AKU

BETUL KE !? NAIK LAGI HARGA MINTA PETROL DAN DIESEL MULAI FEBRUARI 2017 !?

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 2 Comments


BETUL KE !? NAIK LAGI HARGA MINTA PETROL DAN DIESEL MULAI FEBRUARI 2017 !?



Harga Petrol/Diesel Untuk Febuari 2017 (Mulai 12.00 am)...


Ron95 - RM 2.25 sen - Naik 15 sen



Ron97 - RM 2.45 sen - Naik 5 sen



Diesel - RM 2.25 sen - Naik 20 sen


Kita tunggu dan lihat ya ...

2 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SUMBER

Cepat tidur lelapkan mata kurang dari satu minit !?

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Cepat tidur lelapkan mata kurang dari satu minit !?



tidur
sukar untuk melelapkan mata?

Anda menghadapi masalah untuk tidur?
Tahukah anda, kurang tidur boleh membuatkan anda tidak bahagia dan menjadi gila?
Namun ada pelbagai kaedah untuk membantu kita tidur, antaranya dengan teknik pernafasan.
Teknik pernafasan ini boleh membantu anda untuk tidur dan melelapkan mata dalam masa kurang dari satu minit.
Kaedah ini diperkenalkan oleh pengamal kesihatan, Dr. Andrew Weil, pakar dalam bidang pernafasan, meditasi, dan bagaimana ia boleh digunakan untuk melawan rasa stress.

Bagaimana Kaedah Ini Dilakukan?

Ianya sangat senang.

Hanya bernafas melalui hidung selama 4 saat, tahan nafas selama 7 saat, dan hembus keluar melalui mulut selama 8 saat.
Cara ini akan memperlahankan kadar denyutan jantung dan juga akan merangsang otak kita melepaskan hormon yang akan membuatkan kita berasa tenang.
Dengan menggunakan kaedah pernafasan ini, ia membantu anda melawan kesan semulajadi adrenalin (hormon yang membuatkan tubuh kita sentiasa berjaga terutamanya dalam situasi bahaya).
Mungkin pada permulaan anda mengamalkan kaedah ini, anda akan berasa pelik dan sedikit tidak selesa. Namun jika anda teruskan, anda akan merasa sangat rileks, kadar denyutan jantung yang perlahan dan fikiran yang aman.
Kredit : aku islam

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SUMBER

Dikatakan, orang yang dilahirkan pada tahun ini (ayam) merupakan seorang yang suka banyak berfikir, jujur​​, cerdas, peramah dan bercita-cita tinggi. Artis Malaysia yang dilahirkan pada tahun Ayam

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 3 Comments

Dikatakan, orang yang dilahirkan pada tahun ini (ayam) merupakan seorang yang suka banyak berfikir, jujur​​, cerdas, peramah dan bercita-cita tinggi.

Artis Malaysia yang dilahirkan pada tahun Ayam.











Kredit : pru14.tv

3 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SUMBER

Video disebarkan dengan tujuan merosakan pasaran negara pengeluar lembu daging dan tenusu yang terbesar

