TEPUNG BERAS

Selepas ini jangan tersilap beli tepung beras

TEPUNG BERAS
------------------------
Ada pelbagai jenis tepung beras.. pasti ada yg tak terfikir apa bezanya...bagi kita asal tepung beras semuanya sama
Ada 3 jenis tepung beras yg berlambangkan gajah..tepung beras biasanya asal di perbuatkan dari negara thailand...
Pasti ada yg tak perasaan kan
Hari ni kami akan terangkan apa fungsi tepung beras mengikut lambang gajah yg ada

TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
*Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek...keladi..cempedak...adunan gorengan ikan...seperti goreng mamak..goreng berempah...
*tepung ini sangat ranggup
*sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall

Tepung beras cap 2 gajah
Sesuai utk membuat kuih tradisional iaitu kuih lapis ,kuih koci, apam dan pelbagai kuih lg.
menghasilkan struktur kuih yg lembut dan likat.

TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
*sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci...kuih apam beras ..dan pelbagai lagi jenis kuih
*ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat

TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH
*sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee
*sebab ia lebih kental

TEPUNG BERAS CAP TERATAI
*Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam.
*kalau buat apam rasa tepung nya kurang
*jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup
kredit:blog citrasawan

Sumber

Fad Bocey juara Super Spontan Xtravaganza

Fad Bocey juara Super Spontan Xtravaganza




PELAWAK dan penyampai radio ERA, Fad Bocey menepati ramalan apabila diumumkan sebagai juara Super Spontan Xtravaganza (SSX).

Fad yang merupakan anggota kumpulan Lobster Leleh berjaya membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM100,000 dan trofi.



Bismillahirohmanirohim..syukur Alhamdulillah,dengan izinNya sy dianugerahkan rezeki ini..pertama sekali terima kasih buat bidadari sy my wife sentiasa dibelakang sy support sy dalam semua hal,dan tak putus doakan sy..i love so much mmy dan sekali lagi terbukti ternyata rezeki ini rezeki anak2 sy dan isteri (HAYYAN,ZAYYAN DAN AMINAH)sy hanya menumpang rezeki mereka..terima kasih buat mak abah sy,mama abah sy sentiasa tak putus doakan sy,Alhamdulillah..seterusnye terima kasih utk insan yg sgt penting dan istimewa dalam hidup sy,my sifu my brothaa Dato @afdlinshaukiofficial ,insan yg terlalu banyak jasanya utk sy..terima kasih abg,sentiasa percaya dekat fad,i love u so much dan of course terima kasih buat semua crew2 yg sgt awesome dlm kerje mereka,mohon maaf sekirenye sepanjang program ini ada terkasar bahasa atau salah di mana2..terima kasih utk boss2 astro @norzehajr @nvguib sentiasa memberi ruang utk kami terus berkarya..Alhamdulillah,terima kasih buat mak tiri mummy yaa @lidyaismail yg melayan kerenah kami semua wlupon call time kehaukkkk..hahahahaha..terima kasih utk seorg lagi insan hebat yg slalu motivate sy utk beri yg terbaikkk setiap minggu of course my brotha Dato Ac Mizal!!! @emyliadac ,show kami akan nampak kurang tanpa datoooo..tqtq dato n datin..dan utk PA sy syah thank you utk 10 minggu bantu uruskan mcm2 .dan tq boss @mustaffakamarmazlan utk baju yg sgt awesome ini utk sy dan fans sy dan awk pon slalu support sy..tq boss..jutaan terima kasih jgk buat semua sahabat2 penyokong sy,yg setiap minggu hadir menyokong sy,sentiasa memberi sokongan padu..Alhamdulillah,terima kasih jgk buat anda semua yg mendoakan sy,yg mengundi sy menyokong sy tak kire dari mana sekalipon,yg menyokong sy dari awal perjalanan seni sy sampai hari ini terima kasih,semoga kalian sentiasa dirahmati Allah..Syukur Alhamdulillah 😍😘😍😘😍😘🏆
A post shared by FAD BOCEY (@fadbocey) on

Manakala gelaran naib johan menjadi milik Izzue Islam sekali gus memenangi wang tunai sebanyak RM50,000 berserta trofi.



Sementara itu, Achey Bocey menduduki tempat ketiga dan membawa pulang wang tunai RM25,000 beserta trofi.


Atu Zero, Joey dan Shahrol Shiro terpaksa berpuas hati berada di tempat keempat, kelima dan keenam serta membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000 setiap seorang.



