Resepi agar-agar sirap ros:
- 10 gram serbuk agar-agar
- 1 liter air
- Setengah cawan gula pasir
- Sebutir gula batu (jika suka)
- Satu sudu makan sirap ros
- 2 helai daun pandan
- Sedikit garam
Cara penyediaan:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga larut.
2. Kemudian masukkan gula pasir, gula batu, sirap ros, daun pandan yang disimpul, dan garam.
3. Setelah semua bahan sebati, matikan api, saring, dan tuangkan ke dalam loyang atau acuan.
4. Setelah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Kemudian potong dan hidangkan.
PETUA AGAR AGAR SIRAP ROS TAK KERAS DAN LEMBIK
10 gram serbuk/tali agar-agar = 1 liter air
20 gram serbuk/tali agar-agar = 2 liter air
30 gram serbuk/tali agar-agar = 3 liter air
Comel pula susun bentuk bintang tu
BalasPadamldy sampai ke hari ini tak pandai buat agar2..
BalasPadamSenang nak buat tapi tak rajin.. hehehe..
BalasPadam