Pages

November 20, 2020

#Live SEPARUH AKHIR MUZIK-MUZIK #SFMM35

 #Live SEPARUH AKHIR MUZIK-MUZIK #SFMM35


Drama Hatimu Sedingin Salju lakonan Hisyam Hamid, Apreena Manrose, Hafeez Mikail dan Bella Dowanna

Drama28 episod 'Hatimu Sedingin Salju' lakonan Hisyam Hamid, Apreena Manrose, Hafeez Mikail dan Bella Dowanna bakal ditayangkan di slot Akasia TV3.

November 19, 2020

SINOPSIS DRAMA SANG PEWARIS gandingan Ben Amir dan Amyra Rosli

SINOPSIS DRAMA SANG PEWARIS

Dalam satu hari sahaja, Ali dikejutkan dengan beberapa fakta tentang dirinya;


1) Dia bukan Ali bin Ahmad, tetapi rupanya Tunku Ali Khairudin ibni Tunku Ahmad!
2) Fakta kedua, dia mempunyai seorang abang kembar!
3) Fakta ketiga, sangkanya dia cuma anak pungut, tetapi rupanya dia pernah diculik!
4) Keluarga kandung sedang mencari dan menanti kepulangannya demi kelangsungan warisan keluarga.

Takut dengan kenyataan yang mendadak di depan mata, Ali enggan pulang meskipun puas dipujuk. Tetapi, sekeping gambar telah melunturkan pendiriannya. Dia pulang juga akhirnya.

Di saat majlis meraikan kepulangannya diatur, Ali menukar fikiran. Dia menghilangkan diri. Ali mengubah rupa dan menyamar sebagai tukang kebun lalu menyusup masuk ke dalam rumah keluarga kandungnya. Di situ, dia mula mengenali beberapa nama.

Tuan Haji Mahmud: Pengurus keluarga diraja yang terlalu setia sehingga menimbulkan curiga.

Tunku Kamariah: Sang Bonda yang suka menyendiri. Sikapnya terkadang bagai orang gila.

Tunku Ameer: Lelaki misteri yang sukar ditafsir budi pekerti.

Doktor Mahfuz: Doktor peribadi keluarga yang prihatin meski senyumnya dingin.

Che Som dan Pak Kadir: Tukang masak dan pemandu rasmi keluarga yang memiliki semua cerita tentang keluarga tersebut di dalam poket mereka.

Zara Aireena: Manis. Lembut. Jelita. Bergaya. Ops, itu luaran sahaja! Tetapi rupanya dia boleh tahan gila. Kalau tidak, takkan dikejarnya Ali dengan parang semata-mata marahkan Ali terpotong pokok bunga kesayangannya.

Konflik muncul satu demi satu. Misteri lama terurai perlahan-lahan. Luka lama kembali berdarah. Namun, tiada luka yang dapat menandingi luka di hati Ali bila terpaksa akur bahawa hatinya mula mencintai Zara Aireena, tetapi gadis itu pula merupakan tunang abang kembarnya!

Drama adaptasi novel 'Sang Pewaris' karya Fizziany gandingan Ben Amir dan Amyra Rosli Drama Akan bersiaran pada bulan November ini di slot Lestary TV3.

November 18, 2020

SINOPSIS MUMMY OJA

Saksikan drama bersiri 26 episod 'Mummy Oja' di Awesome TV saluran 112, MYTV bermula 16 November 2020, setiap Isnin - Rabu jam 10:00 malam,

SINOPSIS MUMMY OJA
Seorang ibu yang penyayang, bergaya tetapi rimas berdepan dengan ragam dan kerenah anak-anak serta menantunya yang sentiasa ingin mengawal kehidupannya. Apa yang sebenarnya berlaku adalah anak-anaknya hanya mahu memastikan kebahagiaan hidup ibu mereka.

Citra Exclusive: Please Subscribe Cintaku (Ch. 108, 21 Nov 2020 9PM)

Saksikan Tayangan Perdana 'Please Subscribe Cintaku' lakonan Jasmine Suraya dan ramai lagi, akan ditayangkan pada 21 November 2020 jam 9 malam hanya di Astro Citra dan Citra HD.

SINOPSIS PLEASE SUBSCRIBE CINTAKU

Hannah seorang personaliti media social yang popular telah menjadi saksi kes pembunuhan apabila terakam satu peristiwa pembunuhan ketika melakukan ig live disebuah kawasan berhantu. Diburu oleh kumpulan penjenayah itu Hannah disembunyikan di kampung Fendi atas permintaan sepupunya sorang pegawai polis. Percanggahan perwatakan mereka menimbulkan pelbagai masalah sehingga suatu hari lokasi Hannah disembunyikan telah dimuat naik secara tidak sengaja di social media Fendi dan mereka kini dijejaki.

Mulut Masin - DI PAWAGAM RUMAH ANDA!

Filem komedi 'Mulut Masin' ditayangkan pada 19 November di Astro First, Saluran 480.Lima orang sepupu merasakan diri mereka telah disumpah dengan sumpahan mulut masin arwah nenek kerana telah menghilangkan surat wasiat nenek. Mereka berusaha untuk membatalkan sumpahan tersebut dengan mencari semula wasiat yang telah hilang sebelum sumpahan itu memecah-belahkan keluarga mereka.

SINOPSIS DRAMA BERI SEDIKIT WAKTU

SINOPSIS DRAMA BERI SEDIKIT WAKTU

Mengisahkan Farhan (Shahz Jaszle) telah menceraikan Hananiyah iaitu Niya (Zara Zya) dengan talak satu dan bertindak keluar dari rumah pada suatu hari yang tidak dijangka. Farhan hanya memberi alasan bahawa dia sudah tidak boleh hidup bersama dengan Niya. 

Mereka berdua berkahwin pada usia yang muda. Hasil perkahwinan mereka telah dikurniakan seorang anak lelaki yang kini sudah berumur 5 tahun, Luqman. Farhan pulang ke rumah ibunya, Puan Faridah dan memberitahu kisah yang tidak benar. Pelbagai rekaan cerita diberikan oleh Farhan terhadap ibunya tentang Niya. Seperti biasa, Puan Faridah percayakan kata-kata anak kesayangannya itu. Hakikatnya, Farhan sudah bernikah dengan Haryani (Atikah Suhaime).

Niya tidak mampu menerima kenyataan tersebut dan rasa tertekan selepas diceraikan. Kehidupannya menjadi kacau bilau. Niya dan Luqman telah hilang tempat berteduh apabila dia menerima notis rumah itu bakal dilelong. Niya juga dikejar oleh pemiutang kerana Farhan suka berhutang, berfoya-foya dan berlagak seperti orang kaya. 

Setelah puas mencari kerja, Niya berkenalan dengan Sofia (Farisha Irwayu), kakak kepada Imran (Aqasha). Sofia menawarkan pekerjaan sebagai pembantu rumah Imran dengan gaji lumayan dan kontrak selama tiga bulan. Niya terpaksa melayan kerenah Imran yang cerewet dan cepat marah. Oleh kerana tiada tempat tinggal, Niya dan anaknya tinggal di bilik stor belakang rumah Imran tanpa disedari majikannya. 

Imran merupakan pesakit OCPD (Obsessive Compulsive Personality Disorder) yang cenderung kepada ‘perfectionist’ dalam mengatur kehidupan. Sekiranya sesuatu yang dirancang olehnya tidak menjadi, Imran akan cepat marah, sensitif dan panik. Ditambah pula dengan pengalaman pahit yang melihat ibunya selalu dipukul oleh bapanya waktu kecil, ia menambahkan lagi kelainan sifat yang ada pada Imran. Selain panik, Imran juga selalu berasa takut dan terlalu bergantung kepada kakaknya, Sofia untuk menghilangkan perasaan ketakutan itu. 

Kini, Niya berubah menjadi lebih cekal, berjiwa kental, tabah dan tidak mudah mengalah. Sifatnya juga mula menyentuh perasaan Imran. Imran menolak cinta daripada Myra kerana dia sudah mula menyayangi Niya dan Luqman. Imran juga sedar penyakitnya adalah penghalang cintanya kepada Niya. Jadi, dia mengambil inisiatif untuk menjalani rawatan rapi. 

