Pages

September 22, 2021

DOA HARI INI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
                            
  بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ   
ٍ
اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِيْنَ وَلاَ عُدْوَانَ إِلاَّ عَلَى الظَّالِمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْن
                               
Ya الله, 👏 janganlah Engkau sibukkan diri kami dan lalaikan kami dengan dunia dan segala isinya sehinggakan kami melupakan dosa dan kesalahan kami kepada Mu Ya الله.

Ya الله, 👏berikan kepada kami jalan petunjuk kebenaran mudah-mudahan kami menjadi hambaMu yang beriman dan bertaqwa.

Ya الله, 👏terima kasih di atas kehidupan kami, nafas kami dan rezeki yang Engkau limpahkan kepada kami hari ini.

Ya الله, 👏jadikanlah hari ini penuh semangat, dimudahkan rezeki, kesihatan yang baik, mendapat ilmu yang bermanafaat dan terlepas dari segala kesulitan.

Ya الله, 👏ampunkanlah dosa dosa kami, rahmatilah kami, berilah kami hidayahMu agar kami sentiasa dekat dengan Mu Ya Allah.

Ya الله, 👏kami memohon ke pada Mu kebaikan, kemenangan, pertolongan, cahaya, keberkatan dan petunjuk hari ini dan selama-lamanya.

Ya الله, 👏permudahkanlah segala urusan kami, murahkan rezeki kami dan kurniakanlah kami keluarga yang bahagia.

Ya الله, 👏tanamkanlah perasaan kasih sayang kami kepada sahabat kami dan tanamkan perasaan kasih sayang mereka kepada kami dan semoga hubungan saliturrahim antara kami senentiasa teguh.

Ya الله, 👏kami berdoa Ya Allah muliakanlah diri kami, lapangkanlah hati kami, bahagiakanlah keluarga kami dan luaskanlah rezeki kami dan moga segala urusan kami dipermudahkan.

Ya الله, 👏kabulkanlah cita-cita kami, jauhkan kami dari segala penyakit, fitnah, prasangka keji, berkata kasar dan jauhkan kami dari segala Musibah

Ya الله, 👏terimalah semua amal ibadah kami dan mudah²an ia dapat menerangi kubur kami.

Ya الله, 👏perbanyakkanlah sedekah kami, solat kami, semoga kami bebas dari seksa kubur.

Ya الله, 👏tutuplah aib kami dan tenteramkanlah kami dari rasa takut.

Ya الله, 👏peliharalah kami dan kami berlindung dengan kebesaran Mu agar kami tidak disiksa dipadang mashyar.

Ya الله, 👏sesungguhnya Engkalulah yang menetapkan rezeki kami, Engkau lapangkanlah kami. Ya Allah, 👏 janganlah kami tidak sabar dalam mendapatkan rezeki. Ya Allah, Ya Rahman, 👏berilah kami ketakwaan dalam mencari rezeki.

Ya الله, Ya Rahman, 👏tunjukkan kepada kami perkara yg benar itu adalah benar dan rezkikan kepada kami utk kami melakukannya dan Ya الله, Ya Azizz..👏 Tunjukkan kepada kami perkara yang Bathil itu adalah Bathil, dan rezkikan kepada kami agar kami tidak melakukannya..

اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا.
“Alloohummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa”.

Artinya : “Wahai Tuhan kami, ampunilah kami dan Ibu Bapa kami, sayangilah mereka seperti mereka telah menyayangi kami di waktu kecil dahulu” 
dan َYa الله, 👏kami memohon Ya Allah, kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yang istimewa di syurgaMu Ya Allah. َ

Ya الله, Ya Ghaffar 👏 ampunkanlah dosa-dosa kami, dosa kedua ibubapa kami, anak isteri kami, kaum keluarga kami, guru-guru kami, sahabat-sahabat kami serta sekalian muslimin muslimat di mana saja mereka berada, samada yg masih ada hidup atau telah meninggal dunia. 

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan para sahabatnya.

