Drama Cinta Hati Batu (TV3)

Drama Cinta Hati Batu (TV3)

 Drama Cinta Hati Batu yang diadaptasi daripada novel One Day You'll Be Mine karya Inawza Yusof.

SINOPSIS CINTA HATI BATU

Berkisar tentang Anith Fitriah (Aishah Azman) yang hanya mahukan sebuah kisah percintaan yang sempurna, tetapi akhirnya penderitaan yang diperolehinya. Perkahwinannya bersama Dzul Ehsan (Ashraf Muslim) merupakan desakan dan aturan keluarganya hanyalah untuk melupakan bekas tunangnya, Nik Afezal (Fadlan Hazim) yang terkorban dalam satu kemalangan. Perkahwinan yang pada dasarnya atas niat yang murni, sebenarnya membebankan Anith kerana Ehsan merupakan seorang duda beranak satu yang dinamakan Aya (Indah Emeerlda). Walau bagaimanapun, Anith dapat menyesuaikan dan melatih dirinya untuk menjadi seorang ibu yang penyayang. Sungguhpun begitu, perkahwinannya bersama Ehsan terpaksa ditamatkan kerana perkahwinan mereka tidak bahagia. Ketika berduka itu, Anith bertemu semula dengan bekas tunangnya disangkanya yang telah meninggal, Nik Afezal. Anith mendapati bahawa kematian Nik Afezal beberapa tahun dahulu sebenarnya hanyalah satu helah keluarga Nik Afezal untuk memisahkan mereka. Setelah tiga tahun bertemu kembali, Anith mula mencintai Nik Afezal semula. Walau bagaimanapun, Nik Afezal sebenarnya sedang menghidap penyakit kemurungan yang menyebabkannya sering bertindak diluar pemikiran yang waras. Dapatkah Anith menemukan percintaan yang sempurna seperti yang diinginkannya? - MiT

JUDUL : CINTA HATI BATU 
JUMLAH EPISOD : 20 episod
TARIKH TAYANGAN : 28 Disember 2017
WAKTU SIARAN : Rabu & Khamis, 9.00 malam
SIARAN TV : Slot Lestary TV3
PENULIS SKRIP : Sofia J Rhyland
PENULIS NOVEL : Inawza Yusof
PENGARAH : Amor Rizan
TERBITAN : Primeworks Studios
PELAKON : Aishah Azman, Ashraf Muslim, Fadlan Hazim, Nadzmi Adhwa, Fazreen Rafi, Indah Emeerlda, Nadiyah Shahab, Farisha Irwayu, Shahriza Mahmud, Sasqia Dahuri, Ardell Aryana, Mustaqim Bahadon, Fana Azizan, Ain Edruce, Ikhlas Jalil, Livonia Ricky Guing, Fadzil Hamdan, Azhar Amir, Mili Supina, Alif Hadi

WATAK PELAKON 
Aishah Azman sebagai Anith Fitriah
Ashraf Muslim sebagai Dzul Ehsan
Fadlan Hazim sebagai Nik Afezal
Indah Emeerlda sebagai Aya
Nadzmi Adhwa sebagai Farez
Nadiyah Shahab sebagai Nahda
Farisha Irwayu sebagai Asmah
Shahriza Mahmud sebagai Rohaya
Mili Supina sebagai Zubaidah
Mustaqim Bahadon sebagai Hazmi
Ardell Aryana sebagai Elisa
Sasqia Dahuri sebagai Farisha
Fana Azizan sebagai Rini
Ain Edruce sebagai Mega Ariyana
Livonia Ricky Guing sebagai Kristine
Ikhlas Jalil sebagai Khairil

LAGU TEMA / OST CINTA HATI BATU
Lagu : Kata Akhirmu
Penyanyi : Ariff Bahran




Kata Akhirmu - Ariff Bahran

Kata Akhirmu - Ariff Bahran


Kata Akhirmu - Ariff Bahran  (OST CINTA HATI BATU)

Harus bagaimanakah lagi
Cara untuk aku membuktikan
Harus bagaimanakah lagi
Cara untuk aku persembahkan

cinta yang kau pinta
menurut telahanmu

Tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
Walaupun ku tak pernah merasai
Sedikit kasih darimu

