Pages

April 10, 2021

Surah al-mulk dalam rumi, Terjemahan Surah al mulk

Surah al mulk dalam rumi


BismiAllahialrrahmanialrraheemi
1. Tabaraka allathee biyadihi almulku wahuwa AAalakulli shay-in qadeerun
2. Allathee khalaqa almawta waalhayataliyabluwakum ayyukum ahsanu AAamalan wahuwa alAAazeezu alghafooru
3. Allathee khalaqa sabAAa samawatin tibaqanma tara fee khalqi alrrahmanimin tafawutin fairjiAAialbasara hal tara min futoorin
4. Thumma irjiAAi albasara karratayni yanqalib ilayka albasarukhasi-an wahuwa haseerun
5. Walaqad zayyanna alssamaaalddunya bimasabeehawajaAAalnaha rujooman lilshshayateeni waaAAtadna lahum AAathaba alssaAAeeri
6. Walillatheena kafaroo birabbihim AAathabu jahannama wabi/saalmaseeru
7. Itha olqoo feeha samiAAoo laha shaheeqan wahiyatafooru
8. Takadu tamayyazu mina alghaythi kullama olqiya feeha fawjun saalahumkhazanatuha alam ya/tikum natheerun
9. Qaloo bala qad jaana natheerun fakaththabnawaqulna ma nazzala Allahu min shay-in in antum illafee dalalin kabeerin
10. Waqaloo law kunna nasmaAAu aw naAAqilu ma kunnafee as-habi alssaAAeeri
11. FaiAAtarafoo bithanbihimfasuhqan li-as-habi alssaAAeeri
12. Inna allatheena yakhshawna rabbahum bialghaybi lahum maghfiratun waajrun kabeerun
13. Waasirroo qawlakum awi ijharoo bihi innahu AAaleemun bithati alssudoori
14. Ala yaAAlamu man khalaqa wahuwa allateefu alkhabeeru
15. Huwa allathee jaAAala lakumu al-arda thaloolan faimshoo fee manakibiha wakuloo minrizqihi wa-ilayhi alnnushooru
16. Aamintum man fee alssama-ian yakhsifa bikumu al-arda fa-itha hiya tamooru
17. Am amintum man fee alssama-ian yursila AAalaykum hasiban fasataAAlamoona kayfa natheeri
18. Walaqad kaththaba allatheena min qablihim fakayfa kananakeeri
19. Awa lam yaraw ila alttayrifawqahum saffatin wayaqbidna ma yumsikuhunna illaalrrahmanu innahubikulli shay-in baseerun
20. Amman hatha allathee huwa jundun lakum yansurukummin dooni alrrahmani inialkafiroona illa fee ghuroorin
21. Amman hatha allathee yarzuqukum in amsaka rizqahu ballajjoo fee AAutuwwin wanufoorin
22. Afaman yamshee mukibban AAala wajhihi ahda amman yamsheesawiyyan AAala siratin mustaqeemin
23. Qul huwa allathee anshaakum wajaAAala lakumu alssamAAa waal-absara waal-af-idataqaleelan ma tashkuroona
24. Qul huwa allathee tharaakum fee al-ardi wa-ilayhituhsharoona
25. Wayaqooloona mata hatha alwaAAdu in kuntum sadiqeena
26. Qul innama alAAilmu AAinda Allahi wa-innama ananatheerun mubeenun
27. Falamma raawhu zulfatan see-at wujoohu allatheena kafaroowaqeela hatha allathee kuntum bihi taddaAAoona
28. Qul araaytum in ahlakaniya Allahu waman maAAiya aw rahimanafaman yujeeru alkafireena min AAathabin aleemin
29. Qul huwa alrrahmanuamanna bihi waAAalayhi tawakkalna fasataAAlamoona man huwafee dalalin mubeenin
30. Qul araaytum in asbaha maokum ghawran famanya/teekum bima-in maAAeenin

