Pages

Jun 30, 2019

Sebentar

Sebentar - Dayang Nurfaizah

Ini Bukan pertama kali aku terluka
Dah Berapa kali pun aku sudah lupa
Lali, Lali aku lali

Bukan Ku tak pernah cuba selamat kan semua
Dan Tak pernah pula aku terlalu mencuba
Lali, Lali aku lali

Masih Disini teguh ku berdiri
Suka Dan duka silih berganti
Ini Semua
Tak Akan lama

Ini Semua sebentar
Sebentar Saja
Percayalah
Tiada Apa yang selamanya
Semuanya Hanya sementara

Ini Semua sebentar
Sebentar Saja
Percayalah
Waktu Mengubati semuanya
Sabarlah Tempuhi segalanya

Semakin Banyak yang diri ku lalui
Semakin Tiada aku tempuhi
Lali, Lali aku lali
Masih Disini teguh ku berdiri,
Suka Dan duka silih berganti
Ini Semua
Tak Akan lama

Ini Semua sebentar
Sebentar Saja
Percayalah Oh oh
Tiada Apa yang selamanya
Semuanya Hanya sementara

Ini Semua sebentar
Sebentar Saja
Percayalah Woo ohh
Waktu Mengubati semuanya
Sabarlah Tempuhi segalanya

Apa Yang tak membunuhku
Membuatku Teguh
Ku Tak ragu

Apa Yang tak membunuhku
Membuatku Teguh
Ku Tak ragu

Masih Disini teguh ku berdiri
Suka Dan duka silih berganti
Ini Semua
Tak Akan lama

Ini Semua sebentar
Sebentar Saja
Percayalah
Tiada Apa yang selamanya
Semuanya Hanya sementara

Ini Semua sebentar
Sebentar Saja
Percayalah
Waktu Mengubati semuanya
Sabarlah Tempuhi segalanya

Apa Yang tak membunuhku
Membuatku Teguh
Ku Tak ragu

Word 180

Word 180

DUNIAKU DUNIAMU DUNIA KITA

Demi masa
yang tak pernah diam 
detik yang berdetak

Kemarin,
daun itu jatuh dari pohon 
yang tumbuh di atas arash
disana tertulis namanya

Hari ini
tabir tersingkap
menyatukan separuh jiwa
menjadi ikatan janji setia sehidup semati

Ya Robb,
andai masih ada sisa waktu
beri aku ruang untuk mengikis dosa-dosaku
dekaplah aku dengan kasih-Mu
jangan biar aku dalam kerugian...

Jun 29, 2019

CURI-CURI CINTA CURI HATI 7.5 JUTA PENONTON

CURI-CURI CINTA CURI HATI 7.5 JUTA PENONTON

Drama Curi-Curi Cinta

CURI-CURI CINTA CURI HATI 7.5 JUTA PENONTON

#1 MALAY DRAMA IN MALAYSIA 2019

Telefilem Pemberontakan Kampung Harmoni malam ini

Telefilem Pemberontakan Kampung Harmoni lakonan  Jalil Hamid, Dee Al Hadi pada 29 Jun 2019,Sabtu,9 Malam di Astro Citra.


Kisah seorang gadis yang bencikan Hari Raya dan cuba untuk merosakkan perasaan gembira orang lain supaya mereka menjadi sepertinya.

Jun 28, 2019

Word 179

Word 179

Bismillah

🍀 KAMI TAHU TETAPI KAMI TAK BUAT 🍀

Reminder to my own self.

Berkata Imam Ibnul Qayyim rhm, "Seorang remaja perempuan telah meninggal dunia disebabkan taun. Maka pada suatu hari bapanya telah bermimpi berjumpa dengannya lalu bapanya bertanya, wahai anakku, khabarkanlah kepadaku keadaan hari akhirat.

Aku telah pergi ke satu dunia, hal yg berlaku di dalamnya adalah sangat hebat penyesalannya. Sesungguhnya kita semua tahu akan tetapi kita mahu lakukan. Demi Allah ! Sesungguhnya pahala sekali tasbih atau pahala satu rakaat solat, jika ianya tertulis di atas sehelai lembaran kitab amalanku, lebih aku sukai daripada dunia dan seisinya."

