Punca Sakit Kepala, Kerap Main Handphone Boleh Buat Tengkorak Tumbuh 'Tanduk'

Punca Sakit Kepala, Kerap Main Handphone Boleh Buat Tengkorak Tumbuh 'Tanduk'
Tanduk ini dilaporkan mengalami pembesaran dan semakin bertambah jika kerap bermain phone
Satu tulang tajam seakan-akan tanduk didapati tumbuh pada belakang tengkorak mereka yang asyik melihat telefon pintar, kata pasukan penyelidik Australia.
Bahagian bawah tengkorak yang dinamakan occipital protuberance itu dilaporkan mengalami pembesaran dan semakin bertambah, khususnya pada mereka yang berusia antara 18 hingga 30 tahun.
tengkorak tumbuh tanduk jika terlalu kerap lihat telefon bimbit – kajian
Penyelidik dari Universiti Sunshine itu telah menjalankan imbasan keatas lebih 1000 tengkorak dan melihat banyak masalah bonjolan pada tengkorak pesakit.
“Saya menjadi doktor lebih daripada 20 tahun dan hanya pada dekad sebelum ini saya melihat semakin banyak masalah bonjolan berlaku pada tengkorak pesakit,” kata ketua penyelidik berkenaan, Dr. David Shahar.
tengkorak tumbuh tanduk jika terlalu kerap lihat telefon bimbit – kajian
Menurutnya lagi, masa yang dihabiskan dengan peranti gadget mungkin menjadi tekanan pada bahagian tubuh yang jarang digunakan, menyebabkan ia berubah sedikit demi sedikit.
Otot pada bahagian leher yang bersambung pada kepala kerap digunakan seseorang ketika sedang tunduk menghadap telefon bimbit, menyebabkan ia menjadi semakin besar dan kuat. Akibatnya, tengkorak yang mempunyai berat purata 5 kilogram, akan menghasilkan lapisan tulang baru bagi mengukuhkan bahagian yang menyokong otot pada leher ini.
Adakah anda merasakan tulang ini pada bahagian tengkorak anda?
Sumber: 7News
Kredit : Era.je

1 Ulasan

COMMENT IS YOUR OWN RESPONSIBILITY. THANK YOU.

  1. sungguh menakutkan..

    btw,jemputlah join contest di blog saya, senang ja caranya =)

    http://at-tarmizi.blogspot.com/2019/11/contest-isi-dialog-di-blog-at.html

    BalasPadam
Catat Ulasan
Terbaru Lebih lama