Segala puji pujian hanya untuk Mu Ya الله,                                                 
رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَّمْ تَغْفِرْلَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الْخَاسِرِيْنَ

رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً و َقِنَا عَذَابَ النَّارِ

وَصَلَّى الله ُعَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ

وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمين.ِ 👏👏


September 18, 2021

#malammakindingin #jmbelog

Aku cuba untuk mendekati
Tapi engkau tiada peduli
Tulusnya niat di hati
Mungkin kau tersalah erti

Bukanlah ingin merantai dirimu
Ataupun mengikat janji
Masih ada banyak lagi
Harus kau pelajari

Aku ingin kemesraan
Serta senyum keramahan
Biar kekal berterusan
Tak hilang di tengah jalan

Kau rahsiakan kedinginan menyelimuti hati
Aku juga kedinginan kerana sikapmu itu
Walaupun setebal mana selimut membaluti
Aku masih kedinginan sepi tanpa berteman

Kedinginanmu kerana malam
Yang masih lagi panjang

Kedinginanku jauh bandingan
Dengan dirimu


#terlalusadis #jmbelog

Engkau yang mulai
Engkau yang berjanji
Engkau pula yang mengingkari
Begitu tega tanpa rasa iba
Kau tinggalkan luka

Masih disini di kamar sunyi
Hanya lilin menemani
Harus ke mana akan ku bawa cerita ini

Sungguh kejam
Terlalu kejam
Pilunya menyesak di dada

Menyayat luka lara
Sungguh ku tergoda
Dengan rayuanmu

Sirna lah sudah
Harapan cinta
Yang kita bina
Hilang sia-sia

Pandainya kau bersilat lidah
Seolah aku yang bersalah
Pandainya kau membagi duka
Seolah engkau lah korbannya

Masih disini di kamar sunyi
Hanya lilin menemani
Harus ke mana akan ku bawa cerita ini

Sungguh kejam
Terlalu kejam
Pilunya menyesak di dada

Menyayat luka lara
Sungguh ku tergoda
Dengan rayuanmu

Sirna lah sudah
Harapan cinta
Yang kita bina
Hilang sia-sia

Pandainya kau bersilat lidah
Seolah aku yang bersalah
Pandainya kau membagi duka
Seolah engkau lah korbannya

September 15, 2021

Inilah Vitamin Dan Makanan Terbaik Untuk Menambah Sel Darah Putih

Inilah Vitamin Dan Makanan Terbaik Untuk Menambah Sel Darah Putih


Sel da*rah putih atau juga dikenali sebagai leukosit berfungsi sebagai penjaga sistem ketahanan tubuh badan manusia sehingga penyakit tidak mudah untuk menyerang.


Leukosit adalah sel da*rah putih yang berjumlah diantara 6000-9000 per mm3 dan boleh berubah bentuk walaupun tidak memiliki warna. Sel da*rah putih juga dapat bertahan hidup diantara 12-13 hari sahaja. Sel ini dibuat daripada tulang merah, tulang rata, nodus limfa dan limpa.


BAHAYA KURANG SEL DA*RAH PUTIH


1. Sistem ketahanan tubuh badan menjadi lemah


Disebabkan oleh fungsinya bagi menjaga sistem ketahanan tubuh badan kita dari sebarang penyakit. Kekurangan jumlah da*rah putih secara tak langsung turut membuatkan sistem ketahanan tubuh badan seseorang itu juga akan menurun.


2. Kan*ser da*rah


Kan*ser da*rah turut dapat berlaku akibat dari kurang sel da*rah putih. Keadaan ini juga dikenali sebagai Leukopeni dimana suatu keadaan pesakit yang mengalami kekurangan sel da*rah putih. Selain menjaga sistem ketahanan tubuh badan kita, sel da*rah putih juga berfungsi untuk menyembuhkan kita dari segala penyakit.


3. Tifus


Bakteria dan virus dengan mudah dapat memasuki tubuh badan kita apabila kita tidak menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Salah satu jenis penyakit adalah seperti tifus, salah satu penyakit jangkitan dari bakteria salmonella.


