Pages

Disember 31, 2016

LANGIT CINTA - DAYANG NURFAIZAH

LANGIT CINTA - DAYANG NURFAIZAH
(OFFICIAL LYRIC OST LANGIT CINTA)

Ku bermohon
Bawah langit-Mu
Itu saja daya termampu
Kerna cinta
Sekuat mana pun
Takkan melepasi
Cinta-Mu yang suci..
Hati ini
Pedih menanti
Mengharapkan
Kasih kembali
Semua cinta
Yang telah ku beri
Hanya kepadanya
Tak mungkin berganti

Kerna dia yang ku cinta
Sungguh tak pernah

Ku sangka
Hadir membelai jiwa
Dengan ikhlas
Tulus hatinya

Pulangkan dia padaku
Tak tertanggung merindu
Biarkan kami hidup
Di bawah langit cinta-Mu

Jika bukan dia
Cintaku ini
Ambillah kembali
Dari hati

Kerna dia yang ku cinta
Sungguh tak pernah
Ku sangka
Hadir membelai jiwa
Dengan ikhlas tulus hatinya


TONTON LANGIT CINTA  DI SINI

Pulangkan dia padaku
Tak tertanggung merindu
Biarkan kami hidup
Di bawah langit cinta-Mu

Ku bermohon
Bawah langit-Mu
Itu saja daya termampu
Kerna cinta sekuat
Mana pun
Takkan melepasi
Cinta-Mu yang suci

Andainya Takdir - ANUAR ZAIN

Andainya Takdir - ANUAR ZAIN

Biarlah tiada pesan dan janji 
Biar tiada kau di sisi 
Aku mengerti 

Seterdaya semampuku 
Kucoba menunggu 
Biarlah lompang hatiku ini 
Mengharap pulang kau yang pergi 

Kembalilah kepadaku 
Tika punah mimpi-mimpimu 
Kembalilah di saat perlu 
Episod-episod duka biar berlalu

Biarlah waktu ini 
Kau bebas berlari
Jika tersasar hilang arahmu 
Pulang ke pangkal ku menunggu 

Kembalilah kepadaku 
Tika punah mimpi-mimpimu 
Kembalilah di saat perlu 
Episod-episod duka biar berlalu 

Oh

Biar sementara ini 
Tiada terisi kekosongan hati 
Diriku air tenang mengalir tuju muara 
Andainya memang takdir, berakhir, kuredha

Kembalilah kepadaku 
Tika punah mimpi-mimpimu 
Kembalilah di saat perlu 
Episod-episod duka

Kembalilah kepadaku 
Tika punah mimpi-mimpimu
Kembalilah di saat perlu 
Episod-episod duka oh biar berlalu 

Oh

Disember 30, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 99


“Sesungguhnya Syaitan itu tidak ada kekuasaannya atas orang-orang yang beriman dan bertawakkal kepada Tuhannya” -( An-Nahl : 99).

SURAH AL-HIJR AYAT 42

Sesungguhnya tidak ada kekuasaan bagimu (Syaitan) terhadap hamba-hambaKu, kecuali ke atas mereka yang mengikut kamu, iaitu orang-orang yang sesat” -( Al-Hijr: 42).

Disember 29, 2016

SURAH YASIN AYAT 12

Allah berfirman. Sesungguhnya Kami menghidupkan beberapa orang mati serta Kami menuliskan apa yang telah mereka lakukan serta beberapa sisa yang mereka tinggalkan. serta semua suatu hal Kami kumpulkan dalam Kitab Induk yang nyata (Lauh Mahfuzh). SURAH YASIN AYAT 12

Disember 27, 2016

SURAH AL-KAFIRUN. KELEBIHAN DAN MANFAAT

SURAH AL-KAFIRUN. KELEBIHAN DAN MANFAAT.

“Qul yaaaaa ayyuhal kaafiruun”, ayat ini merupakan salah satu potongan dari surat pendek yang sering dibaca ketika solat. Ya, surat Al-Kafirun merupakan surat ke 109 dalam Al-Qur’an yang berada dalam juz terakhir (jus Amma). Surat ini berisi kandungan tentang tidak adanya toleransi dalam Keimanan dan Ibadah.


Surah Al-Kafirun turun ketika kaum kafir laknatullah berusaha mempengaruhi Nabi Muhammad SAW. dengan menawarkan kekayaan agar beliau menjadi seorang yang paling kaya di kota Makkah, dan akan dikahwinkan dengan yang beliau kehendaki. Syaratnya Nabi Muhammad harus menyembah berhala yang menjadi Tuhan mereka dalam tempoh masa satu tahun. Jelas sekali Nabi Allah menolak usul kaum kafir untuk penyatuan ajaran agama dalam rangka mencapai kompromi.

Selain itu, surah ini juga mengajak umat berlainan agama untuk melaksanakan ajaran agama dan kepercayaan tanpa bersikap saling mengganggu. Seperti halnya dengan surah-surah lainnya, Al-Kafirun juga memiliki keutamaan dan manfaat jika diamalkan sehari-hari. Beberapa keutamaan dan manfaatnya surah ini adalah adalah sebagai berikut :

1. Surah Ajakan Toleransi Beragama

Surah ini merupakan surah yang sangat terkenal kerana kandungannya mengajarkan untuk bertoleransi antara umat beragama. Agama Islam dalam kitab suci Al—Quran di perintahkan untuk menghormati penganut agama lain. Seperti dalam potongan akhir ayat ini yang ertinya ‘Untukmu agama mu dan untuk ku agama ku’.

