#JMBELOG: January 2018

JANUARY 31 2018


Mengapa Harus Berpisah

Mengapa Harus Berpisah - Nike Ardilla

Bukan dusta yang memisahkan
Bukan pula sudah tak cinta
Mengapa harus berpisah
Hanya kerana pendapat kita berbeza

Mungkin sudah suratan cinta
Kau dan aku harus berpisah
Karena antara kita
Tiada yang mau mengalah

Bukan salahmu kasih
Bukan salahku jua
Hanya perbedaan jadi jurang pemisah...

Cinta tak selamanya indah
Cinta tak selamanya mesra
Cinta tak selamanya bersatu
Tuhan tabahkan hatiku

Mungkin sudah suratan cinta
Kau dan aku harus berpisah
Karena antara kita
Tiada yang mau mengalah

Bukan salahmu kasih
Bukan salahku jua
Hanya perbedaan jadi jurang pemisah...

Cinta tak selamanya indah
Cinta tak selamanya mesra
Cinta tak selamanya bersatu
Tuhan tabahkan hatiku

Cinta tak selamanya indah
Cinta tak selamanya mesra
Cinta tak selamanya bersatu
Tuhan tabahkan hatiku
Cinta tak selamanya indah
Cinta tak selamanya mesra
Cinta tak selamanya bersatu
Tuhan tabahkan hatiku

Kasih Padamu - Hafiz Hamidun


Kasih Padamu - Hafiz Hamidun

Rasulullah... Dalam sirahmu Kutemu tulusnya cinta Demi umatmu berkorban jiwa Sehingga hujung nyawa Kau diutus atas nama kebenaran Dengan fasih lidah beri penjelasan Sabar dalam apa jua keadaan Tak goyah dengan ranjau tekanan Walau diri bisa menakluki takhta Tetap rendah hati penuh sederhana Segalanya demi Lillahi Ta'ala Azimat yang berharga Rasulullah... Dengan hikmahmu Terpancar syiar agama Mengubah gelap menjadi terang Menghapus jahiliah Rasulullah... Engkau tinggalkan Semangat juang tertinggi Membina satu aqidah Membangun iman bertahun di lapangan mujahadah Sahih hadith dan Al-Quran Menjadi sumber cahaya pedoman Hanya itu yang kau wariskan Akan selamat di dunia akhirat Rasulullah... Terlalu rindu Padamu junjungan jiwa Di dalam sunnah yang utama Menyambungkan kasih denganmu Rasulullah... Dalam sirahmu Ku temu tulusnya cinta Demi umatmu berkorban jiwa Sehingga hujung nyawa Rasulullah... Dengan hikmahmu Terpancar syiar agama Mengubah gelap menjadi terang Menghapus jahiliah Ya Rasulullah... Ya HabibAllah... Pabila terkenangmu Mengalir air mataku

Kasih Padamu - Hafiz Hamidun
Lagu: Hafiz Hamidun / Lirik: Fedtri Yahya
Muzik: Hafiz Hamidun


Cincin Di Jari - Jamiel Said (OST Kekasih Paksa Rela)


Cincin Di Jari - Jamiel  Said (OST Kekasih Paksa Rela)

Tak kusangkakan
semua ini bisa terjadi
Dahulu teman
kini kau menjadi isteri

Dengan dirimu
Hidup ini kian berarti
Biar aku menemani hidupmu
Hingga ke akhirnya nafasku

c/o Cincin dijari mu
Kupersembahkan semua untukmu
Takkan lagi ada
Keraguan dalam hidupmu

Cincin dijarimu
Sebagai petanda kau setuju
Kan hingga ke hari tua
Pasti kita bersama selamanya

Oh tuhan tolonglah
Berkatilah cinta kita berdua
Dan selagi cintaku membara
Akan ku genggam tanganmu
Hingga ke hujung usia

ulang c/o

Bila Kekasih Merajuk – Versi



Bila kekasih mula merajuk
Bagaimanakah dapat ku pujuk
Hebatnya cinta banyak dugaannya
Kau tak percaya yang aku setia
Bukan niatku bermesra dengannya
Kerna ianya teman biasa

