FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 8 (Buaya Putih)

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

ANAK SULUNG,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 7

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

JERITAN BATINKU,

Jeritan Batinku - P.Ramlee

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments


Jeritan Batinku - P.Ramlee

Dengar
Oh! Jeritan batinku
Memekik-mekik
Memanggil-manggil
Namamu selalu
Sehari kurasa sebulan
Hatiku tiada tertahan
Ku pandang kiri
Ku pandang kanan
Di kau tiada...

Risau
Batinku menangis risau
Makin kau jauh
Makin hatiku bertambah kacau
Mengapa kita berpisah
Tak sanggup menahan asmara
Oh! Dengarlah
Jeritan batinku

Risau
Batinku menangis risau
Makin kau jauh
Makin hatiku bertambah kacau
Mengapa kita berpisah
Tak sanggup menahan asmara
Oh! Dengarlah
Jeritan batinku

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

DIMANA KAN KU CARI GANTI,

Dimana Kan Ku Cari Ganti - P.Ramlee

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Dimana Kan Ku Cari Ganti - P.Ramlee

Hendak ku nangis
Tiada berair mata
Hendak ku senyum
Tiada siapa nak teman
Kalaulah nasib
Sudah tersurat
Begini hebat
Apa nak buat

Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan perhati patah, hidup gelisah

Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggalku sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada berguna
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

DHANY KATAHATI,

True Love - Dhany KataHati

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments



True Love - Dhany Kata Hati

Kau penyeri dalam hidupku
Ku kan menjagamu tiap detik waktu
Moga kita bahagia
Selamanya

Seribu batu terpisah
Takkan berubah kasihku
Hanya kau saja yang ku mahu
Sejujurnya

Kau penyeri dalam hidupku
Ku kan menjagamu tiap detik waktu
Moga kita bahagia
Selamanya

Genggam tanganku jangan pernah lepaskan
Izinkan aku mencintai dirimu
Moga kita bahagia

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 6

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Kredit : Funyy Time 

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

DOKTOR INDONESIA,

Bertugas 4 hari tanpa henti meninggal

June 30, 2017 JAMIL HASHIM 2 Comments

Bertugas 4 hari tanpa henti meninggal / Artikel JM baca dan kongsikan dari MyMetro
Jakarta: Seorang pakar bius di sebuah hospital di sini meninggal dunia selepas bertugas selama empat hari tanpa henti kerana menggantikan rakannya yang bercuti menyambut Aidilfitri.
Dr Stefanus Taofik dilaporkan meninggal dunia ketika sedang berehat di sebuah bilik di hospital Bintaro Jaya pada malam semalam.
Media Indonesia melaporkan, Stefanus yang sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki berusia setahun meninggal dunia selepas bertugas selama empat hari tanpa henti.
Stefanus turut terpaksa bertugas di dua lagi hospital berhampiran kerana semua pakar bius di hospital berkenaan bercuti.
Kematian Stefanus diumumkan dalam akaun Twitter perubatan Indonesia, @blogdokter yang turut memuat naik gambar doktor muda berkenaan.
“Seorang lagi doktor meninggal dunia saat menjalankan tugas, Dr Stefanus Taofik.
“Seorang pakar bius harus berada di setiap pembedahan di dewan bedah dan kadangkala bertugas sampai pagi,” katanya.
Kematian Stefanus itu turut diratapi dunia perubatan Indonesia serta pengguna media sosial di negara berkenaan.
Stefanus dipercayai mengalami serangan jantung kerana terlalu penat bekerja dan terpaksa bertugas di tiga buah hospital pada masa yang sama.
“Kekurangan rehat dan makan serta minum yang tidak teratur kerana berjuang menyelamatkan nyawa pesakit akhirnya menyebabkan jantungnya sendiri terhenti,” kata seorang pengguna media sosial.
Ramai pengguna media sosial turut mendesak supaya kerajaan menetapkan peraturan jam bekerja untuk doktor bagi mengelak kejadian serupa berulang.