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Video disebarkan dengan tujuan merosakan pasaran negara pengeluar lembu daging dan tenusu yang terbesar
BARU-baru ini beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab telah menyebarkan khabar angin berkenaan sejenis ternakan kacukan antara lembu dan babi. Mereka mendakwa bahawa ini adalah teknologi terkini dari ladang-ladang ternakan diluar negara terutama negara New Zealand dan Australia untuk di eksport ke negara-negara Muslim dan sebagainya.
Dalam usaha jahat mereka menyebarkan dakyah tersebut, mereka turut mengesa orang ramai agar tidak membeli daging import dari negara New Zealand dan Australia. Video diatas disebarkan dengan tujuan merosakan pasaran negara pengeluar lembu daging dan tenusu yang terbesar.
Menurut sumber, dari segi saintifik (biologi) babi atau sebangsa dengannya tidak dapat dikacuk dengan lembu atau sebangsa dengan lembu kecuali dengan izin Allah. Demi kemaslahatan umat muslim, Allah telah mencipta beberapa mekanisma halangan pembiakan agar pembiakan antara keduanya tidak berlaku atau jika berlaku pun tidak akan berjaya menghasilkan anak atau jika pembiakan berlaku dan berjaya menghasilkan anak (dikenali sbg hibrid), anak hibrid tersebut biasanya mandul.
Setakat ini di Malaysia, hanya lembu dan seladang sahaja yang berjaya dikacuk (selembu) namun selembu yang terhasil adalah mandul manakala yang lain masih tiada laporan saintifik.Manusia pun tidak pernah berjaya dikacukkan dengan bangsa Apes (monyet, beruk, org utan dan lain-lain) dan sesama bangsa Apes ini pun tidak berjaya dikacukkan disebabkan mekanisma halangan pembiakan. Rujuk Reproductive Isolation www.bio.miami.edu
Kredit : PRU14.tv

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SEGMEN TAMAT

GIVEAWAY SAMPLE COLLAGEN SOAP NURRAYSA BEAUTY - TAMAT

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 2 Comments

collagen soap nurraysa beauty




SYARAT-SYARAT PENYERTAAN



1. Follow blog ini (klik)



2. Follow google + (klik)



3. like fanpage BLOG WANI SUKARNO (klik)

COLLAGEN SOAP


KOLAGEN MARIN ASLI- mengandungi mineral, asid amino, beta karotein, serta protein yang membantu mengekalkan kolagen dalam kulit

MINYAK ZAITUN - berkesan membersih dengan mendalam tanpa menyumbat pori - pori dan telah digunakan secara meluas dalam industri kecantikan di barat kerana kandungan vitamin E yang tinggi yang boleh merawat kulit muka serta anti penuaan yang sangat dipercayai

SUSU KAMBING- mengandungi selenium dan vitamin A iaitu makanan penting untuk kulit yang cantik menawan. Kaya dengan asid laktik yang berupaya membuang sel kulit mati yang degil di kulit, melembabkan serta mencerah kembali kulit yang kusam. Barat menggelarkan ia sbg 'healing miracle'

*Herba terpilih
*Habbatussauda'

Inginkan kulit anda mendapat manfaat dari bahan-bahan hebat di atas? 

Sabun ini juga sesuai untuk:
✔ Bayi seawal baru lahir
✔ Kaum lelaki & wanita yg mempunyai masalah kulit
✔ Eczema, gatal serta kurap
✔ Boleh guna satu badan

2 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

AL-QUR'AN DAN TERJEMAHAN

SURAH AN-NUR AYAT 26

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ ۖ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ ۚ أُولَٰئِكَ مُبَرَّءُونَ مِمَّا يَقُولُونَ ۖ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ

Allah berfirman. (Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.  AYAT 26 SURAH KE 24 AN-NUR.

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SUMBER

Apa yang anda perlu buat bila rasa di tindih ketika

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

Apa yang anda perlu buat bila rasa di tindih ketika tidur ?
Bila rasa ditindih, tenangkan fikiran, jangan panic ,setkan dalam kepala anggap biasa-biasa aje. insyaAllah disini ada beberapa tips untuk anda
1. Tarik nafas sedalamnya dan tahan nafas beberapa saat sambil zikir dalam hati Allah sebanyak2nya, kemudian hembuskan perlahan2. Ulang beberapa kali.
2. Azan sekuat-kuatnya dalam hati, sehingga anda melepaskan suara azan dimulut.
3. Membaca ayat kursi atau apa-apa surah yang terlintas dikepala. Baca didalam hati.
4. Cuba gerakkan ibu jari perlahan2 sehingga anda mampu menggerakkan keseluruhannya.
5. ubah posisi tidur.
Cara mengelakkan ditindih.
1. Kibas tilam sebelum tidur
2. Menjaga kebersihan bilik / tempat tidur
3. Menjaga kebersihan jasad dan rohani sebelum tidur,
     (berwuduk, zikir, mengaji sebelum tidur)
4. membaca 3 qul tiup ditangan dan sapu keseluruh tubuh
5. membaca ayat kursi sebelum tidur
6. Istighfar
7. Bismillah 21 kali
8. tidur dilambung kanan
InsyaAllah ikhtiar
Kredit : sempoimedia.blogspot.my 