Tiba-tiba, Farhan kembali dan merayu Niya untuk rujuk semula demi kebaikan Luqman. Niya serba salah untuk memilih Farhan atau Imran. Farhan menunjuk kesungguhannya demi menyakinkan Niya bahawa dia telah insaf. Farhan meminta duit modal perniagaan hampir sejuta ringgit daripada Niya. Sebenarnya, Farhan berhutang keliling pinggang dan pemiutang tanpa henti mencarinya. Farhan juga memaksa ibunya, Puan Faridah menjual harta untuk membayar hutang-hutangnya. Namun, Farhan tidak pernah serik dan dia tidak membayar hutang dengan duit tersebut. Apakah yang bakal berlaku selepas ini? Bagaimana pula dengan kesudahan cinta Niya dan Imran? Adakah Niya akan menerima Imran dengan hati yang terbuka?

Drama bersiri 15 episod 'Beri Sedikit Waktu' gandingan Aqasha dan Zara Zya disiarkan mulai 16 November 2020,setiap hari Isnin hingga Khamis pukul 10 malamdi slot Samarinda TV3 


November 17, 2020

SINDROM PIRIFORMIS

 SINDROM PIRIFORMIS

SINDROM PIRIFORMIS

ANDA MENANGGUNG KESAKITAN DI BAHAGIAN PUNGGUNG ❓❓ ADAKAH ANDA SERING MELETAKKAN DOMPET DI BAHAGIAN POKET BELAKANG SELUAR ANDA ❓❓ ANDA MUNGKIN MENGALAMI MASALAH ‘PIRIFORMIS SINDROM’ ❗

Piriformis adalah antara salah satu otot di bahagian punggung. Ia adalah otot yang paling dalam ‘deep muscle’. Piriformis menghubungkan tulang sakrum dengan tulang pangkal peha. Terdapat satu saraf yang terdapat di antara otot ini iaitu saraf sciatic yang mengawal otot belakang kaki.

Jika otot ini mengeras atau ‘spasm’, ia boleh menekan saraf sciatic dan menyebabkan berlakunya symptom-simptom sciatica seperti sakit yang berpunca daripada punggung dan menjalar ke kaki.

Anda juga mungkin mengalami rasa kebas atau lemah di sebelah kaki disebabkan saraf sciatic yang terhimpit. Simptom ini kebiasaannya akan terjadi secara tiba-tiba dan berterusan sehingga berhari-hari dan boleh mencecah berminggu-minggu.

APA PUNCA UTAMA YANG BOLEH MENYEBABKAN MASALAH INI ❓❓

Mungkin anda tidak akan terfikir bahawa duit yang terlalu tebal di dalam dompet boleh menjadi punca kepada sakit anda. 

Tetapi ketahuilah sebenarnya dompet yang tebal boleh menyebabkan berlakunya masalah piriformis sindrom jika anda meletakkan dompet anda di tempat yang salah.

Masalah ini biasanya berlaku kepada lelaki-lelaki yang sering meletakkan dompet tebal di dalam poket belakang seluar mereka.

Ini akan meletakkan tekanan yang berterusan pada otot piriformis dan boleh merengsakan saraf sciatic dalam jangka masa panjang. Anda boleh mengelakkan masalah ini dengan meletakkan dompet anda di dalam poket hadapan seluar atau di dalam poket baju.

Elakkan meletakkan dompet anda di dalam poket belakang tambah lagi untuk dompet yang tebal. Sesungguhnya mencegah lebih baik daripada mengubati.

Amalkan senaman regangan otot piriformis untuk mengurangkan kesakitan yang anda alami. Lihat gambar yang kami kongsikan untuk rujukan anda.

Image result for piriformis stretch

YouTube : https://youtu.be/RnAqH0_InbA

Anda mengalami simptom sakit di bahagian punggung dan menjalar hingga ke kaki?? Dapatkan rawatan segera dengan PhysioMobileMY. Rawatan terbaik menanti anda ❗❗

Sumber : physiomobile

Pasangan Saintis Muslim Ini Hasilkan Vaksin Covid-19 Yang Terbukti Berkesan

Pasangan Saintis Muslim Ini Hasilkan Vaksin Covid-19 Yang Terbukti Berkesan

Vaksin buatan Pfizer dan BioNTech didapati menunjukkan 90 peratus keberkesanan dalam mengelak jangkitan wabak Covid-19.

