Pages

Februari 28, 2018

Twenty Twelve Responsive Blogger Template

WORDLESS WEDNESDAY : FEBRUARY 28 2018

Februari 26, 2018

Tutorial: Rahsia memaksimumkan pendapatan melalui adsenseBagaimana memaksimumkan pendapatan anda melalui Google Adsense?

Saya akan menerangkan beberapa tip penting yang dapat meningkatkan pendapatan anda melalui laman web.Ikut tip-tip yang diberikan supaya anda dapat memanfaatkan sepenuhnya fungsi Google Adsense pada halaman web peribadi anda bagi menjana duit dengan cara yang lebih berkesan.

Ada di antara tip ini kelihatan biasa sahaja,namun sebenarnya dapat memberikan perubahan yang besar kepada pendapatan anda.

1)Pemilihan format iklan yang betul

Adsense for content menawarkan banyak format iklan yang dapat digunakan.

Anda perlu memilih format iklan yang sesuai.Menurut Google format iklan yang terbaik dan menghasilkan banyak klik adalah format banner 728x90 format persegi 336x280.

Anda dapat memasukkan sehingga tiga jenis iklan pada satu halaman blog anda.Saya menyarankan supaya anda menggunakan iklan bersaiz 336x280 di tengah blog anda dan bersaiz 728x90 pada header blog anda .

2)Iklan seperti kandungan

Kebanyakan orang yang melayari internet ingin mencari maklumat.

Iklan yang anda masukkan perlu diubah warnanya supaya menyamai kandungan blog anda.Jadikan iklan itu sebahagian daripada kandungan blog anda.

Gunakan kemudahan yang disediakan oleh Google iaitu bagi mengubah warna, latar,teks,link dan border.

Pastikan sama dengan yang tersedia di laman web anda.Ini membantu meningkatkan CTR laman web anda.

3)Guna Iklan teks

Menurut kajian pelayar internet lebih cenderung mengklik pada teks,bukan pada imej.Ada di antara pelayar beranggapan iklan teks adalah sebahagian daripada kandungan laman web.Penggunaan iklan teks juga meningkatkan kecenderungan pelawat blog anda untuk mengklik pada iklan Adsense.Jangan gunakan iklan berbentuk imej kecuali benar-benar perlu.Faktor ini bergantung kepada desain laman web anda.

4)Tonjolkan Iklan Anda

Bina atau pilih tema yang menonjolkan yang menonjolkan iklan Adsense anda.

Jangan menyembunyikan iklan Adsense anda dan elakkan daripada meletakkan iklan di tempat di tempat yang tidak dilihat oleh pelawat.

Tiada pelawat yang mahu mengklik iklan anda yang tersembunyi.

Anda perlu memastikan iklan anda kelihatan seakan-akan sebahagian dari kandungan laman web anda.

Kebarangklian bagi orang mengklik iklan anda adalah tinggi apabila iklan itu sebati dengan desain laman web anda.


5)Hindari Penggunaan Border

Pastikan border iklan anda sama dengan warna latar laman web.Ubah warna sehingga kelihatan seperti sebahagian daripada link laman web anda.CTR laman juga dapat digandakan dengan membuang border iklan.Apabila ada border kelihatan seperti iklan.Pelawat blog anda akan mengelak daripada mengklik apabila mereka tahu ia adalah iklan.Jadikannya seolah-olah sebahagian daripada link dalam laman web anda.

6)Semak Kombinasi Warna Iklan

Kombinasi warna iklan teks juga adalah salah satu desain.Pastikan warna iklan teks sama warna teks laman web anda.Warna teks mempengaruhi orang mengklik.Selitkannya dekat dengan link laman web anda.Menurut kajian pelayar lebih cenderung mengklik pada teks berwarna biru kerana biru sinonim sebagai link navigasi.

7)Jumlah Iklan Yang Wajar

Penggunaann iklan yang banyak merimaskan pelawat blog anda.Ini boleh mengurangkan pendapatan Adsense anda kerana iklan yang bernilai rendah tidak akan disiarkan akibat terlalu banyak ruang iklan yang perlu disi.Pilih kedudukan yang anda rasakan dapat menghasilkan klik yang banyak.

Walaupunn kata kunci yang digunakan benilai tinggi,tidak semua iklan yang disiarkan di laman web anda bernilai tinggi.Anda boleh menggabungkan penggunaan iklan teks dan iklan link pada blog anda.

