengapa. Jika anda sudah ada kereta habis bayar, jangan gatal trade ini untuk kereta baru, jangan gatal jual untuk ambil yang baru.
Jangan ambil kereta baru sehingga semua kira-kira sudah dibuat.
Sila kira, jika sebulan anda bayar RM 500 sebulan cuba kira
kalau setahun anda bayar berapa?
RM500 x 12bulan = RM 6000 setahun. Banyak kan?
RM6000 tak termasuk insuran kenderaan dan cukai
jalan, kalau campur adalah dekat RM 7000…
Banyak ker sikit ? dan ingat, anda kena tanggung hutang selama 9 tahun lagi.
Tahukah anda dengan bayaran setahun kereta baru, anda boleh buat overhaul pada kereta lama dan
boleh juga full servis untuk digunakan lebih kurang tiga tahun lagi.
Anda menanggung hutang baru. Nak lepas dari hutang kereta lama separuh mati.
sekarang senang-senang nak ambil kereta baru dan hutang baru. Berbaloi kah beraya dengan kereta
HUTANG yang tidak perlu. 9 tahun anda tidor tak lena, mandi tak basah bila terkenangkan hutang kereta dan lain-lain.

Kesimpulan : Ini bukan post untuk kempen jangan ambil kereta baru. Kalau mahu ambil, ambillah, semua pilihan terletak di tangan anda.
Cuma biasalah, kalau dah kena barulah nak berakal.
Sumber : Tukangfikir.com
Kredit : sehinggit.blogspot.my

2 comments:

  1. Betul tu.. ramai orang sekarang ni nak beli kereta sebab ikut trend. Bukan ikut keperluan. Banyak boleh jimat kalau tak berhutang untuk beli kereta baru..

    Lagipun minyak kereta naik lagi :(

    ReplyDelete
  2. Tapi kalau tak beli KESIAN pulak tengok kete tu berlambak-lambak keluar tak laku, jadi baik kita BELI!

    ReplyDelete

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

History

Trending

Search This Blog