Dan, siapa sangka pasangan suami isteri ini menjadi ‘tulang belakang’ disebalik penghasilan vaksin tersebut.

Pasangan saintis muslim dari Turki

Dr Ugur Sahin, 55, dan Dr Oezlem Tuereci, 53, memiliki kepakaran dalam bidang imunoterapi manakala isterinya, merupakan ahli lembaga pengarah BioNTech iaitu sebuah syarikat miliknya.

Malah, Pasangan yang berkahwin pada 2002 itu amat berminat bagi melakukan penyelidikan sebelum menubuhkan syarikat untuk membangunkan alat imunoterapi kanser.

Difahamkan, Yayasan Bill & Melinda Gates turut melaburkan $55 juta dalam syarikat yang dikenadalikan oleh mereka.

Peristiwa luar biasa dalam sejarah dunia

Sumbangan mereka terhadap penghasilan vaksin Covid-19 adalah peristiwa luar biasa dalam sejarah dunia kerana ia secara tidak langsung memberikan harapan kepada jutaan rakyat yang terkesan akibat wabak tersebut.

Malah, terdapat 51 juta kes Covid-19 dengan jumlah kematian 1.3 juta malah, kes ini masih meningkat di seluruh dunia.

Menurut laporan Muslim Mirror, pasangan yang dianggap sebagai ‘tulang belakang’ dalam penghasilan vaksin ini juga disifatkan sebagai seorang yang sangat merendah diri dengan kehidupan serba sederhana walaupun menjadi antara 100 orang terkaya di Jerman kerana, Sahin masih menunggang basikal lamanya.

Sumber : Muslim Mirror/ xtra

GEGAR VAGANZA 2020 : KEPUTUSAN KONSERT MINGGU 6

GEGAR VAGANZA 2020 : KEPUTUSAN KONSERT MINGGU 6

1. Noraniza Idris & Amelina (Bolehlah Boleh) - 79.60%

2. Cliff Umar & Mimi Fly (Smooth) - 79.00%

3. Aju Success & Ali XPDC (Gering) - 71.30%

4. Muss & Siti Sarah (Bercanda Di Pasiran Pantai) - 67.60%

5. Oja & Black (Sembilu) - 67.30%

6. Ashira & Mark Adam (Dengarkanlah) - 65.30%

7. Linda Nanuwil & Khai Bahar (Bertakhta Di Hati) - 64.50%

8. Yantzen & Marsha Milan (Di Sebalik Rahsia Cinta) - 62.40%

9. Ayu Damit & Hazama (Dua Insan Bercinta) - 60.20%

10. Rozita Izlyn & Ezad Lazim (Mengapa Sukar Melafazkan Maaf) - 57.40%

     

Anugerah Bintang Paling Power Miow tajaan Adabi (markah tertinggi) - Noraniza Idris

Anugerah Next Level Digi (undian tertinggi) - Cliff Umar

Anugerah CUCKOO Healthy Home (hashtag Twitter terbanyak) - Rozita Izlyn

Segmen Kongsi Rezeki - Penyanyi era 70-an, Azman Idris (menerima RM10,000)

November 15, 2020

#LIVE GEGAR VAGANZA 2020 LIVE+ MINGGU 6

#LIVE GEGAR VAGANZA 2020 LIVE+ MINGGU 6


Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2020 (ABPBH 33)

Senarai  Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2020 (ABPBH 33) :


