BIODATA DATO SERI VIDA ~ #JMBELOG BIODATA DATO SERI VIDA - #JMBELOG

BIODATA DATO SERI VIDA


post-feature-image

BIODATA DATO SERI VIDA

Nama Penuh : Hasmiza Othman
Umur : 43 Tahun
Asal : Machang, Kelantan
Pengasas produk kesihatan Pamoga dan Qu Puteh


Dato Seri Vida mempunyai kelulusan Sarjana Muda Pendidikan ( kesusateraan Melayu dan Sejarah).

Pernah berkhidmat sebagai guru di sekolah kebangsaan jenis cina di Ipoh Perak selama 12 tahun. Pada mulanya Datuk Dr. Vida memulakan perniagaan kecil-kecilan ketika di sekolah menengah lagi.


Kini berkat usaha dan kesabaran beliau produk Kecantikan dan Kesihatan iaitu Pamoga dan Qu Puteh kini terkenal di seluruh negara, brunei dan singapura.

Beliau pernah membuka perniagaan Salon. Di situ beliau mula membuat pelbagai produk kecantikan dan kesihatan bagi memenuhi keperluan pelanggan di Salon bagi rawatan wajah.


Mula mengorak langkah dalam kariernya dengan menjadi tenaga pengajar di Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MVLK). Dengan ini beliau lebih aktif dalam mempromosi produk keluarannya.


Kini produk Qu Puteh dan Pamoga laris di pasaran tempatan dan juga antarabangsa. Tahniah buat anak melayu kita yang telah berjaya menjadi usahawanita dengan penuh bergaya. Semoga lebih maju dan kekal putih…


Kredit : Ahmad Albab

Biodata Dato Seri Vida Yang Orang Tidak Pernah Tahu - MVS


post-feature-image

Apabila bercerita mengenainya, Dato Seri Vida atau nama sebenarnya Dato Dr Hajjah Hasmiza Othman merupakan wanita kelahiran Machang, Kelantan dan dia dilahirkan dalam keluarga berada sebelum menjadi anak yatim pada usia sembilan tahun kerana kematian bapa.

Saya dan ibu hilang punca rezeki ketika itu secara tiba-tiba. Jadi bermula dari situ, saya mengenal apa itu bisnes. Asal yang boleh dapat wang saku, saya buat.

Saya pernah jual nasi lemak orang, untung dapat 30 sen. Saya bersyukur sangat duit itu saya lama-lama kumpul dapat beli motosikal.

Ini kerana saya selalu fikir sampai bila hendak sekolah naik bas ketika di sekolah menengah waktu itu.

Lebih menyedihkan apabila ibunya terpaksa menjual sebidang tanah untuk menyara kos perbelanjaannya di Universiti Sains Malaysia. Harga tanah itu dijual pada harga RM13,000 dan hari ini harga tanah itu melambung kepada RM150,000.

Tapi baru tahun pertama saya sudah habis RM5,000. Bayar yuran, beli buku dan sara kos sara hidup. Jadi saya mula berfikir kena cari duit saku.

Saya mula jual macam-macam kepada pensyarah dan kakitangan universiti. Saya bawa kain telekung, batik dan macam-macam barang lagi dari Kelantan.

Pernah waktu cuti semester, saya pergi kerja kilang selain kerja sambilan di restoran segera, Kentucky Fried Chicken.

Beliau adalah pemegang Sarjana Muda Pendidikan (Kesusasteran Melayu dan Sejarah) dan pernah menjadi guru di sekolah Cina selama 12 tahun di Ipoh, Perak.

Orang cakap kalau jadi cikgu tidak boleh meniaga, saya gelisah waktu itu. Saya memang boleh demam kalau tidak berniaga. Jadi tahun pertama jadi guru, saya sambung buat Sarjana dahulu sebelum meneruskan pengajian Doktor Falsafah secara jarak jauh.

Seterusnya, akibat jiwanya memberontak mencuba karier yang lebih mencabar, beliau memilih perniagaan salon sebagai destinasi kerjaya pilihan.

Dari situlah dia mula membuat pelbagai produk kecantikan bagi memenuhi keperluan pelanggan di salon bagi rawatan wajah.

Apatah lagi, ketika itu kira-kira 15 tahun yang lalu, gelombang produk kecantikan dari luar mendapat permintaan tinggi menyebabkan dia berani menghasilkan produk kecantikan sendiri secara kecilan.

Seterusnya, rezeki berpihak kepada dirinya apabila mula mengorak langkah panjang dalam kariernya dengan menjadi tenaga pengajar di Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MVLK).

Mendapat wang tertunggak sebanyak RM500,000, dia memberani diri membeli iklan untuk mempromosi produknya itu.

Namun akhirnya akibat salah mengiklan, dia mengalami kerugian besar apabila produk langsung tidak mendapat sambutan.

Vida Beauty kini memiliki lebih 400 stokis di seluruh negara termasuk di Brunei dan Singapura dengan menggajikan kakitangan seramai 130 orang.

Tujuh tahun lalu, bisnes Hasmiza melonjak tinggi gara-gara keberanian memperkenakan minuman kesihatan di bawah jenama Pamoga.

Produk yang menjadi fenomena itu membolehkan dia berubah sekelip mata menjadi jutawan sehingga mampu membina Wisma Vida Beauty yang tersergam indah dan mewah di bandar Ipoh.

Beliau sangat gembira dan bersyukur kerana dapat membantu masyarakat yang mengalami masalah kesihatan untuk kembali menjalani kehidupan seperti biasa.

Mengenai kisah sedihnya, kehidupannya bagaikan musnah apabila hilang dua anak yang meninggal dunia dalam kebakaran di rumah pekerja syarikat pada 5 Ogos 2013.

Lebih menyayat hati, dua anaknya Eddie Zuhdi, 11, dan Edrie Zikri, 10, pergi mengadap Ilahi pada 25 Ramadan, lima hari sebelum umat Islam menyambut 1 Syawal.

Dua lagi anaknya, Edlin Zamilin dan Eric Zaquan yang kini berusia 10 dan lapan tahun menjadi penyeri hidupnya untuk mengusung sisa duka yang belum hilang ke hari ini.

Bercerita mengenai arwah dua puteranya itu, naluri keibuan wanita ini cukup terserlah.

Dua arwah anak saya itu hendak sangat berjumpa malam lailatulqatur dan selalu doa nak masuk syurga tertinggi. Saya menangis 40 hari dan bertahlil di ruang tempat mereka tidur.

Namun saya sudah ada isyarat sebelum kejadian itu kerana suka bermurung. Bila saya terima berita, saya cuma terdiam dan reda. Ada orang cakap ini saham untuk saya di akhirat nanti.

Bagaimanapun, beliau telah berkahwin sebanyak dua kali sebelum ini dan yang terbaru pada Januari tahun lepas. Malah, beliau menjadi ibu tunggal selama lapan tahun sebelum berkahwin lain. Derita yang dia tidak tahu kepada siapa boleh diluahkan apabila diceraikan selepas tiga bulan mengecapi alam perkahwinan.

Apapun, beliau adalah seorang wanita yang tabah dan kuat semangat. Pelbagai cabaran dan dugaan yang telah dirasainya namun dia masih mampu untuk menjalankani kehidupan ini.

2 comments:

  1. She reminds me of my friend. Mukanya serupa sangat dengan Dato' Vida :D When she's dancing... teringat pada kawan, do the same thing haha

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. okay, thanks bro atas info DSV ni., ;p

    ReplyDelete

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

 
Back to top
Copyright © 2016 #JMBELOG - All Rights Reserved
Template By Kunci Dunia