Pages

September 01, 2022

Terima KasihAssalamualaikum dan salam sejahtera sahabat2 semua.

Hari ini saya nak menceritakan satu pengalaman yang pernah saya lalui dahulu.

Dulu saya adalah pekerja kilang. Tetapi disebabkan minat berniaga dan mempunyai semangat yang kuat untuk "berjaya" alias ada duit yang banyak alias kayalah katakan, jadi berbagai jenis perniagaan saya buat. Tapi semuanya terlingkup.

Bila masuk umur 40-an, waktu tu, rumah sendiri tak ada, kereta pun tak ada. Sebelum tu ada la kereta, tapi last2 kena tarik pasal tak mampu nak bayar. Yang ada hanyalah hutang yang bertambun.

Hidup memang menderita waktu tu, apa taknya, asyik kena kejar dengan bank, surat mahkamah dan sewaktu dengannya.

Waktu tu, saya tak tahu kenapa saya sering gagal, sedangkan saya ni boleh dikatakan bijak jugak, kerana saya pelajar terbaik sains mathematik di universiti, dan ilmu pengurusan agak banyak kerana berjawatan tinggi di kilang, tetapi gagal dalam bisnes.

Dengan ilmu dan kepandaian yang ada, sepatutnya kalau buat bisnes tu, logik akalnya tentulah berjayakan. Ini tidak, tujuannya nak dapat duit yg banyak, tapi last2 hutang yang bertimbun. Umur pulak dah makin tua ni.

Akhirnya saya berhenti kerja. Dan keadaan semakin teruk. Kalau dulu sewaktu kerja, masih ada jugaklah gaji nak bayar hutang, nak makan, nak bayar duit sewa, tapi bila berhenti, rakan2 pun boleh bayangkan apa akan berlaku.

Waktu itulah saya terlalu kuat berfikir, manaaaa salahnya saya ni.

Saya teringat dalam Quran ada beritahu, yang saya faham, kalau kita bersyukur, Allah akan tambahkan nikmat. Saya rasa saya dah bersyukur dah. Saya dah solat dah, doa, doa dah, tapi kenapa nikmat tak tambah2 pun, lagi menderita ada.

Itulah kali pertama, saya tanya diri saya, eh aku ni dah bersyukur ke belum? atau aku ni sebenarnya termasuk orang2 yang tak pernah bersyukur pun? kalau tak, tak kan jadi macam ni.

Jadi macamana nak tahu saya ni beryukur atau tidak, kalau orang demam boleh jugak guna jangka suhu, untuk sukat suhu, kalau bersyukur nak guna apa untuk sukat syukur ni.

Jumpa pulak hadis nabi, yg lebih kurang saya faham, saya tidak dikira bersyukur kepada Allah kalau saya tak berterima kasih kepada sesama manusia.

oooo ini cara nak sukat bersyukur rupanya. Maknanya kalau saya 100% cakap terima kasih kepada orang lain, maknanya saya 100% bersyukur pada Allah la, itu yg saya faham.

Jadi saya pun buat pengiraan untuk satu hari.

1. Kawan bagi rokok sebatang pada saya, saya ucapkan terima kasih.
2. Kawan tumpangkan kereta kepada saya, saya ucapkan terima kasih.
3. Isteri masakkan nasi kepada saya, eh baru perasan, saya tak pernah ucapkan terima kasih kerana masakkan utk saya.
3. Isteri basuhkan baju saya, eh tak perasan lagi, saya tak ucapkan terima kasih pun.
5. Isteri cuci pingan kita selepas makan, oh ya, saya tak ucap pun terima kasih.
6. Isteri temankan kita tidur bersama, tak pernah saya ucapkan terima kasih.
7. Isteri strekakan baju saya hari tu, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
8. Isteri kemaskan tempat tidur saya, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
9. Isteri pergi pasar belikan lauk, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
10. Isteri jaga anak2 saya seharian dirumah, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
11. Isteri lipatkan baju saya, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
12. Isteri seharian duduk rumah, elakkan pencuri masuk dan curi barang2 kita, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
13. Kadang2 isteri semata-mata temankan kita makan kat rumah, dia pulak tak makan kerana kurang sihat, rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
14. Isteri ambilkan ubat waktu kita demam....., eeee, rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.
.
.
70. Anak kecil kita buat lawak, buat saya tersenyum dan gembira, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih jugak.

71. Anak temankan saya bersembang, entah apa2 cerita dia buat, eeee rasanya saya tak ucapkan terima kasih pun.

72. Anak telefon kita waktu kerja kerana nak ceriakan kita, saya tak ucap terima kasih pun, kena marah lagi ada, kerana ganggu waktu kerja.

73. Anak selalu buat perkara untuk tunjukkan dia dah makin pandai, tapi banyak yg tak kena dimata kita, semata2 utk mengembirakan bapak dia, saya tak ucap pun terima kasih, kena marah lagi ada.
.
.
.
98. Waktu bawa kereta, orang bagi laluan kita untuk keluar simpang atau nak bertukar lane, tak pernah pun kita ucapkan terima kasih. Kita kata, kalau aku ucapkan pun, bukan dia nak dengar. Tapi Nabi tak beritahu pulak salah satu syaratnya, mesti orang tu dengar. Apatah lagi nak turunkan cermin nak keluarkan tangan nak ucapkan terima kasih. Tapi kalau orang tu tak bagi peluang kita nak tukar lane, berkoyan2 kita maki dia, sama jugak, bukan dia nak dengar pun, tapi maki tetap maki.