2 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

GELARAN ADIK BERADIK,

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 2 Comments

Gelaran Dalam Keluarga JM
Anak pertama : along
Anak kedua : angah
Anak ketiga : alang
Anak keempat : anjang
Anak kelima : andak
Anak keenam : acik
Anak ketujuh : usu
Video Sekadar Hiburan

Gelaran Biasa Kita Guna, (Kredit : BeritaKopak)
Anak pertama : along
Anak kedua : angah
Anak ketiga : alang
Anak keempat : atih
Anak kelima : andak
Anak keenam : uda
Anak ketujuh : tam
Anak kelapan : acik
Anak kesembilan : anjang
Anak kesepuluh : usu

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Tapi kalau mengikut kamus dewan edisi keempat, gelaran adik beradik yang betul adalah macam kat bawah ni:
1. Anak sulung : anak yg pertama (tertua);
2. Anak ngah : anak yg kedua
3. Alang: nama timang-timangan bagi anak yg ketiga
4. Utih* : 1. Ph panggilan utk anak yg keempat; 2. Pr nama timang-timangan utk anak yg keenam.
5. Anak panjang : anak yg kelima;
6. Anak putih : anak yg keenam
7. Anak hitam : anak yg ketujuh
8. Anak muda : a) orang yg masih muda, pemuda; b) anak yg kelapan
[kamus dewan edisi keempat]
kesimpulan yg boleh aku buat berdasarkan definisi dari kamus dewan tu:
Anak pertama : anak sulung – along – paklong/maklong
Anak kedua : anak ngah – angah – pakngah/makngah
Anak ketiga : alang – paklang/maklang
Anak keempat : utih – paktih/maktih (Pahang)*
Anak kelima : anak panjang – anjang – pak anjang/mak anjang
Anak keenam : anak putih – utih – paktih/maktih (Perak)*
Anak ketujuh : anak hitam – tam – paktam/maktam
Anak kelapan : anak muda – uda – pak uda/mak uda
(aku take note sebab nanti nak bagi gelaran kat anak dengan betol. hehehe)
Kredit : BeritaKopak

2 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

NABI,

Para Penghuni Langit Pertama Hingga ke 7

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Para Penghuni Langit Pertama Hingga ke 7  / Berdakwah – Peristiwa Isra Mi’raj adalah peristiwa agung dan penting didalam kehidupan Nabi Muhammad SAW. Waktu itu Nabi ditemani dengan malaikat Jibril mengalami perjalanan dari Mekkah sampai ke Baitul Maqdis. Dan pada peristiwa Isra Mi’raj ini, Nabi bertemu dengan Allah SAW dan memperoleh perintah dari Sang Pencipta untuk menggerakkan shalat 5 waktu sehari-harinya.
Berikut Para Penghuni Langit pertama Sampai ke 7 yang Jarang di Kenali Orang
Saat perjalanan mulia itu, Nabi mengendarai hewan bersayap dan memiliki ukuran besar, tubuhnya bahkan juga melebihi keledai, berwarna putih dan panjang. Hewan ini dikatakan sebagai Buraaq dan satu langkahnya dapat menempuh jarak sangat jauh dalam waktu relatif cepat sampai sejuta mata melihat. Serta dalam perjalanan berikut Nabi Muhammad melewati tujuh tingkat langit lalu bertemu para penghuninya di tiap-tiap tingkatan langit itu. Berikut beberapa penghuni langit ke 1 sampai ke 7.

