RM126,066 SEEKOR UDANG KRAI ~ #JMBELOG RM126,066 SEEKOR UDANG KRAI - #JMBELOG

RM126,066 SEEKOR UDANG KRAI


RM126,066 SEEKOR UDANG KRAI
Bangkok: Seekor udang krai yang mempunyai tompok coklat di badan menjadi udang hiasan paling mahal di Thailand apabila dijual pada harga 1 juta baht (RM126,066).
Udang krai luar biasa itu dibiak oleh seorang penternak, Kanokphum Siriwat, 28, di daerah Kamphaeng Saen di wilayah Nakhon Pathom.
Hidupan air tawar itu dijual pada Isnin lalu kepada seorang pemilik restoran makanan laut, Prathan Lianpanich di daerah yang sama.
Udang krai yang diberi nama Chao Khun Chang itu berusia enam bulan dan dianggap unik kerana mempunyai corak tompok yang luar biasa.
Kanokphum berkata, dia menolak tawaran Prathan sebanyak dua kali dalam tempoh tiga bulan lalu apabila ahli perniagaan itu menawarkan harga hingga 500,000 baht (RM63,073) untuk membeli udang berkenaan.
Bagaimanapun, dia menjual udang itu kepada Prathan, peminat udang krai, selepas lelaki itu menawarkan harga 1 juta baht sebelum Tahun Baru Cina lalu.
Biasanya udang krai hiasan dijual pada harga sekitar 200,000 baht (RM25,230).
Kata Kanokphum, dia turut memberi Prathan seekor udang betina yang mempunyai kira-kira 300 anak.
Prathan berkata, udang krai seperti Chao Khun Chang sangat jarang ditemui dan dia kagum dengan corak serta warnanya yang unik.
Dia juga percaya udang kecil itu mampu membawa tuah kepada perniagaan restoran miliknya. - Agensi
Kredit : HARIAN METRO

No comments:

Post a Comment

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

 
Back to top
Copyright © 2016 #JMBELOG - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia