Pages

April 30, 2024

YOUTUBE BEKAS AI TEAM SEMENTARA BATCH 2 : FAHMI MUZZAMIL

YOUTUBE BEKAS AI TEAM SEMENTARA BATCH 2 : FAHMI MUZZAMIL

April 28, 2024

Lirik Lagu Sepi Senja Ku - Bliz

Keheningan...
gelap yang menyilu..
cahaya bawa menghiasinyaa..

sanubari...
cerah sang mentari..
menyulam bahagia..

kita berdua..
bagaikan malam dan siang..
kan bersama hanya pada waktu senja..

Oh kekasih..
kan ku menghiasi..
sepi senjaku..
bersamamu....

Oh tuhan satukanlah...
jiwa yang tak sehaluan..
namun hati kita sama dalam cinta...

Oh kita berdua...
bagaikan malam dan siang..
kan bersama hanya pada waktu senja...
yang suramCara tukar gear automatik yang betul...


ASAL USUL NAMA-NAMA NEGERI-NEGERI di MALAYSIA

ASAL USUL NAMA-NAMA NEGERI-NEGERI di MALAYSIA

1. SELANGOR DARUL EHSAN
** Antara cerita yang mengaitkan nama Selangor adalah daripada sejenis serangga yang digelar ‘langau’. Seorang pahlawan yang sedang dalam perjalanan ke utara telah tewas oleh seekor langau yang menganggunya ketika berehat di tebing sungai. Akhirnya pahlawan tersebut telah meneroka kawasan tersebut dan dijadikan penempatan yang diberi nama Se-Langau dan akhirnya menjadi Selangor.
Kononnya juga nama Selangor berasal dari pokok Mentangau yang banyak terdapat di kawasan pinggir sungai. Pohonnya besar dan rimbun dan boleh dilihat dari laut. Ada diantara pedagang mengatakan ‘aku singgah di Kuala Sungai Mentangau’ seterusnya berkembang kepada Kuala Selangau dan akhirnya menjadi Kuala Selangor. Pendapat lain ada menyatakan Selangor berasal dari perkataan ‘salang’ dan ‘jemur’. Dikatakan Kuala Selangor menjadi tempat penyiksaan para penderhaka dengan cara disalang dan dijemur sehingga mati. Dua perkataan salang dan jemur dicantumkan menjadi ‘selangur’. Maklumat ini telah di ambil dari laman web Perbadanan Adat Melayu Dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

JOHOR DARUL TAKZIM 
**Nama silam Johor adalah "Ujung Tanah", sementara R.O Winstead dalam penulisannya pernah merujuk negeri Johor dengan nama "Wurawari", ianya adalah istilah jawa yang bermaksud "Air Jernih". Antara nama lama yang merujuk kepada negeri johor ialah, "Hujung Medini"(disebut dalam syair jawa Nagara kretagama), Ganggayu (nama Johor sebelum 1450) dan Langyu. Namun nama negeri lebih kuat dipercayai berasal dari perkataan arab iaitu "Jauhar" yang membawa maksud "Permata"

3. KEDAH DARUL AMAN 
***Kedah mengikut catatan ramai sejarawan adalah negeri tertua di Tanah Melayu, ianya berdasarkan penemuan arkeologi tentang kewujudan penempatan serta aktiviti masyarakat Melayu Proto. Nama kedah mengikut rujukan catatan arab dan parsi ialah "Kilah", "Kalah" atau "Qalha". Dalam tulisan sanskrit Kedah dicatatkan sebagai "Kataha" atau "Kadara", sementara dalam naskah tamil ianya dikenali sebagai "Kadaram" atau "Kalaram".Tetapi menurut Wilkinson, nama negeri ini berasal dari perkataan "Kheddah" yang membawa erti perangkap Gajah, tetapi ada juga yang mengatakan Kedah adalah bermaksud "Gelas berkaki" dalam bahasa arab, ianya bersempena dengan perniagaan pedagang arab yang menjual gelas berkaki pada masa itu.

4. ) KELANTAN DARUL NAIM
 Mula muncul dalam catatan Ptolemy yang merujuk negeri ini sebagai Kalantan. Dikisahkan nama Kelantan diperkenalkan oleh orang India Utara, ianya berasal dari Bandar Koli, tempat kelahiran bonda kepada Gautama Buddha, nama Koli kemudian digabungkan dengan perkataan "Thana" yang bermaksuh Tanah, lalu jadilah "Kolithana" yang kemudiannya disebut oleh penduduk pada ketika itu sebagai "Kolamtanah" atau "Kolamtam" yang akhirnya menjadi Kelantan. Catatan dalam ensiklopedia Ma Tuan-Lin ada menyebut tempat ini sebagai "Ko-lo". Dalam catatan China yang selainnya ada dikesan nama sepertu "Ho-lan-tan" atau "Kou-lo-tan". Sementara dalam peta De'eredia, wujud nama "Calantan Rio", sementara peta selainnya disebut "Calantan", "Calantam" dan "Calantao". Terdapat juga kisah bahawa nama Kelantan itu adalah bersempena dengan nama pokok "Gelam Hutan" yang tumbuh di pesisir pantai negeri Kelantan pada ketika itu.

5. MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH
**Selain dari kisah Parameswara yang menyaksikan seekor pelanduk menendang anjing hingga jatuh ke sungai dan Pokok Melaka tempat beliau bersandar ketika itu, terdapat teori lain bagaimana Melaka mendapat namanya. Dalam naskah lama "Sejarah Melayu" memang sudah disebut nama Melaka, ia mugkin dari istilah "Malakat" atau "Mulagah" yang digunakan oleh pedagang arab yang membawa maksud "pusat / tempat perdagangan ". Dalam bahasa sanskrit, Melaka mungkin dirujuk sebagai "Malayakolam" atau "Malayaka" yang membawa erti "negeri orang melayu".

6. NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS 
**Nama negeri ini bersempena 9 negeri yang berada dibawah gabungannya, kawasan berkenaan ialah ; 1) Sungai Ujong 2) Naning 3) Rembau 4) Jelebu 5) Johol 6) Klang 7) Jelai 😎 Ulu Pahang 9) Segamat Negeri Sembilan kemudiannya menyerahkan Klang kepada Selangor, Ulu Pahang dan Jelai kepada Pahang dan Segamat kepada Johor. Rombakan kawasan kemudianya menyenaraikan 9 kawasan berikut sebagai negeri yang sembilan, iaitu: 1) Sungai Ujong 2) Rembau 3) Jelebu 4) Johol 5) Ulu Muar 6) Inas 7) Gunung Pasir 😎 Terachi 9) Jempol

7. PAHANG DARUL MAKMUR 
***Nama klasik bagi negeri ini ialah Inderapura, nama Pahang telah ada sebelum adanya negeri Melaka, ianya dikenali sebagai Pahang Tua. Tiada kisah yang jelas bagaimana Pahang mendapat namanya, namun dalam bahasa Khmer, Pahang itu bermaksud "timah" yang mungkin juga ada kena mengena dengan Sungai Lembing yang terkenal dengan timah.

8. PERAK DARUL RIDZUAN
** Sepertimana Pahang, Perak juga mempunyai nama klasiknya yang tersendiri, iaitu Gangga Negara, pusat pemerintahan Gangga Negara ialah di Beruas. Menurut Hikayat Merong Mahawangsa, nama Perak diberi bersempena dengan anak panah bermata perak yang dilepaskan oleh anak Raja Merong Mahapodisat Kedah. Anak panah itu dilepaskan ke kawasan yang dihajati beliau untuk dijadikan sebuah negeri.

9. PERLIS INDEA KAYANGAN
** Perlis dahulunya dikenali sebagai "kayang" atau "kayangan", dan nama Perlis diberi bersempena dengan nama seorang tua yang dianggap mempunyai keramat, iaitu "Tok Perlis". Ada juga versi lain bagaimana Perlis mendapat nama,berkemungkinan ianya berasal dari perkataan siam "Phrau Loi" yang bermaksud kelapa hanyut, kelapa hanyut ini dikatakan banyak dijumpai oleh orang-orang siam yang menggunakan laluan kuala sungai Perlis untuk ke Kedah. Sebutan "Phrau Loi" ini bila disebut oleh masyarakat tempatan akhirnya menjadi "Perleh"

10. PULAU PINANG 
***Ianya berasal dari barisan pokok- pokok pinang di kawasan penempatan masyarakat asal melayu di kawasan pantai. Pulau Pinang pernah diberi nama "Prince of Wales" oleh Francis Light pada 11 Ogos 1786, tetapi mujur juga nama itu tidak lekat dan hanya wujud dalam catatan serta peta inggeris, tetapi tidak di bibir penduduk tempatan.

11. TERENGGANU DARUL IMAN 
***Dipercayai berasal dari cahaya kilat yang dilihat oleh penduduk Kelantan, lalu mereka berkata "terangnya genu" atau maksud lainnya "terang sampai ke sana". Terdapat juga kisah yang mengatakan nama Terengganu berasal dari kisah penemuan taring gajah di sebatang sungai di Pulau Duyong, dek kerana saiz taring yang besar serta belum pernah dilihat oleh penduduk tempatan, mereka merujuk taring itu sebagai "Taring anu", sungai dimana taring tersebut dijumpai juga dikenali sebagai "Sungai Taring Anu".

12. SABAH DI BAWAH BAYU
** Pernah dikenali dengan nama "Api- api", Sabah mendapat namanya daripada perkataan "Saba", iaitu sejenis pisang. Kebanyakkan penduduk asal menanam pisang ini di penempatan mereka di sekitar pantai untuk dijadikan sumber makanan.

13. SARAWAK BUMI KENYALANG
***Tiada kisah yang cukup popular untuk dijadikan sandaran bagaimana Sarawak mendapat nama, mungkin juga bersempena dengan nama Sungai Sarawak. Terdapat sumber dikalangan penduduk tempatan yang mengkisahkan nama Sarawak berasal dari ungkapan " serah pada awak", iaitu apabila Pengiran Muda Hashim menyerahkan pentadbiran negeri itu kepada James Brooke pada tahun 1841.

14. KUALA LUMPUR IBU NEGERI 
** Kuala Lumpur dibina pada tahun 1857 di kuala sungai Gombak dan Klang. Dalam Bahasa Melayu, maksud namanya adalah "kuala berlumpur." Pendudukannya bermula apabila seorang ahli keluarga kerajaan Selangor, Raja Abdullah, membuka Lembah Klang untuk pelombongan biji timah. 87 pencari gali Cina telah pergi ke sungai Klang dan memulakan prospek di daerah Ampang, yang pada masa itu kawasan hutan belantara. Walaupun 69 dari mereka meninggal dunia kerana keadaan penyakit wabak, pelombongan biji timah yang berkembang telah ditubuhkan. Ini menarik perhatian banyak pedagang yang berdagang keperluan asas kepada pelombong-
pelombong untuk mendapatkan sebahagian dari biji timah. Pedagang membina kedai di kuala sungai Klang dan Gombak. Oleh kerana itu, sebuah bandar telah dilahirkan. Sejarah Kuala Lumpur juga amat berkait rapat dengan Haji Abdullah Hukum, yang merupakan salah seorang panglima kepada kerajaan negeri Selangor.

