Ayam goreng seringgit
![No photo description available.](https://scontent.fkul6-2.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/90815458_2591367777800450_6856864594565005312_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=0bb214&_nc_eui2=AeH0wM1mjXxWy3PZ333ZFBGoWejasMpUovlZ6NqwylSi-S9j2WVwkvvAHm_ttDkPtKupokrjtuZl8-GAahECEvwP&_nc_ohc=SiRa1gQSrv8AX_SGx9J&_nc_ht=scontent.fkul6-2.fna&oh=00_AfC5xlIlfaKggBGtCn5kvtsI1kPkQNfJ0FOvd0PvcjBJMQ&oe=65542501)
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam – potong 18
- 500 gram tepung bestari asli
- 100 gram tepung gandum
- 100 gram tepung beras
- Minyak menggoreng secukupnya – untuk deep fry
Bahan perap:
- Dua senduk tepung bestari perisa asli
- Sedikit air
Cara-cara penyediaan:
- Ayam kerat 18. Basuh ayam sebersihnya dan toskan. Bahagian kulit jangan dibuang untuk memberikan rasa ayam kepci sebenar.
- Dalam satu bekas, masukkan dua senduk tepung bestari perisa asli. Tambahkan sedikit air. Kelikatan tidaklah terlalu cair. Tidak perlu tambahkan apa-apa perisa lagi. Perap ayam selama lima jam.
- Dalam bekas yang lain, masukkan campuran tepung iaitu 500 gram tepung bestari asli, 100 gram tepung gandum dan 100 gram tepung beras.
- Kemudian ambil seketul ayam yang sudah diperap tadi dilumur ke dalam campuran tepung tadi. Tekap sehingga mampat untuk menghasilkan salutan yang berkerak.
- Panaskan minyak yang penuh dalam periuk. Kenapa guna periuk? Sebab permukaan periuk yang dalam dan boleh memuatkan kuantiti minyak secara sekata. Masukkan ayam yang telah disalut tadi satu-persatu. Gunakan api sederhana kuat. Balik-balikkan sesekali.
- Angkat ayam setelah rupa ayam yang digoreng berwarna coklat keemasan.
- Toskan minyak dan sedia untuk dimakan panas-panas.
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!