Namun meski menghormati, urusan keimanan dan ibadah tidak ada kata toleransi. Menurut Imam Qurthubi, sikap menghormati agama dan kepercayaan lain bukan bererti lemah atau diri menjadi patung mengiyakan kebenaran mereka, namun akan sebaliknya hal itu akan memperteguh keimanan dan membebaskan diri dari kemusyrikan dan kemunafikan sesuai dengan salah satu keutamaan surat Al-Kafirun. 

2. Surah yang Sangat Ditakuti Iblis

Surah Al-Kafirun juga memiliki keutamaan lain yakni menjadi surah yang ditakuti iblis. Hal ini diriwayatkan oleh Ibnu Abbas, menurutnya Tiada surah yang sangat ditakuti Iblis kecuali surah ini.: “Tidak ada dalam Al-Qur'an yang lebih menakutkan bagi Iblis daripada Qul ya ayyuhAl-Kafirun, sebab ia adalah tauhid dan pembebas dari kemusyrikan”.

Imam ja'far 'alayhis salaam berkata" Bacalah surat 7x dalam 1hari untuk menjaga iman,barang siapa membiasakan membacanya pada waktu matahari terbit dan terbenam,maka ia akan dilindungi dari keraguan,kesyirikan,dan keyakinan yang buruk"

3. Pahala Membaca Surahnya Adalah Sama Dengan Seperempat Al-Qur'an
Ternyata membaca surah Al-Kafirun sama dengan membaca seperempat dari Al-Qur'an. Hal ini disebutkan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Annas “Qul Ya ayyuhAl-Kafirun senilai dengan seperempat Al-Qur'an." Hadis ini dianggap hasan oleh al-Albani dalam kitab silsilah ahadits sahihah.

Hal ini disebabkan kerana Al-Kafirun berisi keterlepasan dari syirik (tauhid atau kalimat syahadat yang pertama). kerana itu surah memiliki kandungan yang setara dengan seperempat Al-Qur'an. Syeikh al-Mubarakfuri dalam kitab Tuhfatul Ahwadzi Syarah Sunan at-Tirmidzi menyebutkan bahwa Al-Qur'an hukum-hukum yang terkait dengan dua kalimat syahadat serta penjelasan tentang kehidupan dunia dan akhirat dan Al-Kafirun memiliki kandungan itu.

Menurut Syeikh Ibn Baz membaca empat kali surah ini sama dengan mengkhatam Al-Qur’an. Namun, ini bukan bererti setelah itu tidak perlu lagi membaca Al-Qur'an. Sebab seorang muslim hendaknya membaca Al-Qur'an secara rutin setiap hari dan mengkhatamkannya dalam sebulan. Sementara hadis di atas adalah untuk memotivasi setiap muslim agar membaca surat yang memiliki fadilat besar serta memahami dan mengamalkan dalam kehidupan.

4. Membacanya Sangat Dianjurkan Dalam solat-solat Malam

Hal ini diriwayatkan oleh Al Wailli dari hadis Jabir bin Abdullah: “Seorang laki-laki berdiri lalu solat fajar dua rakaat. Ia membaca di rakaat pertama Qul ya AyyuhAl-Kafirun (katakan hai orang-orang kafir) hingga akhir surah. Lalu Nabi Saw bersabda:

“Ini adalah hamba yang beriman kepada Tuhannya. Kemudian ia membaca pada rakaat kedua Qul HuwalAhad (Katakanlah Dia adalah Allah yang maha Esa sampai akhir surat. Lalu Nabi Saw bersabda : Ini adalah hamba yang mengenal Tuhannya. Thalhah berkata : Maka aku suka membaca dua surat ini dalam dua rakaat ini ”

5. Keutamaan Bila Dibaca Menjelang Tidur Dapat Membebaskan Kemusyrikan

Hal ini diriwayatkan oleh Abu Dawud dari Farwah bin Naufal: dari ayahnya bahawa Nabi Saw bersabda: Bacalah Qul ya ayyuhAl-Kafirun kemudian tidurlah di akhirnya, sesungguhnya ayat tersebut membebaskan dari kemusyrikan”.

Bila dibaca dengan Qul huwallahu Ahad akan memperteguh keimanan dan membebaskan kemunafikan : Hal ini disampaikan oleh Al Asymu’i berkata : Dikatakan Qul ya AyyuhAl-Kafirun dan Qulhuwallahu Ahad, keduanya membebaskan dari kemunafikan. Wallahu a’lam.

Disember 25, 2016

SURAH TAHA AYAT 40

Allah berfirman. Yaitu ketika saudara perempuan mu berjln, lalu dia berkata kpd keluarga Firaun, 'Bolihkah saya menunjukkan kpdmu org yg akan memeliharanya?' Maka Kami mengembalikan kpd ibumu, agar senang hatinya dan tidak bersedih hati. Dan engkau pernah membunuh seseorg, lalu Kami selamatkan engkau dari kesulitan yg besar dan Kami telah mencobamu dgn beberapa cobaan yg berat; lalu engkau tinggal beberapa tahun di antara penduduk Madyan, kemudian engkau, wahai Musa, dtg menurut waktu yg ditetapkan. AYAT 40 SURAH KE 20 TAHA.