15. KOTA METROPOLITAN..Sementara pekan itu membesar, Inggeris, yang menjajah Malaya pada waktu itu, merasa mereka harus melantik (Kapitan Cina, atau Kapten kepada orang Cina) untuk mentadbirkan keempatan itu dan memastikan ada undang-undang dan peraturan. Kapitan Cina yang pertama itu adalah Hiu Siew. Kapitan Cina yang ketiga adalah Yap Ah Loy, yang melihat kebesaran Kuala Lumpur dari pekan lombongan kecil yang sunyi hingga ia menjadi bandar Selangor yang terutama. Pada awalnya, Kuala Lumpur adalah pusat Perang Saudara Selangor, di mana dua persengkatan dapat ditanggapkan; pergaduhan di antara putera-putera Selangor ke atas keuntungan lombongan biji timah, dan suatu dendam berdarah di antara Kapitan Yap dan Chong Chong, yang mahu menjadi Kapitan. Kapitan Yap dan tulang belakangnya, Tengku Kudin, berjaya dan sejak masa itu, terima kasih kepada pimpinan bagus Kapitan Yap, Kuala Lumpur menjadi bandar yang terbesar di Selangor. Dia membina Kuala Lumpur, yang dihancurkan oleh Perang Saudara dan memenuhinya dengan pelombong Cina dari tempat lain di Selangor. Dia juga mengalakkan petani Melayu untuk tinggal dekat Kuala Lumpur untuk memudahkan bekalan sumber makanan.

SUMBER:

Diambil dari SlideShare.net.com
April 27, 2024

Ai Team Subscribers: April 27 2024

 [ channel - subscriber - date joined]


ALIEFF IRFAN - 5.55m - 06/08/2016
BELLESTRELLE - 1.37m - 09/12/2017

***
AI TEAM  - 638k - 19/04/2014
AI ENTERTAINMENT  - 462k - 24/01/2023
AI MUKBANG - 236k - 17/01/2023
AI GARAGE - 295k - 28/05/2023

***
 1. El Riss - 910k - 01/01/2020 
 2. Aniq - 852k - 17/12/2021
 3. Boyraa - 823k - 16/12/2021
 4. Shahrul Niezam - 700k - 18/12/2021
 5. Mimi - 662k - 07/06/2022
 6. Fiera - 632k - 25/08/2022
 7. Sulong - 565k - 30/12/2021
 8. Aiman Noah - 563k - 22/12/2021
 9. Afiq Jefri - 458k - 28/03/2020
 10. Kekanda- 443k - 09/03/2023
 11. Nazrul- 431k - 31/10/2017
 12. Isya - 420k - 24/01/2023
 13. Syahmie - 353k - 16/03/2023
 14. Emny Emyra - 292k - 29/04/2023
 15. Madkhan - 258k - 28/04/2023
 16. Nisa  - 255k- 11/04/2023
 17. Pieya - 254k - 09/03/2023
 18. Fatin Razali - 252k - 12/04/2023
 19. Areesa - 246k - 09/03/2023
 20. Ayra - 245k - 09/03/2023
 21. Hafiz Hakim - 232k - 16/03/2023
 22. Adam Nazri - 230k - 09/05/2023
 23. Safwan - 223k - 28/04/2023f
 24. Paih Geram - 219k - 16/03/2023
 25. Manis - 214k - 09/03/2023
 26. Aufar - 205k - 02/05/2023
 27. Lukman Musa - 202k - 15/06/2023
 28. Atiqah - 187k - 09/03/2023
 29. Faridah - 90.4k - 04/16/2024
 30. Lamingg - 59.4k - 04/18/2024
***

Alam Alisya Channel - 286k - 13/12/2019
JR Family - 216k - 04/02/2023
Tiyaa Channel - 103k - 09/07/2023
Nisaa & Family - 103k - 11/06/2023
Malik Is Back - 9.69k - 08/26/2020
K and K - 6.31k - 09/06/2023

Update _ 04/27/2024

Ya ALLAH, Perlihatkanlah Kami Yang Benar Itu Benar…

Ya ALLAH, Perlihatkanlah Kami Yang Benar Itu Benar…

Macam-macam maklumat dan perkhabaran sampai ke pengetahuan kita.  Pengajaran, ceramah, buku, majalah, akhbar dan media sarat dengan cerita dan berita.

Benar dan palsu bercampur belaka.   Jelas dan samar dicampur-adukkan bersilih masa.  Sampai keliru tak tahu nak beza.  Pada ALLAH lah kita meminta.  Agar terus di atas jalanNYA.

Moga doa ini bermanfaat buat semua:

Tunjukkan benar itu benar

،اللَّهُمَّ أَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا، وَارْزُقْنَا اتِّبَاعَهُ

،وَأَرِنَا الْبَاطِلَ بَاطِلاً، وَارْزُقْنَا اجْتِنَابَهُ

وَلَا تَجْعَلْهُ مُلْتَبِساً عَلَيْنَا فَنَضِلَّ، وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Bermaksud:

“Ya ALLAH, perlihatkanlah kepada kami yang benar itu benar, dan kurniakanlah kami untuk dapat mengikutinya.  Dan perlihatkanlah kepada kami yang salah itu salah, dan kurniakanlah kami untuk dapat menghindarinya.  Janganlah ENGKAU menjadikannya samar di hadapan kami sehingga kami tersesat.  Dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa.”

(Doa ini diriwayatkan daripada `Umar al-Khattab radhiAllahu `anhu)

Doa di atas cuma salah satu daripada banyak doa yang ada.  Pintalah kepada ALLAH Yang Maha Esa sentiasa.  Hidayah dan taufiqNYA lah yang kita damba.  Agar bertemu dengan ALLAH dalam keadaan yang diredhaiNYA.

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kami di dunia dengan kebaikan, dan di akhirat dengan kebaikan, dan jauhkanlah kami dari azab api neraka, amin…
muzir.wordpress.com

April 26, 2024

umpama makan nasi tanpa lauk...

