KISAH NYATA MENGGUGAH JIWA ~ #JMBELOG KISAH NYATA MENGGUGAH JIWA - #JMBELOG

KISAH NYATA MENGGUGAH JIWA

KISAH NYATA MENGGUGAH JIWA *

Diceritakan oleh seorang Khatib ketika Khutbah Jumaat:

Seorang kanak-kanak berumur 10 th namanya Umar. Dia anak usahawan berjaya yg kaya raya. Oleh ayahnya si Umar di sekolahkan di SD Antarabangsa paling berprestij di Jakarta. Tentu boleh ditebak, bayarannya sangat mahal. Tapi bagi si pengusaha, tentu bukan masalah, kerana wangnya banyak.

Si ayah berfikir kalau anaknya harus mendapat bekal pendidikan terbaik di semua jenjang, agar anaknya kelak menjadi orang yg berjaya mengikuti jejaknya.

Suatu hari isterinya kasih tau kalau Sabtu depan si ayah diundang menghadiri acara "Father 's Day" di sekolah Umar.

"Waduuuh saya sibuk mah, kamu aja deh yg datang." Begitu ucap si ayah kepada isterinya.

Bagi dia acara beginian sangat tidak penting, berbanding urusan perniagaan besarnya. Tapi kali ini isterinya marah dan mengancam, sebab sudah kesekian kalinya si ayah tidak pernah mau datang ke majlis anaknya. Dia malu kerana anaknya selalu didampingi ibunya, sedang anak2 yg lain selalu didampingi ayahnya.

Nah kerana diancam isterinya, akhirnya si ayah mau hadir walaupun agak ogah2an. Father 's day adalah acara yg dikemas khusus di mana anak2 saling unjuk kebolehan di depan ayah2nya.

Kerana ayah si Umar ogah2an maka dia memilih duduk di paling belakang, sementara para ayah yg lain (terutama yg muda2) berebut duduk di depan agar dapat memberi semangat kepada anak2nya yang akan tampil di atas pentas.

Satu persatu anak2 memaparkan bakat dan kebolehannya masing2. Ada yg menyanyi, menari, membaca puisi, pantomim. Ada pula yang pamerkan lukisannya, dll. Semua mendapat applause yang gegap gempita dari ayah2 mereka.

Tibalah giliran si Umar dipanggil gurunya untuk menunjukkan kebolehannya ...

"Miss, bolehkah saya panggil pak Arief." Tanya si Umar kpd gurunya. Pak Abdullah adalah guru mengaji untuk kegiatan ekstra kurikuler di sekolah itu.

"Oh boleh .." begitu jawab gurunya.

Dan pak Abdullah pun dipanggil ke pentas. "Pak Arief, bolehkah bapak membuka Kitab Suci Al-Quran Surah 78 (An-Naba ')" begitu Umar minta kepada guru ngajinya.

"Tentu saja boleh nak .." jawab pak Abdullah.

"Tolong bapak perhatikan apakah bacaan saya ada yang salah."

Lalu si Umar mula melaungkan QS An-Naba 'tanpa membaca mushafnya (hafalan) dengan alunan irama yg persis seperti bacaan "Syaikh Sudais" (Imam Besar Masjidil Haram).

Semua hadirin diam terpaku mendengar bacaan si Umar yg mendayu-dayu, termasuk ayah si Umar yang duduk di belakang.

"Stop, kamu telah selesai membaca ayat 1 s / d 5 dengan sempurna. Sekarang cuba kamu baca ayat 9 .. "begitu kata pak Arief yg tiba2 memotong bacaan Umar.

Lalu Umar pun membaca ayat 9.

"Stop, cuba sekarang baca ayat 21..lalu ayat 33 .." setelah usai Umar membacanya ... lalu kata pak Abdullah, "Sekarang kamu baca ayat 40 (ayat terakhir)".

Si Umar pun membaca ayat ke 40 tersebut sehingga selesai. "

"Subhanallah ... kamu hafal Surat An-Naba 'dengan sempurna nak," begitu teriak pak Arief sambil mengucurkan air matanya.

Para hadirin yang muslim pun tak kuasa menahan airmatanya. Lalu pak Abdullah bertanya kepada Umar, "Kenapa kamu memilih menghafal Al-Qur'an dan membacakannya di acara ini nak, sementara teman2mu unjuk kebolehan yg lain?" Begitu tanya pak Abdullah penasaran.

Begini pak guru, waktu saya malas mengaji dalam mengikuti pelajaran bapak, Bapak menegur saya sambil menyampaikan sabda Rasulullah SAW, "Siapa yang membaca Al Qur'an, mempelajarinya, dan mengamalkannya, maka dipakaikan mahkota dari cahaya pada hari kiamat. Cahayanya seperti cahaya matahari dan kedua orang tuanya dipakaikan dua jubah (kemuliaan) yang tidak pernah didapatkan di dunia. Keduanya bertanya, "Mengapa kami dipakaikan jubah ini?" Dijawab, "Karena kalian berdua memerintahkan anak kalian untuk mempelajari Al Qur'an." (H.R. Al-Hakim).

"Pak guru, saya ingin mempersembahkan" Jubah Kemuliaan "kepada ibu dan ayah saya di hadapan Allah di akhirat kelak, sebagai seorang anak yang berbakti kepada kedua orangnya .."

Semua orang terkejut dan tidak dapat membendung air matanya mendengar ucapan anak berumur 10 tahun tsb ...

Ditengah suasana hening tsb..tiba2 terdengar laungan "Allahu Akbar!" Dari seseorang yang lari dari belakang menuju ke pentas.

Ternyata dia ayah si Umar, yang dengan ter-gopoh2 langsung menubruk sang anak, bersimpuh sambil memeluk kaki anaknya.

"Ampuun nak .. maafkan ayah yang selama ini tidak pernah memerhatikanmu, tidak pernah mendidikmu dengan ilmu agama, apalagi mengajar membaca Al Quran." Ucap sang ayah sambil menangis di kaki anaknya.

"Ayah mahukan agar kamu berjaya di dunia nak, ternyata kamu malah memikirkan" kemuliaan ayah "di akhirat kelak. Ayah maluuu nak "ujar sang ayah sambil nangis ter-sedu2.

Semua jemaah pun terpana, dan juga mula menitiskan airmatanya, termasuk saya.

Diantara jama'ah pun bahkan ada yang tidak boleh menyembunyikan suara isak tangisnya, luar biasa haru. Entah apa yang ada dibenak jama'ah yang menangis itu. Mungkin ada yang merasa berdosa kerana menelantarkan anaknya, mungkin merasa bersalah kerana lalai mengajarkan agama kepada anaknya, mungkin menyesal krn tdk mengajar anaknya membaca Al Quran, atau merasa berdosa kerana malas membaca Al-Qur'an yg hanya berbaring di rak bukunya.

Ya Allah...
๐Ÿ˜Š Muliakanlah orang yang membaca status ini
๐Ÿ˜Š Lapangkanlah hatinya
๐Ÿ˜Š Bahagiakanlah keluarganya
๐Ÿ˜Š Luaskan rezekinya seluas lautan
๐Ÿ˜Š Mudahkan segala urusannya
๐Ÿ˜Š Kabulkan cita-citanya
๐Ÿ˜Š Jauhkan dari segala Musibah
๐Ÿ˜Š Jauhkan dari segala Penyakit, Fitnah,Prasangka Keji, Berkata Kasar, dan Mungkar

Aamiin

Kredit : Husnul Khatimah

No comments:

History

Followers

Powered by Blogger.