Disember 24, 2016

SURAH TAHA AYAT 10 HINGGA 12

Allah berfirman. Ketika Musa melihat api, lalu dia berkata kpd keluarganya, "Tinggallah kamu di sini, sesungguhnya aku melihat api, mudah mudahan aku dpt membawa sedikit nyala api kpdmu atau aku akan mendpt pentunjuk di tmpt api itu." Maka ketika dia mendtginya ke tmpt api itu dia dipanggil. "Wahai Musa! Sungguh, Aku adalah Tuhanmu, maka lepaskan kedua terompahmu. Karena sesungguhnya engkau berada di lembah yg suci, Tuwa. AYAT 10 HINGGA 12 SURAH KE 20 TAHA.

Disember 22, 2016

SURAH MARYAM AYAT 96 HINGGA 98

Allah berfirman. Sungguh, org org yg beriman dan mengerjakan kebajikan, kelak Allah Yang Maha Pengasih akan menanam rasa kasih sayang dlm hati mereka. Maka sungguh, telah Kami mudahkan Al Quran itu dgn bahasamu Muhammad, agar dgn itu engkau dpt memberi kabar gembira kpd org org yg bertakwa, dan agar engkau dpt memberi peringatan kpd kaum yg membangkang. Dan berapa banyak umat yg telah Kami binasakan sebelum mereka. Adakah engkau Muhammad melihat salah seorg dari mereka atau engkau mendengar bisikan mereka? AYAT 96 HINGGA 98 SURAH KE 19 MARYAM.

Disember 21, 2016

Ping Di Sini

internet marketingLifestyle Blogs Blogged.my
blog links free bloggers backlinks - link building services where you can get link exchange free 100% to create backlinks for SEO Kedai Backlink,Backlink Percuma Learn BloggingBlogger Tips And Tricks

SURAH MARYAM AYAT 58

Allah berfirman. Mereka itulah org yg telah di beri nikmat olih Allah, yaitu dari golongan para nabi dari keturunan Adam, dan dari org yg Kami bawa dlm kapal bersama Nuh, dan dari keturunan Ibrahim dan Israil(Ya'kub), dan dari org yg telah Kami beri petunjuk dan telah Kami pilih. Apabila dibacakan ayat ayat Allah Yang Maha Pengasih kpd mereka, maka mereka tunduk sujud dan menangis. AYAT 58 SURAH KE 19 MARYAM.

Disember 20, 2016

SURAH MARYAM AYAT 30 HINGGA 33

Allah berfirman. Dia(Isa) berkata, "Sesungguhnya aku hamba Allah, Dia memberiku Kitab Injil dan Dia menjadikan aku seorg nabi, dan Dia menjadikan aku seorg yg diberkahi di mana saja aku berada, dan Dia memerintahkan kpdku melaksanakan solat dan menunaikan zakat selama aku hidup; dan berbakti kpd ibuku, dan Dia tidak menjadikan aku seorg yg sombong lagi celaka. Dan kesejahteraan semoga dilimpahkan kpdku, pada hari kelahiranku, pada hari wafatku, dan pada hari aku dibangkitkan hidup kembali. "  AYAT 30 HINGGA 33 SURAH KE 19 MARYAM.

Disember 19, 2016

SURAH MARYAM AYAT 20 DAN 21

Allah berfirman. Dia(Maryam) berkata, "Bagaimana mungkin aku mempunyai anak laki laki, padahal tidak pernah ada org laki laki yg menyentuhku dan aku bukan seorg pezina!" Jibril berkata, "Demikianlah. "  Tuhanmu berfirman, "Hal itu mudah bagi Ku, dan agar Kami menjadikannya suatu tanda kebesaran Allah bagi manusia dan sebagai rahmat dari Kami; dan hal itu adalah suatu urusan yg sudah diputuska. " AYAT 20 DAN 21 SARAH KE 19 MARYAM.

Disember 16, 2016

Keinsafan - Kerabat

Sayup terdengar hujan mencurah ke bumi
Kini terasa memecah kesunyian malam
Dan aku di sini sendiri dibaluti resah
Dibayangi sesal yang tak sudah

Renung langit sepi tiada purnama
Di dalam kelam ku lihat bayangku sendiri
Terpaku membisu tanpa suara dan segala
Apa petanda, apa rahsia


Oh Tuhanku Yang Maha Esa
Maha Penyayang Maha Pemurah
Andainya malam yang begini
Memberi pengertian untukku
Mencari hidayahmu...

Maka kutadahkan setulus
Pengampunan dan pengharapan
Untuk aku menebus dosa-dosa semalam

Cukup setakat ini... aku merasa
Terasing terhukuman dalam sengsara
Balasan dari kehancuran
Yang aku ciptakan

Dan kini ku mengerti
Antara dosa pahala
Yang mana lebih utama
Dalam meniti hidupan dan hari kematian
oh...