Bila kekasih mula berpaling
Tak perlu lagi bertentang mata
Ucapan sekian lama untuknya
Dapat menunduk setiap bicara
Kerna cintaku hanya untukmu
Hanya untukmu

Belum puasku mengecapi redup asmara
Kini cintaku dihiris dengan perasaan
Pada zahirnya engkau curiga
Walau dijiwa terlalu setia
Apa erti cinta tanpa sefahaman

Jangan dipertaruhkan cinta dan perasaan
Sehingga hatimu terluka
Padaku kaulah insan
Senyumanmu penawar jiwa

Kekasihku… Lupakanlah…
Usah biarkan aku sengsara

Bila kekasih aku merajuk
Adakah mungkin engkau meluncur
Hebatnya cinta banyak dugaannya
Rindu dan dendam bukan permainan
Kerna cintaku hanya padamu
Hanya padamu…

Pok Ya Cong Codei menjadi bualan


Pok Ya dan Cong Codei menjadi bualan - PELAKON Sabri Yunus, 57, tidak kisah dipanggil Pok Ya dan Cong Codei selepas telefilem lakonannya, Pok Ya Cong Codei tular di media sosial dan internet sejak Ahad lalu.
Sabri yang juga pengarah telefilem itu berkata, bukan sahaja peminat malah keluarga juga memanggilnya dengan nama sama.
“Sejujurnya, saya tidak menjangka cerita ini mendapat sambutan sekali gus tular. Ini satu pengalaman baru apabila karya arahan saya hangat diperkatakan penonton.

“Selepas disiarkan 20 Januari lalu, ramai yang berkongsi di laman sosial masing-masing. Mungkin disebabkan itu juga ia menjadi tular. Ditambah pula perkataan 'Concorde' dieja Cong Codei.
"Kalau di rumah, anak bungsu saya rajin mengusik. Dia kata, sekarang saya lebih popular daripada Fattah Amin. Saya hanya tergelak saja. Saya nak berterima kasih kepada semua penonton yang terdiri daripada pelbagai peringkat usia," katanya kepada Harian Metro.
Menurut Sabri, dia juga berbesar hati jika Astro dan penerbit ingin menyambung cerita itu.
Malah Sabri yang juga popular menerusi drama Kampung Semarah Padi terfikir untuk mengangkat watak Pok Ya itu ke layar lebar.
“Kalau orang suka dengan cerita ini, saya sangat hargai. Cuma, kalau nak sambung saya perlu ambil masa dan duduk berbincang. Kalau boleh biar cerita kali ini lebih menarik.
“Saya percaya selain watak Pok Ya yang menarik perhatian, jalan cerita dan mesej disampaikan dalam cerita ini antara faktor ia ditonton.
“Watak ini tidak digambarkan sebagai ketua gangster yang melakukan kejahatan semata-mata, sebaliknya dia memiliki hati yang baik. Ini antara tarikan cerita ini,” katanya.
Kata Sabri, karektor seperti Pok Ya memang wujud di negeri kelahirannya, Kelantan dan tempat lain.
Selain itu, perkataan Cong Codei juga pernah menjadi bualan di kalangan masyarakat Kelantan sekitar 70-an. - MyMetro


SINOPSIS POK YA CONG CODEI : Pok Ya merupakan seorang samseng gedebe di Kelantan. Dia mendapat tugasan untuk mencari anak seorang peniaga yang diculik di Kuala Lumpur.

