Pages

Mac 28, 2020

Gejala dan Tanda-tanda 2019 Novel Coronavirus Coronavirus Novel


Gejala dan Tanda-tanda 2019 Novel Coronavirus Coronavirus Novel

Novel Coronavirus 2019 yang pada mulanya dikesan pada Disember 2019 di Wuhan, Provinsi Hubei, China telah menjadi bual utama pekerja sektor kesihatan dan orang awam di seluruh dunia. Coronavirus baru ini adalah jenis virus yang berlainan dalam keluarga coronavirus yang juga bertanggungjawab terhadap wabak sebelumnya seperti SARS pada tahun 2002 dan MERS-Cov pada tahun 2012. Coronavirus adalah virus yang boleh merebak melalui titisan air dari batuk atau bersin orang yang dijangkiti. 

Oleh itu, simptom dan tanda bagi jangkitan ini juga banyak berkaitan dengan gejala pernafasan. Ini menjadikan diagnosis dan pengesanan Novel Coronavirus 2019 agak mencabar kerana kebanyakan gejala adalah sangat biasa dijumpai dan boleh bermakna apa sahaja daripada jangkitan influenza hinggalah ke pneumonia atau tuberkulosis. Inilah sebabnya selain memberi tumpuan kepada gejala dan tanda-tanda jangkitan, terdapat juga saringan kesihatan terhadap mereka yang mempunyai faktor risiko tinggi seperti mereka yang telah pergi ke / dari Wuhan atau China pada umumnya selama 2-3 minggu yang lalu. 

Tempoh inkubasi (masa yang diambil untuk gejala pertama untuk menunjukkan dirinya selepas seseorang yang dijangkiti virus) untuk Novel Coronavirus ini dijangkakan berada dalam tempoh 14 hari. Ianya bermakna seseorang yang dijangkiti virus ini tidak akan mempunyai gejala atau tanda selama 14 hari dan berpotensi menyebarkan penyakit ini dalam masa tersebut. Berikut adalah simptom 2019 Novel Coronavirus:

  1. Demam - Gejala ini tidak khusus hanya untuk 2019 Coronavirus Novel seperti yang anda ketahui. Demam boleh disebabkan oleh pelbagai kondisi perubatan seperti jangkitan kuman, sakit, kanser dan banyak lagi. Demam boleh muncul seawal 3-5 hari selepas seseorang itu dijangkiti dengan virus ini tetapi mungkin tidak dikesan oleh ramai orang jika suhu demam tidak terlalu tinggi. 
  2. Batuk - Seperti virus pernafasan lain seperti virus influenza, pesakit dengan 2019 Novel Coronavirus juga biasanya mempunyai gejala batuk kerana virus itu boleh menjangkiti saluran pernafasan dan menyebabkan kerengsaan. 
  3. Sesak nafas - Ini adalah hasil jangkitan saluran pernafasan yang lebih rendah atau radang paru-paru. Sesak nafas tidak boleh berlaku jika jangkitan hanya berada di saluran pernafasan atas seperti hidung dan tekak. Ini adalah salah satu gejala penting yang perlu diberi perhatian untuk orang yang berisiko tinggi terhadap jangkitan Novel Coronavirus 2019. 
  4. Sakit Badan - Gejala ini tidak diketahui sebab ia berlaku, tetapi ia boleh berpunca oleh pelbagai faktor seperti anemia (sel darah merah rendah), tekanan darah rendah atau disebabkan oleh jangkitan akut seperti jangkitan influenza. 
  5. Sakit Tekak - Sakit tekak tidaklah lazim berlaku dan bukan gejala utama untuk Novel Coronavirus 2019.
  6. Sakit Kepala - Sesetengah pesakit mungkin mempunyai gejala ini dan ianya tidak diketahui mengapa ia boleh berlaku. 
Coronavirus Novel 2019 adalah isu kesihatan awam yang serius dan jika anda atau sesiapa sahaja yang anda kenali mempunyai gejala yang disenaraikan di atas bersama-sama dengan faktor risiko seperti interaksi dengan orang / pelancong dari China atau telah pergi ke / dari China pada masa lalu 2- 3 minggu lalu, maka anda harus melaporkan kepada klinik/hospital terdekat anda segera.

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!