Kek Coklat
Bahan:
Bahan A:(ayak bahan bertanda🌺)
190 g gula kastor
1/2 sk garam
155 g tepung gandum🌺
70 g serbuk koko🌺
1 sk baking powder🌺
1 sk bikarbonat soda🌺
Bahan B:
175 g susu pekat
210 g susu cair
190 g minyak
3 biji telur
Choc Ganache:
300 g dark choc atau 250g dark choc + 50
115 g susu full cream
1 1/2 sb butter
Cara:
1. Ayak bahan kering bertanda🌺
Kemudian, satukan dengan garam dan gula ke dalam bowl. Kacau rata. Buat lubang kat tengah.
Masukkan bahan B.
*Telur sya masukkan kemudian sebab lupa nak masukkan sekali🤭
2. Kacau perlahan guna whisk/spatula sampai sebati dan tiada ketulan tepung..tapi jangan over mix ye. *Tips:kacau dari dinding bowl supaya bahan basah mudah meresap pada tepung. Dan proses nak kacau tu tak lama supaya tak over mix.
3. Sediakan loyang yg dilapik baking paper. Tuang adunan kek coklat ke dalam loyang. Bakar pada suhu 150° selama 1 jam/sampai masak. Bila kek dah masak..
terbalikkan atas redai dan biar sejuk. Baking paper jangn buang nanti nak guna lagi.
4. Sementara tunggu kek sejuk boleh lah buat ganache. Masukkan susu dalam pan..panaskan sampai berbuih pada tepi pan dan matikan api. Masukkan choc dan butter..kacau sampai cair sebati. Biar sejuk.
5. Bila kek dah sejuk..masukkan kembali baking paper dalam loyang. Masukkan kek juga tapi bahagian atas kek berada di bawah..maksudnya kek tu terbalik sebab nak dapatkan permukaan yg rata di atas. Faham kan? Hihi..
6. Tuangkan choc ganache pada kek. Simpan dalam peti sejuk at least 5 jam. Kemudian, boleh la dipotong dan dihidang😋 *Cara potong:rendam pisau dalam air panas kemudian lap. Potong dan tarik pisau keluar ke tepi..jangan tarik ke atas nanti tak kemas.
Selamat Mencuba..
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!