Pelakon : Sabri Yunus, Fikry Ibrahim, Uqasha Senrose, Mustapha Kamal, Saidi Sabri, Hadi Nawawi, Laila Nasir

Tajuk : Pok Ya Cong Codei
Tarikh : 20 Januari 2018
Masa: Sabtu, 9.00 Malam
Siaran :  Citra Exclusive (Astro Citra 131 & Mustika HD 134)





Wangikanlah Hatimu - Noraniza Idris & Tyka


Wangikanlah Hatimu - Noraniza Idris & Tyka

NORANIZA IDRISMENGAPA MEREKA YANG MENGAKU SUCI
SERING LUPA MENCERMIN DIRI SENDIRI
TYKA
MENYAKITI UNGKIT-UNGKIT KESALAHAN
MOLEK ANDAI BERSAMA BINA IMPIAN
NORANIZA IDRISWANGIKANLAH HATI
TYKAWANGIKANLAH HATI
NORANIZA IDRISANDAINYA DIBERIKAN BUDI
SEHARUMNYA KASTURI
WANGIKANLAH HATI
NORANIZA IDRISCIPTA KETENANGAN HATI
BUKAN MENAMBAHKAN BENCI
WANGIKANLAH HATI
MENGAPA MEREKA YANG MENGAKU SUCI
SERING LUPA MENCERMIN DIRI SENDIRI
MENGUNGKIT KESALAHAN
MOLEK ANDAI BERSAMA BINA IMPIAN
WANGIKANLAH HATI
 
TYKA
SEGALA YANG KITA MILIKI
PINJAMAN DUNIAWI
INSAFI DIRI
WANGIKANLAH HATI
SETIAP DETIK HIDUP INI
BIAR MENGINDAHKAN HARI
HARUM HARUM SYURGAWI
WANGIKANLAH HATI
TYKA
MENGAPA MEREKA YANG MENGAKU SUCI
SERING LUPA MENCERMIN DIRI SENDIRI
MENYAKITI UNGKIT-UNGKIT KESALAHAN
MOLEK ANDAI BERSAMA BINA IMPIAN
NORANIZA IDRISMENGAPA MEREKA YANG MENGAKU SUCI
SERING LUPA MENCERMIN DIRI SENDIRI
MENGUNGKIT KESALAHAN
MOLEK ANDAI BERSAMA BINA IMPIAN
WANGIKANLAH HATI
WANGIKANLAH HATI
AAAHHH…. AAAHHHH….
WANGIKANLAH HATI
WANGI WANGI WANGIKANLAH HATI
LAGU : WANGIKANLAH HATIMU
ARTIS : NORANIZA IDRIS & TYKA
KOMPOSER : AMIR JAHARI & AG COCO
PENULIS LIRIK : AHMAD FEDTRI YAHYA

www.akarkitazapin.com.my

JANUARY 24 2018


Drama Lafazkan Kalimah Cintamu


Drama Lafazkan Kalimah CintamuTengku Aqilah, seorang anak yang di sisih oleh bapa kandungnya sendiri. Kecetekan iman Tengku Hisham menyebabkan beliau menyalahkan anak bongsunya sebagai punca kematiaan isterinya. Selama 13 tahun Tengku Aqilah hidup di perantauan membina kehidupannya sendiri. Selepas tamat belajar Tengku Aqilah berhajat untuk kembali semula ke pangkuan keluarganya namun kepulangannya itu telah membuka tirai luka dalam hidupnya.

Tengku Natasha yang tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya, telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberikan Tengku Aqilah jawatan sebagai seorang penyambut tetamu merangkap tea lady di Syarikat milik keluarga mereka. Demi untuk menagih kasih seorang bapa Tengku Aqilah akur jua.

Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris melayu itu begitu angkuh dan sombong, di tambah pula dengan kedudukan bapanya, Tengku Hashim sebagai pemegang syer terbesar di Syarikat Megah Holdings. Kehadiran Tengku Aqilah di Syarikat itu begitu menjengkelkannya, sehinggakan mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebenciaan terhadap dirinya.

