Pages

Mei 20, 2023

Sejarah Youtube, Siapa Pengasas YouTube?

YouTube dicipta oleh tiga kakitangan PayPal sebagai laman web perkongsian video di mana pengguna boleh memuat naik, berkongsi dan menonton kandungan. Nama domain Internet "www.youtube.com" telah diaktifkan pada 14 Februari 2005, jam 9:13:12 malam. - wikipedia

Siapa Pengasas YouTube?

#1. Chad Hurley

pengasas youtube

Chad Meredith Hurley (lahir 24 Januari 1977) ialah seorang mogul media Amerika, pengasas bersama dan bekas CEO laman web perkongsian video YouTube dan MixBit. Pada Jun 2006, beliau telah dipilih sebagai senarai ke-28 dalam senarai “50 People Who Matter Now” Business 2.0. Pada Oktober 2006, beliau dan Steve Chen menjual YouTube untuk $ 1.65 bilion kepada Google. Hurley bekerja di bahagian PayPal eBay-salah satu tugasnya ialah mereka bentuk logo PayPal yang asa sebelum memulakan YouTube bersama rakan-rakan PayPal Steve Chen dan Jawed Karim. Hurley bertanggungjawab terutamanya untuk aspek penandaan dan perkongsian video YouTube.

#2. Steve Chen

pengasas youtube

Steven Shih Chen (Cina tradisional: 陳士駿; Cina ringkas: 陈士骏; pinyin: Chén Shìjùn; lahir 18 Ogos 1978) ialah seorang usahawan Internet Amerika yang merupakan salah seorang pengasas bersama dan ketua pegawai teknologi terdahulu laman web perkongsian video YouTube. Selepas mendirikan syarikat AVOS Systems, Inc. dan membina aplikasi perkongsian video MixBit, beliau menyertai Google Ventures pada tahun 2014.

#3. Jawed Karim

pengasas youtube

Jawed Karim (lahir 28 Oktober 1979) ialah seorang usahawan internet Jerman dan Amerika dan pengasas bersama YouTube. Beliau ialah orang pertama yang memuat naik video ke laman web ini. Video perdana yang bertajuk Me at the zoo ini telah ditonton lebih dari 72 juta kali pada Julai 2019. Semasa tempoh Karim bekerja di PayPal, di mana beliau bertemu rakan kongsi pengasas YouTube Steven Chen dan Chad Hurley, beliau telah merangka banyak komponen teras termasuk sistem anti-penipuan internet masa sebenar.

www.akademiyt.com

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!