Pages

November 09, 2023

Bacaan Doa Selepas Solat dalam Rumi dan maksudnya...

Bacaan Doa Selepas Solat dalam Rumi

Bismillahirrohmanirrohim, alhamdulillahirobbil ‘alamin, wassolatu wassalaamu ‘alaa sayyidina muhammadin ashrofil mursalin, wa’alaa aalihi wasohbihi ajma’in,

Allahumma ahyina bil iimaan, wa amitna bil iimaan, wa adkhilnal jannata ma’al iimaan,

Allahummaghfirlana zunuubana waliwaa lidaina warhamhuma kamaa robbayaanaa soghiro,

Allahummakhtim lanaa bi husnil khotimah, wala takhtim ‘alaina bi suu’il khotimah,

robbana laa tuzigh qulubana ba’daiz hadaitana wahablana milladunka rohmatan innaka antal wahhab,

Robbana aatinaa fiddunya hasanah wafil aakhirotihasanah waqinaa ‘azaabannar, wasollallahu ‘ala sayyidina muhammadin wa’ala aalihi wasohbihi wasallam, walhamdulillahirobbil ‘alamiin.

Maksud Bacaan Doa di Atas

“DENGAN NAMA ALLAH, YANG MAHA PEMURAH DAN MAHA PENYAYANG. SEGALA PUJI BAGI ALLAH, TUHAN SEKALIAN ALAM. SELAWAT DAN SALAM KE ATAS JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD YANG SEMULIA-MULIA PESURUH-NYA, SERTA KE ATAS KELUARGA DAN SEKALIAN SAHABAT-SAHABATNYA.

YA ALLAH! HIDUPKANLAH KAMI DENGAN IMAN DAN MATIKANLAH KAMI DENGAN IMAN, SERTA MASUKKANLAH KAMI KE DALAM SYURGA BERSAMA-SAMA IMAN. YA ALLAH! AMPUNILAH SEGALA DOSA-DOSA KAMI DAN DOSA-DOSA KEDUA IBUBAPA KAMI.

KASIHANILAH KEDUA IBUBAPA KAMI SEPERTIMANA MEREKA BERDUA MENGASIHANI KAMI SEWAKTU KAMI MASIH KECIL. YA ALLAH! AKHIRILAH UMUR KAMI DENGAN KESUDAHAN YANG BAIK DAN JANGANLAH ENGKAU AKHIRI UMUR KAMI DENGAN KESUDAHAN YANG TIDAK BAIK.

YA ALLAH! JANGANLAH KIRANYA ENGKAU PESONGKAN IMAN KAMI SESUDAH ENGKAU KURNIAKAN KEPADA KAMI PETUNJUK. ANUGERAHILAH KAMI RAHMAT KERANA SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA PENGURNIA.

WAHAI TUHAN KAMI, KURNIAKANLAH KEPADA KAMI KEBAIKAN DI DUNIA DAN JUGA DI AKHIRAT. PELIHARALAH KAMI DARIPADA AZAB NERAKA. SEMOGA ALLAH MENCUCURI RAHMAT DAN SEJAHTERA KE ATAS JUNJUNGAN KAMI NABI MUHAMMAD DAN KE ATAS SELURUH KELUARGA SERTA SAHABAT-SAHABAT BAGINDA. SEGALA PUJI BAGI ALLAH, TUHAN PENTADBIR SELURUH ALAM.“

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!