Pages

Oktober 19, 2023

Gambaran si isteri itu, boleh menunjukkan siapa suaminya. - Ustaz Farid Rashidi

Jika si suami solat pun tak pernah, bagaimana dia mahu mendidik anak-anak isterinya kekal istiqimah bersolat 5 waktu dan solat sunat lainnya.

Jika si suami janggal dan kekok lidah membaca al-Quran, bagaimana dia mahu mengajar isteri dan anak-anaknya menyintai Kalamullah.

Jika si suami tak kisah pun berseluar pendek di luar dan mendedahkan auratnya. Maka isteri dan anak-anaknya juga akan jadi begitu.

Jika si suami sukakan maksiat, hiburan lagha dalam rumah tangga maka tak mustahil anak-anak dan isterinya juga terikut sama.

Jika si suami tak pernah bercakap pasal agama dalam keluarga, tentang didikan ilmu, teguran dan nasihat tentu saja akan jadi kelu untuk menegur jika ada ahli keluarga buat salah.

Begitulah serba sedikit contoh bagaimana gambaran hasil didikan dan pimpinan si suami. Lurus si suami, InsyaAllah yang lain juga mudah diurus.

Ya, ada juga kes terpencil si suami baik dan soleh tapi anak-anak isteri tak mahu ikut juga. Ada bukan tak ada. Barangkali itu ujian setakat mana amalan kesabaran si suami dalam memimpin.

Pokok pangkalnya, nak gapai title keluarga bahagia itu jangan sesekali abaikan hidup beragama. Jangan lupa Allah. Follow apa yang Rasulullah SAW ajar, InsyaAllah selamat dunia akhirat.

— Ustaz Farid Rashidi

0 comments:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!