Pages

Ogos 21, 2018

Drama Kan Kukejar Cinta Kamu, akan datang...

Drama Kan Kukejar Cinta Kamu, akan datang...

Mereka bertemu ketika sama-sama belajar di luar negara. Dua tahun berkenalan mengukuhkan cinta mereka. Kerana cinta , mereka lupa segala sengketa keluarga. Kerana cinta mereka lupa pesan papa dan abah mereka. Kerana cinta mereka berkahwin secara senyap. Sebelum tiga bula mereka kembali ke tanah air.

Sehari selepas berada di tanah air, Raiyan kemalangan meyebabkan dia kehilangan identiti diri dan keliru sentiasa. Alma hilang arah. Papa mereka berpesan, " jangan dekati keluarga Datuk Raqib (datuk Raiyan)." Nek bonda ada mengugut , "sekali kau dekat dengan Raiyan, berkali-kali kau akan kecewa." Raiyan juga pernah berpesan, mereka mesti sama-sama hadapi halangan keluarga. Jika bersendirian boleh karam. ada makna pesan suaminya. Rupanya, Nek Bonda ala-ala Hitler!

Lakonan : Fendy Bakry & Ayda Jebat. 
Siaran TV : Slot Megadrama Astro Ria.

Adaptasi dari Novel "Kan Kukejar Cinta Kamu" oleh 
I cinta kamu
" Hisy! Aku nak kena mulakan. ke? Hmmm...buat muka selenge.
Eh! Tak ke nanti dia kata aku perempuan jahat. Ya lah cuba goda dia.
Eh...eh... nanti dulu. yang aku goda bukan ke laki aku? Apa pulak aku jahat. kan?
Jadi perempuan baik? Lemah-lembut. sopan-santun? Lagi bosan kot.
Argh! Tak boleh jadi ni! " - Alma

Mereka bertemu ketika sama-sama belajar di luar negara. Dua tahun berkenalan mengukuhkan cinta mereka. Kerana cinta, mereka lupa segala sengketa keluarga. Kerana cinta, mereka lupa pesan papa dan abah mereka. Kerana cinta mereka berkahwin secara senyap sebelum tiga bulan kembalinya ke tanah air.

Sehari selepas berada di tanah air, Raiyan kemalangan hingga menyebabkan dia kehilangan identiti diri dan keliru sentiasa. Alma hilang arah. Papa pernah berpesan, “Jangan dekati keluarga Datuk Raqib (datuk Raiyan).

Nek Bonda (nenek Raiyan) ada mengugut. “Sekali kau dekat dengan Raiyan, berkali-kali kau akan kecewa.Raiyan juga pernah berpesan, mereka mesti sama-sama hadapi halangan keluarga. Jika sendirian, boleh karam. Ada makna pesan suaminya. Rupanya, Nek Bonda ala-ala Hitler!

Alma atur strategi. Tanpa dedahkan statusnya sebagai isteri, (tapi Nek Bonda tahu statusnya) dia buru dan dekati Raiyandalam senyap. Dia langgar perintah papanya dalam diam. Dia ingkar amaran Nek Bonda demi cinta dan rindunya. Jika terang-terangan menjatuhkan ego dan maruah papa. Jika berterus-terang, hidup keluarganya terancam. Dan, tak mustahil Raiyanyang keliru terus lari!

You ni cantik. Buat I tergoda selalu. Tapi sayang, macam-macam perangai, buat I tergolek, pening tau. - Raiyan.

Perkahwinan ni rupanya memang betul-betul kesilapan. I harap sangat bukan kesilapan." Itulah ayat Raiyan, kunci keyakinan Alma. Dia redah lagi onak dan duri demi mengembalikan bahagia dua tahun tiga bulan mereka bersama, bercinta dan berkahwin ketika di Ireland tanpa kelibat Dilaila, Huzail, Qistina, Zack, papa, abah dan Nek Bonda si Hitler...


0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!