Pages

Mac 20, 2019

6 KHASIAT KUNYIT UNTUK KULIT

6 KHASIAT KUNYIT UNTUK KULIT
1.Membasmi sel kulit mati 
Kehadiran sel kulit ma ti di permukaan kulit akan membuat kulit tampil kusam serta tidak bermaya. Terdapat pelbagai cara untuk menyingkirkan sel-sel kulit ma ti ini agar ia memberi ruang untuk penumbuhan sel-sel yang baru.
Dengan menggunakan kunyit untuk proses eksfoliasi ia terbukti amat berkesan kerana tekstur dan kandungan kunyit dapat membantu dalam pengelupasan sel kulit ma ti. Ianya lembut dan menepati setiap jenis kulit tanpa menyebabkan iritasi. Tahukah anda, skrub yang mengandungi kunyit merupakan pilihan yang tepat untuk menghuraikan masalah sel kulit ma ti yang bertompok!
2. Menghilangkan jerawat
Dalam cuaca yang tidak menentu ada kalanya kulit juga tidak dapat bernafas dengan baik. Bagi kulit yang sensitif dan mudah terdedah pada jerawat, anda bolehlah mencuba cara ini. Kunyit boleh menyingkirkan jerawat kerana ia mengandungi sejenis bahan yang digelar curcumin yang mengeluarkan warna kuning dan memiliki sifar antiseptik dan antibakteria.
Kedua-dua sifat ini dikatakan dapat menghapuskan bakteria dan kuman yang merupakan antara punca jerawat. Bertindak dengan hebat, curcumin juga dapat mengelakkan tumbuhan jerawat yang baru hendak berjinak-jinak di permukaan kulit.
3. Melembutkan kulit tumit
Tiada siapa yang inginkan kulit merekah di bawah tumit. Terutama wanita yang prihatin dengan penampilan dan sentiasa ingin tampil cantik dari hujung rambut ke hujung kaki. Bagi ramai kehadiran kulit kering dan merekah di bawah tumit merupakan satu masalah dan jika ia tidak ditangani, keadaan akan bertambah buruk.
Percaya atau tidak, kulit yang berkerak, kering dan keras boleh kembali lembut dengan menggunakan kunyit. Caranya, campurkan serbuk kunyit dengan minyak kelapa dan sapukan pada kulit yang merekah pada tumit kaki. Sapu rata agar ia dapat meresap pada kulit yang kasar. Biarkan ia serap anggaran 10-15 minit dan bilas dengan air, cuci bersih. Lakukan rejim ini seberapa kerap untuk dapatkan hasil yang mujarab!
4. Atasi kulit berminyak
Habuk dan kotoran mudah hinggap dan terperangkap pada kulit yang berminyak. Ia akan menjemput bakteria untuk membiak dan lahirlah jerawat. Oleh itu, penting untuk mencuci dan membersihkan kulit dengan kerap. Tak boleh malas dan ambil lewa dengan setakat mencuci menggunakan air saja kerana ia tidak berkesan.
Sebaliknya, campurkan dengan kunyit jika inginkan proses mencuci muka menjadi lebih efektif. Kunyit mengandungi minyak mudah meruap (volatile) yang berfungsi sebagai antiradang dan mampu mencegah jerawat yang tidak diingini selain mengawal lebihan pengeluaran minyak dan sebum pori-pori kulit wajah.
5. Cegah pigmentasi
Diperkaya dengan bahan antioksida yang penting untuk kembalikan kulit yang normal. Kesan antiradang dan antipseptik yang hadir dalam kunyit ternyata dapat menghuraikan masalah pigmentasi dan sekaligus menyejukkan kulit yang sering terdedah pada pancaran matahari yang merbahaya.
6. Hapuskan kedutan
Ramai yang tidak inginkan kulit kedut sebelum tiba masanya! Untuk mengekalkan keanjalan dan seri pada wajah sememangnya tidak sukar. Kehadiran antioksidan dalam kunyit dapat memelihara kecantikan kulit wajah. Malah, kandungan nutrisi dalam kunyit juga didapati dapat melewatkan proses penuaan kulit dan menghapuskan kedutan selain merangsangkan kelembutan.
Caranya dengan membuat masker wajah dengan mencampurkan kunyit parut bersama parutan timun. Praktikan rejim ini sekali setiap dua minggu dan lihatlah keberkesanannya!
Sumber: BERITAmediacorp

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!