Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – potong kecil (gaulkan dengan kunyit dan garam)
10 tangkai cili merah dan hijau
3-5 biji cili api
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tiram
Sos ikan secukupnya
Sedikit serbuk perasa – optional
Air secukupnya
1 labu bawang besar dihiris bulat – hiasan
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara memasak:
1. Satukan semua cili dan bawang di dalam pengisar. Kisar semuanya dengan sedikit air. Ketepikan.
2. Goreng ayam sehingga masak. Ketepikan. Buang lebihan minyak. Tinggalkan anggaran 1/2 senduk kecil.
3. Panaskan dan tumis bahan kisar dan sos tomato. Kacau rata. Baru perasakan dengan sos ikan dan serbuk perasa jika perlu.
4. Tambah air jika perlu. Kemudian, masukkan ayam goreng. Gaul rata.
5. Akhir sekali, taburkan hirisan bawang. Siap!
2. Resipi Tempe Sambal Hijau
Bahan-bahan:
- 4 keping tempe – hiris halus
- 10 tangkai cili hijau
- 2 genggam cili padi hijau
- 2-3 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- Minyak untuk menumis
- Garam dan serbuk perasa
- 3 sudu makan sos tiram
- Perahan limau nipis
Cara-cara memasak:
1. Goreng tempe sehingga garing. Angkat dan ketepikan. Satukan semua cili dan bawang dalam satu periuk.
2. Tuang air separas cili dan bawang sahaja. Rebus dalam 1 hingga 2 minit. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi selama 2 minit. Perasakan dengan sos tiram, garam dan serbuk perasa. Kacau rata hingga sambal kelihatan mengering sedikit.
4. Kemudian, tutup api. Biarkan dalam 5 minit. Baru masukkan tempe dan perahan limau.
5. Gaul rata dan sedia untuk dihidang.
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.