Bebola Tepung Rebus
Bahan-bahan:
-
1 cawan tepung gandum
-
½ cawan tepung ubi
-
1 sudu kecil minyak masak
-
1 sudu besar bawang merah & bawang putih giling
-
1 batang daun bawang (hiris halus)
-
Garam, serbuk perasa & sedikit lada sulah
-
Air secukupnya
Cara-cara:
-
Satukan tepung gandum dan tepung ubi dalam satu mangkuk besar.
-
Masukkan minyak, bawang giling, daun bawang, garam dan serbuk perasa.
-
Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil gaul hingga jadi doh lembut dan boleh diuli.
-
Cubit sedikit doh dan bentukkan bulat-bulat kecil.
-
Didihkan air dalam periuk, kemudian masukkan bebola tadi.
-
Rebus hingga bebola timbul ke permukaan (tanda sudah masak).
-
Toskan dan boleh dimakan begitu saja, atau cicah dengan sambal kicap / sos cili.
1 Ulasan
kmieja bw
BalasPadam