Lelaki yang bekerja keras ini bangun setiap pagi untuk melakukan kerja paling tidak digemari orang ramai bagi memberi makan keluarganya dan sekarang kamu mahu menghina dia? ~ #JMBELOG Lelaki yang bekerja keras ini bangun setiap pagi untuk melakukan kerja paling tidak digemari orang ramai bagi memberi makan keluarganya dan sekarang kamu mahu menghina dia? - #JMBELOG

Lelaki yang bekerja keras ini bangun setiap pagi untuk melakukan kerja paling tidak digemari orang ramai bagi memberi makan keluarganya dan sekarang kamu mahu menghina dia?

Lelaki yang bekerja keras ini bangun setiap pagi untuk melakukan kerja paling tidak digemari orang ramai bagi memberi makan keluarganya dan sekarang kamu mahu menghina dia?

Gambar seorang lelaki pemungut sampah yang tertidur di atas sebuah lori sampah mula menjadi perhatian ramai apabila ia dimuat naik oleh seorang pengguna Twitter sejak pagi tadi.

Namun tindakan pengguna Twitter terbabit yang menjadikan gambar terbabit sebagai bahan jenaka mendapat kritikan hebat dari pengguna Twitter yang lain.

"Seorang lelaki yang tahu tempatnya", tulis pengguna Twitter terbabit sebagai kapsyen gambar itu.Beberapa jam selepas itu, pengguna Twitter yang lain mula tampil mengkritik kapsyen yang dibuat oleh lelaki berkenaan yang disifatkan tidak sensitif.

Namun, isu berkenaan mula meletup apabila seorang lagi pengguna Twitter, Zane, membalas balik tweet itu dengan berkata: "Lelaki yang bekerja keras ini bangun setiap pagi untuk melakukan kerja paling tidak digemari orang ramai bagi memberi makan keluarganya dan sekarang kamu mahu menghina dia?"

Tweet Zane itu mendapat lebih 110,000 retweet dalam masa tidak sampai sehari ia dimuat naik. Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan lokasi gambar pemungut sampah itu diambil.


Rata-rata pengguna Twitter lain bersetuju dengan Zane dan menyifatkan pemuat naik gambar itu sebagai tidak sopan.

"Tiada siapa yang mahu kerja ini dan dia lakukan untuk dapatkan duit. Dia boleh tidur jika dia mahu. Saya bersetuju ianya lawak yang kurang ajar." tulis Cerri.

"Ayat yang bagus Zane. Kita tidak boleh buat lawak seperti itu, terdapat banyak cara lain untuk membuat lawak yang sama tetapi dengan lebih sopan" tulis Jemias.

Bagaimanapun, ada juga yang berkata lawak berkenaan tidak ditujukan hanya kepada pemugut sampah berkenaan, tetapi kepada semua lelaki di dunia.

"Zane, kamu tidak faham lawak itu. Ia bermaksud bahawa lelaki adalah sampah." kata Dina.

Sumber: Twitter

Kredit : www.siakapkeli.com

4 comments:

Farah Waheda Wahid said...

Jangan hina kerja orang lain kan?

Murni Alysa said...

pekerjaan yang mulia..membersihkan kotoran yang kita buat..tanpa pekrja seperti dia cuba bayangkan macam mana hidup kita..mesti dipenuhi sampah sarap

Mrs Pip said...

Setuju..jgn hina kerja orang..
Kerja dia mungkin lebih mulia di sisi Allah..
Bayangkan, tanpa dia, kawasan tempat tinggal kita takkan bersih..
Nak buat lawak pun, tolonglah bertempat...
Aduhai pengguna twitter...

Anonymous said...

suatu ketika dulu selepas habis belajar kolej saya takde kerja masa tu dan bila dapat kerja memotong rumput serta membersihkan kawasan saya pun pernah di hina, dikeji dan diludah tapi apa boleh buat, keluarga saya miskin, saya terpaksa juga buat kerja sebegitu untuk menampung kehidupan saya sendiri sebab tak nak menambahkan beban mak ayah. Bukan semua manusia mahu menghormati orang lain tambahan pulak jika diorang merasa diorang 'terlalu' ada kelebihan daripada orang lain

History