Ayam Masak Merah


Ayam Masak Merah
Oleh; Azie Kitchen


Bahan bahan:
1/2 ekor ayam - lumur garam kunyit
1/2 mangkuk kecil cili kisar - 25 tangkai cili kering
1/2 mangkuk kecil cili sos Jenama kimball - guna 1/2 botol kecil
2 - 2 1/2 sudu besar gula atau secukup rasa
1 1/2 sudu kecil garam atau secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
Minyak - untuk menumis

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 ibu jari halia

Bahan lain - opsyenal:
1 labu bawang besar hiris bulat 
1 tin kecil kacang peas 
1/2 tin susu cair 
1 biji buah tomato - belah 4 
Daun sup/daun bawang - tabur

Cara cara:
Ayam digoreng separuh masak. Angkat dan ketepikan. Panaskan minyak sesuai dengan bahan yang hendak ditumis dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar garing dan pecah minyak.




Masukkan cili sos, garam, gula dan serbuk perasa. Masukkan juga sedikit air. Kacau rata dan masak seketika.




Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau rata sehingga ayam masak dan kuah pecah minyak serta berwarna cantik. Siap dan bolehlah ditutup api.




Nota;


Jika menggunakan bahan bahan lain, masukkan susu cair, kacang peas dan juga bawang besar hiris selepas dimasukkan ayam goreng. Tabur daun sup atau daun bawang, jika suka sebelum dihidangkan.


loading...

Share this :

Previous
Next Post »
0 Comments

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

Followers