Di bawah ini penghuni langit 1 sampai 7 yang didapati oleh Rasul, yaitu :

1. Langit pertama
Di tingkat pertama ini Nabi bertemu dengan wali Allah SWT dan manusia yang pertama kalinya di ciptakan di bumi, yaitu Nabi Adam AS. Di pertemuan ini Nabi Adam AS membekali Rasul dengan doa supaya setiap masalah yang dihadapi oleh Nabi bakal senantiasa di beri kebaikan. Sesudah bertegur sapa dan sama-sama mengatakan salam, lalu Nabi Muhammad SAW pergi dari langit pertama untuk meneruskan perjalanan ke tingkatan kedua.
2. Langit kedua
Pada tingkatan kedua ini Rasulullah SAW bertemu Nabi Yahya AS dan Nabi Isa AS. Dan mereka juga sama-sama bertegur sapa dan mengucapkan salam sama dengan di langit pertama. Kedua Nabi pendahulu Rasulullah SAW ini dapat membekali doa kebaikan pada Nabi Muhammad SAW sebelum beliau meneruskan perjalanannya ke tingkat langit ketiga.
3. Langit ketiga
Di tingkat ini, Nabi bertemu dengan penghuni langit ke 3 yang yaitu Nabi Yusuf AS, manusia paling tampan yang Allah SWT pernah ciptakan di muka bumi. Tidak hanya doa kebaikan yang didapatkan pada Rasul waktu mereka bertegur sapa dan saling mengatakan salam, rupanya Nabi Yusuf AS juga memberi setengah ketampanannya untuk Rasul sebelumnya ia terbang meneruskan perjalanannya.
4. Langit keempat
Penghuni langit ke empat yaitu Nabi Idris AS yang pernah berdakwah di Mesir pada Bani Qabil dan Memphis dan manusia pertama yang mengetahui tulisan. Dan sama dengan tingkatan terlebih dulu, mereka sama-sama bertegur sapa dan Nabi Idris memberi doa supaya semua masalah yang dikerjakan oleh Rasul diberikan kebaikan.
5. Langit kelima
Di langit ke lima ini Rasulullah bertemu dengan Nabi Harun AS yang mengikuti Nabi Musa AS dalam melepas Bani Israil dari tangan Firaun. Nabi Harun AS ini di kenal sebagai seorang yang pintar bicara dan meyakinkan orang. Waktu mereka bertegur sapa, Nabi Harus AS mendoakan Rasulullah SAW supaya tiap-tiap masalah yang dikerjakan mendapatkan kebaikan.
6. Langit keenam
Sesudah berjumpa dengan Nabi Harus AS di tingkat terlebih dulu, di sinilah Rasulullah bersua dengan Nabi Musa AS yang telah membantu Bani Israil terlepas dari Raja Firaun dan membimbing mereka pada kebenaran Illahi. Dan ketika Rasulullah berjumpa dengannya, mereka sama-sama mengatakan salam seperti dua teman dekat yang telah lama tak pernah berjumpa di mana penuh dengan keakraban. Sebelumnya Rasulullah terbang meninggalkan tingkat ke enam, Nabi Musa AS juga memberi doa kebaikan.
7. Langit ketujuh
Di sinilah Rasulullah berjumpa dengan Nabi Ibrahim AS, teman dekat Allah SWT sekalian ayah beberapa Nabi. Disini Rasul di ajak untuk pergi ke Sidratul Muntaha sebelumnya beliau bertemu dengan Allah dan Sidratul Muntaha berikut sebagai sinyal akhir dari batas langit ke 7. Sidratul Muntaha juga adalah tempat Rasulullah SAW berdialog dengan Sang Pencipta dan terima perintah shalat 5 waktu.
Berikut beberapa penghuni langit pertama sampai ke 7 yang dapat di ketahui lewat peristiwa mulia Isra Mi’raj.
Sumber : Kumpulanmisteri. com
Kredit : TambahCheese

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

ARTIS,

Wanita Terakhir - Fattah Amin

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Wanita Terakhir - Fattah Amin
Wanita Terakhir - Fattah Amin

Menjelang Hari - Hari Bahagia Kita
Kubayang Wajah Indahmu Bersamaku
Disisiku kau ukir senyum manismu
kau masih belum milik ku lagi...

Sambutlah cintaku duhai sayang
cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini
Sendiri...