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

AKU

Kasih sayang tiada di jual beli

January 31, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Kasih sayang tiada di jual beli
Dari mata turun ke hati,
Dua jiwa cinta terpatri,
Kasih sayang seikhlas hati,
Janji setia hingga ke mati.
Kasih sayang tiada di jual beli,
Kejujuran berkasih nilainya tinggi,
Jagalah kasih sebaik di janji,
Kukuhnya kasih saling memahami.
Dalam doa ku sebut nama mu,
Dalam jiwa sentiasa bersatu,
Dalam hati terukir nama mu,
Dalam tidur terbayang wajah mu.
#jmbelog

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SUMBER

RAMAI YANG TIDAK TAHU JUMLAH JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA  !?

January 30, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

RAMAI YANG TIDAK TAHU JUMLAH JUMLAH MASJID DAN SURAU DI MALAYSIA  !?
Menurut statistik yang di keluarkan oleh Jawatankuasa kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) , terdapat sebanyak 6,382 buah masjid di bina di seluruh malaysia dan bilangan surau pulau sebanyak 17,493 buah surau . 
Pasti angka ini akan terus meningkat kerana peningkatan penduduk dan penganut agama islam dalam negara kita saban hari.
Kredit : www.blogpadu.com

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SUMBER

Baca Untuk Hati

January 30, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

BacaUntukHati
"Semenjak mak saya meninggal saya mula menulis sebuah buku yang menjadi manual panduan semua keluarga demi mencapai 'bahagia.' Bila saya mula menulis, tangan tak mahu berhenti kerana sambil menulis air mata mengalir terbayang indahnya jika setiap keluarga dalam dunia dapat amalkan 10 perkara ini. Indahnya. Bahagianya...."Isteriku Bidadari, 10 kaedah membimbing keluarga.
Terdapat kisah-kisah realiti dan perkongsian pengalaman semenjak mula menganjurkan seminar keluarga sunnah.
Saya berdoa supaya setiap keluarga di dunia peroleh bahagia yang sebenarnya. Ya Allah bahagiakanlah kami semua di dunia dan akhirat. Semoga menjadi asbab kebaikan dan hidayah. Ya Allah jika ada kebaikan dan pahala yang kau berikan saya hadiahkan buat ibu saya yang tercinta"
Penghantaran PERCUMA untuk pembelian combo pilihan #BacaUntukHati Untuk tempahan Whatsapp ke 0132984984
Sumber : Ebit Lew

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

AKU

Qoje tukaq template jo...

January 30, 2017 JAMIL HASHIM 3 Comments

Peningkan JM. Duk tukar-tukar template.