Image result for krabat keinsafan

Andai malam ini satu peringatan
Bersyukurku pada Illahi
Andai malam ini satu kesudahan
Ku pintakan... satu pengaduan
Untukku menyudahkan kalimah

SURAH AL-KAHF AYAT 109 DAN 110

Allah berfirman. Katakanlah Muhammad, "Seandainya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimat kalimat Tuhanku, maka pasti habislah lautan itu sebelum selesai penulisan kalimat kalimat Tuhanku, meskipun Kami dtgkan tambahan sebanyak itu pula."  Katakanlah Muhammad, "Sesungguhnya aku ini hanya seorg manusia biasa seperti kamu, yang telah menerima wahyu, bahawa sesungguhnya Tuhan kamu adalah Tuhan Yang Maha Esa." Maka barang siapa mengharap pertemuan dgn Tuannya maka hendaklah dia mengerjakan kebajikan dan jgnlah dia mempersekutukan dgn sesuatu pun dlm beribadah kpd Tuhannya. AYAT 1O9 DAN 110 SURAH KE 18 AL-KAHF.

Disember 15, 2016

SURAH AL-KAHF AYAT 71 DAN 72

Allah berfirman. Maka berjlnlah keduanya, hingga ketika keduanya menaiki perahu lalu dia melubanginya. Dia(musa) berkata, "Mengapa engkau melubangi perahu itu, apakah untuk menenggelamkan penumpangnya? Sungguh, engkau telah berbuat sesuatu kesalahan yg besar."  Dia berkata, "Bukankah sudah kukatakan, bahawa engkau tidak akan mampu sabar bersamaku?" AYAT 71 DAN 72 SURAH KE 18 AL-KAHF.

Disember 14, 2016

SURAH AL-KAHF AYAT 51 DAN 52

Allah berfirman. Aku tidak menghadirkan mereka(Iblis dan anak cucunya) untuk menyaksikan penciptaan langit dan bumi dan tidak pula penciptaan diri mereka sendiri; dan Aku tidak menjadikan org yg menyesatkan itu sebagai penolong. Dan ingatlah pada hari ketika Dia berfirman. "Panggillah olihmu sekutu sekutu Ku yg kamu anggap itu." Mereka lalu memanggilnya, tetapi mereka sekutu sekutu tidak membalas seruan mereka dan Kami adakan untuk mereka tempat kebinasaan neraka. AYAT 51 DAN 52 SURAH KE 18 AL-KAHF.

Disember 12, 2016

SURAH AL-KAHF AYAT 29 DAN 30

Allah berfirman. Dan katakanlah Muhammad, "Kebenaran itu dtgnya dari Tuhanmu; barang siapa menghendaki beriman hendaklah dia beriman, dan barang siapa menghendaki kafir biarlah dia kafir." Sesungguhnya Kami telah menyediakan neraka bagi org zalim, yg gejolaknya mengepung mereka. Jika mereka meminta pertolongan minum, mereka akan diberi air seperti besi yg mendidih yg menghanguskan wajah. Itulah minuman yg paling buruk dan tmpt istirihat yg paling jelek. Sungguh, mereka yg beriman dan mengerjakan kebajikan, Kami benar benar tidak akan menyia nyiakan pahala org yg mengerjakan perbuatan yg baik itu. AYAT 29 DAN 30 SURAH 18 AL-KAHF.

Disember 11, 2016

SURAH AL-KAHF AYAT 19 DAN 20

Allah berfirman. Dan demikianlah Kami bangunkan mereka,agar di antara mereka saling bertanya. Salah seorg di antara mereka berkata, "Sudah berapa lama kamu berada di sini?" Mereka menjawab,  "Kita berada di sini sehari atau setengah hari."  Berkata yg lain lagi,  "Tuhanmu lebih mengetahui berapa lama kamu berada di sini. Maka suruhlah salah seorg di antara kamu pergi ke kota dgn membawa wang perakmu ini,  dan hendaklah dia lihat manakah makanan yg lebih baik, dan bawalah sebagian makanan itu untuk mu,  dan hendaklah dia berlaku lemah lembut dan jgn sekali kali menceritakan halmu kpd sesiapa pun. Sesungguunya jika mereka dpt mengetahui tempatmu,  niscaya mereka akan melempari kamu dgn batu, atau memaksamu kembali kpd agama mereka, dan jika demikian niscaya kamu tidak akan beruntung selama lamanya." AYAT 19 DAN 20 SURAH KE 18 AL-KAHF.

Disember 10, 2016

SURAH AL-KAHF AYAT 9 DAN 10

Allah berfirman. Apakah engkau mengira bahawa org yg mendiami gua, dan yg mempunyai Ar-Raqim itu, termasuk tanda tanda kebesaran Kami yg menakjubkan? Ingatlah ketika pemuda pemuda itu berlindung ke dlm gua lalu mereka berdoa , "Ya Tuhan kami, Berikanlah rahmat kpd kami dari sisi Mu dan sempurnakanlah petunjuk yg lurus bagi kami dlm urusan kami. "  AYAT 9 DAN 10 SURAH KE 18 AL-KAHF.

