Nafkah

"Kalau kau bagi kat isteri kau RM300 sebulan, kat mak kau kena bagi RM500. Mak yang melahirkan kau, jadi mak tak boleh dapat sama nilai macam isteri kau dapat."

Nilai berapa ringgit seorang anak perlu beri pada orang tuanya bukan ditentukan oleh orang tuanya. Tetapi kemampuan anak.

Zaman sekarang ini, ramai sebenarnya yang tidak faham akan turutan menafkahi. Bila tak faham, maka dia akan rasa terbeban dalam menjadi seorang suami dan juga seorang anak. Ditambah dengan pendapatan yang cukup makan, maka dia rasa tertekan untuk memenuhi tuntutan.

Takkan nak bangkang dan lawan cakap mak? Nanti jadi anak derhaka pula. Maka dikurangkan pemberian kepada isteri atau tidak diberi langsung kepada isteri sebab nak beri sepenuhnya kepada mak.

Boleh ke tak? Boleh selagi isteri redha, selagi dia tidak menuntut dan selagi dia boleh cari duit sendiri untuk beli kelengkapan diri.

Jika melebihkan orang tua sehingga menganiaya isteri dan anak-anak?

Maka belajar dan ikutlah semula aturan menafkahi bagi seorang suami. Bermula dengan diri sendiri, isteri, anak-anak, bapa kemudian mak. Suami wajib memastikan keperluan dirinya sendiri mencukupi sebelum membelanjakan duitnya kepada orang lain. Bayar hutang, bayar bil utiliti, bayar yuran anak, bayar roadtax dan insurans kereta, beli barang dapur, penuhkan keperluan-keperluan yang wajib ada untuk isteri guna dan anak-anak makan.

Jika ada lebih, baru beri kepada orang tua.

Namun adalah lebih baik sekiranya kita mampu untuk mengawal perbelanjaan diri sendiri dan perbelanjaan keluarga supaya setiap bulan kita dapat mengasingkan satu nilai yang mampu diberi kepada orang tua kita. Tak terlalu banyak sehingga membebankan diri dan tak terlalu sedikit sehingga tak dapat digunakan orang tua.

Ingat, kita masih ada adik-beradik yang lain.

Maka, jangan letak tanggungjawab memberi duit itu sepenuhnya ke atas diri kita seorang sahaja. Kita perlu mencari persetujuan bersama dengan adik-beradik yang lain tentang perkara ini. Kumpulkan duit adik beradik dan bagi pada orang tua untuk kegunaan harian mereka.

Bagi yang tidak mampu memberi, boleh balik ke kampung, tolong buat kerja rumah, kemas rumah mereka, uruskan diri mereka, bawa mereka keluar makan, keluar jalan-jalan dan gembirakan mereka. Pendek kata, berbakti dengan kudrat jika tidak mampu dengan harta benda.

Akhir kalam, isu duit ini merupakan satu isu yang sensitif. Baik di pihak orang tua mahupun isteri. Ikut fitrah, ikut ketetapan dan teruskanlah berusaha mencari rezeki yang halal untuk membahagiakan orang di sekeliling kita.

Semoga kita dimurahkan rezeki. AMIN... 🙏😊

Sumber: Firdaus Shakirin


Kredit : facebook

COMMENT IS YOUR OWN RESPONSIBILITY. THANK YOU.

Post a comment (0)
Previous Post Next Post