Kita diajar kalau nak tambah darah kita kena makan hati lembu dan hati ayam. Sains juga menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat tinggi . Tetapi Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Mana kita mesti pilih? Nak ikut cara kafir ke nak ikut cara Nabi Muhammad SAW ?


Kita diajar kalau nak tambah darah kita kena makan hati lembu dan hati ayam. Sains juga menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat tinggi . Tetapi Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Mana kita mesti pilih? Nak ikut cara kafir ke nak ikut cara Nabi Muhammad SAW ?

Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita kerana hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat islam.

Kebanyakan ayam di pasaran hari ini telah disuntik bahan kimia untuk mempercepat tumbesarannya kerana didorong oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat. Bahan kimia yang berbahaya ini akan dikumpulkan di hati.

Kandungan racun dalam hati:

- Antibiotik tylosin

- Penisilin

- Oxytetracycline

- Kanamycin.

Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.

Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:

- Hati

- Paru-paru

- Perut

- Hempedal

- Buah pinggang

- Jantung

- Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam

- Telur ikan

Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi. 

Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat. Waallahualam - Sehinggit Media

Kredit : sehinggit.blogspot.my

loading...

Share this :

Previous
Next Post »
5 Comments
avatar

Perkongsian yang bagus JM.. Selain hati kita boleh je makan kerang.. bayam merah untuk tambah darah.. Sha tak suka hati ayam or hati haiwna lain.. huhuhu

Reply
avatar

nice sharing JM akak memang suka hati lembu...

Reply
avatar

makan sayur bayam lagi bagus sebenanrya utk tambah darah kann

Reply
avatar

Nice sharing ..
Mrs pip prefer makan bayam n kacang kuda,
Mrs pip ni mmg ada IDA (iron deficiency anemia),
kalau tak pregnant, it is ok, tapi kaau pregnant mmg kena
Ambil berkilo kilo makanan yang tinggi zat besi...
Hope preggy mommies yang ada IDA, bolehlah cari sumber zat besi lain selain makan hati haiwan ...
Just a personal opinion..
Cheers.

Reply
avatar

sy x makan organ dalaman. dah try dulu mkn hati ayam, tp tekak tak mau terima

Reply

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

Followers