Wirid selepas solat itu menghadirkan ketenangan pada jiwa kita. 

Orang yang melakukan wirid selepas solat hingga dia mengangkat tangan berdoa kelebihannya dia mendapat keampunan di sisi Allah.

Orang yang tidak berwirid selepas solat umpama dia makan nasi tanpa lauk. 

Orang yang reti nilai wirid dia sayang nak tinggal wirid sebab Allah bagi kat dia kecelikan mata hati dia dapat melihat kelebihan wirid yang dia amalkan. 

Orang yang baca Al-Fatihah dan Ayat Kursi selepas solat maka dia diamankan daripada bala selepas solat itu. 

Bermakna kita telah menyiapkan satu jaminan keselamatan kepada diri kita apabila baca Al-Fatihah dan Ayat Kursi selepas solat. 

Orang yang bangkit dari tempat solat dia keluar daripada masjid tanpa sempat Ayat Kursi selepas dia solat tiada sama sekali.

Selepas selesai solat bagi salam yang pertama sekali kata Tuan Guru , adab kita dengan Allah kita kena ucap Alhamdulillah dulu mula-mula sekali kepada Allah.

Kena puji Allah sebab Allah lah yang buat kita yang tolong kita sampai kita boleh solat ni.

Lepas puji Allah barulah istighfar minta ampun kepada Allah atas kelemahan kekurangan kita dalam mengerjakan ibadah. 

Mohon Allah tutup mana yang kurang dengan rahmat dan kasih sayang. 

Sibuk macam mana pun jangan bangkit dari tempat solat sebelum selesai:

1 - Puji Allah ucap Alhamdulillah. 
2 - Beristighfar 10x. 
3 - Ayat Kursi 1x. 
4 - Tasbih Fatimah. 
5 - Penghulu Istighfar. 
6 - Selawat. 
7 - Berdoa. 

Ini paling kurang jika kita sibuk sangat tak sempat nak wirid panjang. 

Sebenarnya ada banyak lagi amalan lain selepas solat seperti Surah Al-Insyirah, Selawat Tafrijiyyah, Al-Ikhlas dan yang lain-lain. 

Jika kita ada masa, adalah lebih baik tambah lagi dengan wirid tersebut tetapi jika masa terhad, tak boleh buat semua, jangan tinggal semua. 

Jangan bangkit dari tempat solat tanpa apa-apa wirid.

~ Tuan Guru Syeikh Zainul Asri
April 25, 2024

YOUTUBE BEKAS AI TEAM SEMENTARA BATCH 2 : AISYAH RUDY

YOUTUBE BEKAS AI TEAM SEMENTARA BATCH 2 : AISYAH RUDY

Perincian Akaun 3 KWSP terbaru

Perincian Akaun 3 KWSP terbaru -

1) Pencarum yang mempunyai baki kurang RM1,000 dalam Akaun 2 boleh pindahkan baki keseluruhan ke Akaun 3

2) Baki Akaun 2 dari RM1,000 ke RM2,999 boleh pindahkan maksima RM1,000 ke Akaun 3

3) Baki Akaun 2 lebih dari RM3,000 boleh pindahkan 1/3  baki ke Akaun 3. Contohnya baki Akaun 2 RM9,000 boleh pindahkan RM3,000 ke Akaun 3

Tapi nak buat pemindahan dari Akaun 2 ke Akaun 3 kena maklumkan kepada KWSP terlebih dahulu. Proses pemindahan Akaun 2 ke Akaun 3 bermula 11hb Mei sehingga 31 Ogos. Kalau tak mintak pemindahan maka Akaun 3 anda akan bermula dari RM0 pada 11 Mei.

Caruman baru selepas 11 Mei adalah seperti berikut -

75% masuk Akaun 1
15% masuk Akaun 2
10% masuk Akaun 3

Berita kurang mengembirakan bila anda pindah baki 1/3 dari Akaun 2 ke Akaun 3 bermula 11hb Mei sehingga 31hb Ogos. Anda kena tunggu masuk 1hb September baru boleh keluarkan duit dari Akaun 3 😕

Sumber : Erdy Azezy Bin Sohardi

Ambil Tahu Solat Jenazah

Ambil Tahu Solat Jenazah

Solat Jenazah ni Bukan Solat yang hari hari kita buat. Tapi sebagai seorang lelaki Solat Jenazah ni adalah salah satu Solat yang perlu kita Ambil Tahu. Hukumnya adalah fardu kifayah.

"Tatacara Solat Jenazah"

Kredit : Jue Mahmud.


Kenapa Ayat ke-58 diulang tujuh kali?

"Rahsia Surah Yassin Ayat ke-58"
.
Barang siapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 'SALAAMUN QAULAM MIR RABBIR RAHIM' 
.
diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baik, In shaa Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajat kita akan dikabulkan.
.
Jika boleh niatkan sebegini:
.
1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku.
.
2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri, suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam.
.
3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat, kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.
.
4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini.
.
5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin.
.
6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin.
.
7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....
Aamiin Ya Allah.
Apa itu Istighfar?

AllahummaSolliAlaSayyidinaMuhammad 

Apa itu Istighfar?

Perkataan istighfar berasal dari Bahasa Arab yang membawa maksud memohon keampunan atas segala dosa yang telah dilakukan oleh kita. Istighar pada lazimnya menjadi ungkapan sebagai zikir yang kita lafazkan setiap masa bertujuan menghapus dosa dan melindungi diri daripada sebarang kejahatan.