4. Campak


Penyakit dengan ciri-ciri muntah, demam dan munculnya bintik-bintik merah di seluruh tubuh badan dapat menjadi lebih bahaya sekiranya seseorang itu juga mengalami masalah kekurangan sel da*rah putih. Dengan melakukan ujian da*rah dan pemeriksaan, anda biasanya dapat mengetahui keadaan penyakit campak yang dialami anda.


5. Selsema


Selsema merupakan sejenis sakit yang ringan. Ini kerana, rawatan penyembuhannya yang biasa. Pesakit biasanya hanya perlu cukup tidur dan meminum ubat. Akan tetapi, dengan adanya masalah seperti kekurangan sel darah putih, pesakit perlu mendapatkan rawatan intensif di hospital.


6. Jangkitan


Seperti yang dijelaskan di atas, kekurangan sel da*rah putih bukan hanya membuatkan kita lebih mudah diserang penyakit, akan tetapi proses penyembuhan sebarang penyakit juga akan menjadi lebih lambat.


Penting untuk kita tahu, semakin lambat proses penyembuhan sesuatu penyaktit, penyakit akan bertambah lebih teruk disebabkan oleh bakteria dan kuman yang semakin berkembang.


TIPS MENINGKATKAN SEL DARAH PUTIH


1. Diet sihat dan mentah


Pemakanan makanan mentah dapat membantu di dalam penghasilan sel da*rah putih. Antara contoh makanan mentah yang dimaksudkan adalah seperti kubis, tomato, epal, anggur dan pelbagai lagi buah-buahan dan sayur-sayuran sihat untuk diamalkan. Fokus utama bagi diet ini adalah bagi menurunkan berat badan, oleh itu pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran lebih dari makanan lainnya.


2. Minyak kelapa


Minyak kelapa adalah suatu bahan yang selamat dan sangat efektif dimanfaatkan supaya penghasilan sel-sel da*rah putih naik dengan hanya pengambilan satu sudu setiap hari. Minyak kelapa mengandungi mineral dan vitamin yang banyak sehingga tak hanya dalam mengembalikan jumlah leukosit, tapi ia juga dapat menjaga kesihatan tubuh, kulit serta rambut.


10 MAKANAN TAMBAH DA*RAH PUTIH


Dengan memastikan pengambilan berterusan 10 makanan atau vitamin dan mineral di bawah ini dalam jumlah yang cukup, seharusnya jumlah leukosit boleh kembali normal seperti biasa. Berikut ini kami telah merangkumnya untuk anda.


1. Vitamin E


Meskipun vitamin ini nampaknya tidak sebesar vitamin C, tapi vitamin E merupakan salah satu dari antioksidan paling penting dan juga pendukung sistem kekebalan tubuh. Vitamin E secara semulajadi menghasilkan apa yang disebut dengan “sel pembu*nuh”. Iaitu sel yang dapat menemui serta membasmi kuman dan sel kanser. Vitamin E juga dapat meningkatkan pengeluaran sel B, yang merupakan sebahagian dari imun tubuh yang membentuk antibodi untuk membu*nuh bakteria. Tidak begitu sukar untuk mendapatkan 60 mg vitamin E dari makanan sehari-hari. Biji-bijian mampu memberi lebih dari yang anda perlukan, tetapi kebanyakan orang sangat sukar untuk konsisten memenuhinya setiap hari. Pengambilan suplemen Vitamin E adalah pilihan tepat bagi sebahagian besar orang.


2. Zink


Mineral yang sering tidak dianggap penting ini sebenarnya memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah putih. Zink meningkatkan jumlah sel pembu*nuh dan membuat darah putih melepaskan lebih banyak antibodi.


Sebuah kajian menunjukkan bahawa, suplemen Zink tambahan dapat memperlambatkan pertumbuhan kan*ser dan juga melepaskan sejumlah sel T sebagai pemusnah jangkitan. Namun, perlu diketahui pengambilan Zink secara berlebihan mampu mengganggu kekebalan tubuh. Tubuh hanya memerlukan 15-25 mg zinc setiap hari.