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila ku harus menanti
Untuk kau menjadi milikku

Ohhhh sayang
Sungguh sempurna
Tiada lain ku mahu

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri
Dan aku renangi lautan sepi
Menukil kembali bayang mu disini dalam pelukanku
Selamanya

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri

Terimalah cinta ku kekasihku
Ku impi bersamamu hingga ke syurga
Biar kita bahagia untuk selamanya
Abadi

Sambutlah cintaku duhai sayang
Cinta kita untuk selamanya
Biarku sentuh hatimu ini sendiri

Selamat malam Wanita Terakhir
Tak mungkin ku kan temu seindah ini
Sampai bila harus ku menanti
Untuk kau menjadi milikku

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

ARTIS,

Biodata Ringkas Fattah Amin

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

Biodata Ringkas Fattah Amin:



Biodata Ringkas Fattah Amin:


Nama Penuh: Abdul Fattah B. Mohd Amin
Nama Panggilan: Fattah Amin
Asal: Setiawangsa, Kuala Lumpur
Tarikh Lahir: 14 September 1990
Umur: 26 (2016)
Pendidikan: Mahasiswa Bidang Seni (Uitm)
Kerjaya: Pelakon, Model
Drama: Cinta Jannah, Playboy itu Suami Aku, Cinta Ibadah, Bencinta, Bodyguard, Hello Mr Perfect, Ketupat Palas Mr Handsome, Suri Hati Mr Pilot (2016)
Telefilem: From Hater to Lover, Asparagus, Yang Mana Satu, Alien Planet Cinta, Hello Mr Perfect Raya, Dendam Manisa
Filem: KL Special Force (2017)

Single : Wanita Terakhir

Media Sosial:
Facebook: Fattah Amin
Instagram: FattahAminz
Twitter: Fattah Amin

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

BERHARAP KAU SETIA,

Berharap Kau Setia - D'WAPINZ

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments


Berharap Kau Setia - D'WAPINZ

aku yang tak pernah bisa
bila jauh darimu
aku tak ingin engkau ada
di samping yang lain

bila waktu izinkanku
untuk terus bersamamu
aku kan selalu menjagamu
di setiap nafas hidupku

bila kau jauh ingat aku
dekap bayangku bersamamu
bila kau dekat peluk tubuhku
janjilah padaku tetap setia

aku tak ingin engkau pergi
aku tak ingin engkau jauh
aku sangat mencintaimu
sungguh-sungguh mencintaimu

bila waktu izinkanku untuk terus bersamamu
aku kan selalu menjagamu di setiap nafas hidupku
bila kau jauh ingat aku, dekap bayangku bersamamu
bila kau dekat peluk tubuhku, janjilah padaku tetap setia

aku tak ingin engkau pergi, aku tak ingin engkau jauh
aku sangat mencintaimu, sungguh-sungguh mencintaimu
ku hanya ingin kau mengerti, ku hanya ingin kau pahami
ku harap kau tetap di sini tuk sama-sama setia

aku tak ingin engkau pergi, aku tak ingin engkau jauh
aku sangat mencintaimu, sungguh-sungguh ku cinta kamu
ku hanya ingin kau mengerti, ku hanya ingin kau pahami
ku harap kau tetap di sini tuk sama-sama setia

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 5

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Kredit : FulToO mAsTi

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 4

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 3

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

kREDIT : FulToO mAsTi

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 2

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

FACEBOOK,

Facebook : Koleksi Video Terbaik 1

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

PUASA,

HUKUM QADHA’ PUASA RAMADHAN BERSEKALI DENGAN PUASA 6 SYAWAL

June 29, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

HUKUM QADHA’ PUASA RAMADHAN BERSEKALI DENGAN PUASA 6 SYAWAL

*Mukaddimah*

Alhamdulillah, kita baru selesai melaksanakan ibadat puasa Ramadhan dengan jayanya. Semoga Allah kurniakan kepada kita penerimaan segala ibadat yang kita lakukan sepanjang bulan Ramadhan sama ada yang wajib mahupun yang sunat. Dengan menjelmanya Syawal, disamping kita berhari-raya dengan penuh kesyukuran, kita juga digalakkan untuk melaksanakan puasa enam Syawal. Ini kerana ia mempunyai banyak kelebihan. Banyak persoalan yang ditimbulkan berkenaan dengan Hukum Qadha’ Puasa Ramadhan Bersekali Dengan Puasa 6 Syawal. Justeru, pada kali ini akan menjawab persoalan berkaitan dengan isu ini. Semoga kita semua menjadi hamba-hamba Allah yang bertakwa dan cintakan amalan soleh.