🌼 Sesungguhnya remaja perempuan itu telah berkata mengenai satu perkara yg sangat berat untuk dihadapi (kita semua pasti akan menghadapinya) KITA SEMUA TAHU TETAPI KITA TIDAK BUAT. Ramai di kalangan kita yang tidak faham maksudnya (kerana kita belum memasukinya)

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa apabila kita mengucapkan "subhanallahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali, dosa kita akan diampun oleh Allah SWT walaupun sebanyak buih di lautan. Masa seharian kita berlalu tetapi kita tidak pun mengucapnya.

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa dua rakaat dhuha itu akan mencukupkan kewajipan 360 sedekah (yg diwajibkan ke atas anggota badan). Masa seharian kita berlalu tetapi kita tidak melakukannya

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa puasa sunat satu hari di jalan Allah, akan menyebabkan Allah SWT menjauhkan muka kita dari api neraka sejauh 7 parit dan 70 kharif

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa menziarahi orang sakit akan menyebabkan dia diikuti oleh 70,000 malaikat yg akan memohon ampun kpd Allah SWT baginya. Akan tetapi seminggu berlalu, kita tidak menziarahi pun orang sakit

🌼 Sesungguhnya kita tahu, barangsiapa yg menyembahyangkan jenazah kemudian menghantarnya ke kubur, menunggunya hingga jenazah selesai ditanam akan mendapat dua qirat pahala dari Tuhan. Akan tetapi hari hari berlalu tiada suatu jenazah pun yg kita iringi (satu qirat adalah sebesar bukit uhud)

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa saham membina masjid walau sebesar sarang burung akan membuatkan Allah SWT membinakan untuknya rumah di syurga. Akan tetapi kita mengambil ringan dalam menyumbangkan saham membina masjid

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa menolong ibu tunggal dan golongan miskin (pahalanya) seperti orang berjihad di jalan Allah atau seperti puasa yg tidak berbuka atau seperti yg berqiam dan tidak tidur. Akan tetapi tiada orang susah pun yg menjadi tanggungan bulanan kita.

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa membaca alquran itu, satu huruf akan diganjari 10 kebaikan, kita tidak juga membaca alquran.

🌼 Sesungguhnya kita tahu bahawa kemuliaan seorang mukmin itu adalah berdirinya dia bertahajjud di hadapan tuhannya dlm keadaan manusia tidur. Adalah Nabi SAW dan para sahabat RA tidak meninggalkan qiamullail sepanjang umur mereka walaupun sibuk berjuang menyebarkan agama. Kita pula memandang ringan akan qiamullaill.

🌼 Sesungguhnya kita mengetahui bahawa mati itu bila bila masa akan tetapi kita sering menangguhkan taubat dan tidak bersungguh membuat pahala

🌼 Ketahuilah wahai saudara-saudaraku, setiap nafas yg kita hembuskan, semakin mendekatkan kita kepada ajal kita. Kematian bermakna membawa pahala berjumpa Allah SWT.

🌼 Adakah pahala kita sudah cukup untuk memberatkan timbangan kita?

🌼 Adakah pahala kita sudah cukup untuk menghadapi hisab yang boleh memufliskan?

🍁 Berbahagialah kepada yg membacanya, faham akannya dan bersegera mengamalkannya. Semoga Allah SWT membalas dgn sebaik balasan kpd yg menyebarkannya........

Just fwd
Amat benar akan kealfaan kita...

(C & P)

Word 178

Word 178

Ingatlah pesan seorang ulama tersanjung;

Hanya dua tempat bertanya.

Pertama : Tuhan

Kedua : Hati


Jika hartamu sudah tidak ada, belumlah kita bernama rugi.

Tetapi jika keberanian sudah tidak ada, seluruh kehidupan menjadi porak peranda.

#sekadarrenungan
#facebook

Telefilem Salam Manis 28 Jun ini, pukul 9:30 malam di TV2.

Saksikan telefilem Salam Manis arahan Khir Rahman, lakonan Ruhainies, Azrel Ismail, Adam Shah, Nur Risteena Munim, Jasmin Hamid, Arash Mohd , Zain Hamid, Zazlee Baginda pada Jumaat, 28 Jun, pukul 9:30 malam di TV2.

Mengisahkan seorang gadis yang fobia untuk keluar rumah kerana dihantui peristiwa lampau. Dia jatuh cinta kepada doktor yang merawatnya namun dikhianati.