Amalina - Santesh

Lagu 'Amalina' menceritakan tentang percintaan antara dua orang yang mempunyai agama dan kaum yang berbeza. Lagu ciptaan Harry Khalifah dan lirik oleh Room None



Amalina - Santesh

amalina…

oh amalina…
oh amalina…
oh amalina…

Kambing Nyusu Susu Anjing, Bagaimana Hukum Dagingnya?

Kambing Nyusu Susu Anjing, Bagaimana Hukum Dagingnya?



Menurut qaul Ashoh, apabila ada anak kambing menyusu kepada anjing atau babi kemudian kambing tersebut menjadi tumbuh besar dan gemuk, maka hukumnya tetap suci.
.كاشفة السجا ٤١لو ارتضع جدى وهو الذكر من اولاد المعز كلبة او خنزيرة فنبت لحمه على لبنها اى تربى و سمن منه لم ينجس على الاصح
Kambing yang menyusu pada anjing hukumnya halal tapi makruh bila berubah / ada bekas najis di salah satu : rasa, warna dan baunya bila tidak ada bekas najis di salah satu di atas maka tidak makruh. :
وإذا ظهر تغير لحم جلالة أى طعمه أو لونه أو ريحه كما ذكره الجويني واعتمده جمع متأخرونومن اقتصر على الأخير أراد الغالب فإن لم يظهر ما ذكر فلا كراهة وإن كانت لا تأكل إلا النجاسة والسخلة المرباة بلبن كلبة أو نحوها كالجلالة فيما ذكر. إعانة الطالبين ٢/٣٥١-وعند الشافعية تفصيل بناء على اختلافهم في الجلالة فمنهم من قال : الجلالة هي التي غالب علفها النجاسة ، ومنهم من قال : لا اعتبار بالعلف ، بل الاعتبار بظهور نتن النجاسة في عرقهاولحمها ، وهذا ما رجحه النووي وغيره، وبناء عليه فالراجح عندهم كراهة لحمها كراهة تنزيهية ، فإن حبست بعد ظهور النتن وعلفت شيئا طاهراً ، فزالت الرائحة زالت الكراهة في
اللحم ، واللبن ، والبيض ، والعرق ( المجموع للنووي
Halal. Tapi Makruh jika memang terdapat bekas bau Najis anjing pada kambing.. Sulamul Munajat pada Halaman 7 karangan Kiayi Nawawi Banten sebagai berikut:
:والكلب ولو معلما والخنزير وفرع أحد هما نسبا لا رضاعا
Ada tambahan ilmu menyinggung”Jilalah” yaitu hewan atau ikan yang di kasih pakan najis/kotoran manusia, makruh… kayak ikan lele di empang seperti biasanya, nah agar tidak makruh sebaiknya sebelum dikonsumsi, ikan lele trsebut di ambil dulu dan di taruh kolam sampai bau kotoran empangnya hilang.

