RESIPI NASI DAGANG IKAN TONGKOL
Bahan-bahan nasi dagang:
4 pot beras nasi dagang Terengganu (rendam selama 6 jam)
2 sudu besar halba
1/2 kotak kecil santan
Halia – mayang halus
Bawang merah – mayang halus
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara penyediaan:
- Rendam beras nasi dagang Terengganu selama enam jam. Kemudian kukus hingga separuh masak selama 20 minit.
- Apabila campuran kedua-dua jenis beras yang dikukus tadi separuh masak, dimasukkan ia ke dalam bekas atau besen yang besar. Kemudian ketepikan.
- Sementara itu, santan, halia, bawang, halba, gula ,garam dimasukkan ke dalam sebiji mangkuk. Kacau hingga gula dan garam hancur dan semua bahan sebati.
- Masukkan ke dalam bekas berisi beras yang dikukus tadi kemudian gaul sampai rata. Kaup balikkan perlahan-lahan untuk mengelakkan nasi patah.
- Selepas dikacau rata, kukus sekali lagi sehingga masak selama 20 minit. Kemudian letak di dalam bekas beralas daun pisang. Tekan-tekan hingga mampat. Tutup dengan daun pisang dan sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan gulai ikan tongkol:
- 2 ekor ikam Tongkol – rendam dengan air asam jawa
- Asam keping
- Air
- 1/2kg santan
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 6 biji bawang merah kecil
- 5 ulas bawang putih – kisar
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1 paket kecil serbuk kari ikan
- Gula keret
- Cili merah dan cili hijau
Cara-cara penyediaan gulai:
- 2 ekor ikan tongkol berat sekg seekor dipotong 3. Basuh dgn air asam jawa dan dikukus bersama asam keping.
- 1/2 kg santan pekat direneh atas dapur hingga pecah minyak.
- 2 inci halia, 2 inci lengkuas, 6 biji bawang merah kecil, 5 ulas bawang putih dikisar dan ditumis hingga naik minyak.
- Satukan santan dalam bahan tumis, tambahkan sesudu besar cili kering dikisar dan seterusnya taburkan serbuk kari ikan.
- Masukkan secawan air. Bila dah mendidih masukkan ikan tongkol yang dah dikukus.
- Perasakan dgn gula keret dan garam. Bolehlah dimasukkan cili merah dan cili hijau.
Bahan-bahan acar timun:
- Timun
- Lobak merah pun sama dipotong mendatar dan hiris halus
- 2 biji bawang merah
- 1 biji lada besar buang biji hiris halus
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar cuka
Cara-cara penyediaan acar:
- Timun dipotong mendatar. Kemudian belah empat dan buang bijinya. Hiris halus. Saya suka nipis. Kalau kasar kurang cantik di mata saya
- Lobak merah pun sama dipotong mendatar dan hiris nipis.
- Bawang merah dan lada besar (buang biji) dihiris halus
- Gaulkan semua bahan hingga sebati.
Selamat mencuba.
Sumber: Adnan Bin Mat Abu | MyResepi
1 comments:
Lama tak makan nasi dagang .
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!