Pages

Januari 25, 2023

DOA SELEPAS SOLAT 2

Bacaan Doa Selepas Solat dalam Rumi
Bismillahirrahmanirrahim, alhamdulillahirobbil ‘alamin, wassolatu wassalaamu ‘alaa asyrofil anbiyaa iwalmursalin sayyidina muhammadin wa’alaa aalihi wasohbihi ajma’in.

Allahumma taqobbalminnaa solaatana wadhu’aa ana innaka antassami’ul ‘alim, watub ‘alainaa innaka antattawwaburrohim.

Allahummaj ‘aldinanaa diinannabiyyi muhammadin sollallahu ‘alaihi wasallam,

wa islaamana islaamal muslimiin,

wa iimananaa iimanal mu’minin, wasolaatana solaatal khoosyi’in,

wa a’maalana a’maalassolihin,

waniyyaa tana niyyatal mukhlisin,

wazunuubana ya Allahu zunuubal mustaghfirin,

Wahayaatana hayaatal ‘ulama’,

wamautana bimautissyuhada,

wa adkhilnal jannata ma’al anbiyaa’i ‘alaihimusoolatu wassalam.

Robbona aatina fiddunya hasanah, wafil aakhiroti hasanah, waqina ‘azaabannar, wasollallahu ‘ala khoiri khoqihi sayyidina muhammadin wa’ala aalihi wasohbihi wasallam, subhaana robbika robbil ‘izzati ‘amma yasifun, wasalaamun ‘alal mursalin, walhamdulillahi robbil ‘alamin.

Maksud Bacaan Doa di Atas
“DENGAN NAMA ALLAH, YANG MAHA PEMURAH DAN MAHA PENYAYANG. SEGALA PUJI BAGI ALLAH, TUHAN SEKALIAN ALAM. SELAWAT DAN SALAM ATAS SEMULIA-MULIA PARA NABI DAN RASUL, JUNJUNGAN KAMI MUHAMMAD DAN ATS KELUARGA DAN SAHABAT BAGINDA SELURUHNYA.

YA ALLAH, YA TUHAN KAMI! TERIMALAH SOLAT DAN DOA KAMI. SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA MENDENGAR DAN MAHA MENGETAHUI. BERILAH KEAMPUNAN KEPADA KAMI, SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG.

YA ALLAH, JADIKANLAH AGAMA KAMI AGAMA NABI MUHAMMAD. KEISLAMAN KAMI, ISLAM YANG SEBENAR-BENARNYA. KEIMANAN KAMI, IMAN YANG SEMPURNA. SOLAT KAMI, SOLAT YANG KHUSYUK. AMAL KAMI, AMAL YANG SOLEH. NIAT KAMI, NIAT YANG IKHLAS. JADIKANLAH DOSA-DOSA KAMI, DOSA-DOSA YANG TERAMPUN. JADIKANLAH HIDUP DAN KEHIDUPAN KAMI, HIDUP DAN KEHIDUPAN PARA ULAMA. MATI KAMI DENGAN MATI SYAHID.

YA ALLAH, MASUKKANLAH KAMI KE DALAM SYURGA BERSAMA DENGAN PARA NABI. YA TUHAN KAMI, KURNIAKANLAH KAMI KEBAIKAN DI DUNIA DAN DI AKHIRAT. JAUHKANLAH KAMI DARIPADA SEKSAAN NERAKA. SEMOGA ALLAH MENCURAHKAN KESEJAHTERAAN KE ATAS SEBAIK-BAIK MAKHLUKNYA, JUNJUNGAN KAMI NABI MUHAMMAD, KELUARGA DAN SAHABATNYA.

MAHA SUCI TUHAN YANG MAHA MULIA DARIPADA SEBARANG KEKURANGAN. SALAM SEJAHTERA KE ATAS PARA RASUL DAN SEGALA PUJI HANYA BAGI ALLAH, TUHAN SEKALIAN ALAM.”

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!