8)Manfaatkan Google Search Box

Kotak carian Google masih kurang digunakan.Kebanyakan penulis blog tidak menggunakannya walaupun kemudahan ini dapat membantu menambah pendapatan mereka.Pelawat yang mencari maklumat pasti menggunakannya apabila mereka tidak menemui maklumat yang dikehendaki.Dengan sedikit dorongan mereka akan menggunakannya dengan senang hati.Namun anda hanya mendapat duit apabila pelawat itu mengklik pada ruang sponsor link pada hasil carian.Sekiranya mereka tidak mengklik pada iklan yang ada pada ruangan itu,anda tidak mendapat apa-apa.

9)Kandungan Blog Yang Berkualiti Dan Bermanfaat

Content is King .Itulah yang diperkatakan oleh pakar pemasaran di internet.Mereka sering menekankan kandungan yang asli dan unik kerana search engine menyukainya.Trafik yang diperolehi daripada search engine bertahan pada jangka masa yang panjang.

Pastikan anda tidak melakukan keyword spamming iaitu salah satu teknik menipu search engine.Laman web anda mungkin dikeluarkan terus dari keputusan carian apabila dikesan oleh search engine.Malah pelawat pasti berasa kecewa apabila maklumat yang dikehendaki tidak dijumpai walaupun laman web itu disenaraikan di search engine.

Apabila laman web anda mengandungi maklumat yang diinginkan oleh pelawat,mereka pasti akan terus melawatinya bagi mencari maklumat lain.Inilah sebabnya pakar pemasaran merasakan kandungan adalah raja kepada pelawat.

Sentiasa manfaatkan aplikasi penjana idea yang telah dikongsi sebelum ini.Aplikasi ini banyak membantu dan memberikan impak yang hebat pada pendapatan Google Adsense anda.

10)Gunakan Chanel Sebagai Penjejak

Anda perlu menggunakan channel bagi mengesan klik .Channel membantu mempertingkatkan prestasi laman web anda..Setiap akaun Google Adsense dibenarkan mencipta 200 channel sebagi penjejak prestasi iklan.

Anda juga boleh menggunakan alatan alain bagi mengesan klik pada Adsense anda seperti server log yang menunjukkan kata kunci yang membawa pelawat ke blog atau laman web anda.Server log ini hanya ada pada hosting berbayar,tidak pada blogger.Namun anda boleh menggunakan Google Analytics bagi membantu proses tracking dan mencari keyword yang paling berkesan bagi blog anda.

11)Kajian Permintaan Dan Nilai Kata Kunci

Google Keyword Tool

Anda boleh membuat kajian permintaan dan juga nilai bagi kata kunci yang terbabit.Anda boleh mencari kata kunci yang bernilai tinggi.Anda boleh membina blog berdasarkan kata kunci yang bernilai tinggi.Di samping itu penekanan kepada kandungan yang asli juga perlu.Persaingan dan jumlah laman web yang memfokuskan kata kunci bernilai tinggi adalah sengit.Dengan Kandungan yang bagus ,mungkin anda boleh mencelah dan berada pada kedudukan 10 terbaik pada search engine.Sekiranya anda berjaya ini adalah satu bonus yang dapat meningkatkan pendapatan Adsense anda secara mendadak.

Kredit : BiDP

Tutorial 9Semak iklan Adsense


Semak iklan Adsense. Adakah blog atau website anda telah memasang iklan dari Google Adsense? Sudah pastikan ianya berfungsi atau pun tidak? Jika tidak pasti, disini ada perkongsian dimana anda boleh semak iklan Adsense yang dipasang di blog atau website anda.Untuk info, semenjak Google menyenaraikan bahasa Melayu dalam sistemnya, maka semakin banyak blog dan website berbahasa Melayu membuat permohonan memasang iklan Adsense dari Google ini. Kebanyakannya telah pun berjaya disahkan oleh pihak Google. Ada yang telah disahkan untuk tempoh yang singkat. Ada juga mengambil masa sehingga sebulan untuk disahkan.