Doa Ketika Sakit & Doa Untuk Kesihatan

Doa Ketika Sakit & Doa Untuk Kesihatan
Setiap dari kita pasti inginkan tubuh badan yang sihat dan dijauhi segala jenis penyakit. Bak kata orang “mencegah itu lebih baik daripada mengubati”. Selain usaha kita mencegah, kita juga perlulah berdoa kepada Allah s.w.t. Ingat, sesuatu yang berlaku itu semuanya atas keizinan-Nya. Begitu juga dengan penyakit yang datang, semuanya atas kekuasaan-Nya.
Disini dikongsikan senarai doa-doa yang boleh kita semua amalkan untuk menghindari penyakit dan mendapatkan tubuh badan yang sihat.
Jom sama-sama kita amalkan.
#1.Doa Kesihatan Diri
Allaahumma ‘aafinii fii badanii, Allaahumma ‘aafinii fi sam’I, Allaahumma ‘aafinii fii bashari.
Allaahumma innii ‘auudzubika minal kufri wal faqri.
Allaahumma innii ‘auudzubika min ‘azaabil qabri.
Laa ilaaha illaa anta.
Ertinya :
“Ya Allah, sembuhkanlah badanku. Ya Allah, sembuhkanlah pendengaranku.
Ya Allah, sembuhkanlah penglihatanku.
Ya Allah, sesungguhnya aku berllindung kepadaMu dari kekafiran dan kefakiran.
Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari sisa kubur. Tiada Tuhan selain Engkau”
(H.R. Abu Daud dan Al Hakim)
#2.Doa sakit badan
Bismillaah (3x)
A ‘uudzu billaahi wa qudratihi min syarri maa ajidu wa uhaadiru.
Wa a’uudzu bi’izzatillaahi wa qudratihi min syarri maa ajidu wa uhaadiru (7x)
Ertinya :
“Dengan nama Allah,
aku berlindung kepada Allah dan kekuasaanNya  dari keburukan yang aku rasakan dan kutakuti.
Dan aku berlindung dengan kekuatan kekuasaan Allah dari kejelekan yang aku rasakan dan kuatirkan”
(H.R. Muslim dan Malik)
#3. Doa Nabi Ayyub A.S
Innii massaniidhdhurru wa anta arhamurraahimin,
wa annii massaniisysyaithaanu bi nushbin wa ‘adzaabin
Ertinya :
“(Ya Allah), sesungguhnya penyakit telah menimpaku,
sedangkan Engkau adalah Yang Maha Penyayang di antara para penyayang.
(Ya Allah), sesungguhnya setan telah menggangguku dengan kepayahan dan siksaan”
(Q.S Al Anbiya’, 21:83 dan Shaad, 38:41)
#4. Doa Luka Atau Penyakit Bernanah
Bismillaahi turbatu ardhina biriiqati ba’dhiinaa yasyfi saqiimunaa biidzni rabbinaa
Ertinya :
“Dengan nama Allah,
dengan debu-debu tanah (yang kami ambil ini) dan kain pembersih luka yang kami miliki,
sembuh penyakit kami ini dengan izin Tuhan kami”
(H.R. Muslim)
#5. Doa Penyakit Demam
Bismillaahil kabiir,
na’uudzu billaahil ‘azhim min syarri kulli ‘irqin naa’arin wa min syarri harrinaar
Ertinya :
“Dengan nama Allah Yang Maha Besar,
kami berlindung kepada Allah Yang Maha Agung
dari kejahatan seluruh urat yang kecapaian dan dari kejahatan api neraka yang sangat panas”
(H.R. Hakim)
#6. Doa Ketika Sakit Bengkak
Allaahumma mushaghghiral kabiir wa mukabbirashshaghiir, maabi
Ertinya :
“Ya Allah yang mengecilkan segala yang besar dan membesarkan segala yang kecil,
kecilkanlah apa yang ada padaku ini”
(H.R. Al Hakim)
#7. Doa Mohon Diberikan Kesihatan
Yaa Hayyun yaa Qayyun birahmatika istaghiitsu,
ashlih lii sya’nii kullahu wa laa takilnii ilaa nafsi tharfata
‘ainii wa laa ilaa ahadin minan naas
Ertinya :
“Wahai Dzat yang Maha Hidup dan Maha Kekal,
hanya dengan kasihMu aku bermohon pertolongan.
Sehatkanlah seluruh kondisiku, jangan Engkau biarkan mata ini menangis,
dan jangan Engkau biarkan aku bergantung kepada siapapun”
(H.R. Ath Tabrani)
#8. Doa Setelah Pembedahan
Allaahumma ighfir lanaa warhamnaa wardha
‘annaa wataqabbal minnaa wa adkhilnaal jannata
wa najjinaa minan naar wa ashlih lanaa sya’nanaa kullahu
Ertinya :
“Ya Allah, ampunilah kami, sayangilah kami, ridhailah kami, terimalah kami,
dan masukkanlah kami ke dalam surgaMu.
Selamatkan kami dari api neraka dan perbaikilah seluruh
kondisi tubuh kami”
(H.R. Abu Daud dan Ibnu Majah)
#9. Doa Meminum ubat
Bismillaahi asysyaafi,
bismillaahi al kaafii,
bismillaahi al mu’aafi.
Bismillaahi alladzii
laa yadhurru ma’asmihi syaiun fii al ardhi wa laa fii as samaai wa huwa as samii’ul ‘aliim
Ertinya :
“Dengan nama Allah Yang Maha Menyembuhkan,
dengan nama Allah Yang Maha Mencukupi,
dan dengan nama Allah Yang Maha Memaafkan.
Dengan nama Allah yang tidak akan memberi mudharat sedikitpun,
baik yang di bumi maupun yang di langit.
Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
#10. Doa Penyakit Mata
Allaahumma matti’nii bi basharii waj’alhul waaritsa minnii
wa arinii fil ‘aduwwi tsa’rii wan-shurnii ‘alaa man zhalamanii
Ertinya:
“Ya Allah, berilah aku kenyamanan dengan penglihatanku ini
dan jadikanlah hal serupa kepada ahli warisku.
Berikanlah pembalasan kepada orang yang memusuhiku
dan menangkanlah aku atas orang yang berbuat zhalim”
(H.R. Al Hakim)
Sumber:hafizan-malik.blogspot.my

SINOPSIS MAHAR CINTA ALIA

SINOPSIS MAHAR CINTA ALIA

Hezri baru saja menganggur dan buntu untuk mencari kerja baru kerana teman wanitanya, Juliana, seorang yang sering mengongkong dan suka mengarah.