Tengku Hashim, bapa saudara Tengku Aqilah amat menyanyangi gadis malang ini. Manusia hanya mampu merancang namun perancangan Yang Maha Esa lebih hebat dari segalanya. Sebelum menghembuskan nafas yang terakhir Tengku Hashim telah membuat satu wasiat yang telah mengubah segala-galanya. Apakah wasiat beliau itu? Mampukah Tengku Aqilah mengapai kebahagiaan dalam hidupnya? Mampukah Tengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya? Begitu utuhkah api kebenciaan Tengku Ryan Ameer pada Tengku Aqilah? - MIT

Lafazkan Kalimah Cintamu
JUDUL : LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU
JUMLAH EPISOD : 32 episod
TARIKH TAYANGAN : 15 Januari 2018
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10.00 malam
SIARAN TV : Astro Ria 104 & Ria HD 132
PENULIS NOVEL : Siti Rosmizah Semail
PENULIS SKRIP : Rozie Rashid , PGRs Team, Ainaa Hanez
PENGARAH : Along Kamaludin
TERBITAN : SR One Sdn Bhd
PELAKON : Nelydia Senrose, Farid Kamil, Nadiyah Shahab, Adriana Adnan, Farez Ridzwan, Imam Shah, Azri Iskandar, Liza Abdullah, Anne Abdullah, Azhar Sulaiman, Adibah Noor, Nazia Mustafar, Nur Qistina Raisah, Erissa Puteri

WATAK PELAKON 
Farid Kamil sebagai Tengku Ryan Ameer
Nelydia Senrose sebagai Tengku Aqilah
Nadiyah Shahab sebagai Tengku Natasha
Adriana Adnan sebagai Farhana
Farez Ridzwan sebagai Azrul
Imam Shah sebagai Shafiq
Azri Iskandar sebagai Tengku Hisham
Liza Abdullah sebagai Tengku Azreena
Erissa Puteri sebagai Tengku Natasha
Nur Qistina Raisah sebagai Tengku Aqilah
Anne Abdullah sebagai Mak Kiah
Adibah Noor sebagai Kak Kembong
Nazia Mustafar sebagai Tuti
Azhar Sulaiman sebagai Tengku Hashim


Woogle Blogger Template


Kasihku Amani Imani


Perdu Cinta

Perdu Cinta

Starlavenderluna Journal Of Life


Cerita Cinta Surirumah


Bila Lelaki Berbicara


Kayu Manis Semanis Hidupku


Zafirah Nazri


Farhanna Jafri


CikCappuccinoLatte

CikCappuccinoLatte

Sinopsis Filem Tiger Zinda Hai


Sinopsis Filem Tiger Zinda Hai


Ia adalah kesinambungan dari filem pecah panggung "Ek Tha Tiger", yang mana filem sekuel ini berkisarkan selepas lapan tahun daripada kejadian filem pertama di mana dua pengintip terhebat Tiger dan Zoya telah dianggap mati oleh negara masing-masing. Namun apabila satu insiden berlaku yang mengancam nyawa orang awam, kedua-dua mereka dipanggil semula untuk satu misi menyelamat dalam menentang pengganas antarabangsa. - cinema


Tarikh Tayangan: 22 Disember 2017
Genre: Aksi / Ngeri
Pelakon: Salman Khan, Katrina Kaif, Sajjad Delfrooz, Sudeep, Angad Bedi
Pengarah: Ali Abbas Zafar


Sinopsis Filem Downsizing



Sinopsis Filem Downsizing

Berkisarkan tentang pasangan suami isteri yang menyedari hidup mereka akan lebih bagus sekiranya mereka dengan sukarela menjalani proses yang akan menjadikan diri mereka bersaiz mini, jauh lebih kecil daripada saiz manusia biasa. Bagaimanapun malang menimpa lelaki itu apabila isterinya menarik diri di saat akhir. Kini tinggal dia berseorangan menyertai banyak komuniti orang `kecil` yang semakin berkembang di seluruh dunia. - cinema

Tarikh Tayangan: 18 Januari 2018

Genre: Komedi / Drama
Pelakon: Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Alec Baldwin, Neil Patrick Harris, Jason Sudeikis
Pengarah: Alexander Payne



