Pages

September 22, 2023

Pernah tak terfikir kenapa orang kaya kalau tinted gelap tak kena saman dengan JPJ?

Kadar ketelusan cahaya puspakom, percent tintet kereta dan peraturan pasang cermin gelap tinted JPJ 2023 terkini,

ini price harga saman yang perlu anda bayar jika tidak ikut spek berapa percent untuk cermin depan dan belakang tahun 2023

Ramai pasang cermin warna kasi lebih gelap sikit.

Pernah tak terfikir kenapa orang kaya kalau tinted gelap tak kena saman dengan JPJ?

Dengan harapan dapat mengurangkan haba panas yang terkumpul dalam kereta ketika parking di kawasan panas.

Ini berita baik untuk anda. Jabatan Pengangkutan Jalan telah mengeluarkan satu garis panduan terbaru

harga saman cermin gelap

Walaupun mendapat tentangan pelbagai pihak termasuk daripada Polis Diraja Malaysia PDRM dan kalangan sesetengah ‘pakar’, pihak kementerian pengangkutan bersama-sama Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ nekad untuk meneruskan kemaskini garis panduan dan peraturan baru cermin gelap jpj ini.

Mereka merasakan peraturan cermin gelap terkini ini mengambil kira pandangan pelbagai pihak termasuk hasrat kerajaan melalui Kementerian Pengangkutan yang mahu menjana pendapatan tambahan melalui peraturan baru ini.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda ketahui sebelum anda berhajat untuk pasang di kereta anda tanpa melanggar undang undang yang telah ditetapkan baru baru ini termasuk puspakom tinted rules 2023.

Senarai Kandungan Penting:

Peraturan Cermin Gelap Jpj 2023

spek harga tinted price jpj

1) Jikalau anda memilih untuk hanya ambil cermin warna gelap sepenuhnya di bahagian belakang sahaja, tidak perlu sijil kelulusan cermin.

Tiada masalah jika mengikut malaysia tinted law terbaru dan terkini seperti yang telah ditetapkan.

Ya, sekarang anda boleh gelap sepenuhnya di cermin belakang anda. Dengan harapan kurang panas selepas ini. Insyaallah.

kadar ketelusan cermin gelap jpj terkini

2) Tetapi jikalau anda mahu lebih privasi atas faktor-faktor tertentu, boleh ambil pakej premium yang membenarkan anda memakai cermin warna gelap mengikut tinted jpj spek dan rule serta compliance dengan jabatan pengangkutan jalan untuk keseluruhan cermin kereta anda.

PERKARA BUTIRAN JENIS TINTED KERETA

Pakej Biasa Tiada had limit kadar ketelusan cahaya di cermin belakang sahaja (SUMBER: https://www.jpj.gov.my)

Pakej VVIP Tiada had limit kadar ketelusan cahaya di cermin belakang dan cermin hadapan dengan caj RM5000 jika diluluskan

Syaratnya, anda perlu bayar RM5 ribu untuk mendapatkan sijil kelulusan cermin compliance dari jpj sebagai kebenaran daripada pihak Jabatan pengangkutan Jalan untuk kegunaan sepanjang tempoh 2 tahun yang telah pun ditetapkan.

Untuk setiap permohonan yang anda hantar, hanya RM50 dikenakan sebagai caj memprosesan.

3) Kepada yang tidak mematuhi peraturan baru bagi kadar ketelusan cermin gelap jpj ini, anda diberikan masa sehingga bulan Ogos ini bagi mengelakkan tindakan undang undang selepas ini.

Kami akan cuba kemaskini contoh tinted kereta 80 peratus atau 80 peratus untuk anda nanti, kalau 50 peratus kurang gelap sikit. Bagi kami tinted 80% atau 70% agak gelap sikit, begitu 50% kurang gelap sikit.

Harga Saman Cermin Gelap Jpj

Ok. Baik. Tempoh pelepasan sudah pun berakhir. Ini waktu untuk mematuhi undang-undang yang telah dikuatkuasakan. Jika tidak….Ini akibatnya

Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ memberikan amaran kepada sesiapa yang masih lagi ingkar, mereka sama sekali tidak akan bertolak ansur dan berkompromi.

1) Jika pemasangan tinted kereta anda masih tidak ikut spesifikasi, tetapi dipandu oleh orang lain pada masa kena tahan, anda sebagai pemilik juga akan dikenakan saman cermin. HATI-HATI!

Maknanya, pemandu yang pinjam kereta anda – MAKSIMUM 3 saman

Anda sebagai pemilih kereta tersebut – MAKIMUM 3 saman

2) Untuk setiap kereta yang langgar peraturan pasang tintet kereta seperti ditetapkan jpj, ada 3 saman menunggu anda. Saman cermin hadapan, saman cermin pintu pemandu dan juga saman penumpang hadapan.

Anggaran Harga Tinted Kereta Price 2023

Cermin kenderaan sama ada cermin pada bahagian sisi, hadapan dan belakang memainkan peranan penting dan ianya mestilah diperiksa oleh pihak PUSPAKOM agar selaras dengan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak JPJ.

spek harga tinted price jpj

Walaubagaimanapun, pengguna masih boleh meletakkan tinted pada kenderaan mereka dengan kadar peratusan pencahayaan yang rendah.

Berikut merupakan senarai anggaran harga tinted kereta price 2023 mengikut spek bagi kenderaan compact, sedan dan SUV. Samada berapa harga tinted kereta axia myvi saga city civic vios alza x70 x50 xpander corolla cross yaris hrv price tahun 2023, anda boleh agak anggaran harganya:

JENIS KENDERAAN ANGGARAN HARGA TINTED (RM)

JPJ tint rule untuk kereta Compact 120 – 300

JPJ Tinting rules untuk kereta Sedan 120 – 249

Tintet kereta SUV 140 – 400

Berapa Lama Pasang Tinted Kereta

Pemasangan tinted approved jpj pada cermin kenderaan ini boleh dilakukan di mana-mana bengkel kenderaan atau kedai yang menjalankan perkhidmatan tersebut.

Tempoh pemasangan tintet kereta lulus jpj 2023 ini tidak mengambil tempoh masa yang lama.

Tempoh masa 2 jam merupakan tempoh masa kebiasaan yang dilakukan oleh bengkel untuk tujuan pemasangan tinted pada cermin kenderaan pelanggan.

Soalan Lazim & FAQ Tinted Kereta JPJ

1. Berapa ketelusan cahaya untuk cermin gelap ikut rules puspakom

Ada dikongsikan seperti di atas ini

2. Jika tidak ikut Undang undang jpj window tint, apa jumlah harga saman yang boleh bayar?
Ada dikongsikan di atas ini

Jika anda nak pasang tinted kereta cermin depan atas bawah, belakang mesti ikut undang undang dan ketetapkan rule pemasangan di bawah JPJ

GEMILANGDAILY

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!