*Kelebihan Puasa Enam*

            Terdapat hadis yang menunjukkan kelebihan puasa enam. Antaranya:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ اَتْبَعَهُ سِتَّا مِنْ شَوَّالٍ فَكَأَنَّمَا صَامَ الدَّهْرَ

Maksudnya: “Sesiapa yang puasa Ramadhan kemudian diikuti dengan puasa enam hari Syawal, maka seolah-olah dia berpuasa setahun.”

Riwayat Muslim, Abu Daud, al-Turmuzi, Al-Nasaie, Ibn Majah, Ahmad dan lain-lain. Imam al-Turmuzi berkata hadis hassan.

Ini menunjukkan bahawa maksud puasa Ramadhan seolah-olah setiap hari mewakili gandaan 10 hari. Justeru, ditambah dengan enam hari Syawal, maka jadilah ia 360 hari. Itulah tafsiran sebahagian ulama.

Hukum Puasa Qada’ Ramadhan Beserta Dengan Puasa Sunat Syawal

Dalam hal ini, para ulama telah khilaf kepada beberapa pendapat:.

*PERTAMA: SAH*

Hukumnya sah dan terjadi kepada kedua-duanya, iaitu qada’ dan sunat.
Inilah pendapat:
Imam Ibn Hajar al-Haitami
Syeikh Muhammad Ramli. Lihat al-Nihayah (1/162)
dan juga Fatawa al-Ramli (2/339)
Imam al-Barizi.
Lihat al-Ashfah wa al-Nazhair (1/161)
Syeikhul Islam Syeikh Zakaria al-Ansari dalam Haasyiah al-Syarqawi ala al-Tahrir (1/427)
Inilah juga pendapat kebanyakan ulama mutakhirin

*KEDUA: TIDAK SAH*

Tidak sah tetapi terhasil yang fardhu sahaja iaitu puasa qada’ Ramadhan tidak kepada puasa sunat Syawal.

Inilah pendapat:
Imam al-Asnawi
Syeikh Ibn al-Solah
Abu Makhramah
Lihat Bughiah al-Mustarsyidin (3/95-96)
Hujah mereka tidak boleh tasyrik atau sekutukan dua jenis ibadah dalam satu ibadah.

*Tarjih*

Setelah meneliti dua hujah, kami lebih cenderung kepada pendapat yang membolehkannya. Ini kerana ia merupakan jenis ibadah yang sama tetapi dengan dua niat. Ini juga pendapat sebahagian ulama berdasarkan pengamatan kepada beberapa nas. Walaupun begitu, yang terbaiknya adalah memisahkan antara qada’ puasa Ramadhan dengan puasa enam Syawal untuk keluar daripada khilaf.

Imam Ibn Hajar menggunakan bahasa dengan katanya terhasil asal pahala tetapi bukan dalam bentuk sempurnanya jika ia berniat untuk kedua-duanya
(niat qada Ramadhan dan sunat Syawal). Lihat al-Tuhfah (3/390).

Semoga dengan penjelasan ini, akan memberi kefahaman kepada kita berkenaan dengan isu puasa qada’ Ramadhan dan puasa enam Syawal.