Kamu - Rhoma Irama

Rhoma Irama

Cuma Kamu - Rhoma Irama

Cuma kamu sayangku di dunia ini
Cuma kamu cintaku di dunia ini

Tanpa kamu sunyi kurasa dunia ini
Tanpa kamu hampa kurasa dunia ini

Cuma kamu sayangku di dunia ini
Cuma kamu cintaku di dunia ini

Tiada kalimat dapat melukiskan
Betapa cintaku kepada dirimu
Tiada ibarat sebagai umpama
Betapa sayangku kepada dirimu

Itu dapat kurasa dari belai tanganmu
Itu dapat kurasa dari pandang matamu

Video Nyanyian Fildan dan Lis Dahlia

JANUARY 17 2018


whos.amung.us - real-time stats! - Berwajah baru !

whos.amung.us - real-time stats! - Berwajah baru !



Dengan whos.amung.us sahabat boleh melihat jumlah pelawat ke blog sahabat pada sesuatu masa.







SINOPSIS PAPA NAK MENANTU

SINOPSIS PAPA NAK MENANTU 

Kisah Pak Saad yang mahukan anak tunggalnya, Syahirah carikan dia menantu sebelum dia berusia 50 tahun dek kerana sikap anaknya itu yang kasar, pemalas dan keras kepala. Pak Saad mengugut jika tidak ditunaikan dia akan kahwinkan dengan Pak Mat Tempe yang sudah berusia 55 tahun. Dia berharap bila anaknya bersuami kelak, suaminya boleh mengubah sikapnya. 

Tanpa pilihan, Syahirah bertungkus-lumus untuk mencari calon suami dan dia dibantu oleh Syakir dan Nabila. Laman sosial Facebook menjadi tempat carian bakal suaminya. Pelbagai lelaki dia temui, Tauke Belacan, lelaki berstatus Dato, Si Gigi Mancung, Si Ketiak Busuk, yang sudah beristeri tiga, budak 15 tahun dan, lelaki dua alam. Semuanya, rejected!

Namun, atas pujukan best friend forevernya, dia bertemu dengan lelaki kelapan, Azrin Aidil seorang jurulatih di gim. Tatkala hati mula bergetar, muncul pula kekasih lama, Nazim. Serba salah dia dibuatnya. Siapa yang Syahirah akan pilih? Azrin Aidil atau Nazim si kekasih lamanya yang muncul semula selepas tujuh tahun menghilangkan diri itu? - MiT / DCa



JUDUL : PAPA NAK MENANTU 
TARIKH / MASA : 4 Februari 2018 / Jumaat - Ahad, 6.58 petang
SIARAN : Slot Dahlia TV3
PENULIS NOVEL : Hasrudi Jawawi
PENGARAH : Chad Abd Rahman 
TERBITAN : Zeel Production Sdn.Bhd
PELAKON : Jaja Iliyes, Hafidz Roshdi, Aman Graseka, Rais Hazlin, Aedy Ashraf, Haliza Misbun

WATAK PELAKON
Jaja Iliyes sebagai Syahirah
Hafidz Roshdi sebagai Azrin Aidil
Aman Graseka sebagai Pak Saad

Sayangi Anak Yatim


Sayangi Anak Yatim - Omar & Hana

Saya rindu pada Kedua ibu ayah Yang sentiasa menjaga saya Ibu yang penyayang Ayah yang periang Namun kini hanya doa Yang mampu saya kirimkan Oh Sufi bergembiralah Jangan sedih Kami sayangkan Sufi Sayang Sufi Kami ada disini Untuk temankan Sufi Sufi jangan sedih Kami ada disini Akan setia menemani Sufi tidak seorang Kami semua sayang Ibu ayah Sufi pun sayang Mari kita bersama-sama Kirimkan doa pada mereka Oh Sufi bergembiralah Jangan sedih Mak cik dan pak cik ada, Kita keluarga Kami ada disini Untuk menjaga Sufi

* * * * * * *
Laman sosial  Omar & Hana :

Buat Template Blogger Mesra SEO Sepenuhnya

Tutorial Lengkap: Tukar Blogger Template Lebih Mesra SEO

Buat Template Blogger Mesra SEO Sepenuhnya

Mesra SEO? Apa yang mesranya? Apa itu SEO?