3 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

AGAMA,

Mesti TahuPerkara Yang Haram Ketika Mencukur Bulu kemaluan

January 30, 2017 JAMIL HASHIM 4 Comments

Mesti Tahu Perkara Yang Haram Ketika Mencukur Bulu kemaluan -Apa yang dimaksudkan dengan mencukur bulu kemaluan ialah mencukur bulu yang tumbuh disekeliling faraj wanita atau dia atas kemaluan lelaki. Tindakan yang diutamakan ialah mencukur, tetapi diharuskan pula dengan cara bergunting, mencabut dan menggunakan sejenis cecair kapur yang disapukan pada kulit yang menggugurkan bulu kulit itu.
Seorang ulama Syaikh Ibn Daqiq berpendapat bahawa sebahagian ulama cenderung mengutamakan bercukur bagi kaum wanita, kerana perbuatan mencabut akan menjadi punca kendurnya kulit di tempat itu.
Anjuran yang sedemikian ini merupakan satu amalan yang digalakkan agar tidak ada kutu atau tungau yang dapat hidup dibahagian kemaluan, disamping tidak mendedahkannya kepada serangan penyakit tambahan pula kewujudan bulu pada kemaluan baik perempuan begitu juga lelaki, akan dapat menimbulkan bau yang kurang selesa.
Anas bin Malik berkata : “Telah ditentukan waktu untuk kami memendekkan misai, mengerat kuku, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu kemaluan dan kami tidak dibenarkan untuk membiarkannya lebih dari masa empat puluh malam”. – (Riwayat Muslim, Ibn Majah, Ahmad, Tarmizi, Al-Nasai dan Abu Daud).
Bermaknanya  paling lama 40 hari kenalah kita servis bahagian-bahagan tersebut. Adakah kita berbuat demikian wahai pembaca?. Jangan kata orang yang tak tahu memang tak buat, Yang dah tahu pun tak buat. Ada yang tak pernah bercukur sampai bertahun-tahun lamanya. Tebal macam hutan belantara. Selepas ni belilah pisau cukur dan mulalah cukur hutan belantara ini.
Dan dialog Rasulullah SAW dengan Iblis,
Pertanyaan Nabi:
 "Siapakah orang yang paling engkau lebih sukai?" 
Jawab Iblis:
 "Lelaki dan perempuan yang tidak mencukur atau mencabut bulu ketiak atau bulu ari-ari (bulu kemaluan) selama 40 hari. Di situlah aku mengecilkan diri, bersarang, bergantung, berbuai seperti pijat pada bulu itu."
Didalam hadith sahih yang diriwayatkan oleh Jabir larangan mendatangi isteri tengah malam sebelum bersisir lebih dahulu dan mencukur bulu ari-ari bagi orang yang baru pulang dari perjalanan jauh.
Kerana itu tidak diragukan lagi, mencukur bulu ari-ari dan membersihkannya termasuk perbuatan mustahabbah (Disunatkan) untuk mencegah kutu (kupan) dan bau yang tidak enak.
Dalam perkara mencukur ini, HARAM bagi seorang perempuan mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, begitu juga HARAM bagi seorang lelaki mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, ataupun seorang perempuan atau seorang lelaki membenarkan orang lain untuk mencukur bulu kemaluannya. Mendedahkan aurat adalah HARAM disisi syarak, kecuali pendedahan seorang isteri untuk suaminya atau seorang suami untuk isterinya.
Selain mencukur bulu kemaluan ada kaitannya seorang perempuan membersihkan bulu muka. Imam Ahmad telah meriwayatkan, bahawa Bakarah binti Uqbah telah datang menemui Ummu al-Mu’minin ‘Aisyah r.a lalu ia bertanya kepada Aishah mengenai hal ini.
Aisyah menjawab : “Pokok yang baik dan air yang suci” Ia bertanya lagi tentang membersihkan muka. Aisyah menjawab : “Jika kamu mempunyai suami dan kamu boleh menggugurkan dua biji mata kamu dan menggantikannya (kedua-duanya) dengan lebih cantik, maka lakukanlah.”.
Membersihkan muka bagi seorang perempuan dan juga badannya daripada bulu-bulu yang berlebihan adalah dibolehkan. Akan tetapi rambutnya hendaklah ia menghormati dan memeliharanya. Begitu juga jika sekiranya janggut atau misai tumbuh pada seorang perempuan, maka hendaklah ia menghapuskannya
Kredit : sempoimedia.blogspot.my