Telefilem Kau Langit Aku Laut 29 Jun ini pukul 10 Malam di TV3

Saksikan gandingan Izzue Islam dan Azira Shafinaz dalam telefilem Kau Langit Aku Laut di slot Cerekarama, Sabtu, 29 Jun pukul 10 Malam di TV3 

Kisah Anas yang tak mahu lagi mempertaruhkan hidupnya sebagai penjenayah, setelah 7 tahun di penjara. Dia mengambil keputusan untuk pergi ke rumah pakciknya dan memulakan hidup baru lalu ketemunya dengan April.

Jun 26, 2019

SINOPSIS MANUSKRIP CINTA

SINOPSIS MANUSKRIP CINTA

Mengisahkan Aryani, seorang penulis sepenuh masa. Aryani suka bereksperimen dengan manuskrip untuk mencari kelainan dalam setiap manuskrip yang ditulisnya.

Manuskrip keempat tulisannya tidak diberi pelepasan oleh editor, Kak Adibah yang merasakan kisah cinta yang ditulisnya terlalu kosong tanpa watak antagonis. Kak Adibah mencabar Aryani untuk jatuh cinta jika dia mahu menulis kisah cinta yang menyentuh perasaan dan lebih dramatik. 

Watak asal yang ditulis dalam manuskrip Aryani sebenarnya berdasarkan watak Dr. Rian Akasyah, seorang doktor pakar jantung, cardiologist yang menyewa dirumah sebelahnya. Dian selalu memerhatikan gerak-geri Rian, mengambil tahu pasal kerjaya Rian dan hal-hal berkenaan dengan hidup seorang doktor pakar jantung. Tunang Rian, Helena juga diselitkan dalam manuskripnya.

Gara-gara Kak Adibah menyuruhnya bercinta, Aryani terpaksa mencari boyfriend tikus putih untuk eksperimenkan cinta dalam manuskripnya. Dian meminta kawan baiknya, Gee untuk carikan teman lelaki. Tanpa disangka, diperkenalkan dengan lelaki yang bermulut loji yang pernah dijumpai dahulu iaitu Dr Izak Ashaal yang juga kawan baik kekasih Gee, Effan.

Dr. Izak Ashaal, merupakan doktor pakar tulang, orthopedist. Masalah mula timbul setelah Aryani mendapat tahu yang Izak ada agendanya tersendiri dengan Effan.

Drama adaptasi novel Manuskrip Cinta nukilan Syamnuriezmil. Dibintangi oleh Siti Saleha, Fadlan Hazim, Hafizh Roshdi, Reen Rahim, Syazuwan Hassan dan ramai lagi. Diarahkan oleh Jamal Khan. Akan ditayangkan pada bulan September nanti di saluran RTM.


Jun 24, 2019

(VIDEO) DAKWAH KASIH SAYANG BERSAMA MAKNYAH FULL!

DAKWAH KASIH SAYANG BERSAMA MAKNYAH FULL!


"Mak ayah saya tinggalkan saya dengan 1 botol susu, 5 helai kain lampin.
Umur 12 tahun saya dah kerja di lorong"

Perkongsian terbaik untuk semua.

Usah hina mereka !!!

Kisah Hidup Colonel Sanders dan Kentucky Fried Chicken

Kisah Hidup Colonel Sanders dan Kentucky Fried Chicken
iluminasi colonel sanders sejarah7
Wajah Colonel Sanders yang terpapar pada logo, kotak dan visual KFC pasti mengingatkan kita tentang pengasas KFC iaitu Colonel Harland Sanders.Tahukah anda, Colonel Sanders merupakan peniaga yang hanya mampu merasai hidup selesa pada hujung usianya?
Kisah perjalanan Colonel Sanders mengembangkan perniagaannya patut memberikan inspirasi kepada anak-anak muda yang baru berjinak-jinak hendak memulakan perniagaan kerana kejayaan terbukti, tidak akan datang dengan mudah.