Telah di tayangkan di TV3, 22 september 2018, 12.00 tengahari.

(Ulangsiar) Telah ditayangkan di TV3, 10 januari 2018, 9.00 malam.

Lakonan Julia Ziegler, Shukri Yahaya, Emma Maembong, Azan Rani, Ika Farhana, Ainina Ahmad, Dato Boy Iman, Syatilla Melvin dan ramai lagi.


Word 42

Word 42

Jika tidak memuji, jangan mencela

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian,
maka hendaklah dia mengucapkan perkataan yang baik
dan kalau tidak, hendaklah diam."

[Bukhari dan Muslim]

SUKAN MALAYSIA 2018 : RAJA DAN RATU PECUT 200 METER

SUKAN MALAYSIA 2018 : RAJA DAN RATU PECUT 200 METER

RAJA

EMAS - Muhammad Aqil Yasmin (SELANGOR) - 21.01s
PERAK - Muhammad Haiqal Hanafi (Negeri Sembilan) - 21.26s
GANGSA - Russel Alex Nasir Taib (Perak) - 21.30s

RATU

EMAS - Azreen Nabila Alias (Terengganu) - 24.76s
PERAK - Shereen Samson Vallaboy (Perak) - 24.92s
GANGSA - Chelsea Cassiopea Evali Bopula (Sabah) - 25.27s

Kerana hati , sudah dimiliki - Elfira Loy

SINOPSIS AMMAR & OPIE

SINOPSIS AMMAR & OPIE

Kisah Ammar seorang penyanyi yang terkenal kini yang hanyut dalam dunia glamor. Ketika menerima berita kematian ibu, dia berdepan fitnah besar yang membuatkan nama dan kerjayanya hancur hingga membuatkan dia kemurungan dan mengalami tekanan perasaan yang teruk. Sebuah tawaran baru muncul untuknya mengenai sebuah kosert di Thailand yang akan menaikkan namanya kembali. Namun, ketika tiba di Thailand dia sedar dirinya sudah ditipu. Sejak itu hidupnya semakin berantakan hingga menjadi gelandangan. Dia akhirnya bertemu dengan Yopi, pengemis cilik yang menjadi sahabat karibnya. Sejak itu mereka berdua menyanyi di jalanan demi sesuap nasi. Kembara baru itu banyak mengajarnya makna sebuah kehidupan serta menemukan dia dengan Tuhan yang ditinggalkannya selama ini.

Drama bersiri arahan Raja Mukhriz bertajuk Ammar & Opie (tajuk asal Bila Tuhan Berbisik Cinta). Menampilkan lakonan Hazama, Irfan Rajali, Datuk Awie, Syerinie Myra, Kodi Rasheed, dan ramai lagi. Drama sebanyak 13 episod ini akan disiarkan mulai 20 September, setiap hari Rabu & Khamis pukul 9 malam di slot Zehra TV3.

SINOPSIS I HEART YOU CIK YAH

SINOPSIS I HEART YOU CIK YAH

Zulkefli dan Badariah tidak sehaluan namun kerana ingin menyelamatkan kilang tempat mereka bekerja daripada ditutup oleh Qarina, mereka harus bekerjasama. Daripada benci timbul perasaan cinta.

Telefilem I Heart You Cik Yah arahan Ungku Ismail Aziz, lakonan Kamal Adli, Siti Saleha, Nasha Aziz, Fezrul Khan, Ikhram Ruzzaman dan Tiz Zaqyah, mengisi slot Citra Exclusive pada Sabtu, 22 September jam 10 malam di saluran Astro Citra (131) dan Mustika HD (134).

THE BODY SHOP - International Day Of Peace

THE BODY SHOP

International Day Of Peace Exclusive Discount Codes
  1. Offer is valid from 19 - 21 September 2018 on The Body Shop Malaysia Online Store.
  2. Voucher code is only applicable on normal priced / non promotional items.
  3. Enjoy 10% Off with minimum spend of RM120 ; Enter Code: PEACE10
  4. Enjoy 15% Off with minimum spend of RM180 ; Enter Code: PEACE15
  5. Enjoy 20% Off with minimum spend of RM250 ; Enter Code: PEACE20
  6. Refunds and exchange will only be allowed for damaged or incorrect products received.
  7. Offer is not applicable with other E-store discounts, vouchers or promotions.
  8. Offer is subject to change without prior notification, while stocks last.

Wadah Terkini