Pages

Januari 04, 2024

APA ITU CUTI KECEMASAN?

Emergency leave adalah satu cuti khas yang boleh pekerja mohon atas sebab kecemasan yang tidak dapat dielakkan seperti berlaku kematian ahli keluarga, kecederaan dan penyakit, bencana alam atau sebarang kejadian menimpa yang menyukarkan pekerja hadir ke pejabat.

Kebiasaannya Emergency Leave ini dimohon pekerja pada awal hari kejadian, dan bergantung kepada polisi syarikat ia boleh dianggap sebahagian daripada Cuti Sakit Berbayar atau Cuti Tanpa Bayaran (Unpaid Leave).

Prosedur biasanya untuk memohon Emergency Leave ini juga sebenarnya bergantung kepada polisi syarikat. Ada sesetengah syarikat menerima alasan yang diberikan pekerja tanpa kemukakan sebarang bukti dan ada yang memerlukan bukti bersurat.

Cara Mohon Emergency Leave

Asasnya, seperti nama yang dicadangkan Emergency Leave ini hanya boleh diguna pakai apabila berlaku kecemasan yang tidak dapat dielakkan sahaja. Ini bermakna pekerja tidak boleh memohonnya sesuka hati.

Malah, ada sesetengah syarikat tidak mengiktiraf Emergency Leave dan menganggap statsunya sama seperti MC atau Unpaid Leave. Hal ini kerana status Emergency Leave ini tidak dinyatakan pada mana-mana seksyen dalam Akta Kerja 1955.

Bagi syarikat yang memiliki polisi Emergency Leave pula selalunya pekerja perlu kemukakan bukti sama ada dokumen kematian atau surat tunjuk sebab untuk melayakkan cuti tersebut diterima dan dibayar gaji.

Antara sebab yang membolehkan Emergency Leave diterima berdasarkan syarikat yang ada polisi tersebut adalah,

  • Penyakit teruk atau kecederaan serius yang menimpa diri atau ahli keluarga pekerja
  • Kematian ahli keluarga pekerja
  • Perjalanan yang tidak dijangka akibat kecemasan keluarga
  • Bencana alam atau kecemasan lain
  • Perkhidmatan atau penempatan tentera
  • Hadiri persidangan mahkamah atau bertugas sebagai juri
  • Keadaan yang tidak dijangka dan memerlukan perhatian segera
  • Mengalami masalah kesihatan mental atau perubatan yang menyukarkan pekerja hadir ke pejabat

Jika dilihat pada sebab-sebab di atas boleh dikatakan bahawa Emergency Leave ini hampir sama seperti MC memandangkan ia melibatkan kesihatan. Tetapi suka diingatkan bahawa MC hanya boleh diberikan oleh pegawai kesihatan berdaftar sahaja.

Polisi Emergency Leave

Sekali lagi diingatkan polisi Emergency Leave ini bergantung kepada syarikat. Ada syarikat yang masih bayar pekerja ketika Emergency Leave dan ada yang tidak. Jadinya penting untuk anda kenal pasti polisi mana yang diamalkan oleh syarikat sebelum buat permohonan.

Tempoh masa untuk pekerja ambil Emergency Leave juga berbeza dan bergantung dengan polisi syarikat. Ada yang mungkin beri kebenaran untuk ambil cuti selama 3 hari bagi menguruskan masalah dan ada yang beri 1 hari sahaja.

Pada kes berlaku kematian, biasanya pekerja akan dibenarkan mengambil 1 hari Emergency Leave dan untuk hari cuti seterusnya ia akan ditolak dari kouta Cuti Tahunan.

Sebagai seorang majikan yang berdepan dengan pekerja yang mohon Emergency Leave, anda mungkin perlu menerapkan polisi yang jelas untuk memudahkan pekerja. Perlu diingatkan polisi yang diterapkan adalah untuk kebaikan syarikat juga jadi ia perlu adil. 

Dalam pada itu, pekerja perlu ambil maklum permohonan Emergency Leave mestilah tidak lebih dari 2 hari berturut-turut. Ini kerana mengikut Seksyen 15, Akta Kerja 1955 menyatakan jika pekerja tidak hadir melebihi 2 hari maka pekerja tu telah melanggar kontrak kerja.

Pelanggaran kontrak kerja ini bermakna majikan berhak untuk menamatkan perkhidmatan pekerja jika tidak hadir bekerja tanpa ada sebab kukuh. Jadinya sebagai pekerja dan majikan, anda perlu faham berkenaan kepentingan Emergency Leave ini sebelum mengambilnya.

Sumber: MySyarikat

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!