3. Selenium


Selenium juga dapat membantu pengeluaran sel da*rah putih anda. Satu kajian oleh University of Maryland Medical Center, bahawa selenium sebenarnya dapat membantu melawan jangkitan. Kajian lain menunjukkan mereka yang mengambil suplemen zink mahupun selenium, memiliki respon imun tubuh yang lebih baik.


4. Teh Hijau


Teh hijau tidak diragui lagi adalah sumber antioksidan tinggi. Teh hijau menyokong sistem kekebalan tubuh dan membantu tubuh melawan jangkitan.


Sebuah kajian menunjukkan bahawa teh hijau membunuh beberapa jenis virus, yang pada akhirnya anda tidak akan kehilangan banyak sel da*rah putih untuk melawan virus itu sendiri. Minum teh hijau dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang menyebabkan tubuh mencipta lebih banyak sel da*rah putih.


5. Vitamin C


Vitamin C merupakan vitamin teratas yang akan memperbaiki sistem imun tubuh dengan pantas. Vitamin C boleh ditemui secara semulajadi dalam hampir semua buah-buahan dan dalam bentuk suplemen. Vitamin C meningkatkan kekebalan tubuh dengan meningkatkan pengeluaran sel da*rah putih dan antibodi tubuh dalam melawan bakteria dan virus. Ini juga meningkatkan paras interferon, antibodi yang melapisi permukaan sel dan menghalang virus memasukinya.


6. Makan Lebih Banyak Yogurt


Orang yang mengambil probiotik tampak memiliki sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat daripada mereka yang tidak. Boleh dikatakan probiotik juga memiliki kesan baik untuk kekebalan tubuh. Sumber probiotik yang paling umum terdapat dalam yogurt.


7. Omega 3


Omega 3 terbukti dapat memperbaiki sistem kekebalan tubuh dengan meningkatkan fagosit. Fagosit adalah sejenis sel darah pu*tih yang benar-benar dapat menentang bakteria. Zat esensial juga melindungi tubuh dari kerosakan yang terjadi akibat reaksi berlebihan terhadap jangkitan. Ikan berlemak seperti salmon dan makarel merupakan sumber omega 3 paling baik.


8. Bawang Putih


Ada banyak alasan kenapa bawang putih sering digunakan sebagai rawatan semulajadi. Salah satunya ialah kerana ia dapat membantu sistem imun tubuh yang lebih kuat. Bawang putih meningkatkan kemampuan leukosit melawan jangkitan dan menstimulasi sel imun lainnya.


Sulfida dan alicin adalah zat sulfur pada bawang putih yang dapat meningkatkan sistem imun. Bagaimanapun, dalam mana-mana juga kaedah perawatan, apa-apa saja yang diambil dengan tujuan untuk menjadi ubat, ia tidak boleh diambil secara berlebihan.


Anda juga tidak digalakkan mengambil bawang putih secara berlebihan jika ada tekanan darah rendah. Sebab, bawang putih itu sendiri bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Ambillah secara sederhana dan mengikut saranan jumlah pengambilan harian.


Jumlah pengambilan untuk satu hari adalah sebanyak 1 labu bawang putih. Sebaiknya dapatkan dahulu nasihat daripada doktor sekiranya mahu mengambil bawang putih untuk tujuan rawatan.


9. Vitamin A


Meningkatkan pengambilan vitamin A akan menambah jumlah limfosit da*rah putih yang dapat membunuh virus dan bakteria yang masuk dan juga sel kan*ser. Tubuh memang menghasilkan sejumlah vitamin A, tapi menambahnya dengan pengambilan suplemen vitamin A tambahan terbukti dapat meningkatkan kemampuan sistem imun tubuh.