Disember 09, 2016

SURAH AL-ISRA AYAT 110 DAN 111

Allah berfirman. Katakanlah Muhammad, "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yg mana saja kamu dpt menyeru, kerana Dia mempunyai nama nama yg terbaik Asma ul Husna dan jgnlah engkau mengeraskan suara mu dlm solat dan jgnlah pula merendahkannya dan usahakan jln tengah di antara kedua itu. " Dan katakanlah, "Segala puji bagi Allah yg tidak pula mempunyai sekutu dlm kerajaan Nya dan Dia tidak memerlukan penolong dari kehinaan dan agungkan lah Dia seagung agungnya. AYAT 110 DAN 111 AKHIR SURAH 17 AL-ISRA'.

Disember 05, 2016

SURAH AL-ISRA AYAT 97

Allah berfirman. Barang siapa diberi petunjuk olih Allah,dialah yg mendapat petunjuk, dan barang siapa Dia sesatkan, maka engkau tidak akan mendapatkan penolong penolong bagi mereka selain Dia. Dan Kami akan mengumpulkan mereka pada hari kiamat dgn wajah tersungkur, dlm keadaan buta, bisu, dan tuli. Tempat kediaman mereka adalah neraka Jahanam. Setiap kali nyala api Jahanam itu akan padam, Kami tambah lagi nyalanya bagi mereka. AYAT 97 SURAH KE 17 AL-ISRA'.

Disember 04, 2016

SURAH AL-ISRA AYAT 77 DAN 78

Allah berfirman. Yang demikian itu, merupakan ketetapan bagi para rasul Kami yang Kami utus sebelum engkau, dan tidak akan engkau dapati perubahan atas ketetapan Kami. Laksanakan salat sejak matahari tergelincir sampai gelapnya malam dan laksanakan pula salat Subuh. Sungguh, salat Subuh itu disaksikan olih malaikat. AYAT 77 DAN 78 SURAH KE 17 AL-ISRA'.

Disember 02, 2016

SURAH YASIN AYAT 63 HINGGA 65

Allah berfirman. Inilah neraka Jahanam yg dahulu telah diperingatkan kpdmu. Masuklah ke dlmnya pada hari ini kerana dahulu kamu mengingkarinya. Pada harini Kami tutup mulutmereka; tangan mereka akan berkata kpd Kami dan kaki mereka akan memberi kesaksian terhadap apa yg dahulu mereka kerjakan. AYAT 63 HINGGA 65 SURAH YASIN.

Disember 01, 2016

SURAH AL-ISRA AYAT 60

Allah berfirman. Dan(ingatlah) ketika Kami wahyukan kpdmu, "Sungguh, ilmu Tuhan mu meliputi seluruh manusia." Dan Kami tidak menjadikan mimpi yg telah Kami perlihatkan kpdmu, melainkan sebagai ujian bagi manusia dan begitu pula pohon yg terkutuk(zaqqum) dlm Al-Qur'an. Dan Kami menakut nakuti mereka, tetapi yg demikian itu hanyalah menambah besar kedurhakaan mereka. AYAT 60 SURAH KE 17 AL-ISRA'.

November 28, 2016

Ukiran Jiwa - Awie

Kedamaian yang ku cari
Masih belum terbukti
Jauh lagi perjalanan ini

Jiwa tak pernah tenteram
Kasih lama tenggelam
Di lubuk hati yang paling dalam

Berlumutlah ukiran impian
Entah berapa lama
Harus ku nanti
Sinar kasih sayang menyinari kembali


Dengan nada lagu dan irama
Ku luahkan jua rasa kecewa
Semoga kau dapat mendengarnya
Semoga terbuka pintu cintamu
Yang pasti hujan tak berterusan
Matahari kan tetap terus bersinar

Kini terbukti apa yang di nanti
Dengan rela ku lepas kau pergi
Telah sedekad kenangan terpahat
Di ruang tak bertempat oo... ho...

Dengan nada lagu dan irama
Ku luah kan jua rasa kecewa
Pada cinta yang dahulu kita
Ukirkan bersama
Di ruang asmara

Dengan nada lagu dan irama
Ku luah kan jua rasa kecewa
Pada cinta yang dahulu kita
Ukirkan bersama
Di ruang asmara

Di bumi yang nyata
Di ruang asmara
Di bumi yang nyata
Di dunia kita

SURAH AL-MA'UN AYAT 1 HINGGA 7

Allah berfirman : Tahukah engkau akan orang yang mendustakan ugama (meliputi hari pembalasan)? Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim, Dan ia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin. (Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan ugama), maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang, (laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya; (Juga bagi) orang-orang yang berkeadaan riak (bangga diri dalam ibadat dan bawaannya), Dan orang-orang yang tidak memberi sedikit pertolongan (kepada orang yang berhak mendapatnya). SURAH AL-MA'UN AYAT 1 HINGGA 7

November 27, 2016

SITEMAP | #JMBELOG

* * * * * * *

BLOG: BLOGLIST, TUTORIAL, TEMPLATE ...

