Cara Buat Teh Masala Kaw Lemak Manis Berkrim
Teh Masala Kaw Lemak manis berkrim dan savuri. Nikmat hirup perlahan-lahan ketika panas-panas suam. Dia punya kaw melekat disegenap rongga mulut, yang tak suka rasa “Rempah” tak perlu letak bahan rempah tapi hasilnya teh kaw je lah tidak lagi teh MASALA.
Bahan-Bahan:
- 3 liter air
- 7 uncang Teh
- 5 biji Bunga cengkih kecil
- 3 biji Buah pelaga
- Secubit Jintan manis
- 1 batang kulit Kayu manis
- 2 inci halia diketuk
- 5 sudu besar Susu pekat atau ikut manis disukai
- 1 cawan Susu kotak
- 2 sudu besar Susu tepung
Cara Membuat:
1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan Uncang Teh setelah mendidih masukkan semua bahan rempah dan halia. Dalam 1 bekas masukkan susu kotak, susu pekat dan susu tepung lalu kacau hingga semua larut.
2. Tuang susu dibancuh tadi ke dalam periuk teh. Kacau sebati, siap dan sedia dihidang. Jika suka warna pekat boleh lebihkan teh dan susu pekat.
Cara Buat Telur Separuh Masak: Didihkan air dan matikan api. Masukkan telur dan biarkan sehingga 6-7 minit tanpa tutup periuk. Cukup tempoh terus buang air panas tadi dan rendam dalam air sejuk. Siap.
Resepi Oleh: Aisyah Humaira
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!