SEO ialah:

S-E-O = Seach enjin optimization
S-Search:
Maksud dalam Bahasa Melayu = Cari.
Cari = Mencari sesuatu yang anda mahukan
E-Engine:
Maksud dalam Bahasa Melayu = Enjin.
Enjin = Adalah sistem mekanikal dengan keupayaan untuk mempercepatkan kerja.
O-Optimization:
Maksud dalam Bahasa Melayu = Pengoptimuman
Pengoptimuman = Jika blog/laman anda tidak mengoptimum dengan baik, enjin carian akan skip halaman post anda dan index post orang lain terlebih dahulu.

Apa itu Search Engine?

Enjin + Carian = Sebuah mesin, anda boleh memanggil ia satu teknologi atau skrip yang direka dengan berhati-hati untuk membantu pengguna untuk carian web maklumat dalam INTERNET.
Setakat ini faham? Saya cuba buat seringkas yang mungkin. ^_^
Bila dah faham apa itu SEO maka mudahlah kerja kita untuk membuat template blog kita menjadi MESRA SEO dengan?

1) Mengoptimumkan Title blog

Nak mengoptimun Title blog dengan?
kod HTML.
Ikut langah ni(MR.Hac dah buat sebelum ni tetapi saya menambah baik sedikit).
1. Log in “BLOGGER.COM
2. Pergi Ke “TEMPLATE
3. Klik “EDIT HTML
4. Klik “Proceed
5. Cari kod dibawah dengan CTRL + F (Firefox akan keluar bar kat bawah. Chrome akan keluar box kat Top Right)
6.
<title><data:blog.pageTitle/></title>
7. Gantikan KOD tersebut(#6) dengan Kod dibawah(#8)
8. Kod Nomber 8.
<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;index&quot;’>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:else/>
<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;archive&quot;’>
<title><data:blog.pageName/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>
</b:if>
9. Klik > Preview.
10. Kalau tidak ada apa-apa error “SAVE TEMPLTE
Apa yang saya ubah?
Saya optimumkan title untuk “archive page“.
DEMO:
Archive page
Penerangan lebih dalam (Skip ni jika anda tak ada masa sebab ini cuma info).
data:blog.pageTitle
pageTitle = Tajuk blog + Tajuk halaman semasa(current page)
data:blog.pageName
pageName  = Tajuk halaman semasa(current page)
Kalau nak buat lebih gempak katakan. Boleh tambah Perkataan selepas kod <title> dan sebelum kod </title>.

CONTOH:

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;index&quot;’>
<title>Blog: <data:blog.pageTitle/> | Tips dan Tutorial Komputer IT</title>
<b:else/>
<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;archive&quot;’>
<title><data:blog.pageName/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>
</b:if>
Saya tambahkan “Blog:” Selepas kod <title> dan sebelum kod </title> saya tambahkan Tips dan Tutorial Komputer IT.
Jadi > Blog: OMG! Hackers? | Tips dan Tutorial Komputer IT
Ikut kreativi anda.
NOTA: Pastikan tajuk anda tidak melebihi 65 huruf + Space Bar
Kira Huruf anda dengan Tools Word counter seperti > wordcounter.net

2) Menambahkan Meta Tags Pada Template Blogger

Meta tag untuk Blogger
Seperti di atas. Anda baru save tapi tak tutup lagi.
Selepas kod #8 (yg title tadi).
Tambah pula kod dibawah
<b:if cond=’data:blog.url == data:blog.homepageUrl‘>
<meta content=’Dahulu dikenali sebagai My Hackers Are Here. Blog tentang teknologi, komputer, tips, trik dan kaedah menggodam‘ name=’description‘/>
<meta content=’Tutorial, Tips dan trik, Islam, Geek, Informasi, Blogger, Widget, Personal, Internet, SEO, Free Download, Mediafire, blogger malaysia‘ name=’keywords‘/>
</b:if>
<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>
<meta expr:content=’data:blog.pageName + &quot;, keyword1keyword2keyword3 &quot;’ name=’keywords‘/>
</b:if>
<meta content=’Nama anda‘ name=’Author‘/>