Bukan itu sahaja tetapi ia banyak menyelesaikan kemelut kehidupan. Dikeluarkan dari kesempitan hidup. Daripada Ibn Abbas R.Anhuma, bahawa Nabi SAW bersabda:

.مَنْ لَزِمَ الِاسْتِغْفَارَ، جَعَلَ اللَّهُ لَهُ مِنْ كُلِّ ضِيقٍ مَخْرَجًا، وَمِنْ كُلِّ هَمٍّ فَرَجًا، وَرَزَقَهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

Maksudnya: “Barangsiapa yang melazimi (sentiasa) istighfar, Allah SWT menjadikan untuknya bagi setiap kesempitan itu jalan keluar, setiap kebimbangan itu kelapangan dan Allah juga mengurniakan kepadanya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.” 

Riwayat Abu Daud (1518)

Menurut Syeikh Syu’aib al-Arna’outh, sanadnya dhaif kerana salah seorang perawi bernama al-Hakam bin Mus’ab padanya jahalah (tidak dikenali) sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam al-Zahabi.

Namun begitu, dengan beristighfar hati kita akan jadi lebih tenang. Sekaligus mengeluarkan kita dari belenggu hidup yang memenatkan. 

Kami nyatakan di sini beberapa contoh istighfar yang dilafazkan berdasarkan nas al-Quran dan hadith, antaranya:

 • Sayyidul istighfar

اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّى ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ ، خَلَقْتَنِى وَأَنَا عَبْدُكَ ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَىَّ وَأَبُوءُ بِذَنْبِى ، اغْفِرْ لِى ، فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ

Maksudnya : “Ya Allah Engkau Tuhanku, tidak ada tuhan selain Engkau , Engkaulah yang menjadikan aku , dan aku adalah hamba Mu, aku akan selalu menepati janji-Mu sekemampuan Ku, aku berlindung kepada Mu dari kejahatan yang aku perbuat. Aku kembali kepada Mu dengan nikmat yang telah Engkau berikan. Aku kembali kepada Mu dengan dosa, maka mapunilah aku, sesungguhnya tidak ada yang bisa mengampuni dosa kecuali Engkau.”

 • Istighfar sebelum salam dalam solat

اللَّهُمَّ إنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْمًا كَثِيرًا، ولَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إلَّا أنْتَ، فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ، وَارْحَمْنِي، إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Maksudnya: “Ya Allah! Sungguh aku telah menzalimi diriku sendiri dengan kezaliman yang banyak, sedangkan tidak ada yang dapat mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau. Maka ampunilah aku dengan suatu pengampunan dari sisi-Mu, dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” 

Riwayat al-Bukhari (7387) dan Muslim (2705)

 • Istighfar meminta ampun dan taubat

رَبِّ اغْفِرْ لِى وَتُبْ عَلَىَّ إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

Maksudnya :  “Ya Tuhan ampunilah dan sayangilah aku dan terimalah taubatku , sesungguhnya Engkau Maha penerima Taubat dan Maha Penyayang.” – (Hadis Riwayat Abu Daud).

 • Sependek-pendek istighfar

اَسْتَغْفِرُ اَللّهَ

Maksudnya: “Aku memohon ampun kepada Allah.” Atau dengan tambahan di belakangnya iaitu:

اَسْتَغْفِرُ اَللّهَ الْعَظِیْمَ

Terdapat banyak kelebihan istighfar yang boleh anda jadikan panduan dalam hidup, Antara kelebihannya itu adalah seperti:

 • Allah ampunkan dosa walau sebanyak buih di lautan. Ini berdasarkan hadith yang dinyatakan di atas.

 غَفَرَ اللهُ تعالى ذُنوبَهُ ولو كانتْ مِثْلَ زَبَدِ البَحْرِ

Maksudnya: “Maka Allah Taala akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.

 Riwayat Ibn al-Sunni (83)

Allah SWT berfirman:

فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا ‎﴿١٠﴾‏يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُم مِّدْرَارًا ‎﴿١١﴾‏ وَيُمْدِدْكُم بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَارًا ‎﴿١٢﴾‏

Maksudnya: “Maka aku katakan kepada mereka: Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu, dan memberikanmu kebun-kebun dan (di dalamnya pula) untukmu sungai-sungai.”

Surah Nuh (10-12)

 • Istighfar boleh membentuk keperibadian seseorang

Dengan beristighfar kita sememangnya dapat memanfaatkan masa dengan amalan yang mendatangkan banyak manfaat dan pahala. Sama ada sedang berehat atau bekerja, bibir sentiasa melafazka zikir dan istighfar membolehkan kita mengingati Allah setiap masa. 

Seorang ulama berkata, “Tanda orang yang arif (bijak) itu ada enam. Apabila ia menyebut nama Allah, ia berasa bangga. Apabila menyebut dirinya, ia merasa hina. Apabila memperhatikan ayat-ayat Allah SWT, ia ambil pelajarannya. Apabila muncul keinginan untuk bermaksiat, ia segera mencegahnya. Apabila disebutkan ampunan Allah SWT, ia merasa gembira. Dan apabila mengingat dosanya, ia segera beristighfar.” (Lihat Kitab Tanbihu al-Ghafilin, 67)

Justeru, marilah sama-sama kita melazimi diri kita untuk beristighfar apabila bangun dari tidur, selepas mendirikan solat, semasa bekerja, semasa berehat, dan sebelum masuk tidur. Usaha ini sedikit sebanyak akan mendidik diri mendahulukan Allah SWT dalam apa jua yang kita buat. 

Kesimpulannya, istighfar sangat penting kerana padanya terdapat banyak kelebihan. Selain itu juga, kita sebagai seorang manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan kesilapan dan kesalahan perlulah melazimi istighfar di dalam kehidupan seharian kita. Akhirnya, semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hamba-Nya yang sentiasa melazimi istighfar serta menggolongkan kita dalam kalangan penghuni syurga. Amin.

Akhukum fillah,


April 24, 2024

Tok, nenek, opah...