Oleh itu, disini anda akan dikongsikan bagaimana cara hendak semak iklan Adsense di blog yang telah dipasang tadi. Tujuannya adalah untuk memastikan iklan yang dipasang sesuai dan serasi dengan tema blog anda. Ini kerana walaupun blog anda telah disahkan oleh pihak Google, pasti anda akan tertanya-tanya kenapa tidak keluar iklannya. Biasanya perkara ini sering terjadi kepada blog-blog baru. Cara untuk menyemak adalah mengunakan Google Adsense Sandbox. Apa yang perlu anda buat ialah masukkan URL blog anda dalam ruangan yang disediakan di sini;Menerusi cara ini juga, anda akan mengetahui bahawa jenis iklan atau saiz banner yang mempunyai iklan Adsense yang diiklankan di dalam blog anda. Untuk itu, jadikan ini sebagai panduan untuk memilih saiz banner Adsense yang bersesuaian dengan tema blog anda agar dapat memaksimumkan pendapatan sampingan atau buat duit dari Adsense anda.

Tutorial: Tips asas Google Adsense


 Tips asas Google Adsense

Golongan yang digelar blogger tentu biasa dengan Google Adsense. Dari sinilah ramai blogger bertindak untuk memahami cara buat duit google adsense yang menghasilkan wang secara pasif. Bila mengunjungi blog tentu kita pernah terlihat iklan paparan daripada Google.Tapi persoalan adakah semudah yang disangka? Ya dan tidak. Bagi blog mempunyai artikel berkualiti memang sesuatu yang mudah. Sebabnya mempunyai reputasi trafik pengunjung yang tinggi juga memainkan peranan yang sangat penting selain perkara-perkara lain yang akan saya bincangkan dalam topik yang lain.

Apa yang akan saya bincangkan dalam post ini? Tentunya pembaca di kalangan kita ada yang baru, tahu dan tidak tahu apa sebenarnya adsense. Topik menarik sering diutarakan apa, mengapa dan bagaimana mula adsense seterusnya menerima satu pendapatan sampingan secara pasif di internet dengan cara buat duit dengan google adsense.
Banyak bukti di internet menggunakan adsense sebagai pendapatan sampingan. Artikel kali ini adalah artikel santai seterusnya cara untuk mendapatkan keuntungan yang lebih banyak apabila kita menggunakan kaedah-kaedah yang boleh memaksimumkan pendapatan yang lebih tinggi. Proses ini memerlukan satu kesabaran.

Kita mula dengan perkara asas apa, mengapa dan bagaimana untuk mula adsense. Insya Allah kita akan bincangkan juga perkara lain cara untuk mendapatkan kelulusan adsense serta cara meningkatkan bayaran kepada kita setelah mengetahui cara buat duit dengan google adsense. Untuk kali ini, saya akan share asas adsense. Setiap permulaan perlu pengetahuan yang mudah. Oleh itu post ini penting bagi blogger yang ingin mula dari awal adsense. 3 tips dan asas Google Adsense.

Apa itu Google AdSense?

Google adsense merupakan satu program adversiting network dengan paparan iklan dalam blog atau website berdasarkan satu kata kunci carian pengguna internet. Dengan cara yang betul, tidak mustahil bagi yang minat yang tinggi mendapatkan duit daripada blog kita. Secara asasnya mudah paparkan iklan-iklan di blog atau website kita. Apa yang perlu adalah mematuhi polisi-polisi ketat yang telah ditentulan oleh Google Adsense

Mengapa perlu sertai Google AdSense? 

Google Adsense merupakan satu PPC terbaik setakat mana-mana program lain yang pernah saya sertai. Adsense ini adalah percuma malah memaparkan iklan-iklan yang berkualiti. Sebab itu saya katakan Google Adsense adalah program terbaik setakat ini. Mudah untuk sertai program Google Adsense dan tentunya menghasilkan wang kepada blogger yang telah mendaftar. Kelulusan menyertainya bergantung penilaian daripada pihak Google Adsense yang merujuk kandungan artikel dibuat oleh blogger. Bila kelulusan ini boleh diperolehi? Setelah penilainan dibuat, kelulusan mungkin berdasaran niche yang sesuai. Mungkin boleh memakan masa 6 bulan setelah sesuatu blog dicipta. Tapi tidak mustahil juga dengan 10 artikel blog tersebut boleh kita boleh mendapat kelulusan daripada Google Adsense. Bolehlah kita mula menjana wang melalui pengiklanan. Untuk permulaan bina blog dahulu. Mohon sertai Adsense. Post artikel. Post lagi artikel sehingga blog tersebut berjaya mendapat kelulusan untuk memaparkan iklan di blog tersebut. Tapi biasanya blog baru memang susah untuk mendapat pengiklanan tersebut. Tempoh ini memerlukan kesabaran. Sentiasa kemas kini blog sehingga berjaya mendapat kepercayaan daripada Google Adsense. 