Penerangan:

abc = description – Gantikan dengan description blog anda.
Tips:
– Description mestila tidak melebihi 150 huruf + space bar (Guna wordcounter.net untuk kira huruf)
– Description ialah blog anda tentang apa. Blog anda berkenaan dengan apa?

abc = keyword – Keyword mestilah relevan dan tidak melebihan 10 keyword
Tips:
– Tidak melebihi 10 keyword dan potong setiap keyword dengan koma “,”
– Keyword mestilah panjang untuk kurang saingan di enjin carian.
abc = keyword1 – Keyword ini hanya boleh dilihat pada “POST PAGE
Janga lupa ganti > keyword1keyword2keyword3
dengan – Keyword yang relevan dan sesuai
abc = Nama anda – Gantikan dengan nama anda atau nama apa-apa
Tajuk blog dah mesra SEO, meta tag dah pasang apa lagi yang tinggal?
Seterusnya…

3) Mengoptimumkan template bagi kurang “CRAWL ERRORS”

Fix Crawl Error Blogger
Nak kurangkan dengan?
Mengoptimum link pada template
Masih lagi Edit HTML buka.
1. Cari kod dibawah
expr:href=’data:post.createLinkUrl’
2. Gantikan kod di atas(#1) dengan kod dibawah
rel=’external nofollow’expr:href=’data:post.createLinkUrl’
3. Sekarang cari kod dibawah pula
<a expr:href=’data:comment.authorUrl’
4. Gantikan dengan
<a expr:href=’data:comment.authorUrl’ rel=’external nofollow’>
Nota: Jika anda terjumpa kod seperti ini <a expr:href=’data:comment.authorUrl’ rel=’nofollow’> gantikan saja dengan kod diatas(#4).
Ok? Kalau tak ok komen dibawah saya sedia membantu ๐Ÿ™‚
Anda baru sahaja mengoptimum template anda untuk link komen.
Apa yang berubah?
Blog anda baru sahaja jadi NOFOLLOW.
Sambungan >

Mengoptimum link label

1. Cari kod dibawah
<a expr:href=’data:label.url’
2. Gantikan dengan
<a expr:href=’data:label.url’ rel=’tag’>

Mengoptimum link “archive”

Nota: Jika blog anda tidak letak widget archive skip tutorial ini.
1. Cari kod di bawah
<a class=’post-count-link’ expr:href=’data:i.url’>
2 Gantikan dengan
<a rel=”archives” class=’post-count-link’ expr:href=’data:i.url’>
3. Preview dahulu. Jika tidak ada error
4. SAVE N DONE!!!

Daripada Penulis

Wah akhirnya, siap juga. Mengoptimumkan template untuk mesra SEOmemang mudah tetapi nak mencari kod-kod yang nak mengoptimunkan template lagi susah. Setiap kod diatas adalah berdasarkan pengalaman saya dan tambahan daripada blog My Blogger Tricks yang “CRAWL ERRORS“.
Saya mohon ampum dan maaf sekiranya tutorial saya salah dan silap, tapi jika anda masih ada keraguaan yang nak disampai. Komen saja di bawah yang tersedia.
Saya sedia membantu anda ^_^
Ikhlas Danial

TENTANG AUTHOR:


Muhammad Danialde4 Abdul Rahim ialah seorang perekacerita di blog Danialde4. 16 tahun. Seorang yang amat meminati bidang blogger, blogging dan blog. Pencinta Islam. Kaki PDF(Masih Baru lagi). Sekarang tengah menuntut ilmu Pro Blogger.
Follow him @ Danialde4 | Facebook
Kredit : Omg