4 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

AGAMA,

SURAH AL-IKHLAS, KHASIAT DAN KELEBIHANNYA

January 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

SURAH AL-IKHLAS, KHASIAT DAN KELEBIHANNYA
SURAH Al Ikhlas, seperti halnya surat-surat yang lain juga memiliki banyak rahsia yang terkandung di dalamnya. Dinamakan surat Al Ikhlas, kerana dia menyelamatkan orang yang membacanya dari kesulitan dunia akherat, dari kesulitan sakaratul maut, dari kesulitan kegelapan malam dan dari segala kesulitan semasa di hari kiamat.
Ternyata ada waktu tertentu yang dianjurkan membaca surat Al-Ikhlas. Berikut sembilan waktu yang dianjurkan untuk mengamalkan surat Al-Ikhlas: 
Pertama: waktu pagi dan petang 
Pada malam hujan lagi gelap gelita kami keluar mencari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam untuk shalat bersama kami, lalu kami menemukannya. Beliau bersabda, “Apakah kalian telah shalat?” Namun sedikitpun aku tidak berkata-kata. Beliau bersabda, “Katakanlah“. 
Namun sedikit pun aku tidak berkata-kata. Beliau bersabda, “Katakanlah“. Namun sedikit pun aku tidak berkata-kata. Kemudian beliau bersabda, “Katakanlah“. Hingga aku berkata, “Wahai Rasulullah, apa yang harus aku katakan?” Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Katakanlah (bacalah surat) QUL HUWALLAHU AHAD DAN QUL A’UDZU BIRABBINNAAS DAN QUL A’UDZU BIRABBIL FALAQ ketika petang dan pagi sebanyak tiga kali, maka dengan ayat-ayat ini akan mencukupkanmu (menjagamu) dari segala keburukan.” (HR. Abu Daud no. 5082 dan An Nasai no. 5428. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan)
Kedua: sebelum tidur
“Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam ketika berada di tempat tidur di setiap malam, beliau mengumpulkan kedua telapak tangannya lalu kedua telapak tangan tersebut ditiup dan dibacakan ’Qul huwallahu ahad’ (surat Al Ikhlash), ’Qul a’udzu birobbil falaq’ (surat Al Falaq) dan ’Qul a’udzu birobbin naas’ (surat An Naas). Kemudian beliau mengusapkan kedua telapak tangan tadi pada anggota tubuh yang mampu dijangkau dimulai dari kepala, wajah, dan tubuh bagian depan. Beliau melakukan yang demikian sebanyak tiga kali.” (HR. Bukhari no. 5017)
Ketiga: ketika ingin meruqyah (membaca do’a dan wirid untuk penyembuhan ketika sakit)
Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, dia berkata, “Apabila Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam hendak tidur, beliau akan meniupkan ke telapak tangannya sambil membaca QUL HUWALLAHU AHAD (surat Al Ikhlas) dan Mu’awidzatain (Surat An Naas dan Al Falaq), kemudian beliau mengusapkan ke wajahnya dan seluruh tubuhnya. Aisyah berkata, “Ketika beliau sakit, beliau menyuruhku melakukan hal itu (sama seperti ketika beliau hendak tidur, -pen).”  (HR. Bukhari )
Keempat: wirid seusai shalat (sesudah salam)
“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkan padaku untuk membaca mu’awwidzaat  di akhir shalat (sesudah salam).” (HR. An Nasai no. 1336 dan Abu Daud no. 1523. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shahih). Yang dimaksud mu’awwidzaat adalah surat Al Ikhlas, Al Falaq dan An Naas sebagaimana dikatakan oleh Ibnu Hajar Al Asqolani. (Fathul Bari, 9/62)
Kelima: dibaca ketika mengerjakan shalat sunnah fajar (qobliyah shubuh)
“Sebaik-baik surat yang dibaca ketika dua raka’at qobliyah shubuh adalah Qul huwallahu ahad (surat Al Ikhlash) dan Qul yaa ayyuhal kaafirun (surat Al Kafirun).” (HR. Ibnu Khuzaimah 4/273. Syaikh Al Albani mengatakan dalam Silsilah Ash Shohihah bahwa hadits ini shahih. Lihat As Silsilah Ash Shohihah no. 646). Hal ini juga dikuatkan dengan hadits Ibnu Mas’ud yang akan disebutkan pada point berikut.
Keenam: dibaca ketika mengerjakan shalat sunnah ba’diyah maghrib
“Aku tidak dapat menghitung kerana sangat sering aku mendengar bacaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam membaca surat pada shalat dua raka’at ba’diyah maghrib dan pada shalat dua raka’at qobliyah shubuh yaitu Qul yaa ayyuhal kafirun (surat Al Kafirun) dan qul huwallahu ahad (surat Al Ikhlash).” (HR. Tirmidzi no. 431. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan shahih)
Ketujuh: dibaca ketika mengerjakan shalat witir tiga raka’at
“Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam membaca pada raka’at pertama: Sabbihisma robbikal a’la (surat Al A’laa), pada raka’at kedua: Qul yaa ayyuhal kafiruun (surat Al Kafirun), dan pada raka’at ketiga: Qul huwallahu ahad (surat Al Ikhlash) dan mu’awwidzatain (surat Al Falaq dan An Naas).” (HR. An Nasai no. 1699, Tirmidzi no. 463, Ahmad 6/227)
Kelapan: dibaca ketika mengerjakan shalat Maghrib (shalat wajib) pada malam jum’at
“Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam biasa ketika shalat maghrib pada malam Jum’at membaca Qul yaa ayyuhal kafirun’ dan ‘Qul ‘ huwallahu ahad’. ” (Syaikh Al Albani dalam Takhrij Misykatul Mashobih (812) mengatakan bahwa sanad hadits ini shahih)
Kesembilan: ketika shalat dua rak’at di belakang maqom Ibrahim setelah thowaf
“Lantas Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam menjadikan maqom Ibrahim antara dirinya dan Ka’bah, lalu beliau laksanakan shalat dua raka’at. Dalam dua raka’at tersebut, beliau membaca Qulhuwallahu ahad (surat Al Ikhlas) dan Qul yaa-ayyuhal kaafirun (surat Al Kafirun). Dalam riwayat yang lain dikatakan, beliau membaca Qul yaa-ayyuhal kaafirun (surat Al Kafirun) dan Qulhuwallahu ahad (surat Al Ikhlas).” (Disebutkan oleh Syaikh Al Albani dalam Hajjatun Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, hal. 56)
Kredit : sempoimedia.blogspot.my 