Harus bagaimanakah lagi
Cara untuk aku meruntuhkan
Egomu yang sering menggunung
Dan menolakku jauh darimu

Dimanakah ia
Tempatku dihatimu

Tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
Walaupun ku tak pernah merasai
Sedikit kasih darimu

Tak mungkin ku sekalipun akan mengalah
Demi cintaku
Kucoba tuk menjadi yang terbaik
Hanya untuk dirimu sayang

Takkan pernah ku mengalah
Untuk menjadi yang terbaik

Tak mungkin ku cuba untuk mensiakan rasa ini
Walaupun ku tak pernah merasai
Sedikit kasih darimu

Tak mungkin ku sekalipun akan mengalah
Demi cintaku
Kucoba tuk menjadi yang terbaik
Hanya untuk dirimu

Andai kau menyedari
Besarnya cinta ini
Dan ku terus menanti
Kata akhir darimu 
SURAH AN-NISAA DAN SURAH MUMTAHANAH AYAT 8

SURAH AN-NISAA DAN SURAH MUMTAHANAH AYAT 8

SURAH AN-NISAA DAN SURAH MUMTAHANAH AYAT 8
“Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan Yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (Surah an-Nisaa’ : ayat 86) “Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang berlaku adil.” (Surah al-Mumtahanah : Ayat 8)
Bagaimana Surah Ad-Dhuha Boleh Mengubah Kehidupan Kita ?

Bagaimana Surah Ad-Dhuha Boleh Mengubah Kehidupan Kita ?



Bagaimana Surah Ad-Dhuha Boleh Mengubah Kehidupan Kita ?Surah ini telah diwahyukan kepada Nabi Muhammad SAW ketika Baginda tidak mendapat apa-apa wahyu langsung selama enam bulan (tidak termasuk mimpi). Ketika itu, fikiran Baginda berasa sangat terganggu dan tertekan sehingga Baginda mempercayai bahawa Allah Taala telah menyisihkannya dan tidak mahu lagi Baginda menjadi seorang Nabi.

