Resepi Kosui/Kaswi
Bhn2-
1cwn tpg gandum
1cwn tpg ubi
Stgh cwn gula merah
Stgh cwn gula putih
4 cwn air
Secubit garam
2 sudu mkn air kapur
Kelapa parut yg putih
Cara buat....
Panaskan kukusan.
Letak loyang yg telah disapu minyak.
Campur ke2² gula dlm periuk.
Masukkan 2 cwn air n masak sampai gula larut n padam api.
Balance 2 cwn air buat bancuh tpg.
Nak senang blender saja.
Tuang dlm bekas.
Air gula td tuang dlm bancuhan tpg n kacau sebati.Masukkan jg air kapur.
Dah sebati terus tuang dlm loyang.
Kukus dlm 25-30mnt.
Kalau ada air dipermukaan buangkan.
Tunggu betul² sejuk baru potong.
Gaul dgn kelapa parut yg letak garam.
Siap.
Kredit Roslina Shaari
Sumber : FbIntaiResepi
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!