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SEGMEN TAMAT

GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA - TAMAT

January 30, 2017 JAMIL HASHIM 3 Comments


banner GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA
CARA-CARA SERTAI GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA:
1- FOLLOW instagram Nik Ainaa (@nfa.nikainaa)
2- LIKE FB Page 'Ainaa Azlan Page'
3- FOLLOW blog Nik Ainaa
4- Buat satu entry dengan tajuk "GIVEAWAY SEPHIA BY NIK AINAA" dan letak banner kat atas (jangan lupa back link banner ke ENTRY INI)
5- Tinggalkan LINK ENTRY di ruangan komen sahaja.
CARA PEMILIHAN PEMENANG:
Pemenang di pilih berdasarkan TOP REFERRAL dan sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta, Ainaa akan tambah seorang lagi pemenang berdasarkan RANDOM.ORG
HADIAH
Minyak Sephia by Janna Nick

TARIKH TAMAT : 19 FEBRUARI 2017
Join http://nikainaa.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa_29.html?m=1

3 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

SEGMEN TAMAT

SEGMEN : blogwalking Tahun Baru Cina bersama Cikgu Ayu (05FEBRUARI2017@2300) - TAMAT

January 29, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

SEGMEN : blogwalking Tahun Baru Cina bersama Cikgu Ayu

 

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

AKU,

Senarai bloglist JM terkini

January 29, 2017 JAMIL HASHIM 3 Comments

BondeZaidalifahDotCom

LEKAT LEKIT STORY

❤ Akif Imtiyaz

From View of My Eyes

Love Is Simple

//Perdu Cinta

Kasihku Amani Imani

All About Love

BEN ASHAARI

Maria_Firdz

Cik Purple ™

DaRi HaTi Miss MuLaN

Cerita Malay World

❀ نور شهيدا ❀

Ceritera Si Gadis Biru

MamaJue Story

Aku Mahu Menulis

TREASURES OF THE WORLD

babyshambles.. ♥

Kau Ilhamku◕‿◕

Blog by Ana Suhana

✿ ح ذ ر ي ن ا ✿

blog santai-santai jerr..........!