Bagaimana Google AdSense berfungsi? 

Google Adsense berfungsi dengan mudah. Asasnya setiap pengiklan produk dan perkhimatan perlu membayar fee untuk memaparkan iklan di blog-blog seluruh dunia. Mereka menggunakan kaedah mensasarkan kata kunci, demografi dan umur pembaca. Kaedah ini digunakan melalui penyertaan mereka dalam program Google Adwords untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka. Seterusnya setiap blog yang berdaftar dengan Adsense akan memaparkan iklan-iklan tersebut yang mengikut niche tertentu yang akan ditentukan oleh Google. Dari iklan-iklan ini, blogger boleh menghasilkan pendapatan secara pasif. Bersedia sertai Google adsense?.

Siapa boleh memohon untuk Google AdSense? 
Sudah memiliki google akaun dan membina blog atau website? Jika sudah, kita boleh memohon Google Adsense. Setiap blogger boleh memohon untuk menyertainya. Jika belum memohon, mohonlah sekarang cuma kelulusan tersebut bergantung kepada kualiti kandungan artikel blog kita. Proses permohonan Google Adsense adalah percuma selagi kita memenuhi syarat mininum yangvtelah ditetapkan dalam polisi-polisi yang telah ditentukan. Saya galakkan kita menggunakan Bahasa Ingggeris atau oleh juga menggunakan Bahasa Melayu. Kita juga adalah golongan berusia 18 tahun ke atas. Pastikan juga kandungan artikel kita adalah baru dan bukannya artikel copy paste. Tapi tidak mustahil juga golongan berumur 18 tahun ke bawah boleh memohon sertai program ini dengan kebenaran ibu bapa. Terdapat keperluan lain untuk mendapatkan kelulusan program ini. Nanti kita bincang secara terperinci.

Cara Memohon Google AdSense? 
Seperti sebelum ini yang telah dijelaskan sebelum ini, memohon Google Adsense adalah mudah dan percuma. Kita hanya perlu mempunyai kandungan artikel dan mempunyai akaun berdaftar dengan Google. Akhirnya cara untuk menerima bayaran atas pengiklanan dalam blog kita. Untuk permulaan bina dahulu kandungan dalam blog seperti apa yang sedang saya lakukan ini dengan membuat artikel pengenalan kepada Google Adsense seterusnya memahami cara buat duit dengan google adsense.

Kredit : http://www.zulyakub.com/

Februari 25, 2018

Tutorial: Mobile Friendly Test For Web / Blog

Februari 24, 2018

Pesan Cinta - Afgan

Pesan Cinta - Afgan (az)

Merah pipi ini saat ku lihat dirinya
Mungkinkah ini yang dinamakan cinta
Malu hati ini saat ku tatap wajahnya
Mungkinkah ini yang dinamakan cinta
Tapi ku malu tuk mengatakan pada dirinya

Oh Tuhan tolong aku sampaikan pesan ini padanya
Agar dia tahu bahwa kini aku jatuh cinta
Oh Tuhan bantu aku temukan cara tuk mendapatkan dia
Karena kini ku telah jatuh cinta

Malu hati ini saat ku tatap wajahnya
Mungkinkah ini yang dinamakan cinta
Tapi ku malu tuk mengatakan pada dirinya

Oh Tuhan tolong aku sampaikan pesan ini padanya
Agar dia tahu bahwa kini aku jatuh cinta
Oh Tuhan bantu aku temukan cara tuk mendapatkan dia
Karena kini ku telah jatuh cinta

(Rasa cinta, saat ini ku hanya)

(Tapi ku malu pada dirinya)

Tolong aku sampaikan pesan ini padanya
Agar dia tahu bahwa kini aku jatuh cinta
Oh Tuhan bantu aku temukan cara tuk mendapatkan dia
Karena kini ku telah jatuh cinta

Ku telah jatuh cinta
(Ku jatuh cinta pada dirinya)
(Ku jatuh cinta pada dirinya)