Siapa pernah tinggal dan tidur dengan Tok atau Nenek malah sesetengah tempat dipanggil Opah. Tok dahulu jauh berbeza dari Tok zaman sekarang, baik dari gaya hidup dan personalitinya. 

Tok atau Tok Wan waktu dahulu kebiasaannya hidup daif dgn fizikalnya sangat tua. Jarang memakai baju, hanya berkembang dgn batik dan pelikat lusuh serta berkain cukin atau semutar bagi yg lelaki (Tok Wan). Biasanya 'kesaq' atau bau badan Tok akan berbau sirih pinang dan curut. Sukar utk digambarkan bauan tubuh badan insan yg daif tetapi tersangat kaya dgn kasih sayang itu.

Dapat tinggal dengan Tok atau Tokwan adalah suatu kenangan yg sangat indah yg sama sekali tidak ada dijual beli dimini market atau digedung batu yg mewah. Pengalaman itu mahalnya tiada bergalang ganti. Apalagi kalau dapat tidur sekelambu dengan Tok, hangatnya pelukan kasih sayangnya tiada terkata, setiap kali kita hampir terlelap Tok akan mengusap kepala dgn usapan selembut salju. Tangannya kasar bergerutu dan berbau minyak angin. Lenganya dilingkari otot dan urat hijau yg berselirat, itu tandanya betapa kudratnya yg ditelah diperah sepanjang hayat hidupnya demi membesarkan mak ayah kita sehinggalah lahirnya kita kedunia ini. Tok terus meneruskan kasih sayang yg berbaki kpd cucu-cicitnya pula. Tok juga akan mengambil alih membela cucunya kiranya cucu-cucu menjadi anak -anak yatim yg kehilangan ayah dan ibu. Pengorbananya seakan tidak terhenti sehinggalah hayatnya terhenti.

Setiap kali masuk kelambu, Tok akan memastikan tiada nyamuk yg terperangkap didalam kelambu, dengan diterangi cahaya pelita minyak tanah, Tok akan memeriksa disetiap bucu bantal kabu dan kelambu ,melihat dengan teliti kalau-kalau ada pijat yg bersarang. Tok akan memicit pijat, bau pijat agak tengik dan merengsakan lubang hidung. Semua itu Tok lakukan demi kasih sayangnya kepada cucunya yg dipanggil Awang atau Mek.

Tok tak punya tilam spring tebal sekaki, yang ada cuma lembik kabu. Itupun Tok jahit sendiri dari perca-perca kain terbuang, Tok sambung dan jadikan sebagai pembalut kabu. Sehelai gebar bercorak petak-petak yg lusuh dan kusam itu saja utk membaluti tubuhnya dan cucu dari kedinginan malam yg mencengkam. Hangat tubuhnya menghilangkan dingin. Tok melayari mimpinya tentang anak dan cucu yg selalu bermain diruang matanya yg semakin kabur. Namun kasih sayang tidak pernah luntur...

Kalau tidak mencari pijat dan nyamuk sebelum tidur, Tok akan bersila diluar kelambu sambil menggobek pinang dan menghisap curut dibawah bias cahaya pelita yg melintuk-liuk diusik angin malam yg menerobos dari celah dinding papan yg meleweh renggang. Tok ibarat jelapang kasih sayang tempat menyimpan manja diwaktu kecil. Mereka adalah teratak utk disandarkan kasih sayang..

Apapun insan-insan ini telah pergi mendahului kita. Mereka pulang dgn meninggalkan rasa rindu yg teramat dihati kita. Hati yg pernah mereka belai dan manjakan dgn sepenuh jiwa raga. Kita tidak mungkin dapat meneroka apa yg bermain dikotak pemikiran mereka ketika melewati usia senja mereka, ketika mereka menanti waktu-waktu kepulangan... 

Al-Fatihah utk mereka.

Lirik Lagu Cinta Setandan Pisang - Eda Ezrin (ft. Den Manjo)

bea sobar bea bea rilek bea
jange jange wi jadi gegey
dik jange dik jange wak lobey
jange ado jatey lain 

ooooo 

dik tulong dik dik tulong dik 
jange wak hati abe sakit
bea sobar bea bea rilek bea 
bendo buleh wak bice 

didale stande pise 
bukeynyo buruk belako 
begitulah jugok ore silapnyo 
ado nok lari dari buat silap 
menikohlah cepat cepat 
baru tok tersaloh anggap 
abe pun harak 

sekilas ikey di laut 
tok kenal jate ko tino 
begitulah dale hidup kito 
tok samo seko 
meme abe tok seko 
cempedok nok jadi nako 
kerano cemburu buto 
denge tok sengajo 

bea sobar bea bea rilek bea 
jange jange wi jadi gegey 
dik jange dik jange wak lobey 
jange ado jatey lain 

ooooo 

dik tulong dik dik tulong dik 
jange wak hati abe sakit 

bea sobar bea bea rilek 
bea bendo buleh wak bice   

didale stande pise 
bukeynyo buruk belako 
begitulah jugok ore silapnyo 
ado nok lari dari buat silap 
menikohlah cepat cepat 
baru tok tersaloh anggap 
abe pun harak 

setajenyo mate keris 
tak setaje mato abe
sebab tu lah adik kasih adik saye 

kalulah adik kato begitu 
abe pun setuju angin 
raso serupo esok selalu nok naik pelamin 

bea sobar bea bea rilek 
bea jange jange wi jadi gegey 

dik jange dik jange wak lobey 
jange ado jatey lain 

bea sobar bea 
dik tulong dik jange wak hati 

for non-Arabic speaking childrenFb

April 23, 2024

Tragedi 2 helikopter terhempas: Inilah wajah mereka yang terkorban…

Tragedi 2 helikopter terhempas: Inilah wajah mereka yang terkorban…

Pesawat Agusta WestlandHOM (M503 3) 4 orang kru dan 3 penumpang:

1. Komander Muhammad Firdaus Ramli - Pegawai Memerintah Skuadron 503.

2. Leftenan Komander Wan Rezaudeen Kamal Wan Zainal Abidin

3. Leftenan Komander Mohammad Amirulfaris Mohamad Marzukhi

4. Pegawai Waran II TLR Muhammad Faisol Tamadun.

5. Pegawai Waran II TNL Noorfarahimi Mohd Saedy

6. Bintara Muda TNL Noor Rahiza Anuar

7. Laskar Kelas I JJM Joanna Felicia anak Rohna

Pesawat Fennec (M502 6) 3 orang kru:

1. Komander Muhamad Amir Mohamad - Pegawai Memerintah Skuadron 502.

2. Leftenan Sivasutan a/l Thanjappan

3. Pegawai Waran II TMK Mohd Shahrizan Mohd Termizi.
April 22, 2024

You're Not Alone Quotes


1. “You are not alone. You are seen. I am with you. You are not alone.” -- Shonda Rhimes


2. Remember even when alone, that the divine is everywhere. -- Confucius


3. “We read to know we are not alone.” -- C. S. Lewis


4. “Many people need desperately to receive this message: I feel and think much as you do, care about many of the things you care about, although most people do not care about them. You are not alone.” -- Kurt Vonnegut, “Timequake”


5. “There are no passengers on spaceship earth. We are all crew.” -- Marshall McLuhan


6. “Life is not what you alone make it. Life is the input of everyone who touched your life and every experience that entered it. We are all part of one another.” -- Yuri Kochiyama


7. “So now, all alone or not, you gotta walk ahead. Thing to remember is if we're all alone, then we're all together in that too.” -- Cecelia Ahern


8. “I am not alone even in solitude.” -- Debasish Mridha


9. “Sometimes, when I’m alone, I wonder if it really counts as being alone, since I am covered in millions of other living organisms.” -- Travis Jeremiah Dahnke, “Write like no one is reading.”


10. “Those are the same stars, and that is the same moon, that look down upon your brothers and sisters, and which they see as they look up to them, though they are ever so far away from us, and each other.” -- Sojourner Truth


11. “I’m not alone now either. The world is all around me. People leave, but there are always more coming. The catch is that you have to open the door to let them in.” -- Kathy McCullough, “Who Needs Magic?”


12. “To forget the self is to remember that we don't exist alone, but in relation to other people, to other creatures, to the planet, and to the universe.” -- Steve Hagen


13. “We're all in this together. It's okay, to be honest. It's okay to ask for help. It's okay to say you're stuck, or that you're haunted, or that you can't begin to let go. We can all relate to those things. Screw the stigma that says otherwise. Break the silence and break the cycle, for you are more than just your pain. You are not alone. And people need other people.” -- Jamie Tworkowski


14. "Realize that you are not alone, that we are in this together, and most importantly that there is hope.” -- Deepika Padukone


15. “Live your life, listen to your music way to loud, be crazy and as different as you want to be and always remember your not alone.” -- Andy Biersack


16. “Life is slippery. Here, take my hand.” -- H. Jackson Brown, Jr.


17. “When the others were picked up and walked home by friends or fathers or best friend’s sisters, I was the kid in a grey hoodie, walking with the poets, the singers, the thinkers, and I was not alone.” -- Charlotte Eriksson


18. “Do not feel lonely; the entire universe is inside you.” -- Jalaluddin Rumi


19. No matter the challenges you are passing through today; always remember you are not alone. -- Abdulazeez Henry Musa


20. “Knowing that you're not alone really does make all the difference in the world.” -- Normani Hamilton


21. “You are never alone, not when you have friends. Learn from my stories and, through thick and thin, remember, if you have friends you are never alone. Rock.” -- Kristen Ashley


22. “I want you to know that you are not alone in your being alone.” -- Stephen Fry


23. “I am a part of all that I have met.” -- Lord Tennyson


24. “You are blessed, You are great. You are not alone. You are powerful.” -- Amit Ray


25. “You're not alone, and you never have been. I might not be here anymore, but you have people who care about you. Don't allow your past to dictate your future. And always remember that I love you.” --Tamsyn Bester


26. “God has promised that whatever you face, you are not alone. He knows your pain. He loves you. And He will bring you through the fire.” -- Sheila Walsh


27. “If you're going through a dark period, remember that you're not alone.” -- Demi Lovato


28. “Remember you are never really alone. Although it may feel like it for very long stretches of time.” -- Steven L. Peck


29. “Never say you are alone, for you are not alone, your God and your genius are within.” -- Epictetus


30. “When I was alone. I looked to the sky. When I looked to the sky. I wasn’t alone.” -- Abdul Bari Khalil


31. “Beyond drama and chaos, beyond anxiety and fear, lies a zone of endless peace and love. Let's all take a very deep breath, slow down for just a moment and remember this. That alone will open the door…” -- Marianne Williamson


32. “Your angels are ALWAYS with you, every minute of every day. You are never alone. You are always loved and watched over.” -- Doreen Virtue


33. “I’m here. I love you. I don’t care if you need to stay up crying all night long, I will stay with you... There’s nothing you can ever do to lose my love. I will protect you until you die, and after your death I will still protect you. I am stronger than Depression and I am braver than Loneliness and nothing will ever exhaust me.” -- Elizabeth Gilbert


34. “Remember...you are safe...you are surrounded by love...and you are never alone.” -- Joellyn St. Pierre


35. “If you are ever sad and think that life is hard, remember that you are not alone…” -- Abbas Kazerooni


36. “Just remember, you are not alone, in fact, you are in a very commonplace with millions of others. We need to help each other and keep striving to reach our goals.” -- Mike Moreno