Shuhaida Kabdy

❀Welcome to Cik Dylah's Blog✿

VANILLA FREAK

Nik Ainaa

Dunia Cik Akak

CIK ILA MENARI by Ila Shafila

Noor Atikah Ramli

AYU INSYIRAH

Farhana Jafri

Blog Wani Sukarno

Blog Begins At Forty

Kisses and Make Up

Maria Elena

CIKLAPUNYABELOGDOTBLOGSPOTDOTMY

Namee Roslan

Nurul Afiqah

Elsaalicious

Blog Cik Renex

Intan Saffyna

Mama Darwiish

Ceritera ibu...

A box of Crayon

// Zafirah Nazri's //

Diana Rashid

♥Corat Coret Nusha ♥

ABAM KIE : Man of The House

SURIA AMANDA

ღ !...Modesty...! ღ

Dunia Ieka Farhana

YUK'S TROVE

LIFE WITH LOVE..^_^

Junzie || Life is a Beautiful Struggle

4fn1mf-family

Miss BaNu StoRy

Cik Azizah

Efa Othman

Bubblynotes - Malaysia Parenting & Lifestyle Blog

✿Emas✿Putih✿Blog✿

Chapters

Tiara Sapphire

Dapur Tanpa Sempadan...

Mieza Suhaini

the-fadedd

Penselduabee.com

Nisa Kay

belog urang brunei

Ucing Kadayan

RAFZANTOMOMI.COM

Miamorzafirah

Belog Zai Zamree

___young dai'e

Starlavenderluna's Journal Of Life

Aerill Hassan™

Along Misuari

Fieza Sani

Azlinda Alin Malaysian Parenting Lifestyle Beauty Blogs

KOLUM SHA

Dari Dapur MaDiHaA

Budak Gemuk

AmyHilmirda

Hanis Masturina

Fuzy || sweetsourleyra™ | OUR Journey's Journal

Diana's ♥

Mya Farisha

hainom OKje....

Inani Hazwani

Blog Lea Azleeya

AIMI SYAHIRAH || MarvelousMisya

Cik Mijah

FARAH

Mayy Jie

NurSabrina AbdGhani

//

PRESENT IS GIFT

syadiyoo

MIRALEECIOUS

Blog Sihatimerahjambu

QueenBee

MUMMYSUPPLEMENTSHOP.BLOGSPOT.MY

ABE JAQ

Mumbling Mommy

Airah Syahirah

LIFESTYLE BLOGGER

BiLa aKU JaTuH CiNta

KimChaa

Anzrarizal

sayidahnapisahdotcom

Wa 4 Legged Lover

MaisarahSidi.com

Cerita Ita

Azyyati Liah

BLOG PADU 16

antara aku dan kau

Farrah Nadia ♥

kewangan sukan kehidupan

From FAMF Tower

kathyjem

.: Janji Kita :.

ATHIRAH ANUAR

Coretan Murni Alysa

BLOG PERPUSTAKAAN JBPM

♥TWO SOULS BECOME ONE♥

Yumida

Blog Adianiez

Ainul Aqma | Lifestyle Blogger & Premium Beautiful Expert

Sharing My Ceritera

www.sayaiday.com

Mimpi Aria

K A R I M A H

SA-VIORS

!~Bidadari Superb~!

Ceritaejoy

masam manis

My Happy Ending Story

Sheila Inspire

Budak Buzy

PERMATABIRU

AziRahmanDotCom | JourneyOfLife

Jiakreatifelt ™

Husein Rider

afzalsukasuki

irrayyan.com

OhDunia.My

Liyana Jasmi

Antelophobia

Hikayat Budak Pening

rosharamani

Warisan Petani

Jom Bercontest

Eda Suka Tulis

Blog Tarmizi

Mek Zumbie

Kaki Travel: From Malaysia to the World with Khairuddin

Cik Epal

♥♥ aku...dia... dan cinta ♥♥

Mind Meld

Pokcikblogger.com

Dearie's Couple ........

