Polis denda pemuda panjat tiang elektrik gara-gara pelitup muka

Polis denda pemuda panjat tiang elektrik gara-gara pelitup muka


JAKARTA – Anggota ­polis ­mengarahkan seorang ­lelaki ­memanjat dan memeluk ­sebatang tiang elektrik kerana didapati tidak memakai pelitup muka, menurut laporan portal berita ­­Suara.com baru-baru ini.
Satu rakaman video yang ­tular menerusi laman sosial ­TikTok menunjukkan pemuda ­berkenaan ­dihukum di tempat awam kerana kesalahan itu.
Sambil memeluk tiang ­elektrik, pemuda itu juga diminta berjanji agar tidak mengulangi perbuatan tersebut.
“Saya berjanji dunia dan ­akhirat jika keluar rumah selepas ini, saya akan memakai pelitup muka. Jika berbohong, saya akan diambil tindakan tegas,” kata ­lelaki itu.
Kejadian dilaporkan berlaku di kawasan awam Alun-Alun ­Talaga, Kabupaten Majalengka di Jawa Barat, Indonesia dan ­menerima pelbagai reaksi ­netizen yang geli hati terhadap hukuman luar biasa itu oleh anggota polis ­berkenaan.
“Pengajaran yang digunakan cukup unik dan diharap pemuda itu benar-benar insaf,” kata ­seorang netizen.
Ada segelintir netizen ­mengkritik tindakan anggota ­polis itu kerana dia turut ­didapati tidak memakai pelitup muka dengan sempurna. – Agensi _Kosmo

Cari monolog, puisi jiwa dan catatan hati di sini.

0 Comments:

Catat Ulasan

“Untuk anda yang singgah… tinggalkanlah jejak, tinggalkanlah yang baik-baik, walau sekecil rasa, walau sependek kata.
Kerana setiap kehadiran itu, ada makna yang tak selalu terlihat oleh mata. Dan setiap kata yang kita tinggalkan, akan kembali kepada kita dalam bentuk yang sama.”

Wadah Terkini