Terjemahan Surah al mulk


Dengan Nama ALLâh Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani
1.      Maha berkat (serta Maha Tinggilah kelebihan) Tuhan Yang Menguasai pemerintahan (dunia dan akhirat); dan memanglah ia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu;
2.      Dia lah Yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu Yang lebih baik amalnya; dan ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang Yang bertaubat);
3.      Dia lah Yang telah mengaturkan kejadian tujuh petala langit Yang berlapis-lapis; Engkau tidak dapat melihat pada ciptaan ALLâh Yang Maha Pemurah itu sebarang keadaan Yang tidak seimbang dan tidak munasabah; (jika Engkau ragu-ragu) maka ulangilah pandangan - (mu) - Dapatkah Engkau melihat sebarang kecacatan?
4.      Kemudian ulangilah pandangan (mu) berkali-kali, nescaya pandanganmu itu akan berbalik kepadamu Dengan hampa (daripada melihat sebarang kecacatan), sedang ia pula berkeadaan lemah lesu (kerana habis tenaga Dengan sia-sia).
5.      Dan Demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit Yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) Dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka Yang menjulang-julang.
6.      Dan bagi orang-orang Yang kufur ingkar terhadap Tuhan mereka, disediakan azab neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat kembali.
7.      Apabila mereka dicampakkan ke dalamnya, mereka mendengar suara jeritannya meraung-raung, sedang ia menggelegak.
8.      Hampir-hampir ia pecah berkecai-kecai kerana kuat marahnya. tiap-tiap kali dicampakkan ke dalamnya sekumpulan besar (dari orang kafir), Bertanyalah penjaga-penjaga neraka itu kepada mereka: "Tidakkah kamu pernah didatangi seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran (di dunia dahulu)?"
9.      Mereka menjawab: "Ada! sebenarnya telah datang kepada Kami seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran, lalu Kami dustakan serta Kami katakan (kepadanya): ALLâh tidak menurunkan sesuatupun, kamu (Wahai orang Yang mendakwa menjadi Rasul) hanyalah berada Dalam kesesatan Yang besar! "
10.  Dan mereka berkata: "Kalaulah Kami dahulu mendengar dan memahami (sebagai orang Yang mencari kebenaran), tentulah Kami tidak termasuk Dalam kalangan ahli neraka".
11.  Akhirnya mereka mengakui dosa-dosa mereka (sebagai orang-orang Yang kufur ingkar), maka tetaplah JauhNya rahmat ALLâh dari ahli neraka.
12.  Sesungguhnya orang-orang Yang takut (melanggar hukum) Tuhannya semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab tuhan, mereka beroleh keampunan dan pahala Yang besar.
13.  Dan tuturkanlah perkataan kamu Dengan perlahan atau Dengan nyaring, (sama sahaja keadaannya kepada ALLâh), kerana Sesungguhnya ALLâh Maha mengetahui akan Segala (isi hati) Yang terkandung di Dalam dada.
14.  Tidakkah ALLâh Yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? sedang ia Maha Halus urusan PentadbiranNya, lagi Maha mendalam PengetahuanNya!
15.  Dia lah Yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki Yang dikurniakan ALLâh; dan (ingatlah), kepada ALLâh jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya).
16.  Patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Tuhan Yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menunggang-balikkan bumi menimbus kamu, lalu bergegarlah bumi itu Dengan serta-merta (melenyapkan kamu di bawahnya)?
17.  Atau Patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada ALLâh Yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menghantarkan kepada kamu angin ribut Yang menghujani kamu Dengan batu; maka Dengan itu, kamu akan mengetahui kelak Bagaimana buruknya kesan amaranKu?
18.  Dan Demi sesungguhnya! orang-orang (kafir) Yang terdahulu daripada mereka telah mendustakan (rasul-rasulnya lalu mereka dibinasakan); Dengan Yang demikian, (perhatikanlah) Bagaimana buruknya kesan kemurkaanKu.
19.  Patutkah mereka menutup mata dan tidak memerhatikan (kekuasaan ALLâh pada) burung-burung Yang terbang di atas mereka, (siapakah Yang menjaganya ketika) burung-burung itu mengembang dan menutupkan sayapnya? tidak ada Yang menahannya (daripada jatuh) melainkan (kekuasaan) Allah Yang Maha Pemurah. Sesungguhnya ia Maha melihat serta mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.
20.  Bahkan siapa Dia Yang menjadi tentera bagi kamu, Yang akan menolong kamu selain dari ALLâh Yang Maha Pemurah? (sebenarnya) orang-orang Yang kafir tidak lain hanyalah berada Dalam keadaan terpedaya.
21.  Atau siapa Dia Yang dapat memberi rezeki kepada kamu jika Allah menahan rezekiNya? (tidak ada sesiapapun), bahkan mereka (yang musyrik itu) kekal terus Dalam keadaan sombong angkuh serta melarikan diri (dari kebenaran).
22.  Maka Adakah orang Yang berjalan (melalui jalan Yang tidak betul, Yang menyebabkan Dia selalu jatuh) tersungkur di atas mukanya: boleh mendapat hidayah - atau orang Yang berjalan tegak betul, melalui jalan Yang lurus rata?
23.  Katakanlah (Wahai Muĥammad): "ALLâh Yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada), dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (untuk kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur".
24.   Katakanlah lagi: "Dia lah Yang mengembangkan kamu di bumi, dan kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan".
25.  Dan mereka (yang ingkar) berkata: "Bilakah datangnya (hari kiamat) Yang dijanjikan itu, jika betul kamu orang-orang Yang benar?"
26.  Katakanlah (Wahai Muhammad): "Sesungguhnya ilmu pengetahuan (tentang masa kedatangannya) hanya ada pada sisi ALLâh, dan Sesungguhnya Aku hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran Yang terang nyata".
27.  Kemudian apabila (datang kiamat dan) mereka melihat (azab) Yang dijanjikan itu secara dekat, muramlah muka orang-orang Yang kafir itu, serta dikatakan (kepada mereka): "Inilah Dia Yang dahulu kamu Kerap kali minta disegerakan kedatangannya!".
28.  Tanyalah (Wahai Muĥammad, kepada mereka): "Bagaimana fikiran kamu, jika Allah binasakan daku dan orang-orang Yang bersama-sama denganku (sebagaimana Yang kamu harap-harapkan), atau ia memberi rahmat kepada Kami (sehingga Kami dapat mengalahkan kamu), - maka siapakah Yang dapat melindungi orang-orang Yang kafir dari azab seksa Yang tidak terperi sakitnya?".
29.  Tegaskan (Wahai Muĥammad, kepada mereka): "ALLâh Dia lah Yang Maha Pemurah, Yang Kami beriman kepadaNya, dan Yang kepadanya Kami berserah diri; oleh itu kamu akan mengetahui kelak siapakah Yang berada Dalam kesesatan Yang nyata".
30.  Katakanlah lagi: "Bagaimana fikiran kamu, sekiranya air kamu hilang lenyap (di telan bumi), maka siapakah (selain ALLâh) Yang dapat mendatangkan kepada kamu air Yang sentiasa terpancar mengalir?".

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!