Awal Usia

iluminasi colonel sanders sejarah
Harland Sanders lahir pada 9 September 1890 di Indiana.
Harland mempunyai kehidupan awal yang susah selepas ayahnya meninggal dunia ketika usianya baru enam tahun dan dua adiknya yang masih kecil. Atas desakan hidup, ibunya terpaksa melakukan pelbagai kerja hanya untuk menampung keperluan hidup sementara Harland ditugaskan menjaga adik-adiknya di rumah, termasuklah menyiapkan adik-adiknya, mengemas rumah dan memasak.
Kemahiran memasaknya pula diasah dari kesempitan hidup yang dirasai.
Tidak cukup dengan itu, Harland telah mula bekerja pada umurnya 10 tahun untuk memastikan belanja rumah mencukupi. Pekerjaan pertama beliau adalah sebagai pembantu ladang dengan gaji 2 dollar sebulan. Mungkin bosan dengan pekerjaannya, pada usia 16 tahun, Harland memalsukan dokumen pengenalan diri lalu menyertai tentera.
Harland tidak kekal lama dalam tentera selepas ditugaskan di Cuba selama 3 bulan sebelum perkhidmatannya berkahir dan dia memulakan hidup di Alabama dengan melakukan pelbagai jenis pekerjaan bagi menampung hidup dan Harland juga pernah mencuba nasib sebagai peguam, sebelum bertumbuk dengan anak guamnya sendiri di dalam mahkamah. Dia juga pernah menjadi bidan bersalin kerana pada waktu itu, ramai orang tidak mampu mengupah doktor.

Menuju Kematangan

iluminasi colonel sanders sejarah2
Harland akhirnya menemui kehidupan stabil sebagai pengusaha stesen minyak selama 6 tahun sebelum Amerika mengalami kemerosotan ekonomi teruk yang digelarkan 'The Great Depression.'
Pada tahun 1930, ketika berusia 40 tahun, Harland tidak ada pendapatan tetap dan hampir-hampir muflis yang memaksanya ke sebuah daerah bernama Corbin di Kentucky. Di sana beliau mendapat kontrak dengan syarikat Shell untuk menguruskan sebuah stesen minyak yang baru dibina dan Shell membenarkan Harland serta keluarganya tinggal di situ.
Sayangnya Harland pada stesen minyak itu, apabila wujud sebuah lagi stesen minyak berdekatan yang dikendalikan oleh syarikat lain, dia berbalas-balas tembakan dengan pengusaha stesen tersebut atas dasar persaingan. Nasib menyebelahi Harland kerana lawannya yang melepaskan tembakan dahulu dan tidak ada pertuduhan dapat dibuat atas tindakannya.

Era Sanders Court and Cafe

iluminasi colonel sanders sejarah3
Semakin hari semakin ramai pemandu yang berhenti mengisi minyak dan bertanyakan di mana lokasi yang menarik untuk makan. Melihat pemandu-pemandu yang menghadapi kesukaran mendapatkan makanan, Harland mula menjual makanan kepada pemandu yang singgah. Oleh kerana kekurangan tempat makan, semua pengunjung akan menggunakan meja makan keluarga Harland sebagai tempat menjamu selera.
Rumah Harland yang menyediakan makanan menyelerakan membuatkan makin ramai orang yang datang berkunjung semata-mata untuk makan. Menu yang dihidangkan mula mengalami proses penambahan- Harland mula menyiapkan steak, ham, telur, biskut dan yang paling terkenal, ayam goreng.
Melihat perniagaannya mula laris, Harland kemudiannya membeli sebuah motel berdekatan dan mengubahsuainya menjadi restoran yang mampu menempatkan 142 tetamu dalam satu masa dan menamakannya "Sanders Court and Cafe."

Bergelar Colonel

iluminasi colonel sanders sejarah5
Walau pun begitu, beliau masih menghadapi masalah apabila proses menyediakan ayam goreng agak perlahan sehinggakan pelanggan terpaksa menunggu lama. Ketika melawat kedai barang elektrik di sekitar daerah tersebut, Harland menemui 'periuk tekanan' yang mampu memasak ayam goreng dalam waktu yang lebih singkat.
Pada tahun 1935, Gabenor Kentucky yang bernama Ruby Laffoon, menganugerahkan pangkat Colonel pada Harland Sanders atas sumbangannya dalam mempopularkan hidangan masyarakat tempatan Kentucky.
Sejak dari hari itu, Harland Sanders mula dikenali dengan gelaran Colonel Sanders namun nasib tidak menyebelahi Colonel Sanders apabila pada awal 1950, lebuhraya baru dibina mengakibatkan orang ramai tidak lagi melalui jalan di mana restorannya berada.
Menyedari hakikat yang perniagaannya perlu berkembang ke luar, Colonel Sanders yang pada ketika itu sudah berusia 62 tahun, menjual semua asetnya dan mula berkelana mencari pengusaha yang mahu menggunakan resipi ayam goreng beliau untuk dijual di restoran mereka.