KATEGORI UTAMA

Artis Baharu Lelaki Popular
→ Chubb-E

Artis Baharu Wanita Popular
→ Isyariana Che Azmi

Penyanyi Lelaki Popular
→ Haqiem Rusli

Penyanyi Wanita Popular
→ Wany Hasrita

Pelakon Filem Lelaki Popular
→ Zahiril Adzim

Pelakon Filem Wanita Popular
→ Mawar Rashid

Pelakon TV Lelaki Popular
→ Ben Amir

Pelakon TV Wanita Popular
→ Siti Saleha

Artis Versatil Popular
→ Siti Nordiana

Artis Kolaborasi/Duo/Berkumpulan Popular
→ Khai Bahar dan Siti Nordiana

Artis Komedi Popular
→ Sherry Al-Hadad

Peyampai Radio Popular
→ DJ Lin

Pengacara TV Popular
→ Sherry Al-Hadad


KATEGORI UTAMA

Gadingan Serasi Drama Popular
→ Uqasha Senrose & Kamal Adli

Gadingan Serasi Filem Popular
→ Mimi Lana & Syafiq Kyle (Pusaka)

Lagu Paling Boom Popular
→ Lembah Kesepian - Haqiem Rusli

Artis Kontroversi Popular
→ Aiman Tino

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat
→ Francesca Peter


Bintang Paling Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2020 (ABPBH 33)
→ Haqiem Rusli

Word 311

 Word 311


YA NABI SALAMU `ALAIKA

O PROPHET, PEACE BE UPON YOU,

YA RASUL SALAMU `ALAIKA

O MESSENGER, PEACE BE UPON YOU,

YA HABIB SALAMU `ALAIKA

O BELOVED, PEACE BE UPON YOU,

SALAWATULLAHI `ALAIKA

THE BLESSINGS OF ALLAH BE UPON YOU.

 

ASHRAQA AL-BADRU ‘ALAINA

THE FULL MOON HAS RISEN OVER US,

WAKHTAFAT MINHUL BUDURU

ECLIPSING ALL OTHER MOONS,

MITHLA HUSNIKA MA RA’AINA

SUCH AS YOUR BEAUTY WE HAVE NEVER SEEN,

QAŢŢU YA WAJHAA SURURI

NO, NEVER, O FACE OF DELIGHT!

 

ANTA SHAMSUN ANTA BADRUN

YOU ARE A SUN, YOU ARE A FULL MOON,

ANTA NURUN FAWQA NURI

YOU ARE LIGHT UPON LIGHT,

ANTA IKSIRUL WUJUDI

YOU ARE THE QUINTESSENCE OF EXISTENCE,

ANTA MIŞBA HUŞUDURI

YOU ARE THE LAMP IN EVERY BREAST.

 

YA HABIBI YA MUHAMMAD (SAW)

O MY BELOVED, O MUHAMMAD (SAW)

YA ‘ARUSAL KHAFIQAYNI

O BRIDEGROOM OF THE EAST AND THE WEST,

YA MU’AYYAD YA MUMAJJAD

THE ONE ALAH (SWT) INDICATED AND EXALTED,

YA IMAM AL QIBLATAYNI

O IMAM OF THE TWO DIRECTIONS!


November 14, 2020

#LIVE VOKAL MANIA 2020 | EPISOD 4

 #LIVE VOKAL MANIA 2020 | EPISOD 4Word 310

Word 310

Allah knows the words you cannot say, the sorrows no one sees, and the pain that no one knows.

Haqiem Rusli Bintang Paling Popular 2020

 Haqiem Rusli Bintang Paling Popular 2020 (ABPBH33)

November 13, 2020

Khushiyaan aur gham

Khushiyaan aur gham sehti hai
Dia menahan kebahagiaan dan kesedihan
Phir bhi yeh chup rehti hai
Walau begitu dia tetap diam
Ab tak kisi ne na jaana Zindagi kya kehti hai
Hingga kini tidak ada yang tahu apa yang di katakan hidup

Khaamoshiyon ki dheemi sada hai
Selalu ada perasaan dalam kesunyian
Yeh zindagi to rab ki dua hai
Hidup ini adalah berkat Tuhan
Chhooke kisi ne usko dekha kabhi na
Belum pernah ada yang menyentuhnya
Ehsaas ki hai khushboo, maheki hawa hai
Ada keharuman perasaan, ada hembusan udara

(Lelaki)
Khushiyaan aur gham sehti hai
Dia menahan kebahagiaan dan kesedihan
Phir bhi yeh chup rehti hai
walau begitu dia tetap diam
Ab tak kisi ne na jaana Zindagi kya kehti hai
Hingga kini tidak ada yang tahu apa yang di katakan hidup