Tidakkah dalam hidup kita juga merasai perasaan yang sama? Ketika kita merasakan tahap iman kita goyah, tiada lagi khusyuk dalam menunaikan solat dan tahap hubungan kita dengan Allah menurun?
Pada masa yang sama, kita juga merasakan setiap doa yang dipohon tidak akan dimakbulkan oleh Allah, segala solat yang dikerjakan terasa hanya sia-sia dan tidak mendatangkan kesan yang positif dalam diri. Anggapan yang lebih dahsyat sebagai seorang manusia biasa bahawa Allah tidak lagi peduli apatah lagi untuk mengasihi kita.
Disebabkan perkara-perkara itu, surah Ad-Dhuha telah diturunkan dan diwahyukan kepada Nabi Muhammad SAW untuk menyingkirkan segala sifat mazmumah dan sebaliknya menerapkan kepada diri Baginda tentang keamanan, sifat mahmudah dan yang paling penting tentang jaminan Allah tidak akan meninggalkan Baginda SAW dalam apa jua keadaan sekalipun.
Dari situ juga, dengan keadaan kita sebagai manusia biasa yang sering dilanda kesusahan, depresi, dan hilang tempat pergantungan, Allah akan memberi jalan untuk kita percaya pada pergantungan Allah di samping hidup dengan tenang dan aman.
Jadi, apa yang dikatakan dalam surah tersebut? Kita perhatikan pada setiap ayat satu persatu.
#1 – (وَالضُّحَىٰ ) – “Demi waktu Dhuha” (ketika matahari naik setinggi galah)
Perkara ini lah perkara pertama yang perlu kita dengar apabila kita mengalami tekanan – Bangun dan lihatlah cahaya matahari! Ingin diingatkan bahawa tiada keazaban dan kesuraman berlaku dalam hidup kita. Hanya perlu untuk bangun dan lihat cahaya sekitar kita.
#2 – ( وَاللَّيْلِ إِذَا سَجَى) – “Dan demi malam untuk menaungi kegelapan.”
Kenapa tiba-tiba pada ayat kedua, dinyatakan tentang kegelapan? Ia adalah bertujuan untuk memesan kepada kita bahawa malam dijadikan oleh Allah Taala untuk memberikan kita rehat dengan selesa.
Kebiasaannya, apabila kita dirundung dengan tekanan atau depresi, secara automatik, corak tidur kita akan mengalami perubahan seperti tersedar sepanjang malam atau tidur sepanjang hari.
Perkara seperti itu sebenarnya akan memberi kesan yang negatif kepada minda kita. Oleh hal yang demikian, ayat kedua dalam Surah Ad-Dhuha ini memberi peringatan bahawa Allah menjadikan malam untuk manusia dapat menenteramkan minda dan jiwa dari mengalami tekanan.
#3 – (مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَىٰ) – “Tuhanmu tidak meninggalkan engkau (Muhammad) dan tidak pula membencimu”
Ayat ketiga ini sungguh menakjubkan! Secara terangan Allah Taala telah memberi peringatan bahawa Dia tidak akan pernah melupakan, meninggalkan apatah lagi untuk membenci kita sebagai manusia yang lemah. Dia sentiasa ada untuk manusia yang beriman kepadaNya.
#4 – (وَلَلْآخِرَةُ خَيْرٌ لَّكَ مِنَ الْأُولَىٰ) – “Sesungguhnya, Akhirat itu lebih baik bagimu dari dunia”
Apabila kita mengalami stress dalam hidup, pasti banyak kali kita berfikir: Adakah pengakhiran hidupku ditakdirkan begini? Adakah tiada langsung perubahan yang baik dalam hidupku?
Apabila kita mempersoalkan tentang takdir hidup kita, ayat keempat dalam Surah Ad-Dhuha telah memberi jawapan yang terbaik.
Apabila kita mengalami kesedihan hingga menyebabkan depresi tentang hidup, Allah Taala telah menjelaskan dalam ayat empat tersebut iaitu kehidupan di dunia hanyalah sementara dan tiada kehidupan yang lebih baik untuk ditandingi melainkan kehidupan di Akhirat yang kekal abadi.
Apabila kita percaya bahawa Akhirat itu wujud dan merupakan tempat tinggal yang kekal, ia akan membantu kita untuk optimis pandang ke hadapan mengejar Jannah.
Seiring dengan perkara itu, ia juga membantu kita untuk percaya bahawa segala masalah, ujian dan cubaan yang dialami di dunia hanyalah sementara dan ketentuan Allah Taala buat kita sebagai hambaNya. Jika kita berjaya hadapi ujian itu dengan penuh keimanan, Syurgalah tempat yang terbaik untuk kita.
#5 – (وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَىٰ) – “Dan sesungguhnya Allah akan memberi kepadamu (limpah kurniaNya) dan engkau tetap berpuas hati”
Ini merupakan janji Allah Taala kepada kita sebagai umat manusia bahawa Jannah merupakan ‘hadiah’ yang teragung jika kita melaksanakan perintahNya. Pastinya Allah akan membalas segala amalan kebaikan yang kita buat dengan membuatkan kita semua berasa gembira! Subhanallah!
Oleh itu, adakah perkara itu perkara yang terbaik untuk didengar setelah kamu dilanda kemurungan dan berasa tertekan dengan masalah yang dihadapi?
#6 – (أَلَمْ يَجِدْكَ يَتِيمًا فَآوَىٰ) – “Bukankah Dia mendapatimu sebagai seorang yatim, lalu Dia melindungimu”