Turun Naik Filem Melayu 2017


Turun Naik Filem Melayu 2017 _ Lebih 59 filem ditayangkan sepanjang 2017 dengan koleksi kutipan RM55.2 jutaberdasarkan sumber wajib tayang Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS). Ini satu pulangan besar untuk industri yang dikatakan besar juga. Namun, jurang antara filem terlaris iaitu Abang Long Fadhil 2 dengan kutipan RM18.15 juta dengan kutipan terendah Luqman iaitu RM4,000 adalah teramat jauh.
Apa yang menyebabkan jurang ini menjadi sebegitu besar? Apakah pengisiannya? Pemasarannya? Ataupun cita rasa nitezen yang sudah berubah? Persoalan demi persoalan dan rencah demi rencah dicari untuk menjadikan filem Melayu sebagai filem terlaris, nampaknya menjadi agak suram serta gagal. Apa yang dimahukan oleh masyarakat kita sebenarnya?
Jika drama TV dibanjiri dengan drama adaptasi dari novel hinggakan mencecah belasan juta tontonan, adakah filem juga mahukan yang sama? Tombiruo yang diadapatsi daripada novel, mendapat kutipan memberangsangkan, iaitu RM7.97 juta. Tetapi filem Kau Yang Satu juga daripada adaptasi novel hanya mengutip RM764,000.
Jurang besar
Kenapa perbezaan kutipan ini memberikan satu jurang besar sedangkan genre adalah sama? Adakah masyarakat kita mahukan novel aksi dan bukan lagi novel cinta untuk difilemkan? Adakah cita rasa mereka sudah berubah, no more love story?
Jibam juga adaptasi novel, tetapi hanya berjaya mengutip RM241,000 dengan persembahan dikatakan, meninggalkan impak kuat pada filem Melayu, tetapi gagal menarik penonton untuk ke pawagam? Kenapa ia berlaku?
Hijabsta Ballet dikatakan, filem yang mengajak remaja berfikir dan menerima suatu yang baharu juga hanya berjaya mengutip RM16,000. Kerja Kawin pula hanya mendapat RM15,000, manakala Pencuri Hati Mr Cinderella pula mengutip hanya RM19,000.
Bagai langit dengan bumi kalau hendak dibandingkan koleksi filem Melayu kita dengan filem dari Barat yang terus-terusan mendominasi kutipan puluhan juta ringgit. Sedangkan, filem kita masih terus tersepit antara kekuatan penceritaan dan juga kekuatan kesan khas yang begitu mengagumkan daripada filem luar negara.
Adakah penonton kita sudah tidak mahu menonton filem kita yang berat? Atau mereka hanya mahu filem ringan yang tidak membebankan minda mereka? Fenomena ini sebenarnya berlaku sejak sekian lama dalam industri filem kita tahun demi tahun, genre apa yang boleh menarik penonton ke pawagam. Apakah perubahan diperlukan untuk 2018?
Pengisian, pelakon sama penting
Pada saya, drama mahupun filem, yang paling penting ialah pengisiannya. Sejauh mana isinya dapat menarik minat penonton selain barisan pelakon terkenal dan juga pembikinan yang lain daripada kebiasaan. Adakah kita sudah mampu untuk terus memberikan kelainan ini kepada penonton? Mereka mahukan Abang Long Fadhil sebuah filem yang bergenre komedi ringan dengan diterajui oleh pelakon popular Malaysia.
Adakah semua filem terpaksa mengikut genre dan formula ini untuk menarik peminat ke pawagam. Semua filem untuk 2018 harus ada ciri-ciri seperti itu dan bukan lagi filem yang hendak dibikin oleh pembikin yang mahu menjual cerita yang penuh dengan mesej dan pendidikan. Rupa-rupanya orang ramai kini mahu menonton filem bukan mahu diajar oleh filem itu.
Keberanian filem Pinjamkan Hatiku mengutip RM2.69 juta dan filem Bisik Pada Langit dengan hasil RM2.45 juta yang membawa sebuah penceritaan yang berat harus diberikan satu tepukan gemuruh kerana berani mengangkat tema cinta dan tema kekeluargaan yang sarat untuk ditayangkan pada umum.
Rata-rata memuji filem ini, tetapi masih gagal menarik lebih ramai peminat. Apa pula silapnya filem bergenre ini? Pelakon popular ada, content yang hebat ada, penceritaan menyentuh jiwa ada, penuh dengan air mata, fotografi hebat juga ada, tetapi masih gagal, kenapa?
Pelbagai genre yang dipersembahkan pada 2017 dan hanya sebahagian kecil yang betul-betul dapat menarik penonton dan yang lain sekadar penghias sementara di panggung. Di mana silapnya? Apakah kita selamanya harus mengikut cita rasa penonton? Ataupun kita yang set up pada filem kita untuk minda penonton? Yang mana satu ? Sedangkan ada juga filem komedi yang ditayangkan, tetapi tidak dapat maklum balas yang baik daripada penonton.
Filem Motor Terbang dan Rempit Sampai ke Langit adalah filem berunsur ringan serta komedi, tetapi hanya mengutip RM432,000 Begitu jauh kutipan dengan filem Abang Long Fadhil 2. Begitu juga filem yang agak berat seperti filem Soulmate Hingga Jannah, hanya berjaya mengutip RM25,000.
Adakah penonton kini sudah pandai menilai filem yang mahu mereka tonton ataupun penonton hanya serkap jarang nasiblah filem mana yang kena? Susah sebenarnya hendak menghasilkan filem yang disukai oleh penonton. Namun, inilah hakikat yang terpaksa kita sama-sama terima.
Inilah timbul tenggelamnya sesebuah filem Melayu. Ada yang terus timbul dan terus terapung dan ada pula yang timbul sekejap serta terus tenggelam. Ada pula terus tenggelam tak timbul.
Kita kini mempunyai banyak institusi pengajian tinggi yang mengkhusus kepada filem dan kajian filem. Profesor yang berkaliber sudah banyak dilahirkan dalam bidang perfileman ini. Patutkah mereka bergabung dan mengkaji apakah bentuk filem yang dimahukan oleh masyarakat kita dan apakah bentuk filem yang patut kita hasilkan supaya filem kita terus maju dan bertapak megah di negara kita sendiri.
Diharapkan, 2018 lebih banyak filem yang membawa mesej hebat dan filem yang boleh mengangkat nama negara ke mata dunia. Penghasilan filem yang besar ini harus diberikan sokongan oleh kerajaan kerana filem boleh menjadi penjana ekonomi negara seperti filem daripada luar negara. Sama-sama kita nantikan apakah filem yang formulanya lengkap ini dapat ditayangkan 2018. Wallahualam.
kREDIT : BHoNLINE

