π₯Ί Tidak Semua Masalah Kita Ceritakan
Kadang-kadang mereka fikir hanya mereka yang ada masalah. Mereka mungkin tidak tahu bahawa kita juga sedang berdepan dengan banyak perkara yang kita pendam sendiri.
Ada luka yang kita pilih untuk diamkan. Ada masalah yang kita simpan jauh di dalam hati. Ada air mata yang kita tahan supaya tidak jatuh di hadapan sesiapa.
Kita bukan tidak punya masalah. Kita cuma tidak terbiasa menceritakannya kepada orang lain. Kadang-kadang kita memilih untuk tersenyum dan berkata, "Aku okay." Walaupun sebenarnya hati sedang berjuang untuk terus kuat.
Jadi, jangan terlalu cepat menganggap seseorang itu tidak mempunyai masalah hanya kerana dia tidak pernah bercerita. Setiap orang sedang berjuang dengan sesuatu yang mungkin tidak kita ketahui.
“Tidak semua yang diam itu baik-baik saja. Ada yang memilih diam kerana terlalu banyak yang dipendam.” π₯Ίπ€
Semoga kita belajar untuk lebih memahami, lebih mendengar dan tidak mudah menghukum seseorang hanya berdasarkan apa yang terlihat di luar.
Setuju. Tak semuanya kita harus ceritakan keoada orang especially di media sosial
BalasPadam