(Wanita)
Aa ha aa aa aa
Hmm m mm mm mm

(Lelaki)
Mann se kaho tum, mann ki suno tum
Bicaralah dengan hatimu, mendengarkanlah dengan hatimu
Mann meet koi mann ka chuno tum
Kau pilihan teman,dengan suara hatimu
Kuch bhi kahegi duniya, duniya ki chhodo
Apapun yang akan di katakan dunia, lepaskan pikiran dunia
Palkon mein sajke jhilmil sapne buno tum
Tuailah impianmu dari keceriaan matamu

(Wanita)
Khushiyaan aur gham sehti hai
Dia menahan kebahagiaan dan kesedihan
Phir bhi yeh chup rehti hai
Walau begitu dia tetap diam
Ab tak kisi ne na jaana Zindagi kya kehti hai
Hingga kini tidak ada yang tahu apa yang di katakan hidup

(Lelaki)
Apni kabhi to kabhi ajnabi
Terkadang yang asing menjadi dekat

(Wanita)
Aansu kabhi to kabhi hai hasiair
Mata suatu hari akan menjadi senyuman

(Lelaki)
Dariya kabhi to kabhi tishnagi
Kadang lautan pun akan menepi

(Wanita)
Lagti hai yeh to
Rasanya seperti itu

(Lelaki)
Khushiyaan aur gham sehti hai
Terkadang seperti menangis, kadang-kadang seperti tertawa

(Wanita)
Khushiyaan aur gham sehti hai
Dia menahan kebahagiaan dan kesedihan

(Lelaki)
Phir bhi yeh chup rehti hai
Walau begitu dia tetap diam

(Wanita)
Phir bhi yeh chup rehti hai
Walau begitu dia tetap diam

(Lelaki)
Ab tak kisi ne na jaana
Hingga kini tidak ada yang tahu

(Wanita)
Ab tak kisi ne na jaana
Hingga kini tidak ada yang tahu

(Lelaki)
Zindagi kya
Hidup apa

(Wanita)
Zindagi kya kehti hai
Apa yang dikatakan hidup

https://today.line.me/id/v2/article/Lirik+Lagu+Khushiyaan+Aur+Gham+dan+Terjemahannya-GWLV0R

#LIVE | Anugerah Kemuncak Anugerah Bintang Popular Berita Harian 33 #ABPBHKITA2020

#LIVE |Anugerah Kemuncak Anugerah Bintang Popular Berita Harian 33 #ABPBHKITA2020Episod Akhir Hati Yang Tersakiti

Episod Akhir Hati Yang Tersakiti | Dalam episod akhir Hati Yang Tersakiti ini, Farah meninggal dunia ketika bersalin. Mona pula mengandung dan mendapat anak perempuan. Namun begitu, akhirnya anak Farah dijaga oleh Mona atas wasiat yang ditinggalkan. Malah di penghujungnya, Mona kembali ke pangkuan Haris bersama dua bayi.

KimchiDaily.my | Segalanya Tentang Kpop & Korea Di Sini : https://kimchidaily.my/

KimchiDaily.my | Segalanya Tentang Kpop & Korea Di Sini : https://kimchidaily.my/

Word 309

Word 309

Sabda Rasullullah SAW.
"Barangsiapa membaca Surah Al Ikhlas ketika memasuki rumah, maka hilanglah kefakiran penghuni rumah dan tetangganya”.
(HR. At-Tabarani dan Ibnu Mas'ud)

Drama Madam E-Wallet lakonan Ziana Zain dan Ning Baizura

 


Drama Madam E-Wallet lakonan Ziana Zain dan Ning Baizura akan disiarkan di TV3.


Word 308

 Word 308

"ilmu bukanlah teori yang anda hafal

namun yang bermanfaat (diamalkan)

dalam kehidupan anda..."

(Imam Syafi'i)

November 12, 2020

Cinta Sekali Lagi l Episode 4 - 7

Cinta Sekali Lagi l Episode 4 - 7

 

Play Book Responsive Blogger Template

Play Book Responsive Blogger Template