BLOG

SURAH IBRAHIM AYAT 27

يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ ۖ وَيُضِلُّ 
اللَّهُ الظَّالِمِينَ ۚ وَيَفْعَلُ اللَّهُ مَا يَشَاءُ
Allah meneguhkan (iman) orang-orang yang beriman dengan ucapan yang teguh itu dalam kehidupan di dunia dan di akhirat; dan Allah menyesatkan orang-orang yang zalim dan memperbuat apa yang Dia kehendaki. SURAH IBRAHIM AYAT 27

November 26, 2016

SURAH AL-ISRA AYAT 22 DAN 23

Allah berfirman. Janganlah engkau mengadakan tuhan yg lain di samping Allah, nanti engkau menjadi tercela dan terhina. Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jgn menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kpd ibu bapa. Jika salah saorg di antara keduanya atau kedua duanya sampai berusia lanjut dlm pemeliharaanmu, maka sakali kali jgnlah engkau mengatakan kpd keduanya"ah" dan jgnlah engkau membentak kedua nya, dan ucapkanlah kpd keduanya perkataan yg baik. AYAT 22 DAN 23 SURAH KE 17 AL-ISRA'.

November 25, 2016

SURAH AL-ISRA AYAT 1

Allah berfirman. Mahasuci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya(Muhammad) pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yg telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kpdnya sebagian tanda tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, Maha Melihat. AYAT PERTAMA SURAH KE 17 AL-ISRA'.

November 24, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 114 DAN 115

Allah berfirman. Maka makanlah yang halal lagi baik dari razeki yang telah diberikan Allah kepadamu; dan syukurilah nikmat Allah, jika kamu hanya menyembah kepadaNya. Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan atasmu bangkai, darah, daging babi dan(haiwan) yang disembelih dgn menyebut nama selain Allah, tetapi barang siapa terpaksa (memakannya) bukan kerana menginginkan dan tidak pula melampaui batas, maka sungguh, Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. AYAT 114 DAN 115 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 23, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 102

Allah berfirman. Katakanlah, "Ruhul Queue (Jibril) menurunkan Al-Quran itu dari Tuhanmu dgn kebenaran, untuk meneguhkan (hati) org yg telah beriman, dan menjadikan petunjuk serta kabar gembira bagi org yg berserah diri kpd Allah. AYAT 102 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 22, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 100

Allah berfirman. Allah membuat perumpamaan seorg hamba sahaya di bawah kekuasaan org lain, yg tidak berdaya berbuat sesuatu, dan seorg yg Kami beri razeki yg baik, lalu dia menginfakkan sebahgian razeki itu secara sembunyi sembunyi dan secara terang terangan. Samakah mereka itu? Segala puji hanya bagi Allah,  tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui. AYAT 100 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 21, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 63

Allah berfirman. Demi Allah, sungguh Kami telah mengutus rasul rasul kpd umat umat sebelum engkau Muhammad,  tetapi setan menjadikan terasa indah bagi mereka perbuatan mereka yg buruk,sehingga dia setan menjadi pemimpin mereka pada harini dan mereka akan mendapat azab yang sangat pedih. AYAT 63 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 20, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 50 DAN 51

Allah berfirman. Mereka takut kpd Tuhan yg berkuasa di atas mereka dan melaksanakan apa yg diperintahkan kpd mereka. Dan Allah berfirman, "Janganlah kamu menyembah dua tuhan; hanyalah Dia Tuhan Yang Maha Esa. Maka hendaklah kepada Ku saja kamu takut."  AYAT 50 DAN 51 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 18, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 27

Allah berfirman. Kemudian Allah menghinakan mereka pada hari kiamat, dan berfirman, "Dimanakah, sekutu sekutu Ku itu yang karena membelanya kamu selalu memusuhi mereka(nabi nabi dan org yg beriman)?"  Orang orang yg diberi ilmu berkata; "Sesungguhñya kehinaan dan azab pada hari ini ditimpakan kpd org yg kafir." AYAT 27 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 17, 2016

SURAH AN-NAHL AYAT 1 DAN 2

Allah berfirman. Ketetapan Allah pasti dtg, maka jgnlah kamu meminta agar dipercepat dtgnya. Mahasuci Allah dan Mahatinggi Dia dari apa yg mereka persekutukan. Dia menurunkan para malaikat membawa wahyu dgn perintahNya kpd siapa yg Dia kehendaki di antara hamba hamba Nya, dengan berfirman yaitu, "Peringatkanlah hamba hamba Ku, bahwa tidak ada tuhan selain Aku,  maka hendaklah kamu bertakwa kepada Ku." AYAT 1 DAN 2 SURAH KE 16 AN-NAHL.

November 16, 2016

SURAH AL-HIJR AYAT 91 HINGGA 95

Allah berfirman. Iaitu org org yg telah menjadikan Al Quran itu terbagi bagi. Maka demi Tuhanmu, Kami pasti akan menanyai mereka semua, tentang apa yg telah mereka kerjakan dahulu. Maka sampaikanlah Muhammad secara terang terangan segala apa yg diperintahkan kpdmu dan berpalinglah dari org yg musyrik. Sesungguhnya Kami memelihara engkau Muhammad dari kejahatan org yg memperolok olokkan engkau. AYAT 91 HINGGA 95 SURAH KE 15 AL-HIJR.

November 15, 2016

Hujan

Hujan mencurah-curah membasahi bumi,
Kesejukkan mendakapi diri...

Amboi JM

Hujan lebat di bumi kulim ketika ini,
Guruh turut menari...