99. Bangla ambil sampah depan rumah saya, saya tak cakap pun terima kasih pada dia. Dalam hati kata, dah memang kerja dia.

100. Grab hantar saya balik rumah. Dia ada cakap terima kasih, dah saya ada cakap sama2, tapi saya tidak pula cakap terima kasih pada dia.

101. Saya pergi kedai beli rokok, pekedai tu bagi duit baki dan ucapkan terima kasih pada saya. Saya cakap sama2, tapi saya tak ucapkan terima kasih kembali kepada dia kerana berikan saya rokok.

102. Saya makan di kedai makan, dan makanannya sangat sedap, tapi saya tak pernah pun ucapkan terima kasih kepada mereka kerana masak yg sedap utk saya.

103. Saya naik kapal terbang, pilot tu bawa dengan cermat sehingga saya sampai destinasi, saya tak pernah pun cakap terima kasih atau minta pramugari sampaikan terima kasih saya pada pilot tersebut.
.
.
299. Emak telefon kerana dia memang sayang saya, saya tak ucap pun terima kasih kerana dia sentiasa sayang, tapi saya kata, "Emak kejap lagi saya call balik mak ya, tengah ada mesyuarat sekarang ni, maaf mak ya".

300. Belum cerita berapa juta kali yang kita terlupa untuk ucapkan terima kasih pada mak dan ayah atas segala perbuatan baiknya pada kita.

oooop... 2/300 < 1%, oh, itulah tahap saya bersyukur kepada Allah. <1% sahaja, lebih baik saya letakkan kosong terus.

Sah lah sudah, saya adalah hamba yang tidak tahu berterima kasih kepada Allah. Saya adalah orang yang tidak tahu bersyukur.

Ia ada dua saje, syurga neraka, panas sejuk, tinggi rendah, besar kecil, syukur sombong.

Aaaaa ini yang berat ni untuk menerima hakikat bahawa "aku ini seorang yang sombong". Aku ni tiada beza ngan iblis rupanya. Sombong.

Barulah saya sedar, patutlah hidup saya susah selama ini. Patutlah bisnes saya semuanya tak menjadi. Patutlah semua usaha saya tidak berhasil. Patutlah gaji yang saya dapat tak berkat. Patutla hutang saya tak pernah nak habis2.

Hari itu saya seperti dihantuk dengan batu yang besar.

Itulah hari bermula mulut saya tidak lekang dari ucapan terima kasih, terutama kepada ibubapa (walau pun mereka dah tiada lagi), saya sering luangkan masa cakap2 sorang, macam orang tak berapa sihat la... Terima kasih, emak ayah, kerana ....

Saya sering ucapkan terima kasih pada arwah bapa mertua saya...

Setiap hari saya ucapkan berpuluh2 kali terima kasih pada emak mertua saya, isteri saya, pada anak2 saya, pada keluarga saya, pada rakan2, pada siapa saja yang berbuat baik kepada saya.

Hasilnya.........

Mana boleh terfikir, hutang saya yang hampir RM400,000, yang saya cipta berpuluh tahun, boleh saya clearkan dalam masa beberapa bulan sahaja.

Mana boleh terfikir, saya ada rumah, saya ada kereta, saya ada tanah, semuanya saya beli cash.

Mana boleh terfikir, yang saya hidup sekarang ini dengan bebas hutang, tiada hutang.

Mana boleh terfikir, sebahagian besar daripada komisyen saya, saya berikan kepada orang lain.

Mana boleh terfikir, saya boleh dapat untung yang banyak hanya dengan bisnes menjual simkad yang hanya bermodalkan seratus dua ratus ringgit sahaja.

Mana boleh terfikir, yang dulu kehidupan saya dok asyik meminta minta kepada Allah, mintak rezeki lah, minta kelapangan lah, minta dipermudahkan lah. minta itu dan ini lah, tapi terlupa yang Allah sentiasa beri rezeki, kelapangan dan kemudahan semenjak dari dalam perut mak saya lagi, hinggalah sekarang. Hanya disebabkan tak nak bersyukur dan sombong, semuanya itu jadi tertutup. Itulah sebabnya sekarang langsung tak mahu meminta apa2 lagi, malu pada Allah.

Dia dah bagi banyak dan sentiasa bagi banyak pun, tapi duk komplain kepada benda yang tak dapat je.

Mana boleh terfikir, yang sekarang ini kehidupan saya tiada lagi rasa takut atau pun susah hati.

Semuanya hanya bermula dengan membasahkan mulut saya dengan ucapan terima kasih sebanyak mungkin setiap hari, dan...

Hasilnya, Allah berikan syurga kepada saya semasa saya hidup.

Rupanya tak susah nak dapat syurga dunia ni ya..... Terima kasih ya Allah.

Terima kasih kepada yang sudi membacanya.

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!