Penggunaan media sosial sepatutnya memberi manfaat dan kebaikan, bukannya menambah dosa.

Penggunaan media sosial sepatutnya memberi manfaat dan kebaikan, bukannya menambah dosa.

Beberapa cara menggunakan media sosial untuk tambah pahala:

1. Berdakwah dan menyebarkan kebaikan. Rasulullah SAW bersabda: "Sampaikanlah dariku walau satu ayat". (HR. Bukhari)

2. Memberi nasihat dan motivasi positif kepada orang lain. Firman Allah: "Hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan." (Ali Imran: 104)

3. Membela kebenaran dan keadilan. Sabda Nabi: "Sebaik-baik perjuangan adalah menyatakan kalimat haq di hadapan penguasa yang zalim." (HR. Abu Dawud)

4. Berbakti kepada ibu bapa dengan kirimkan doa dan hadiah. Sabda Nabi: "Surga terletak di bawah telapak kaki ibu." (HR. An-Nasa'i)

5. Tutup aurat dan jaga adab dalam bermedia sosial. Sabda Nabi: "Setiap umatku akan masuk syurga kecuali yang enggan." (HR. Bukhari)

Marilah kita jadikan media sosial sebagai wasilah kebaikan, bukan medan dosa. Semoga Allah merahmati usaha kita.

Cari monolog, puisi jiwa dan catatan hati di sini.

0 Comments:

Catat Ulasan

“Untuk anda yang singgah… tinggalkanlah jejak, tinggalkanlah yang baik-baik, walau sekecil rasa, walau sependek kata.
Kerana setiap kehadiran itu, ada makna yang tak selalu terlihat oleh mata. Dan setiap kata yang kita tinggalkan, akan kembali kepada kita dalam bentuk yang sama.”