Teringat bulan lagu Hujan nyanyian Allahyarham Sudirman

Lirik Lagu Hujan

Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi…

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama air mata
Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi…
 

SURAH AL-HIJR AYAT 29 HINGGA 35

Allah berfirman. Maka apabila Aku telah menyempurnakan (kejadiannya), dan Aku telah meniupkan ruh captain Ku ke dlm nya, maka tunduklah kamu kpdnya dgn bersujud. Maka bersujudlah para malaikat itu semuanya bersama sama, kecuali iblis ia enggan ikut bersama sama para malaikat yg sujud itu. Dia, Allah berfirman, "Wahai iblis! Apa sebabnya kamu tidak sujud bersama mereka?" Ia, iblis berkata, "Aku sekali kali tidak akan sujud kpd manusia yg Engkau telah menciptakan dari tanah liat kering dari lumpur hitam yg di beri bentuk." Allah berfirman, "Kalau begitu keluar dari surga, kerana sesungguhnya kamu terkutuk, dan sesungguhnya kutukan itu tetap menimpamu sampai hari kiamat." AYAT 29 HINGGA 35 SURAH KE 15 AL-HIJR.

November 14, 2016

SURAH AL-HUR AYAT 1 HINGGA 5

Alif Lam Ra, Surah ini adalah sebagian dari ayat ayat Kitab yg sempurna yaitu ayat ayat Al Qur'an yg memberi penjelasan. Orang kafir itu kdg kdg nanti di akhirat menginginkan,  sekiranya mereka dahulu di dunia menjdi org muslim. Biarkan mereka di dunia ini mkn dan bersenang senang dan dilalaikan olih angan angan kosong mereka, kelak mereka akan mengetahui akibat perbuatannya. Dan Kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yg ditetapkan baginya. Tiada suatu umat pun yg dpt mendahului ajalnya, dan tidak pula dpt meminta penundaan nya. AYAT PERTAMA SEHINGGA KE LIMA, SURAH KE 15 AL-HUR.

November 12, 2016

Sayangku - Data

Sayangku, usah kau pergi dari hidupku
Jiwaku, menjadi satu dalam jiwamu
Hatiku, terlalu sayang pada dirimu
Kurela segala walau ditaruh nyawa

Sayangnya padamu, rindumu selalu
Engkau kekasihku, aku kekasihmu
Rindu senyumanmu, rindu suaramu
Itulah cintaku padamu sayangku


Sayangku, usah kau pergi dari hidupku
Jiwaku, menjadi satu dalam jiwamu
Hatiku, terlalu sayang pada dirimu
Kurela segala walau ditaruh nyawa

Sayangnya padamu, rindumu selalu
Engkau kekasihku, aku kekasihmu
Rindu senyumanmu, rindu suaramu
Itulah cintaku padamu sayangku

Aku bersumpah setia walau apa rintangan
Yang menantang akan kujua demimu sayang
Akan kukorban segala gala demimu sayang
Hingga keujung nyawa aku korbankan

kredit : ohlirik

Permata Cinta - Aiman Tino

Permata Cinta - Aiman Tino

Lihat Diri ini tatap mata ini
Adakah Aku pendusta cintamu
Renungku Disini di dalam hati ini
Adakah Aku insan yang engkau cintai

Mana Kau campakkan hatiku
Hati Yang ku berikan
Padamu kasih
Semua jawapannya ada padaku

Ku disini kan setia
Menunggumu Oh kasihku
Meskipun maut mendatang
Menjemputku

Mengapa Kau pergi dari diri ini
Mengapa Harus kau merelakan aku
Mudahnya Kau melepaskanku oh kasihku
Mudahnya Kau mencari teman penggantikuMana Kau campakkan hatiku
Hati Yang ku berikan
Padamu Kasih
Semua Jawapannya ada padaku

Ku Disini kan setia
Menunggumu Oh kasihku
Meskipun Maut mendatang
Menjemputku

Mana Ku campakkan hatimu
Hati Yang kau berikan
Padaku Kasih
Semua Jawapannya ada padamu

Ku Disini kan setia
Menunggumu Oh kasihku
Meskipun Maut mendatang
Menjemputku

KREDIT : ohlirik


SURAH IBRAHIM AYAT 44

Allah berfirman. Dan berikanlah peringatan Muhammad kpd manusia pada hari ketika azab dtg kpd mereka, maka org zalim berkata, "Ya Tuhan kami, berilah kami kesempatan kembali ke dunia walaupun sebentar, niscaya kami akan mematuhi seruan Engkau dan akan mengikuti rasul rasul." Kepada mereka dikatakan,  "Bukankah dahulu di dunia kamu telah bersumpah bahawa sekali kali kamu tidak akan binasa? AYAT 44 SURAH KE 14 IBRAHIM.