Sekian.
Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri
*Mufti Wilayah Persekutuan*

#copypaste
#whatsapp
#jmbelog

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

DESERT,

Desert Mudah

June 28, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

Desert Mudah, lihat video di bawah

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

COKLAT,

Kinder Bueno - Discover The Bueno Side Of Life

June 28, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments


Kinder Bueno - Discover The Bueno Side Of Life

Facebook : Kinder Bueno

Website : Ferrero

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

CARA SELAMATKAN LAUK MASIN,

5 Cara Untuk 'Selamatkan' Lauk Pauk Yang Terlalu Masin

June 28, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

5 Cara Untuk 'Selamatkan' Lauk Pauk Yang Terlalu Masin





Di bulan puasa ni, agak sukar untuk kita tahu rasa masakan yang dimasak. Jadi bila sampai ‘part’ untuk letak garam, memang main agak-agak je. Kadang-kadang boleh pula kita terlupa sampai dua kali masuk garam. Dah termasin pula lauknya. Jika anda hadapi masalah ini, cara-cara di bawah boleh anda cuba. 

1. CUCI DENGAN AIR
Jika masakan anda terlalu masin, bahan-bahan makanan yang ada dalam kuah tersebut boleh dicuci dengan air. Caranya mudah sahaja, keluarkan daging, ayam atau sayuran dan bilas dengan air bagi mengurangkan rasa masin. Masukkan kembali ke dalam kuah yang telah ditambah dengan air. Hasilnya amat memuaskan.



2. TAMBAH KARBOHIDRAT

Sup terlebih masin? Usah risau kerana ia masih boleh diselamatkan. Cuba masukkan hirisan ubi kentang, beras ( diikat dalam uncang) atau sedikit tepung. Ini kerana sumber karbohidrat ini berupaya menyerap rasa masin dan boleh membuatkan masakan anda kembali enak.

3. MADU / GULA

Jika anda memasak hidangan seperti sambal, rasa masin tersebut boleh dikurangkan dengan menambah sedikit gula atau madu kedalam hidangan. Namun jangan terlalu banyak kerana makanan anda akan menjadi manis.

4. TAMBAH CECAIR
Untuk jenis hidangan berkuah, selain dibasuh dan ditambah sumber karbohidrat, rasa masin juga boleh dikurangkan dengan menambah jumlah cecair pada kuah seperti air dan sos tomato. Tambah seadanya sehingga rasa masin berkurangan.

5. JUS LEMON / LIMAU

Rasa masam dari buah-buahan sitrus seperti lemon dan limau boleh mengimbangi rasa masin dalam masakan. Contohnya, jika kuah tomyam anda terlalu masin, perah jus limau nipis dengan secukupnya. Ia juga menjadikan makanan lebih enak. - ResepiFavourite

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

KUCING,

VIDEO : MALAS NAK BERGERAK

June 28, 2017 JAMIL HASHIM 0 Comments

VIDEO : MALAS NAK BERGERAK

0 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

GAMBAR,

Selfie tak kena tempat

June 28, 2017 JAMIL HASHIM 1 Comments

Selfie tak kena tempat (Maaf jika ia tidak sesuai dengan penglihatan anda)

1. Mamat pervert tengah mengintai

2. Acah-acah menjadi camera shy

3. Kononnya gambar dia dirakam curi-curi semasa sedang tidur

4. Lihat apa yang tidak kena

5. Lihat bayang-bayang pada cermin di bahagian atas

6. Apa yang tidak kena?

7. Agak-agaklah…

8. Jangan tak pandang belakang

9. Photobomb

10. Boleh tangan dungunya…

11. Gangsta…

12. Pakai baju tapi tak pakai seluar

13. Photobomb

14. Acah-acah diganggu paparazzi di bilik mandi

15. Eyes on the prize babe!

16. Bad parenting

17. Salah fokus

18. Perangai selekeh

19. Photobomb

21. Cuba cari apa yang tidak kena

22. Jemnya jalan tu kak

23. Beli apa tu?

24. Lubang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku

25. Antara sebab untuk tidak berselfie di dalam tandas

26. Photobomb

27. Timing terbaik

28. Anak mak

29. Bila anjing jadi camera-whore

30. Photobomb

31. Besarnya labah-labah

32. Cuba cari apa yang tidak kena

33. Ini pun sama

34. Kes dua kali lima

35. Serupa…

Kredit : TaikoTV

1 comments:

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"