Melalui ayat keenam ini, Allah Taala telah memberi alasan untuk kita percaya akan janjiNya yang telah dijelaskan pada separuh pertama ayat Ad-Dhuha ini. Apabila ayat keenam ini disuarakan, pasti ramai antara kita berfikir: Bagaimana ayat yang menjurus tentang anak yatim berkaitan dengan kita?
Cuba renungkan. Berapa banyak kali dalam hidup anda ketika ditimpa kesakitan atau berasa kesunyian, anda merasakan tiada sesiapa yang peduli tentang anda? Siapa pula yang satu-satunya ada untuk anda pada ketika itu? Jawapannya Allah! Dia yang sentiasa menjaga anda dan membimbing anda mengubah kehidupan dari kemungkaran ke arah kebaikan.
#7 – (وَوَجَدَكَ ضَالًّا فَهَدَىٰ)– “Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang tiada pedoman lalu Dia memberi hidayah kepadamu”
Berapa ramai daripada kita telah menyimpang ke arah kesesatan dari Islam yang sebenar lalu telah menemui dirinya kembali? Walaupun hakikatnya kita dilahirkan sebagai seorang Muslim?
Sesungguhnya, pada ketika itu Allah jua lah yang telah memberi nur dan hidayah lalu membawa kita kembali ke jalan yang lurus lalu tunduk kepadaNya. Di samping itu, secara tidak langsung telah mempraktikkan kehidupan kita sebagai seorang Muslim. Alhamdulillah!
#8 – (وَوَجَدَكَ عَائِلًا فَأَغْنَىٰ)– “Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang miskin, lalu Dia memberikan kekayaan”
Dalam kehidupan seharian, mungkin kebanyakan daripada kita pernah melalui tempoh kekurangan wang dan harta. Kini, apabila kita imbas kembali, barulah kita sedar bahawa dalam kesukaran kewangan yang ditakdirkan untuk kita hadapi, hanya Allah yang memberi rezeki kepada kita dalam apa jua bentuk.
Jadi, apabila seseorang berada dalam tekanan, berinya contoh tentang bagaimana Allah Taala boleh membantunya menjadi lebih kental dalam mengharungi setiap dugaan yang datang dan percayalah janji Allah itu pasti.
#9 – (فَأَمَّا الْيَتِيمَ فَلَا تَقْهَرْ) – “Maka terhadap anak-anak yatim, janganlah engkau berlaku sewenang-wenangnya”
Ayat ini menunjukkan penawar terbaik kepada masalah tekanan!
Kebanyakan orang yang mengalami tekanan hidup, mereka merasakan hidup mereka tiada lagi gunanya dan merasakan juga tiada siapa yang lebih teruk berbanding hidupnya.
Ayat ini mengingatkan kita jika kita berasa tertekan dan hilang harapan untuk hidup, lihatlah kehidupan orang yang jauh lebih susah dari kita. Cuba lihat anak-anak yatim. Mereka tiada sesiapa apatah lagi insan-insan yang menyayangi dan menjaga mereka. Dibandingkan dengan kita yang ada keluarga, tempat tinggal dan makanan disediakan di atas meja, masih menganggap kehidupan kita tidak baik? Subhanallah!
#10 – (وَأَمَّا السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرْ) – “Dan terhadap orang yang meminta-minta, janganlah engkau mengherdiknya”
Satu lagi contoh ialah pengemis – Ia adalah satu pengajaran dan peringatan kepada kita tentang Allah Taala telah banyak menurunkan rezeki berupa kebendaan kepada kita – makanan, pakaian dan tempat tinggal.
Berapa ramai antara kita yang pernah tidur dalam kelaparan? Berapa ramai antara kita yang tiada pakaian untuk menutup tubuh? Berapa ramai lagi antara kita yang tiada rumah untuk dituju?
Contoh-contoh yang melibatkan anak-anak yatim dan pengemis ini adalah untuk mengajar kita supaya sentiasa bersyukur dengan keberkatan yang Allah Taala telah berikan kepada kita tanpa Dia meminta kembali.
Syukur ini juga sebenarnya satu cara untuk kita mengatasi masalah kemurungan yang melanda dalam diri kita. Dengan rasa syukur, hubungan kita dengan Allah kembali terjalin.
#11 – (وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ)– “Dan terhadap nikmat Tuhanmu, hendaklah engkau nyatakan (dengan bersyukur”
Ayat terakhir ini adalah mengenai cara untuk mengekalkan iman dan ikatan dengan Allah Taala iaitu melalui pemikiran, kemuliaan dan percakapan tentang keberkatan Allah!
Baik dari segi halaqah, perbincangan dengan ahli keluarga dan kawan-kawan atau pun melalui dakwah. Selain daripada itu, untuk sentiasa dekatkan hati dengan Allah Taala, haruslah memperbanyakkan membaca Al-Quran, berzikir dan menghadiri kuliah-kuliah agama lalu menghayatinya.
Jadi, seandainya suatu masa nanti anda merasakan iman anda goyah, dirundung kekecewaan dan kemurungan hingga terputusnya hubungan dengan Allah Taala, bacalah Surah Ad-Dhuha dan hayati seluruh maknanya. InshaAllah, ia akan memulihkan kepercayaan anda sekali gus meningkatkan keyakinan anda terhadap hebatnya kekuasaan Allah Taala.
Sumber: Tazkirah.net