10. Karotenoid


Seperti jenis vitamin dan mineral lainnya, Beta-karoten dapat meningkatkan jumlah sel antibodi secara semulajadi. Ia sangat baik jika dikombinasikan dengan antioksidan kuat yang membersihkan radikal bebas yang memicu kerosakan sel dan penuaan. Sumber betakaroten terdapat pada makanan seperti labu, ubi manis, bayam serta buah bit.


Semoga memberi manfaat.


Sumber : https://semuanyajdt.com/menambah-sel-darah-putih/


September 13, 2021

#kejam #jmbelog

Tenggelam dalam kesayuan 'ku seorang
Biarpun dulu berjanji bersama
Ucap rayuanmu kau putarkan
Sehingga kini masih kupercayaWaktu kau masih kucintai

Di dalam sendu
Aku tatapi potret-potret wajahmu
Hingga kuterbayang kenangan bersamamu
Di saat-saat bahgia


Waktu kau masih kucintai

Lemas kala mengingatimu
Terpedaya
Engkau memaksa hatiku berubah
Kalut di fikiran tak terperi
Di dalam resah engkau kupisahkan
Engkau kupisahkan

September 09, 2021

IKTIKAD YABANG KHALIFAH


September 08, 2021

#kepangkuanmu #jmbelog

Duhai kekasihku sungguh tak bisaku tanggung
Keperitan kalbu sepermegianku dulu
Seandainya aku mampu mengundurkan waktu
Ingin sekali ku kembalikan detik itu.

Biarkan rembulan menyaksikannya
Biarkan hujan membasuh dosa
Nanti perlakukah terhadapmu oh kekasihku
Hanya Tuhan bisa mengerti penyesalan diriku
Menghancurkan impianmu kekasihku

Biarkan rembulan menyaksikannya
Biarkan hujan membasuh dosa
Nanti perlakukah terhadapmu oh kekasih
Dendam yang kau pendam,benamkanlah
Semoga berputik benih cinta
Telah pun ku menyesali kesilapanku
Dan malam-malamku kan gemerlaplah
Menerangi cinta dua insan
Meraikan kepulanganku ke pangkuanmu…
Ke pangkuanmu…Ke pangkuanmu..Ke pangkuanmu…

September 07, 2021

#alnuraa #jmbelog

Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang
Yang lima yang enam
Yang di luar dan yang di dalam
Yang memberi salam
Dan yang menghulur tangan
Yang menyambut salam dengan penuh senyuman
Yang di dalam hati tersirat seribu jawapan
Seluas-luas lautan
Setitik pun belum tentu lagi
Dunia luas terbentang
Kita masih lagi mencari
Yang kita ingat jauh
Sudah semakin dekat
Yang kita ingat tinggi
Sudah semakin rendah
Awal dan akhir yang selama ini kita menunggu
Sekarang masanya sudah semakin hampir
Dari dia kita datang
Dari dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang
Ku imbas kembali sepanjang perjalanan
Ku cuba renungi setiap perbuatan
Ku tunduk malu, malu aku memikirkan
Pahala dan dosa yang tak dapat aku bezakan
Ku cuba berlari, lari dari realiti
Seperti ada tali yang menarikku kembali
Aku masih tak faham masih juga tak mengerti
Masih mencari-cari siapakah diriku ini
Ku tanya pada hati moga diberi jawapan
Tapi ada dua suara yang sering kedengaran
Yang satu kata iya yang satu kata bukan
Kadangkala akal dan hati pun tak sehaluan
Namun ku tetap mencari dan juga terus berjalan
Selagi ada matahari dan selagi ada bulan
Selagi aku belum mengenal diri ini yang sebenar
Mana mungkin aku dapat mengenal Tuhan
Dari dia kita datang
Dari dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Ada malam ada siang
Ada gelap ada terang
Ada kasih ada sayang
Sampai masa kita pulang
اللّٰهُمَّ جْعَلْ فِي قَلْبِ نُوْرَا
وَا فِي اَصَبِ نُرَا
وَفِي لِسَنِ نُرَا
وَجْعَلْ فِي نَفْسِ نُرَا
وَجْعَلْ لِي يَوْ مَلِقَ اِكَ نُرَا
Dari dia kita datang
Dari dia kita pergi
Ada bulan ada bintang
Dan juga matahari
Tunjukkanlah jalan terang
Tunjukkanlah jalan pulang
Agar tidak kesesatan
Dalam titian harapan
Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
Tujuh dua kesesatan
Hanya satu kebenaran

