Pages

April 15, 2024

Resepi sate ayam (anggaran 130 cucuk)

Resepi sate ayam (anggaran 130 cucuk)

Bahan -Bahan
- 3 kg dada ayam dipotong dadu sedang2 jangan kecik sangat 
- Lidi sate.. Rendam dalam 4jam atau lebih untuk elak lidi sate 
 terbakar semasa dibakar hehhehe
- 25 sudu gula pasir
- 2 sudu garam

Bahan disangai
2sudu jintan putih
3sudu jintan manis
8sudu ketumbar
Sangai bahan diatas didalam kuali jgn sampai hangus agak2 dah naik bau matikan api.

Bahan-Bahan kisar
4ulas bawang kecik
8 ulas bawang putih
serai 3 batang
halia
kunyit hidup (kalau x da pakai kunyit serbuk)
lengkuas
bahan yang disangai
air secukupnya
Masukan semua bahan di pengisar ..kisar hingga halus

sediakan bekas  letak dada ayam yang dah di potong masukan garam ,gula dan bahan yang telah dikisar.gaul sampai rata n sebati. kemudian tutup dengan wrap n masukan didalanm peti sejuk bawah dalam 2 jam untuk rasanya sebati.

selepas 2 jam keluar dari peti ais  dan mula la mencucuk .1 lidi sate sis letak 3pcs dada ayam..lepastu masukan dalam plastik simpan di peti ais atas sejuk beku untuk tahan lama .selesai cucuk  lebihan perapan  boleh campur dalam kuah kacang baru rasa sedap hehehehe

sis biasa buat   3 hari sebelum nak bakar.sebelum bakar keluarkan dulu dalam 3 jam 
kalau malas nak bakar boleh jer goreng sedap jgak 
 selamat mencuba

Kredit: Syafira fiera




0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!