Kentucky Fried Chicken dan Hujung Usia

iluminasi colonel sanders sejarah6
Restoran pertama yang bersetuju menjadi francais Colonel Sanders adalah sebuah hotel bernama Do Drop Inn yang terletak di Salt Lake City, Utah yang menjadi tapak pertama Kentucky Fried Chicken. Pada tahun 1952, Colonel Sanders berjaya menjual francaisnya kepada lebih 200 cawangan lain di serata Kanada dan Amerika Syarikat. Pada tahun 1964, Colonel Sanders menjual syarikat francaisnya dengan harga 2 juta dan hanya meneruskan tugasnya sebagai duta kepada Kentucky Fried Chicken sehinggalah penghujung hayatnya.
Colonel Sanders didapati menghidap penyakit leukimia pada Jun 1980 sebelum menghembuskan nafas terakhirnya pada 16 Disember 1980 ketika berusia 90 tahun.
Sehingga tahun 2014, sebanyak 18,875 restoran Kentucky Fried Chicken telahdibuka di seluruh dunia.
Sumber : Iluminasi

SEGMEN | CONTEST SAYA NAK DUIT RAYA (01JULAI2019)

CONTEST SAYA NAK DUIT RAYA


CONTEST SAYA NAK DUIT RAYA


IG : 84JMX


Lama menduda, Ally Iskandar gadis Temerloh sebagai isteri

Jun 23, 2019

Ada 7 jenis orang yang akan kita jumpa (7W)

Dalam bisnes(kecil atau besar) kita akan jumpa ramai orang dan macam-macam ragam.

Ada 7 jenis orang yang akan kita jumpa (7W) :

SOME WILL

Dia akan datang sendiri.

SOME WONT

Cakap macamana pun dia memang tak nak.

SOME WISH

Selalunya orang yang rapat dengan kita. Dia akan wish bila kita berjaya.

SOME WONDER

Orang yang keliru dan tak tau ap-apa. Apa tu bisnes? Apa tu networking? apa tu dan apa ni.

SOME WAIT
Orang yang tunggu dan lihat kejayaan kita baru dia nak ikut.

SOME WORRY

Risau kena tipu dan tak yakin sebab sejarah silam menghantui hidup mereka.

SO WHAT

Jawapan kita. NEXT!

Berniaga bukan perkara mudah. Bukan setakat sebut..."aku dah berniaga" terus jadi kaya dan berjaya.

No ❌ No ❌ No ❌

Tak ada jalan mudah nak berjaya dalam bisnes.

Orang kaya dan jutawan bukan ambil masa sebulan @ dua bulan @ 7 bulan nak jadi jutawan.

Tapi makan masa lama bertahun usaha tanpa kenal erti putus asa tanpa fikirkan kekalahan.

Jangan ada sifat negatif dalam jiwa.

Kalau nak berjaya jangan terikut minda orang lain yang merosakkan semangat kita.

BUANG 3M

M = Malu
M = Malas
M = Mati akal (cepat putus asa)

Ubah dan disiplin diri kita

Teruskan usaha Kita semua.

Jun 22, 2019

Word 177

Word 177

YA ALLAH

AMPUNI KAMI YANG SELALU MEMINTA LEBIH

SEDANG KAMI LUPA UNTUK MENSYUKURI

APA YANG ADA DI TANGAN KAMI

Jun 21, 2019

Drama Hilang Yang Kembali Ogos Ini

Drama Hilang Yang Kembali (12 episod) yang dibintangi oleh Aqasha, Emelda Rosemila, Azhan Rani, Zamarul Hisham, Nafiz Muaz dan ramai lagi. Drama terbitan Padi Pictures arahan Amor Rizan.

Akan menghiasi slot Samarinda TV3 pada 20 Ogos 2019, setiap Isnin hingga Khamis jam 10 malam.SINOPSIS DRAMA HILANG YANG KEMBALI

Jun 20, 2019

SINOPSIS CINTA PALING INDAH

SINOPSIS CINTA PALING INDAH

Kisahnya tentang pengorbanan dan cabaran dalam percintaan serta penghijrahan hidup watak utama bernama Raes. Raes digambarkan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencari jalan kehidupan sebenar apabila Yazid disahkan meninggal dunia selepas mereka terlibat dalam kemalangan jalan raya. 

