Bahan diperlukan:
- 1kg ikan selayang yang segar
- 300 gram tepung sagu
- 150ml air sejuk dari peti
- 2 sudu kecil garam
Cara-caranya:
- Asingkan isi ikan dari tulangnya.
- Kisar isi ikan dan garam bersama air.
- Uli bahan kisar bersama tepung sagu.
- Bentukkan doh memanjang dan jangan lupa taburkan tepung sagu supaya tidak melekat.
- Rebus sehingga terapung keropok lekor.
RESIPI SOS PENCICAH
Bahan-bahan:
- 1 cawan gula merah
- 3 sudu makan lada kisar
- Air asam jawa, garam dan belacan secukup rasa
- 2 gelas air
Cara membuat:
- Masukkan 2 gelas air kemudian tambahkan gula, lada, garam, belacan dan air asam jawa.
- Biarkan sos sehingga mendidih dan pekat, baru boleh angkat.
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!