admya

admya

Februari 23, 2018

Dia - Qody (OST Kekasih Paksa Rela)

Dia - Qody (OST Kekasih Paksa Rela)

 rebah hati menemankan
cinta yang kembali
elakan hati yang pernah dilukai

tak mahu ku kenang
tak mahu ku berserah
biar perih pergi tinggalkanku

kini aku ada dirimu
yang s'lalu bersama
dengan harapan
kau jagakan diri ini

tetapkanlah denganku
tetapkanlah dirimu
menyayangiku selamanya

dia yang setia
dia yang ku cinta
dia yang melengkapkan
cintaku seadanya

dialah penawar hati ini
yang akan kumiliki
hingga akhir hayatku

kini aku ada dirimu
yang s'lalu bersama
dengan harapan
kau jagakan diri ini

tetapkanlah denganku
tetapkanlah dirimu
menyayangiku selamanya
huwooo...

huwoo.. oooh.. ohh..

dia yang setia
dia yang ku cinta
dia yang melengkapkan
cintaku seadanya

dialah penawar hati ini
yang akan kumiliki
hingga akhir hayatku
woo.. ooh.. woo..

(dia yang setia)
(dia yang ku cinta)
dia yang melengkapkan
cintaku seadanya

dialah penawar hati ini
yang akan kumiliki
hingga akhir hayatku

Februari 21, 2018

WORDLESS WEDNESDAY : FEBRUARY 21 2018

Februari 20, 2018

Engkau Tetap Satu - Wow


Engkau Tetap Satu - Wow Saat ku rindu pada mu Seru ku seru nama mu… bertalu Rimbunan rindu yang bertemu Menjadi lambaran cinta ku Ku serah kepada mu Bila ku sebut nama mu Damai diruang hati ku ini Ku seru nama mu bertalu Menjadi lambaran kasih ku Ku serah kepada mu Engkaulah yang satu Mustika kalbu ku Kasih dan rindu ku Oh hanyalah pada mu Engkaulah kasih ku Tiada duanya Biar jadi hamparan Kasih ku pada mu Tanpa mu siapalah aku Engkaulah yang satu Mustika kalbu ku Kasih dan rindu ku Oh hanyalah pada mu Engkaulah sayang ku Tiada duanya Biar jadi hamparan Kasih ku pada mu Tanpa mu siapalah aku Engkaulah dewi ku Mustika kalbu ku Kasih dan rindu ku Oh hanyalah pada mu Engkaulah kasih ku Tiada duanya Biar jadi hamparan Kasih ku pada mu Engkaulah yang satu Mustika kalbu ku Kasih dan rindu ku Oh hanyalah pada mu Engkaulah sayang ku Tiada duanya Biar jadi hamparan Kasih ku pada mu