Kredit : TvCeramah
Tuyul Ke London

Tuyul Ke London


SINOPSIS TUYUL KE LONDON

Dua orang sahabat yang benasib malang dan sering dihina kerana miskin. Mereka kemudian merancang untuk menjadi kaya dengan jalan singkat iaitu dengan membela tuyul. Berjayakan rancangan mereka itu? - MyInfoType

JUDUL : TUYUL KE LONDON
EPISOD : 24 episod 
TARIKH TAYANGAN : 20 Disember 2017
HARI / MASA : Rabu-Jumaat, 9.00 malam
SIARAN : SAstro Warna 132 and Mustika HD 124
PENGARAH : Rosdi Md Dali
TERBITAN : Madness Films Sdn Bhd 
PELAKON : Atu Zero, Achey, Abam Bocik, Cita Citata, Aliff Syukri, Insyirah Syerry, Sharif Zero, Vicha Saywho, Kazar, Ar Badul, Mat Dan, Ain Sufia, Man Raja Lawak, Bocil Bancin


Tonton Tuyul Ke London Full Episod


Tonton Tuyul Ke London Full Episod



Tonton Tuyul Ke London Full Episod

Bleeding Steel

Bleeding Steel


Sinopsis Filem Bleeding Steel

Ketika melindungi seorang wanita muda yang menjadi saksi penting untuk satu kes besar, seorang ejen elit yang dilakonkan oleh Jackie Chan tanpa disedari terperangkap dalam satu konspirasi. Dia bagaimanapun timbul perasaan ada kaitan dengan wanita itu, seperti mereka pernah bertemu sebelum ini dalam kehidupan lain. - CINEMA ONLINE

Pelakon: Jackie Chan, Show Luo, Ouyang Nana, Tess Haubrich, Callan Mulvey
Pengarah: Leo Zhang
Tarikh Tayangan: 22 Disember 2017
Jumanji: Welcome To The Jungle

Jumanji: Welcome To The Jungle


Jumanji: Welcome To The Jungle

JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE - Official Trailer (HD)




Sinopsis Filem Jumanji: Welcome To The Jungle / Empat remaja telah ditelan ke dalam permainan video yang dipanggil Jumanji ketika membersihkan bilik stor mereka ketika menjalani tempoh tahanan di sekolah. Dalam dunia Jumanji, mereka perlu memilih karakter avatar dan cuba mengenepikan perbezaan mereka sekiranya mereka mahu meloloskan diri dari permainan itu.

Tarikh Tayangan: 21 Disember 2017
Genre: Pengembaraan / Kekeluargaan / Fantasi
Durasi: 1 Jam 55 Minit
Pengedar: Sony Pictures Entertainment
Pelakon: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Nick Jonas, Alex Wolff, Rhys Darby, Bobby Cannavale, Robin Williams
Pengarah: Jake Kasdan