The Kasihs

Kasih Juju

BudakVanilla's

awesomeness

Cinta Itu Indah

SNM Official Blog

bubble.

Yanty Lee

iamFyna [DareToDream]

Whatever Apa-Apa Sahaja

Dayang Deno

Faezah Mdnor

Hidup Itu Indah

JESSICA CHAW | FASHION | BEAUTY | LIFESTYLE | MALAYSIA BLOGGER |

Luna

Raizah Halisah

..:: Papa Mama Amir n Ain ::..

Luqman Zakaria

DYLLAREZAN

MYLIFEMYPRIMARYPLAN

Shamiera Osment

// Just Like Me ♔

Fatin.

syakirahjf.

Shaklee Health & Beauty Lifestyle By Mashitah Mamat

Hati dan Bicaranya

NANA Busy Book

uWish

Ceritera Liza Si Puteri Bunian

N U R N A B I L A

AYU FARAHANA

Husniey Husain

Bila Masa Lapang....

Wonderland

Cik Puan Jelita : The Ex-Bride To Be. Wifey. A Mom

Mashitah Mamat | A Moment To Remember

Kayu manis semanis hidupku

Deady ID

Blogger Comel Dan Santai

"aimanziyad.blogspot.com"

MiA ZaiN

Bicara Mak Dara

Belog Cik Puan Eka

Blog_Nufaz97

Life 101

Kiera Sakura

BEEHA AZMAN

SOFIE ADIE

Cempaka Biru

*KiSaH kAsEh*

Syafiqa Hatta

Kesakitan Anda Keutamaan Kami

Mia Liana

Yuyu Zulaikha

belog nana

\\ atiqah nxjihah //

NUR ATIQAH

ombakbergigi

emi izzeyda diary's

!!! Ain Syahirah

Mohd Noor Shawal's Blog

IbU AinUl,ALiF &Aisy

Aina Akmal

JamilaHamzah

Shaza Diana

! BELOG CIK KUMBANG !

second's

Cinta Hawaa

Jejak Soobeey

Daripada Pembaca Menjadi Penulis...

Nyamuk Terbang

Galaxy .

✿ Ceritera Cinta ✿

The Zofiroh Journal

One Fine Day ...

Cutie Daily Designs

Whatever I Like To Write

Powersofman

Afiqhalid

starry jeon

Anugerah Terindah

Kehidupan Seorang Bujang

Ibu Berbicara

AIRI TANAKA

Candy Sour

Dunia Khayalan **

ETUZA

Leeyaa BeautyShop

Nurin Amani

My Unlimited Life Path / Lenglui Gojes

rashha world

Panah Hijau

Fat & Fabulous

A Letter of Memories

Blog Cik Nurfarah

Infinite Dream

Azira Freesia

Nota Purba ( memoir, fragmentasi, anekdot, refleksi dan retrospektif )

Cik Siti

Faqihah Husni ��

Syuha Zlkfl

Denhanda

Nash19_blog

1+1=11

Cerita.. ceriti.. ceritu..

why so serious

Blog Cik Zue

Modesty Closet


나디아

Sedut software

Farah Fabeaulous ~

RRAI

BlogNm

Erin Azmir

BLOG CIK NAD

Sy-dh

sukesukie

Pinkish Story!

//Diamond Snow

fTnQsFsYhRsLi

Miss Mira

iamnabilala

urbansketch

Cik Sal

// MRS.YOSEOB !~

My Rainbow...

AMANDA

Nabila Biela

Celoteh Beeha

! Tutorial Blog | Cara Buat Sendiri

URUT URAT SARAF,PMUAR JOHOR

Bloggers Backlink | Free Backlinks For Bloggers

Izhs Diaryz

Aku Seorang Traveler

3 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"