Amarah Cinta ( OST Melankolia) - Aliff Aziz

Amarah Cinta ( OST Melankolia) - Aliff Aziz

setiap sisi ku hamba kasih dan sayang
aku diuji dengan lelah keasyikan
tak pernah aku dibuang ke lembah kegelapan
namun kamu yang melangkah pergi

disaat hatiku terpijak kamu
terlihat cinta merapuh di depan mata
kau bunuh segala harapan jiwa
yang tertinggal hanyalah amarah cinta

mengapa perlu ku bersedih sendirian
sedangkan ku tahu ini hanya dugaan
aku menani satu realiti sarat kecintaan
yang tidak berbisa

disaat hatiku terpijak kamu
terlihat cinta merapuh di depan mata
kau bunuh segala harapan jiwa
yang tertinggal hanyalah amarah cinta

setiap detik yang kau dusta
nafasku lemah luluh sepi
biarkan semua cinta pergi
kerna hati ini terjerat mati

disaat hatiku terpijak kamu
terlihat cinta merapuh di depan mata
kau bunuh segala harapan jiwa
yang tertinggal hanyalah amarah cinta

disaat hatiku terpijak kamu
terlihat cinta merapuh di depan mata
kau bunuh segala harapan jiwa
yang tertinggal hanyalah amarah cinta

Sinopsis Drama Melankolia (TV3)

Sinopsis Drama Melankolia (TV3)Mengisahkan Suhana, seorang gadis naif bekerja sebagai ejen hartanah yang begitu optimistik tentang kehidupan. Walau tertekan dengan ibu yang seringkali mendesaknya untuk berkahwin dengan lelaki berstatus dan kaya, namun Suhana masih hidup dalam dunia angannya. Tuan Hamid pula ialah seorang lelaki pendiam. Dia merupakan seorang yang mempunyai latar belakang yang dirahsiakan dan mempunyai seorang ‘bodyguard’ bernama Zain. Tuan Hamid ialah seorang ‘perfectionist’ dan mengharapkan kejayaan dalam setiap aspek. Tuan Hamid jatuh hati kepada Suhana, namun Suhana pula menyukai Zain. Apabila Suhana begitu pasti dia akan berkahwin dengan Zain, Zain pula sedar Tuan Hamid begitu menginginkan Suhana. Bagaimanakah pengakhiran kisah cinta tiga segi ini?


JUDUL :  MELANKOLIA
EPISOD : 19 episod
TARIKH TAYANGAN : 13 Februari 2017
HARI / MASA : Isnin-Rabu, 10.00 malam
SIARAN : Slot Samarinda TV3
SKRIP : Nana Khalil, Azmy Mohd Ariff, Amin Shakib
PENGARAH : Shuhaimi Zulkefli
TERBITAN : Orangetree Production Sdn Bhd
PELAKON : Nonny Nadirah, Aliff Aziz, Dato Sri Eizlan Yusof, Amir Nafis, Neera Azizi, Liza Abdullah, Datin Fadilah Mansor, Zaibo, Hefny Sahad, Shasha Raman, Fazlina Haji Ahmad Daud, Doria Rachel, Shahz Jaszle, Daaim Jailani

WATAK PELAKON 
Nonny Nadirah sebagai Suhana
Aliff Aziz sebagai Zain
Dato Sri Eizlan Yusof sebagai Tuan Hamid
Amir Nafis sebagai Arif
Neera Azizi sebagai Nadia
Liza Abdullah sebagai Puan Anita
Datin Fadilah Mansor seagai Mak Jah
Zaibo sebagai Pak Abu
Shasha Raman sebagai Eira
Fazlina Haji Ahmad Daud
Doria Rachel sebagai Syakira
Daaim Jailani sebagai Rayyan