Kredit : CinemaOline
Iman Farrar - Kasih Padamu

Iman Farrar - Kasih Padamu



Iman Farrar - Kasih Padamu - Sydney Mawlid 2016


Ya Rasulallah dalam sirahmu O Messenger of Allah, from your life story Ku temu tulusnya cinta I found genuine love Demi umatmu berkorban jiwa You sacrificed your time for your nation Sehingga hujung nyawa Until the end of your life Kau diutus atas nama kebenaran You were sent to teach us the truth Dengan fasih lidah beri penjelasan You explained the religion with clarity Sabar dalam apa jua keadaan You were patient in all situations Tak goyah dengan ranjau tekanan And you remained steadfast in your call to Islam Walau diri bisa menakluki takhta You could have been a ‘king’ Tetap rendah hati penuh sederhana But you lived your life in modesty and humbleness Segalanya demi lillahi Ta’ala You did everything sincerely for the sake of God Azimat yang berharga A precious reminder Ya Rasulallah dengan hikmahmu O Messenger of Allah, with your wisdom Terpancar syiar agama The religion spreads Mengubah gelap menjadi terang You changed the path of darkness into light Menghapus jahiliyah And eradicated the period of ignorance Ya Rasulallah engkau tinggalkan O Messenger of Allah, you taught and left us Semangat juang tertinggi With the best esteem and spirit Membina satu aqidah, membangun iman So we can keep spreading the religion, strengthening the faith Bertahun dilapangan mujahadah No matter how long it takes Hadith-hadith dan Al-Qur’an Your hadith and the Qur’an Menjadi sumber cahaya pedoman Remain as our guidance Hanya itu yang kau wariskan They are what you left us Akan selamat di dunia akhirat To save us in this life and the Hereafter Ya Rasulallah terlalu rindu O Messenger of Allah, we truly miss you Padamu junjungan jiwa O beloved one Didalam sunnah yang utama We hope by performing the sunnah as taught by you Menyambungkan kasih denganmu We will always be connected to you Ya Rasulallah dalam sirahmu O Messenger of Allah, from your life story Ku temu tulusnya cinta I found genuine love Demi umatmu berkorban jiwa You sacrificed your time for your nation Sehingga hujung nyawa Until the end of your life Ya Rasulallah dengan hikmahmu O Messenger of Allah, with your wisdom Terpancar syiar agama The religion spreads Mengubah gelap menjadi terang You lit up the path of darkness Menghapus jahiliyah And eradicated the period of ignorance Ya Rasulallah Ya HabibAllah O Messenger of Allah, O Most honoured by Allah Apabila terkenangmu mengalir air mataku My tears fall at the thought of you Ya Rasulallah O Messenger of Allah

Composed by Hafiz Hamidun/ Fedtri Yahya. Remixed by Harmony Band's Adam Ali and conducted by Iman Farrar and the Malay Chanting Group. (Lyrics below) Lagu oleh Hafiz Hamidun/ Fedtri Yahya. Persembahan oleh Iman Farrar dan The Malay Chanting Group (Lirik penuh di bawah)



Siapa Dia Iman Farrar





Iman Farrar nama diberi. Kelahiran Malaysia (dikhabarkan berasal dari Pasir Puteh, Kelantan) dan sekarang ini menetap di Australia.


Insan istimewa ini mempunyai suara yang sangat gemersik merdu. Alhamdulillah beliau menggunakan suara yang merdu itu ke jalan yang tidak sia-sia dengan berdakwah untuk semua lapisan masyarakat supaya mencintai Islam. Semoga ada ganjaran yang baik untuk beliau. 

Beliau juga memimpin sebuah kumpulan Nasyid yang diberi nama Malaysian Chanting Group atau The Malay Chanting Group. Tahniah.

Datoksir Kronik menyokong semua gerak kerja dakwah yang telah dan akan dilakukan oleh Iman Farrar.




Jom lihat beberapa video Iman Farrar yang lain, seperti dalam Youtube dan Facebook.


Adaptasi Novel: Isteri Untuk Diiktiraf

Adaptasi Novel: Isteri Untuk Diiktiraf




Akan datang di TV1. Lakonan Redza Rosli, Janna Nick dan Elvina Mohamad

Terbitan JS Pictures.

Jumlah episod : 30
Masa tayangan : ramadhan 2018 

Sinopsis:


Awak ni dah gila ke apa? Saya pun tak inginlah nak kahwin dengan awak ni. Sudahlah perangai macam harimau, muka macam burung belatuk. Memang malang betul!” – Safiyya

