Pages

Jun 17, 2023

Johan tilawah kebangsaan cipta rekod qari OKU pertama

BUTTERWORTH: Qari orang kurang upaya (OKU) penglihatan dari Kelantan, Muhammad Qayyim Nizar Sarimi dinobat sebagai johan Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan 1444H/2023M semalam.

Kejayaan itu menjadikan anak sulung daripada enam beradik itu muncul sebagai qari pertama dalam kalangan OKU bergelar juara sepanjang sejarah pertandingan yang berlangsung sejak 1947.

Johan bagi kategori qariah pula dimenangi Penolong Pegawai Islam Yayasan Islam Terengganu, Nor Hidayah Abd Rahman.

Dengan kemenangan, mereka layak membawa pulang masing-masing hadiah wang tunai RM20,000, selain piala iringan dan tambahan wang tunai RM10,000 bagi menunaikan haji.

Muhammad Qayyim, 25 dan Mor Hidayah, 32, turut melayakkan diri mewakili Malaysia bagi menyertai Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa pada 20 hingga 26 Ogos nanti yang akan diadakan di Pusat Dagangan Dunia (WTC) di Kuala Lumpur.

Naib johan pula dimenangi Aiman Ridhwan Mohamad Ramlan (Johan Menunggu) dan qariah dari Selangor, Nor Ruzana Natiah Jaafar, manakala tempat ketiga dimenangi qari dari Negeri Sembilan, Mohamad Husaini dan qariah dari Johor, Nurul Nadiah Hashim.

Bagi kategori hafazan, peserta Johor, Ahmad Ikmal Mohd Ridhuan diumumkan johan hafiz bagi kategori 1 hingga 30 juzuk berserta tafsir, manakala peserta Sabah, Dian Karisma Mohd Japar dinobatkan johan hafizah.

Mereka masing-masing membawa pulang wang tunai RM20,000, selain tambahan wang tunai RM10,000 untuk menunaikan haji dan piala iringan.

Untuk kategori 1 hingga 20 juzuk, hafiz dari Terengganu, Muhammad Fakhrurazi Yahaya dan hafizah dari Melaka, Dina Hadfina Mohd Umarul Hisyam dinobat johan.

(Dari kiri) Ahmad Ikmal (johan hafazan kategori 1 hingga 30 juzuk berserta tafsir lelaki), Muhammad Qayyim (johan tilawah qari), Nor Hidayah (johan tilawah qariah) dan Dian Karisma Mohd Japar (Johan hafazan kategori 1 hingga 30 juzuk berserta tafsir wanita). - DANIAL SAAD
(Dari kiri) Ahmad Ikmal (johan hafazan kategori 1 hingga 30 juzuk berserta tafsir lelaki), Muhammad Qayyim (johan tilawah qari), Nor Hidayah (johan tilawah qariah) dan Dian Karisma Mohd Japar (Johan hafazan kategori 1 hingga 30 juzuk berserta tafsir wanita). - DANIAL SAAD

Kategori 1 hingga 10 juzuk berserta tarannum pula diungguli hafiz dari Wilayah Persekutuan, Muhammad Fahmi Shari dan hafizah dari Melaka, Siti Nabilah Zamri.

Terdahulu Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak menyempurnakan Majlis Penutupan dan Penyampaian Hadiah sempena Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Kebangsaan (MTHQK) yang turut menyaksikan Negeri Sembilan muncul juara keseluruhan.

Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.

MTHQK berlangsung enam hari di Pusat Konvensyen, Kebudayaan dan Kesenian Antarabangsa (PICCA), Arena Butterworth, di sini, dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun lalu dengan penyertaan 108 peserta tilawah dan hafazan mewakili 14 negeri.

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!