LAGU TEMA / OST 
Lagu : Amarah Cinta (Lirik)
Penyanyi : Aliff Aziz

Februari 19, 2018

Mengapa Sepi Tanpa Berita - Steps

Mengapa Sepi Tanpa Berita - Steps

Sejak kepergian mu
Fikiran ku sering terganggu
Perasaan makin rindu pada mu
Saban malam ku terkenang
Saban hari terbayang
Setiap saat ku menunggu
Hati ku tertanya-tanya
Apa khabar kau di sana
Mengapa sepi tanpa berita
Kirimkanlah berita mu
Walau sebaris ayat
Buat penawar rindu ku

Masihkah kau ingat diri ku di sini
Seorang insan yang pernah kau sayangi
Bagi diri ku tak mungkin melupakan mu
Kerana ku masih menyintai mu
Masihkah kau ingat
Suatu masa dahulu
Betapa indahnya percintaan kita
Lupakah engkau pada peristiwa itu
Kini kau berubah hati


Familia : A Responsive & Feminine Blogger Template

Bantal Hotel Corner

Februari 14, 2018

CARA BUAT TEMPLATE BLOGGER JADI RESPONSIVE DAN LEBIH SEOSIMPLE TEMPLATE PILIHAN JM

RUPA BLOG JM SETELAH DI EDIT

TUTORIAL > > > KOMUNIKASI PRAKTIS


WORDLESS WEDNESDAY : FEBRUARY 14 2018

Februari 12, 2018

Sang Ads - Seo Friendly dan Responsive Blogger Template

Blogger Template Responsive High CTR Google Adsense

 Sang Ads - Seo Friendly dan Responsive Blogger Template

 DEMO | DOWNLOAD

Februari 11, 2018

Simply faster free Blogger template by BloggerSentral

Februari 10, 2018

TIADA ARAH JODOH KITA (DRAMA TV3)

TIADA ARAH JODOH KITA (DRAMA TV3)

SINOPSIS TIADA ARAH JODOH KITA
Kisah ketabahan Afia Awliya yang menanti kepulangan orang tersayang, Fayyad Syakir yang belajar di luar negara. Sebaliknya, Fayyad yang pulang menyuruhnya mengahwini rakan baiknya iaitu Megat Wakeel yang menunggu detik akhir hayat. Afia pada mulanya menolak. Namun bila mengenali Wakeel sendiri, prinsip Afia berubah. Marahnya lentur. Entah apa yang membuatkan dia bersetuju dengan perkahwinan ini. Tapi kena berhadapan pula dengan abang Wakeel, Megat Aathif yang dingin, beku, laser lagi menyakitkan hati.
Mengahwini Wakeel tak termasuk dalam list acuan hidupnya. Tapi jodoh, maut, ketentuan sungguh di tangan Tuhan. Selama bergelar isteri Wakeel, tak pernah sehari pun dia tak dihujani bahagia. Tapi takdir yang menyatukan mereka dan takdir jugalah yang memisahkan mereka.

Tatkala jiwa itu sarat dibanjiri rindu pada yang telah pergi, dia dihujani dengan dua lamaran. Fayyad kembali menagih janji lama. Aathif yang sudah lama menaruh hati mula mengorak langkah. 

Masih adakah bahagia setelah bahagia yang dahulu telah berlalu pergi? Mampukah Afia untuk memilih jika hatinya telah kosong?


Adapatasi novel Tiada Arah Jodoh Kita karya Ezza Mysara


JUDUL : TIADA ARAH JODOH KITA
EPISOD : 28 episod
TARIKH TAYANGAN : 13 Februari 2018
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 7.00 malam
SIARAN TV : Slot Akasia TV3
PENULIS NOVEL : Ezza Mysara
PENGARAH : Eoon Shuhaini
TERBITAN : Primeworks Studios Sdn Bhd
PELAKON : Shukri Yahaya, Aprena Manrose, Hafeez Mikail, Erwin Dawson, Mustaqim Bahadon, Azar Azmi, Livonia Ricky, Dian P.Ramlee, Aleza Shadan, Azhar Amir, Farisha Irwayu, Rania

WATAK PELAKON 
Shukri Yahaya sebagai Megat Aathif
Aprena Manrose sebagai Afia Awliya
Hafeez Mikail sebagai Megat Wakeel
Erwin Dawson sebagai Fayyad Syakir
Mustaqim Bahadon sebagai Hazim
Livonia Ricky sebagai Nur
Azar Azmi sebagai Ain