Raes mengambil keputusan untuk mencari hidayah dengan belajar di sekolah pondok dan mengecewakan kekasihnya, Latifah. Raes meyakinkan Latifah sekiranya ada jodoh, pasti mereka bertemu lagi. 

Raes berkenalan dengan Damiah, gadis yang diselamatkannya ketika lemas. Damiah pula dihantui kisah silam dengan sikap abang tirinya, Sufian yang sering cuba mencabulnya sehingga akhirnya Damiah kecundang dinodai Sufian. 

Raes cuba untuk menutup aib Damiah dengan mengahwininya. Latifah kecewa apabila disahkan mengidap kanser tulang. Beliau menuntut janji Raes untuk berkahwin dengannya.

Telefilem Cinta Paling Indah lakonan Aliff Aziz, Aprena Manrose dan Nadia Brian pada 21 Jun ini (Jumaat), pukul 9.30 malam di TV2.

SINOPSIS UTUSAN CINTA BUAT ADAM

SINOPSIS UTUSAN CINTA BUAT ADAM

Mengisahkan Aireen Husna seorang doktor yang masih lagi mencari lelaki pilihan idamannya iaitu seorang yang kuat pada agama. Seringkali dipertemukan dengan Adam Firdaus di masjid telah menambat hati Aireen walaupuan tidak kenal siapa gerangan orangnya.

Adam Firdaus, seorang pensyarah berumur 35 tahun masih belum menemui wanita yang berkenan dalam hatinya walaupun sudah ramai calon menantu pilihan dari keluarganya.

Sebaik mengetahui Adam adalah anak kenalan ibu saudaranya, Aireen langsung menyuruh ibu saudaranya mengirimkan utusan melamar Adam untuk dijadikan teman sehidup semati. 

Perkahwinan Adam dan Aireen tidak direstui nenek adam, Tok Wan yang mahu cucu kesayangannya itu berkahwin dengan Liyana.

Drama adaptasi novel Utusan Cinta Buat Adam karya Myra Ameer yang bakal menghiasi slot Akasia TV3. Menampilkan gandingan Kamal Adli dan Puteri Aishah. Diarahkan oleh Along Kamaludin. Bakal menemui penonton bermula 3 Julai 2019.

Drama Setelah Terlafaznya Akad Slot MegaDrama (Astro Ria & Ria HD)

Drama adaptasi novel Setelah Terlafaznya Akad karya Anna Milia yang bakal menghiasi slot MegaDrama di Astro Ria. Menemukan gandingan Kamal Adli dan Uqasha Senrose. Drama 28 episod arahan Michael Ang. Bakal ditayangkan bermula 17 Jun, setiap Isnin hingga Khamis jam 10 malam.

Drama bersiri Ajari Playboy Itu di slot Dahlia TV3

Drama bersiri Ajari Playboy Itu (20 episod) di slot Dahlia TV3. 

Lakonan Fendy Bakry, Emma Maembong, Luqman Hafidz, Jaja Iliyes, Elly Mazlein, Kilafairy, Shiqin Kamal ...

Bakal disiarkan Jun ini.


SINOPSIS CETERA HATI DIYA

SINOPSIS CETERA HATI DIYA

Mengisahkan Adelia Dayana (Diya) telah lama menutup hatinya untuk cinta dan memang tidak mempercayai mana-mana lelaki. Ini disebabkan oleh peristiwa hitam yang dilaluinya apabila dia telah diperkosa oleh Zakuan, rakan sekerjanya. Malah, dia juga telah dibuang daripada keluarga setelah mereka mengetahui dia sebenarnya mengandung apabila dikejarkan ke hospital akibat terjatuh dari tangga lalu keguguran. Zakuan pula tidak mahu bertanggungjawab.

Dalam mengelak untuk menjalin hubungan dengan sesiapa, Zahil Hariz hadir menguji prinsip diri Diya. Zahil cuba memenangi hati Diya walaupun Diya menunjukkan sikap dingin. Zahil menemui keluarga Diya dan menyunting Diya untuk dijadikan isteri. Zahil turut menjelaskan kejadian hitam yang menimpa Diya dan ingin bertanggugjawab diatas kesalahan Zakuan, adik tirinya. Ibu bapa menerima Diya kembali dan Diya terpaksa menerima pinangan Zahil.