#kerinduanberujungluka #jmbelog

Kerinduanku padamu

Nyata kini kau berdusta

Di saat ku merindu rindui dirimu
Kau pergi dan menjauh
Tinggalkan diriku
Betapa teganya hatimu kepadaku
Insan yang menyayangmu
Duhai kekasihku

Dan tak mungkin bisa kuterima
Perlakuan darimu membuatku
Semakin terluka
Ku kecewa
Hoo, kini ku terluka

Senandung cinta yang kubawa
Berhias kasih bunga asmara
Kau yang ku percaya
Nyata kini kau berdusta

Di saat ku merindu rindui dirimu
Kau pergi dan menjauh
Tinggalkan diriku
Betapa teganya hatimu kepadaku
Insan yang menyayangmu
Duhai kekasihku

Dan tak mungkin bisa kuterima
Perlakuan darimu membuatku
Semakin terluka
Ku kecewa
Hoo, kini ku terluka

#sakit #jmbelog

Tak perlu kau ucap
Kau bukan terbaik buat diriku
Sedang kau cuba menjadi
Yang terbaik untuk dirinya

September 05, 2021

#kenanganberbagisepi #jmbelog

Sekian Lama Hilang,
Dirimu Yang KuSayang,
Dimanakah Kau Kini,
Mengapa Engkau Pergi,
Saat Hati Bahagia,
Cinta Tumbuh Bersemi,
Tidak Kah Kau Rasa,
Hati Menjerit Perih,
Terus Merintih,
Menangis Di Dalam Hati,
Sampai Hati Kau Tinggalkan Aku Sendiri,
Tanpa Berkata Kau Berlalu Pergi,
Ku Akui Ku Sangat Menyayangi,
Hanya Satu Nama Di Dalam Hati Ini,
Biarlah Ku Bawa Luka Di Hati,
Bersama Kenangan Aku Berbagi,
Baiknya Berterus Terang,
JiKa Ada Yang Lain,
Usah Kau Selindungi,
Hatiku Pun Merelakan,
Bila Ini Suratan,
Pasrah Kau Ku Lepaskan,
Pergilah Kasih Bawalah Cintamu Pergi,
Usah Hiraukan Diriku Yang Keseorangan,
Walau Berat Rasa Hatiku Melepaskan Kasih Sayang Mu...
Bukanlah Untuk Ku...
Ku Akui Ku Sangat Menyayangi
Hanya Satu Nama Di Dalam Hati Ini,
Biarlah Ku Bawa Luka Di Hati,
Bersama Kenangan Aku Berbagi,
Ku Akui Ku Sangat Menyayangi
Hanya Satu Nama Di Dalam Hati Ini,
Biarlah Ku Bawa Luka Di Hati,
Bersama Kenangan Aku Berbagi,

September 04, 2021

#sanggupkahkaubersabarsayang #jmbelog

Untuk bersama diriku
Dalam menempuh dugaan
Yang serba mencabar

Sanggupkah bersabar sayang
Susah senang bersamaku
Semoga kau tak menyesal
Berkawan denganku

Sedarkah engkau
Hidup aku serba kekurangan
Oh cuma yang ada
Kasih yang ikhlas untuk dirimu
Usahlah kau memaksa
Apa yang aku tak mampu lakukan
Jikalau engkau benar menyayangiku
Hendaklah engkau bersabar

#hangatnyacinta #jmbelog

Sering aku merindu, rindu pada dirimu
Sering aku teringat, teringatkan dirimu
Walau waktu berlalu kau masih di hati
Sentiasa wajahmu bermain di mata
Betapa indahnya cinta engkau dan aku
Tak mungkin ku lupakan