37. “Laughter, song, and dance create emotional and spiritual connection; they remind us of the one thing that truly matters when we are searching for comfort, celebration, inspiration, or healing: We are not alone.” -- Brené Brown


38. “The thing I've noticed about life is that it just keeps coming at you. And it can be a real bummer. What you need to remember is that you're not alone. You've got friends and family. That's how we get by. We talk and share and eat cake and giggle in the dark, even when we're scared - no, especially when we're scared.” -- Bill Condon


39. “Always, somewhere, someone is fighting for you. As long as you remember her, you are not alone.” -- Magica Quartet


40. “Connecting with others is rewarding; it makes us feel like we’re not alone in the world.” -- Jonah Berger


41. “The moon is a friend for the lonesome to talk to.” -- Carl Sandburg


42. “Don’t ever lose hope. Even when life seems bleak and hopeless, know that you are not alone.” -- Nancy Reagan


43. “There is nothing so moving - not even acts of love or hate - as the discovery that one is not alone.” -- Robert Ardrey


44. “It’s easy to stand in the crowd but it takes courage to stand alone.” -- Mahatma Gandhi


45. “Just knowing you’re not alone is often enough to kindle hope amid tragic circumstances.” -- Richelle E. Goodrich


46. “Just be true to yourself. Listen to your heart. The rest will follow. Everyone has problems. You aren’t alone.” -- Samantha Tonge


47. “Her own thoughts and reflections were habitually her best companions. -- Jane Austen


48. “If you're feeling alone, and your weariness has grown, look up above, and thank God for His love. There's nothing you can do, to change His love for you; hold on friend, it's not the end. Something beautiful will come, the clouds will part for the sun, the skies will break for the Son, and the Father will say 'Well done.' But until then, until then, you're not alone. He can make bread from stone. Hold on to Him, and He'll hold on to you. Take one day at a time, pray for faith and be kind, and when forgetful becomes your mind, remember what He said, 'You are mine.'” -- Nick Vujicic


49. “Every single human being who is alive has felt this kind of pain, hopelessness, and loneliness at one time or another. We are all connected through this shared pain and struggle.” -- Leo Babauta


50. “Down and out? You are not alone! Most people have gone through that process. Yet today, they are a success.” -- Gift Gugu Mona


51. “Sometimes you need to be alone. Not to be lonely, but to enjoy your free time being yourself.” -- Anonymous


52. “You are never alone. Spirit always has your back, even in those desperate moments when everything seems hopeless.” -- Anthon St. Maarten


53. “Nothing can dim the light that shines from within.” -- Maya Angelou


54. “The irony of loneliness is we all feel it at the same time -- together.” -- Rupi Kaur


55. “One thing that is clearer to me every day is how much we all have in common, and one of those commonalities is that we all think we are alone.” -- Liat Segal


56. “Sometimes you need to take a break from everyone and spend time alone to experience, appreciate, and love yourself.” -- Robert Tew


57. “When the wind blows in your face, when you feel you are losing your head, when the going gets tough, and when all else fails, look inside you, you are not alone.” -- Malak El Halabi


58. “After 10 years of depression and loneliness, I realized the person I missed the most was not another, but myself.” -- Maxime Lagacé


59. “I think this is what we all want to hear: that we are not alone in hitting the bottom, and that it is possible to come out of that place courageous, beautiful, and strong.” -- Anna White


60. “One thing you should remember is that you are never alone. There will be hard times in life, but they will get better eventually. You have to keep smiling and make the best of the situation at hand.” -- Lauryn Spencer


61. “When you’re alone, watch your thoughts. When you’re successful, watch your ego. When you’ve got problems, watch your emotions. When you’re with the crowds, watch what you say.” -- Crypto Seneca


62. “There’s this special talent that humans have that they can be unhappy no matter where they are. But humans have another special talent: We can be happy almost anywhere, too. We can be happy because we’re not alone.” -- Stefan Bachmann


63. “To be alone with yourself is to be alone. To be in the company of others is to be alone together. The only time you are not alone is when you forget yourself and reach out in love — the lines of self blur, and just for a wild, flickering moment you experience the miracle of other. And now you know the secret.” -- Vera Nazarian


64. “Because in our pain we must find each other – mirror to mirror the grace of our shared humanity, the stunningly broken beauty of our shared grief. And you can let your grief see my grief and let our tears mingle into some kind of healing alchemy, and you’ll know what i know. That we are never alone. I promise. You and me? We are never, ever alone.” -- Jeanette LeBlanc


65. “You are never alone. Somewhere on this Earth, there is always someone who is there for you. There is always someone that cares about you and feels your pain. There is always someone that will understand your story. Don’t be afraid to come out of your shell. Don’t be afraid to interact with people. Don’t be afraid to be who you are. Dare to dream, Explore, and Love. The outcomes are worth it.” -- Hina Yu


66. “Find company within yourself and you’ll never spend a day alone. Find love within yourself and you’ll never have a lonely day.” -- Connor Chalfant


67. “If I exist, then surely there must be someone else out there like me.” -- Joyce Rachelle


68. “You're not going to have to face things just by yourself, you're not going to have to face things all alone.” -- Cruce Stark


69. “When you think you're alone, when you think there's no one in this world who'll stand up for you, look around and make sure you're right. Friends can appear in the most unlikely people, and are often right in front of you.” -- Richard Thornton


70. “Through the twist and turns of life, I find myself so grateful for my friends. Even though sometimes the days can seem so dark, and my heart can feel so hurt, I am never alone; my friends are beside me.” -- Steve Maraboli


71. “A liquid rose-gold warmth — whatever color is on the opposite end of the spectrum from the color of aloneness — fills me briefly. When the wind blows in your face when you feel you are losing your head when the going gets tough, and when all else fails, look inside you, you are not alone.” -- Malak El Halabi
DPS