9 Jenis Resepi Air Berbuka Puasa
Air Mata Kucing |
#1 Resepi Air Mata Kucing
Bahan-bahan yang diperlukan :
- Buah mata kucing kering secukupnya
- 1 buku gula melaka
- 2 buku gula batu
- Gula mengikut kemanisan
- Air secukupnya
- Daun pandan di simpul
Cara-cara penyediaannya :
1. Cuci buah mata kucing hingga bersih.
2. Masukkan dalam periuk bersama air dan daun pandan.
3. Rebus sehingga kembang dengan api sederhana.
4. Masukkan pula gula melaka, gula batu dan masak hingga gula hancur dan sedikit pekat.
5. Perasakan gula dan siap dihidangkan panas atau sejuk.
Ekspresso Ais |
#2 Resepi Ekpresso Ais
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 2 sudu kecil kopi espresso segera
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 1 cawan air panas
- 1 sudu teh serbuk coklat
- 1sudu kecil sirap coklat
- Air batu secukupnya
- Krim putar
Cara-cara penyediaannya :
1. Larutkan kopi, susu pekat, serbuk coklat dengan air panas, kacau rata.
2. Tuangkan ke dalam gelas atau cawan. Masukkan air batu secukupnya.
3. Jika suka, letak krim putar di atasnya bersama sirap coklat.
4. Sedia dihidangkan.
Laici Asam Boi |
#3 Resepi Air Laici + Asam Boi + Lemon + Soda + Serai
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 1 tin laici
- 1 batang serai
- Sedikit asam boi
- 1 botol ice cream Soda F&N biru
- 2 biji lemon
Cara - cara penyediaannya :
1. Masukkan 1 tin laici, 1 batang serai yang sudah diketuk, sedikit asam boi ke dalam bekas.
2. Masukkan pula 1 botol ice cream Soda F&N biru bersama 2 biji lemon.
3. Kacau sebati dan siap untuk diminum.
Air Dragon mix Fruit |
#4 Resepi Air Dragon mix Fruit
Bahan-bahan yang diperlukan :
- Buah naga merah
- Buah mangga masak
- Buah anggur manis
- 1 tin laici
- Susu pekat manis
- Air masak
- Sedikit ais
Cara - cara penyediaannya :
1. Potong dadu semua buah.
2. Campurkan semua bahan-bahan dan masukkan ais.
3. Siap untuk dihidang.
- Pewarna adalah dari buah naga, tak perlu campur apa apa pewarna.
Jus Kedondong |
#5 Resepi Jus Kedondong
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 12 biji buah kedondong
- 10 biji asam boi jenis putih
- 4 biji limau kasturi, perah limaunya
- 3 liter air mineral/air berpenapis
- Setitis pewarna hijau (pilihan)
- Gula secukup rasa
- AIs kuib secukupnya
Cara - cara penyediaannya :
1. Rebus 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 senduk gula pasir shingga gula larut.
2. Cuci buah kedondong sehingga bersih atau boleh kikis dengan pisau kulit buah.
3. Potong kecil isi buah dan buang bijinya. Ketepika.
4. Kikis isi asam boi yang telah direbus tadi, buang bijinya.
5. AIr rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug.
6. Tambah baki air mineral tadi, kacau dan rasa, jika kurang manis boleh tambah gula.
7. Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi, kacau dan biarkan sekejap.
8. Tambah ais kiub secukupnya dan boleh dihidang.
Teh Ais Cincau |
#6 Resepi Teh Ais Cincau
Bahan-bahan yang diperlukan :
- Teh serbuk
- Susu full cream
- Gula - ikut sukan yang korang nak buat
- Buah pelaga/kayu manis atu cengkih
- Cincau
Cara - cara penyediaannya :
1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan semua bahan.
2. Jaga api jangan terlalu besar untuk mengelakkan teh melimpah.
3. Sukatan susu ikut nak kaw macam mana
4. Bila dah nampak warna teh dah cantik dan rasanya pula dah sedap, bolehlah tutup api.
5. Hidangkan dengan ais batu yang banyak dan masukkan cincau.
#7 Resepi Air Jagung Viral
Bahan-bahan yang diperlukan :
- Air
- Kordial jagung secukupnya
- 1 tin susu cair brand Ideal - apa apa brand pun boleh
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1/2 tin jagung manis Ayam Brand dalam tin
- Gula secukup rasa
- Aiskrim vanilla - optional
Cara - cara penyediaannya :
1. Masak air bersama gula. Nisbah air dengan gula adalah bersamaan 1 kole air : 6 sudu besar gula.
2. Masak air yang telah dicampurkan gula sehingga larut dan mendidih.
3. Masukkan kordial jagung secukupnya dan masak lagi sehingga mendidih.
4. Masukkan susu cari dan jagung dalam tin.
5. Tutup api dan masukkan susu pekat manis secukup rasa, biarkan sejuk.
6. Tuangkan ke dalam gelas bersama ketulan ais. Boleh juga letakkan aiskrim vanilla diatasnya.
#8 Resepi Air Katira
Bahan-bahan yang diperlukan :
- Air
- 1 tin susu cair
- 1 tin susu pekat
- 1 penutup botol esen pisang (ikut ukuran penutup btol esen)
- Pewarna hijau
- Gula secukup manis
- Cincau
- Biji selasih (rendam bagi kembang dulu)
Cara - cara penyediaannya :
1. Masukkan susu cair, susu pekat, esen pisang, pewarna ke dalam bekas.
2. Kacau sehingga sebati.
3. Kemudian, masukkan air, ais dan gula. Kacau sebati dan masukkan cincau dan selasih.
#8 Resepi Air Laici Kang
Bahan-bahan yang diperlukan :
- Air gula atau air sirap
- Sedikit agar-agar berwarna
- Barli yang telah direbus
- Buah kabung
- Buah laici dalam tin
- Sedikit isi cendol
- Cincau
- 1 sudu besar katirah (direndam selama 4 jam)
- 2 sudu besar biji selasih (direndam selama 5 minit)
- 506 biji buah kembang semangkuk (direndam selama 5 jam)
Cara - cara penyediaannya :
1. Campurkan kesemua bahan di atas.
2. Kacau sehingga sebati.
3. Siap dihidangkan dan diminum.
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!