Engkau masih ku sayang, sayang seperti dulu
Cinta mu di hati ku, masih seharum dulu
Bersama kita rasa suka dukanya bercinta
Sedang hangatnya cinta kita pun berjanji setia
Di antara kita tidak rela berpisah
Demi kerana cinta

Apapun terjadi, kau tetap ku cinta
Kerana cintamu abadi di hatiku
Apa pun terjadi pulanglah padaku
Kerana kau kekasihku

Adat orang bercinta, semuanya indah saja
Bila sudah kecewa, sungguh pahit terasa


Engkau masih ku sayang, sayang seperti dulu
Cinta mu di hati ku, masih seharum dulu
Bersama kita rasa suka dukanya bercinta
Sedang hangatnya cinta kita pun berjanji setia
Di antara kita tidak rela berpisah
Demi kerana cinta


Alangkah indahnya jika kau dan aku
Saling menyayangi dan saling setia
Betapa rindunya di dalam hatiku
Kasih dan sayang

Apapun terjadi, kau tetap ku cinta
Kerana cintamu abadi di hatiku
Apa pun terjadi pulanglah padaku
Kerana kau kekasihku

#ingkarjanji #jmbelog

terakhir kali kau temui diriku
kau ucapkan janji akan kembali
waktu terus berlalu ku menunggu
kabar yang tak pastiternyata akhir dari semua ini
kau ingkari janji-janji manismu
waktu terus berlalu ku menunggu
kabar yang tak pasti ooh

bila kau tak cinta katakan saja
aku rela lepaskan cintamu
seperih apapun, sesakit apapun
biarlah aku saja yang rasakan

cintaku tak pernah kau balaskan
perihku tak pernah ku ucapkan
seperih apapun, sesakit apapun
ku rela asalkan kau bahagia

cintaku tak pernah kau balaskan
perihku tak pernah ku ucapkan
seperih apapun, sesakit apapun
ku rela asalkan kau bahagia

seperih apapun, sesakit apapun
ku rela asalkan kau bahagia

September 01, 2021

#bagaiorangterbuang #jmbelog

Kejam
Sungguh kejam dirimu, sayang
Kejam
Seakan tak berperasaan
Setelah puas, ku kau campakkan
Kau hinakan
Nasibku bagai orang terbuang
Tega
Oh, mengapa engkau tega, sayang?
Tega
Habis manis sepah kau buang
Kar'na dia, ku kau campakkan
Kau hinakan
Nasibku bagai orang terbuang
Kurang apa diriku?
Berkorban untukmu
Inikah balasan cintaku?
Kau buatku tak berharga
Di hadapanmu
Ganas-ganas bisa ular kobra
Tak seganas lidah yang berbisa
Yang kini sedang meracuni diriku
Panas-panas api yang membara
Tak sepanaslah hati di dada
Saat aku melihatmu bercumbu
Dengan si dia
Sahabat karibku
Yang kukenalkan padamu
Sahabat karibku
Kini merebut cintaku
Tega
Oh, mengapa engkau tega, sayang?
Tega
Habis manis sepah kau buang
Kar'na dia, ku kau campakkan
Kau hinakan
Nasibku bagai orang terbuang
Ganas-ganas bisa ular kobra
Tak seganas lidah yang berbisa
Yang kini sedang meracuni diriku
Panas-panas api yang membara
Tak sepanaslah hati di dada
Saat aku melihatmu bercumbu
Dengan si dia
Sahabat karibku
Yang kukenalkan padamu
Sahabat karibku
Kini merebut cintaku

#aruscinta #jmbelogSeringnya ku tertanya tanya
Lidah pun kelu berbicara
Kemana kau letakkan cinta
Nilainya kasih dan sayang
Arus cinta yang ku salutkan
Mengalir tiada hentinya
Biar kemarau yang melanda
Cinta padu di hatiku ini
Andainya masih menyintai daku
Mengapa harus membi...