Resepi Sate Ayam Kuah Kacang Terlajak Lazat
Bahan-bahan Yang Digunakan
- Ayam/Daging 2 kilo.
- Bawang putih 1 labu.
- Bawang besar 2 biji.
- Halia 2 1/2 inci.
- Serai 6 batang.
- Lengkuas 2 inci.
- Ketumbar 10 grm.
- Jintan Manis 50 grm.
- Jintan Putih 20 grm.
- Kunyit serbuk 50 grm.
- Kunyit hidup 3 inci.
- Gula melaka 1 cawan.
- Gula pasir 1 cawan (kurangkan jika tak nak manis).
- Garam 3 sudu kecil.
Cara Membuat Satay Ayam
1. Blend semua bahan satay kecuali ayam.
2. Kemudian satukan bahan blend dengan ayam dan gaul sebati.
3. Rendamkan dahulu lidi satay 1 jam untuk memudahkan cucuk dan bakar nanti lidi tidak hangus.
Bahan Untuk Kuah Kacang
- Kacang tanah, goreng dengan minyak sedikit atau tanpa minyak dan blend setelah sejuk.
- Lada kering, blend.
- Gula melaka.
- Garam.
- Gula.
- Halia.
- Serai.
- Asam keping.
- Bawang besar dan bawang putih.
Cara Membuat Kuah Kacang
1. Tumis bawang dan lada kering sehingga naik bau.
2. Masukan Kacang, gula melaka, halia, serai, asam keping, garam dan gula.
3. Akhir sekali masukkan air.
baru semalam buat sate & kuah tapi lain resepi. nak try resepi ni lak nanti.
BalasPadamsila ke sini
http://zzzyy.blogspot.com/2020/04/pemenang-segmen-apakah-perkara-pertama.html
Assalamualaikum. Waa.. sedap nampak. SS tak pernah lagi buat satay sendiri. Time PKP ni tak mustahil semua benda nak kena buat sendiri. heheh
BalasPadamSedapnya satay! Tapi part nak bakar tu hahaha bercinta rasa.
BalasPadamPergh, sedap. memang favourite saya satay ni. Perfume pun saya tak pandang bila meratah satay.
BalasPadam