Mereka berkahwin namun Diya masih bersikap dingin dengan Zahil dan Zahil terus cuba mencuri hati isterinya. Langit tidak selalu cerah, Zahil disahkan mengidap Leukimia, pada masa yang sama Diya pula disahkan mengandung.

Drama Cetera Hati Diya adaptasi novel Isteri Aku Kalis Cinta karya Mawar Kamila. Menampilkan gandingan Fattah Amin dan Azar Azmi. Diarahkan oleh Raja Mukhriz. Akan menghiasi slot Samarinda TV3 bermula 17 Jun, setiap Isnin hingga Khamis pukul 10 malam.

SAMBUTAN HARI RAYA DI TEMPAT KERJA

SAMBUTAN HARI RAYA DI TEMPAT KERJA

ALHAMDULILLAH REZEKI BERGEMBIRA BERSAMA KAWAN SEKERJA

WALAU WAKTU SINGKAT SEMUA GEMBIRARabu, 19 Jun 2019


Jun 18, 2019

HARIAN METRO, 18 JUN 2019 #2

HARIAN METRO, 18 JUN 2019 #2

JENIS-JENIS DURIAN


HARIAN METRO, 18 JUN 2019


HARIAN METRO, 18 JUN 2019, MUKA SURAT 43/44/45
SERANGAN TERBESAR ANGKATAN TENTERA LAUTJun 17, 2019

HARI AYAH SEDUNIA

*HARI AYAH SEDUNIA*
🔴*Cikgu* : Siapa yg selalu sakit dalam keluarga kamu?
*Pelajar* : Ayah saya.
*Cikgu* : Tapi kenapa?
*Pelajar* : Sebab mak selalu urut ayah sebelum tidur
🔵*Cikgu* : Siapa paling manja dalam keluarga kamu ?
*Pelajar* : Ayah saya !
*Cikgu* : Tapi kenapa ?
*Pelajar* : Sebab ayah masih tidur dengan mak .
🔴*Cikgu* : Siapa paling nakal dalam keluarga kamu ?
*Pelajar* : Ayah saya !
*Cikgu* : Tapi kenapa ?
*Pelajar* : Sebab ayah selalu kacau mak tidur
🔵*Cikgu* : Siapa yg paling penakut dalam keluarga kamu?
*Pelajar* : Ayah saya.
*Cikgu* : Tapi kenapa?
*Pelajar* : Sebab ayah x berani kawin lain...
❤Khas buat sahabat yg bergelar ayah...
Selamat Hari Ayah Sedunia..
Al-fatihah buat mana2 ayah yg telah pergi meninggalkan kita...
#jmbelog👉plusdana.com/100plus👉pnext.biz/100plus

Mengapa alim ulamak berwasiat dikebumikan di tempat mereka menghembuskan nafas terakhir?

Mengapa alim ulamak berwasiat dikebumikan di tempat mereka menghembuskan nafas terakhir?

Inilah jawapannya. Akhirnya kita bertemu perbezaan yg ketara antara org yg berilmu dan yg jahil.
------------------------------------------
روى الإمام أحمد والنسائي وابن ماجه من عن عبد الله بن عمرو رضي الله عنهما قال :
مات رجل بالمدينة ممن وُلِد بها ، فصلى عليه رسول الله صلى الله عليه وسلم ، ثم قال : يا ليته مات بغير مولده قالوا : ولم ذاك يا رسول الله ؟ قال : إن الرجل إذا مات بغير مولده قيس له من مولده إلى منقطع أثره في الجنة .

Imam Ahmad , an-Nasa'i dan Ibnu Majah meriwayatkan daripada Abdullah bin Amr Radhiyallahu 'Anhuma telah berkata :
" Seorang lelaki kelahiran kota madinah meninggal dunia di Madinah. maka Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam telah menyembahyangkan jenazahnya.
Baginda kemudiannya bersabda :
" Alangkah baiknya andai kata beliau meninggal dunia bukan pada tempat kelahirannya".
Mereka ( para sahabat ) bertanya :
" Kenapa begitu ya Rasulullah? ".
Baginda bersabda :
"Sesungguhnya apabila seorang lelaki meninggal dunia bukan pada tempat kelahirannya, akan dihitungkan ( ganjaran pahala seluas ) jarak antara tempat kelahirannya hingga ke tempatnya di syurga.