November 11, 2016

Ku Rindu – Super Child

Termanggu Di jendela hiba
Menanti Saatnya
Menghitung Harinya kembali
Entahkan Bersama

Diminda Setia
Ku Berdiri
Menanti senyuman manismu
Mengapa

Jika malam menghempas segalanya
Lenaku Terjaga
Air mata ini
Mengalir Lesu merindu

Mungkinkah Hadirnya seketika
Menjanji Bahagia
Hilang Perginya tiada rasa
Takdirku Terima

Menanti Cinta
Yang Sempurna
Suci Kekal untuk selamanya

Jika Malam menghempas segalanya
Lenaku Terjaga
Air Mata ini
Mengalir Lesu merindu

Dan Hanya bukan sekadar
Mencari Rahsia kata ini
Ku Menyintaimu selama hayatku mampu
Selamanya Aku

Harap Segala
Cinta Ini kan kembali

SURAH IBRAHIM AYAT 40 HINGGA 43

Allah berfirman. Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku org yg tetap melaksanakan solat, ya Tuhan kami, perkenanlah doaku. Ya Tuhan Kami, ampunilah aku dan kedua ibu bapaku dan semua org yg beriman pada hari diadakan perhitungan (hari kiamat). " Dan jgnlah engkau mengira, bahawa Allah lengah dari apa yg diperbuat olih org yg zalim. Sesungguhnya Allah menangguhkan mereka sampai hari yg pada waktu itu mata mereka terbeliak, mereka dtg tergesa gesa memenuhi panggilan dgn mengangkat kepalanya, sdg mata mereka tidak berkedip kedip dan hati mereka kosong. AYAT 40 HINGGA 43 SURAH KE 14 IBRAHIM.

November 10, 2016

SURAH IBRAHIM AYAT 16 HINGGA 18

Allah berfirman. Di hadapannya ada neraka Jahanam dan dia akan diberi minuman dgn air nanah. Diteguk teguknya air nanah itu dan dia hampir tidak bisa menelannya dan dtglah bahaya maut kpdnya dari segenap penjuru, tetapi dia tidak juga mati; dan di hadapannya masih ada azab yg berat. Perumpamaan org yg ingkar kpd Tuhannya, perbuatan mereka seperti abu yg ditiup olih angin keras pada suatu hari yg berangin kencang. Mereka tidak kuasa(mendtgkan manfaat) sama sekali dari apa yg telah mereka usahakan di dunia. Yang demikian itu adalah kesesatan yang jauh. AYAT 16 HINGGA 18 SURAH KE 14 IBRAHIM.

November 09, 2016

Tutorial: Facebook komen dalam blogspot

Facebook komen dalam blogspot. JM cuba punya menjadi pun. JM mencuba dari Master blogger Hasrul Hassan.


Hasil di blog JM


kredit : Hasrul Hassan


SURAH IBRAHIM AYAT 9

Allah berfirman. Apakah belum sampai kpdmu berita org org sebelum kamu iaitu kaum Nuh, 'Ad, Samud, dan org org setelah mereka. Tiada yg mengetahui mereka selain Allah. Rasul rasul telah dtg kpd mereka membawa bukti bukti yg nyata, namun mereka menutupkan tgnnya ke mulutnya kerana kebencian, dan berkata, "Sesungguhnya kami tidak percaya akan bukti bahawa kamu diutus kpd kami, dan kami benar benar dlm keraguan yg menggelisahkan terhadap apa yg kamu serukan kpd kami. "  AYAT 9 SURAH KE 14 IBRAHIM.

November 08, 2016

Tutorial: Cara Baru Tingkatkan Trafik Ke Blog Anda!! Wajib Lihat!!

Cara Baru Tingkatkan Trafik Ke Blog Anda!! Wajib Lihat!!Korang cari traffik? Kecewa dengan traffik korang yang sekejap naik sekejap turun, atau tak naik naik tu? Kita sama! Korang mesti kerap cari cara nak menaikkan traffik tu kan. Apa kata sekarang ni kita cuba cara lain pulak. Cara ni bagi Saya memang tak pernah tengok lagi, tapi best!Saya jumpa cara ni kat blog Magrib Aristo , Blog Luna , Blog Putera30 Jom try cara ni! Cara cepat menaikkan traffik blog korang!

p/s : baca entri ni sampai habis dulu sebelum buat
Cara nya begini:
- Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
- Korang hanya cuma perlu meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web korang.
 1. MSR @Blogger
 2. tengku nizam
 3. mizz shizu
 4. Myself V3 Me &
 5. Blog Hanz
 6. BiMies’s WoRLd
 7. Farah Shafiqah
 8. Qila Razak
 9. CekLa
 10. Miss Yaty
 11. Magrib Menjelma
 12. Bila Luna Berkata Kata
 13. Putera30 Photographer
 14. diariJejakaHangat
 15. #jmbelog

PERATURAN!!!
1. Sebelum korang meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog korang, sila hapuskan link nombor 1.
2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.
3. Setelah itu masukkan link korang di urutan bawah (No.15).
***So urutannya jadi mcm nie…
 1. tengku nizam
 2. mizz shizu
 3. Myself V3 Me &
 4. Blog Hanz
 5. BiMies’s WoRLd
 6. Farah Shafiqah
 7. Qila Razak
 8. CekLa
 9. Miss Yaty
 10. Magrib Menjelma
 11. Bila Luna Berkata Kata
 12. Putera30 Photographer
 13. diariJejakaHangat
 14. #jmbelog
 15. Blog Korang Letak Kat Sini !

4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi korang pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….
Selamat mencuba!!!
***Ingat…jangan menipu…tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak… Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat… ingat lagi byk backlink kiter… lagi tinggi rating kiter kat google..

Kredit : AerillHassan