Sambal nasi lemak, resepi turun temurun: - Tumis 3 sudu bawang merah kisar sampai naik bau wangi. - Masukkan 3 sudu besar ikan bilis yang dah dikisar. Kacau bagi sebati, jangan hangit. - Masukkan 7 sudu besar cili kering kisar. Kalau nak pedas, masukkan lagi cili kisar tu. Saya tak nak pedas sangat. - Masukkan 3 sudu besar gula melaka yang dah dihancurkan. Kacau sebati dan biarkan ia masak. Api tu jangan besar dan jangan kecik, just nice. - Dah nampak sambal tu merah berkilat, masukkan 5 sudu kecil garam dan 7 sudu besar air asam jawa. Kacau dan biar ia mereneh. - Apabila sambal dah mula pekat, masukkan 2 sudu besar gula putih dan 2 helai daun pandan. Kacau dan biarkan ia masak lagi. - Setelah 20minit ia masak, dah boleh tutup api dan hidangkan. InsyaAllah sambal nasi lemak cara saya ni tahan untuk beberapa hari dengan suhu bilik.Sambal nasi lemak, resepi turun temurun:
— Nurul Shima (@NurulShima_3) June 25, 2023
- Tumis 3 sudu bawang merah kisar sampai naik bau wangi.
- Masukkan 3 sudu besar ikan bilis yang dah dikisar. Kacau bagi sebati, jangan hangit.
- Masukkan 7 sudu besar cili kering kisar. Kalau nak pedas, masukkan lagi cili kisar tu.… pic.twitter.com/QkL5l3PTJ2
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!