[ HR. Ahmad, an-Nasa'i dan Ibnu Majah)
Dalam Islam, di mana kita meninggal maka di situlah pusara kita. Kita ditegah mengangkut mayat tersebut untuk dibawa ke tempat lain. Banyak antara kita berbuat begini. Mayat diterbangkan beribu batu, sebelum diterbangkan, mayat itu akan tersimpan lama di rumah mayat.
Ini menyiksakan mayat. Hatta jika orang Kelantan yang meninggal di KL dan kemudiannya diangkut untuk dikebumikan di KB, itu pun sudah tidak tertanggung siksa pada si mayat. Sebenarnya kalau kasih kita padanya ialah dengan mengkebumikan dia di tempat dia meninggal. Itulah kasih sebenarnya, mayat itu kalau boleh bercakap dia akan beritahu warisnya supaya jangan bawa dia pulang. Sebab Allah suruh dia dikuburkan di tempat dia meninggal.
Pada saat kematian pun mayat itu dipaksa melanggar perintah Allah. Menyegerakan pengkebumian adalah perintah Allah dan dikuburkan ditempat kematian juga adalah perintah Allah. Mengapakah mesti kita bawa dia (mayat) pulang, dia bukan milik kita, dia adalah milik Allah dalam erti yang sebenarnya, maka semestinyalah kita yang hidup kena faham dan kasihan padanya supaya jangan melanggar perintah Allah.
Bila nak bawa balik ke kampung, maka azab pada mayat yang belum dikebumikan semakin bertambah2, contoh, dasar kerajaan US ini bila mayat itu nak diterbangkan. Peraturan penerbangan Amerika ialah sebelum mayat itu dibawa menaiki pesawat, maka segala cecair dalam tubuh mayat termasuk otaknya akan disedut supaya memastikan mayat itu betul2 kering (on medical ground). Lepas itu dikeluarkan sijil kelulusan untuk naik pesawat. Tidakkah ini suatu siksa pada mayat orang yang kita kasihi. Cecair dalam tubuhnya itu adalah sebahagian dari anggotanya yang menangis2 mahu dikebumikan bersama jasad, tetapi telah disedut dan jasad pula dikimiakan. Alangkah malangnya. Ini semua kerana gara2 dan kehendak waris2 yang mahu mayat itu dibawa pulang.
Kalau ini disebabkan kita maka kita akan ditanya nanti. Perkara ini perlu difahami dengan sungguh. Kalau melanggar ketetapan Allah, maka beginilah jadinya dan akibatnya ada waris2 yang berkata,”Kalau arwah meninggal di Mekah, tidak mengapalah dia ditanam di Mekah, tetapi ini di Amerika..?!”.
Kita kena faham, kemuliaan, mayat atau kubur itu tidak tergantung di mana kubur itu terletak. Kemuliaan dan keselamatan mayat di alam Qubur adalah tergantung kepada taqwa dia kepada Allah semasa hayatnya. Kubur di Mekah sekalipun kalau hidup menentang Allah, maka itu bukan boleh dijadikan pelindung. Kita kena ingat walau mati di mana sekalipun, kubur yang akan menjadi salah satu dari Taman2 Syurga atau salah satu dari lubang2 neraka, adalah bergantung, insya’Allah, kepada sejauh mana kita hidup mengikut hukum2 dan perintah Allah. Orang islam yang faham, dia sanggup mati dan ditanamkan dimana2 sahaja sebab bumi ini semuanya hak mutlak Allah Taala dan di mana2 sahaja dia boleh beristirehat setelah dia hidup sebagai seorang hamba yang soleh/solehah yang bertaqwa, insya’Allah. Marilah kita sama2 ambil iktibar… Wallahua’lam bissawwab.

#FACEBOOK

Pokémon Detective Pikachu (2019)

Image result for SINOPSIS Pokémon Detective Pikachu (2019)

Pokémon Detective Pikachu (2019)

Ace detective Harry Goodman goes mysteriously missing, prompting his 21-year-old son, Tim, to find out what happened. Aiding in the investigation is Harry's former Pokémon partner, wise-cracking, adorable super-sleuth Detective Pikachu. Finding that they are uniquely equipped to work together, as Tim is the only human who can talk with Pikachu, they join forces to unravel the tangled mystery. 
~ translate ~