“Eh, sekali aku petik jari, berduyun perempuan yang datang tahu. Tak adalah aku nak kahwin dengan perempuan macam kau ni.” – Tengku Wildan
Siapa sangka lelaki yang mahu dijodohkan dengannya adalah lelaki yang pernah memerangkapnya sewaktu dia bekerja di Hotel Mahkota Royal. Safiyya terpaksa menerima lamaran Tan Sri Tengku Hairie demi Tok Aki yang mahu melihatnya berkahwin sebelum datuknya menutup mata.
Di awal perkahwinan mereka, Tengku Wildan sudah menetapkan beberapa syarat kepada Safiyya untuk diikuti. Safiyya yang suka melawan kata-kata Tengku Wildan akhirnya terpaksa menurut kata-kata lelaki itu yang pandai mematahkan setiap kata-katanya. Sikap Tengku Wildan yang menjengkelkan membuatkan Safiyya benar-benar sakit hati. Tetapi, bila lelaki itu meroyan tiba-tiba, dia mula pening kepala.
“Aku baru nak tag nama kau untuk share kata-kata daripada Ustaz Nazmi Abdul Karim ni. Nabi sebut dalam hadis, makruh seorang suami tidur keseorangan tanpa isterinya. Nak pahala senang aje. Peluk bini pun satu pahala. Mulai malam ni, nak tidur malam aku nak peluk kau.”
Kemunculan Rafiq dan Tengku Wafie secara tiba-tiba membuatkan Tengku Wildan dilanda cemburu. Dalam diam dia mula jatuh sayang dengan isterinya. Mulut kata tidak, tapi hati kata mahu. Cemburu yang mengusai diri menyebabkan dia menuduh Safiyya bermacam-macam sehingga isterinya itu merajuk menjauhinya. Ketiadaan Safiyya membuatkan hatinya benar-benar sunyi rindukan kehadiran seorang isteri.
Tengku Wildan dituduh merogol Ana Julia memberi tamparan hebat buat Safiyya. Dan lebih menyakitkan hatinya apabila suaminya turut melakukan sesuatu ke atas dirinya tatkala dia tidak sedarkan diri. Dapatkah Safiyya memaafkan perbuatan suaminya itu? Adakah bahagia untuk mereka apabila Puan Sri Raja Mona tetap berkeras mahukan Bella menjadi menantu?
Para Pelakon:
  • Redza Rosli-  Tengku Wildan
  • Elvina Mohamaed - Saffiya
  • Janna Nick -  Ana Julia
  • Sheila Rusly-
  • Arash Mohamad




Anna Julia







Kredit : ADMYA
Hantu Langsir, Cerekarama TV3 - 27/12/2014

Hantu Langsir, Cerekarama TV3 - 27/12/2014


Hantu Lansir tv3

Sinopsis Hantu Langsir

Sumpahan hantu langsir terjadi kembali di kampung langsir. Ada disebalik cerita kenapa hantu langsir ini terjadi. Kerana mahukan kuasa, so ada komplot mahu jatuhkan ketua kampung yang sudah 35 tahun membangunkan kampung.


Dibintangi oleh harun salim bachik. Liza abdullah, afiq muiz, rahman ( arash mohamad) ahmad tarmimi sinegar ( penerbit bro) dan ramai lagi.


Siapa sebenarnya hantu langsir??


Disebabkan dengan kejadian hantu langsir, menjadikan  kampung langsir dah jadi kacau bilau. Di kacaunya warong, ketua kampung.


Pengajaran cerita ini, sebagai ketua kampung atau pemimpin mesti bertanggungjawab. Jangan fikir pasal untung semata-mata tapi kesan dalam 10-20 tahun akan datang kita tak tahu dalam pembangunan akan datang.


Selain itu ada selit unsur keagamaan, ada juga sebagai seorang lelaki kenalah cari kerja yang stabil. Tapi janganlah si hidung belang. Kaya tu kaya, tapi kerjanya menipu tak guna jugak. Siasat terlebih dahulu.


Apepun, dah kantoi apabila ketua kampung nekad untuk mencari jalan penyelesaian, jika tak selesai dalam masa seminggu... tok ketua kampung (harun salim bachik) mahu letak jawatan.


Apabila malam dalam misi mencari hantu langsir, tok ketua ketakutan dan terpaksa memanggil imam untuk menghalau hantu langsir. Tiba-tiba nampak kaki si hantu langsir pakai kasut jejak tanah, terus si imam terkam hantu tu. Namun gagal, hantu melarikan diri. Tapi hantu punya dompet pulak yang tercicir. Sekali tengok dompet siapa??? Tak sangka si Afiq Muiz yang punya. Rupanya dia jadi orang suruhan rahman kontraktor dalam menjadikan tok ketua meletakkan jawatan supaya mudah untuk dia kaut keuntungan hasil drp pembangunan yang bakal dilaksanakan.


Apepun, dari kejadian itu, rahman dan kulinya (hantu langsir) dihalau dari kampung itu. Last sekali….. tengok sendiri.. adakah hantu langsir benar-benar wujud? - BlogHiburanSemasa

Latest Posts