Pages

November 21, 2023

Resepi Donut Bulat

Bahan-bahan

1. 1 paket yis mauripan

2, 3 cawan tepung gandum

3. 1 cawan air suam

4. 3 sudu besar gula

5. 3 sudu besar susu pekat

6. 2 sudu besar marjerin

7. 1 biji telur

8. Gula halus atau gula aising (untuk gaul donut)

Cara-caranya:

1. Cairkan marjerin dan biarkan ia sejuk.

2. Setelah marjerin sejuk, tambahkan telur, kemudian adun bahan-bahan selama beberapa minit dan ketepikan.

3. Gula dan susu pekat dicampurkan dalam air suam, kemudian diadun hingga larut.

4. Kemudian, masukkan yis, kacau lagi, dan biarkan selama 10 minit.

5. Setelah yis naik buih, masukkan campuran marjerin yang telah diadun bersama telur, dan kacau rata.

6. Campurkan semua bahan ke dalam tepung gandum. Uli doh sehingga sebati.

7. Kemudian, rehatkan doh selama 30 minit. Sebelum itu, uli dan ketuk-ketuk doh untuk mengeluarkan udara yang terperangkap.

8. Bentukkan doh menjadi bulatan dan susun dengan memberi jarak di antara satu sama lain dalam talam yang telah ditabur dengan tepung atau marjerin.

9. Rehatkan donat selama 10 hingga 15 minit sebelum menggoreng.

10. Goreng donat dalam api sederhana.

11. Gaulkan donat yang siap digoreng di dalam gula halus atau aising.

Nur AienTheMalaysiaLife

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!